Tehot irti mobiiliyhteydestä – viritä yhteys lisäantennilla tikkiin


 

Kun aurinko alkaa lämmittää, niin moni meistä muuttaa etätoimistonsa vapaa-ajan asunnolle. Reilu vuosi sitten yli miljoona suomalaista siirtyi rytinällä etätöihin. Modernien työvälineiden ja asianmukaisen ergonomian lisäksi sujuvaa työskentelyä edesauttavat myös nopea ja vakaa internet-yhteys.

 

Suomi on harvaan asuttu maa, joten valokuitu on saatavilla vain noin kolmasosalle kotitalouksista.

 

Moni suomalaisista tekeekin etätyönsä joko osittain tai kokonaan mobiiliyhteyksien päästä.

Teknologia menee tälläkin osa-alueella huikeaa vauhtia eteenpäin, mutta kaikkiin langattomiin verkkoihin pätevät samat lainalaisuudet: mitä korkeampi taajuusalue, sitä lyhyemmän matkan signaali kulkee ja sitä heikommin se läpäisee esteitä. 5G:n taajuusalue on huomattavasti korkeampi kuin 4G:n ja näin ollen sen kantama on lyhyempi.

 

Jokainen on varmasti ollut palaverissa, jossa jonkun osallistujan ääni tai kuva pysähtelee tai katoaa jopa kokonaan. Voisiko tälle asialle tehdä jotain?

 

Mikä avuksi, kun mobiilinetti hidastelee?

 

Mobiiliverkon suorituskykyä pystyy parantamaan ulkoisella antennilla huomattavasti. Antenneja on runsaasti erilaisia ja erilaisiin käyttötarpeisiin. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään oikean antennin valinnassa, täältä löydät asiakaspalvelumme yhteystiedot.

 

Työskentelen Telialla yrityspuolella tehokkaan ja sujuvan arjen palveluiden tarjoomapäällikkönä. Pääsin henkilökohtaisesti testaamaan Finnsat-antenneja muutaman viikon: toinen testi suoritettiin kotikonttorilla Kymenlaaksossa ja toinen kesäkonttorilla Etelä-Karjalassa.

 

Sagemcom Hybrid Router Fast 5370 ja Finnsat FS1500

 

Testijaksolla Telia Hybrid-modeemin nopeuskeskiarvo nousi 15 à 30 Mbit/s, huolimatta siitä, että modeemin signaali näytti neljää tolppaa, myös ilman ulkoista antennia.

 

Huawei B535 ja Finnsat FS5000

 

Huawei B535:ssa nopeus ja tolpat nousivat huomattavasti enemmän, joskin signaalitolpatkin nousivat kolmesta viiteen (modeemin hallintapaneeli). Nopeuskeskiarvo muuttui 12,5 Mbit/s à 48 Mbit/s.

 

Lopuksi

 

On kuitenkin tärkeä muistaa, että antennin vaikutus riippuu monesta tekijästä, ja ulkoinenkin antenni ainoastaan vahvistaa olemassa olevaa signaalia.

 

Parhaan asiakaskokemuksen varmistamiseksi kaikissa verkkokaupassamme myytävissä antenneissa on mukana SMA- ja TS9-liittimet, joten ne sopivat suoraan suurimpaan osaan modeemeista.

Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi suosittelemme hyödyntämään asennuksessa ammattilaista. SANT Ry:n sivuilta löydät oman alueesi asiantuntijat ja heidän yhteystietonsa.

 

Aurinkoista kesän odotusta!


12 kommenttia

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +10

Tärkein neuvo unohtui: Kokeile kaikkien operaattorien toiminta vaikkapa prepaid-korteilla. Eroja on. Omalla mökkipaikalla kahdella muulla operaattorilla on lähellä tukaisema ja 4G toimii hyvin. Telia vaatisi antennivirityksiä, joten edullisemmaksi ja varmemmaksi tulee ottaa toisen operaattorin liittymä. 

Pitää muistaa myös, että taloyhtiössä antennien virittely vaatii hallituksen luvan ja esimerkiksi minä en tule hyväksymään taloyhtiömme hpj:nä yhtäkään antenniviritystä rakennusten ulkopuolelle. Tarjolla  toimiviakin vaihtoehtoja.

Ihan hyvä vinkki tämäkin @AsiakasY , joissakin tapauksissa 😉>. Joskus on vaihdettava operaattoria, jos ei kuuluvuus omalla operaattorilla riitä. Yritysasiakkaalle kuitenkin usein olemassaolevien ja muuten hyvin toimivien palveluiden vahvistaminen ja parantaminen on yleensä kustannustehokkainta ja kannattavinta. Aina ei siis tarvitse vaikkapa mökin matkapuhelinkuuluvuuteen liittyvissä asioissa vaihtaa operaattoria, vaan tilannetta saadaan parannettua lisäantenneilla. Yritysasiakkaalle pieni rahallinen panostus antenniin voi tuottaa moninkertaisesti takaisin, mutta kuluttaja-asiakas voi tarkastella asiaa toki eri näkökulmasta. 

Hyvä tarkennus @AsiakasY !

 

Paikallisesti varmasti on hyvä selvittää mikä operaattori kuuluu omassa käyttöpaikassa parhaiten.

 

Taloyhtiöden osalta käytäntöjä on erilaisia, joten varmasti aina parasta varmistaa ohjeistus isännöitsijältä, tai taloyhtiön hallitukselta.

Valikoimasta löytyy myös melko huomaamattomia paneeliantenneja, mutta kauneus on tunnetusti katsojan silmässä ja joka paikkaan nuokaan eivät välttämättä sovi. Toki ulkoinen antenni vahvistaa signaalia, vaikka se olisi jouduttu asentamaan sisätiloihin.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +10

Ei yritysasiakkaalle operaattorin vaihto yksittäisen liittymän kohdalla ole vaikeaa laisinkaan. Työnantajallani on useita tuhansia Telian liittymiä, mutta minun liittymäni siirrettiin toiselle operaattorille kun Telia ei kuulu kotonani. Työnantajan edustaja oli sitä mieltä, että operaattori vaan vaihtoon jos ei ole kuuluvuutta. Aiemmin olivat kustantaneet joitain yksittäisiä vahvistinratkaisuja työntekijän kotiin, mutta ovat ilmesesti arvokkaita.

Yksittäisten liittymien siirto toiselle operaattorille ei toki @AsiakasY asiakkaankaan kannalta aina ongelmallista ole 😁>. Kuten todettua, riippuu aivan yrityksestä, sen koosta ja palveluiden kokonaisuudesta, mikä on kustannustehokkainta, järkevintä ja mielekästä. Osa yritysasiakkaista haluaa keskittää palvelunsa, jolloin ei tarvitse hajauttaa ja koordinoida vaikkapa laskujen maksuja.

Mie autamme mielellämme asiakkaita löytämään heidän kannaltaan parhaat ratkaisut eri tilanteisiin ja tässä @piiawr kirjoittamassa artikkelissa on tarjottu apua yhdenlaiseen ongelmaan. 

Mielestäni olisi ollut rehellistä myöntää, että kun kyseessä on jaettu nettiyhteys niin eihän siihen lisäantenni paljoa auta kun jakajia on liikaa ja kapasiteettia liian vähän. Tämä koskee aivan kaikkia mobiililaajakaistoja; 3G, 4G ja myös 5G! Vaikka alussa olisikin nopeaa niin äkkiä se menee hitaaksi kun käyttäjiä on liikaa. Ja mitä useampi alkaa käyttää näitä kodin ainoana nettiyhteytenä niin sitä tahmaisemmaksi muuttuu meno. Kaistaakaan näille ei saada loputtomiin lisää, koska radiotaajuudet on jaettu eri käyttötarkoituksiin ja mobiililaajakaistoille on varattu vain ne omat taajuuskaistansa, joilla niiden tulee pysyä. Tämä kaista on todella kapea verrattuna esimerkiksi valokuidun tarjoamaan kaistanleveyteen. Toinen ongelma näiden käytttämisestä kodin ainoana nettiythteytenä on siinä, että jos liian moni käyttää niin todellista kiinteää yhteyttä ei tarjota kohta enää mihinkään.

Yritysasiakkaille, @SINAD , yhteydellä on hieman toisenlainen merkitys kuin kodin nettiyhteydellä. Useimmiten yritysasiakkailla on toimistolla kiinteä yhteys ja liikkuvaa työtä varten erikseen mobiilinetti. Harvempi yrittäjä edes yrittää pärjätä pelkällä mobiilivaihtoehdolla, mutta mobiilinetti on erittäin tärkeä lisä työn joustavuuden kannalta. Joissakin tapauksissa se on myös ihan hyvä vaihtoehto kiinteälle netille - riippuen toki aivan yritystoiminnan laajuudesta ja alasta.

Mahdollisuus laajentaa työskentelyaluetta vapaa-ajan kiinteistöille on näinä aikoina myös tärkeää. Usein yrittäjällä ei ole aikaa tai mahdollisuutta jäädä mökille pidemmäksi aikaa, mutta mobiiliyhteys mahdollistaa sen ja näin tuo yrittäjällekin enemmän irtioton mahdollisuuksia. Lisäantenneilla saadaan lisää vakautta yhteyteen ja mahdollistetaan esimerkiksi asiakastapaamiset verkossa. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +17

Kuitu on toki ylivoimainen, mutta joka paikkaan ei millään voi tässä maassa sitä saada tai kannata rakentaa. Toki, jos on käytettävissä äärettömästi rahaa, ei sen rakentamiselle estettä toki ole. Jottei tästäkin ketjusta tulisi kuitupakotusta, niin jätän aiheen tähän.

 

Minulla on ollut kaksi tuollaista Finnsat FS5000 Pro-antennia jo muutaman vuoden talon seinustalla. Mielenkiintoisesti noiden nimi oli Robin Hoodissa Macab 5000 Pro.

 

Tässä ei käytännössä olisi käyttökelpoista 4G-yhteyttä ilman lisäantenneja. Ilman lisäantenneja (modeemina Huawei B818) yhteysnopeus olisi n. 1-5 Mbps ja lisäantennein 100 Mbps. DNA:n yhteydellä sama pohjanopeus, mutta lisäantennein jopa 350 Mbps. Lähetyssuunnassakin yhteys paranee, samoista tasoista 20-40 Mbps tasolle.

 

Passiiviantennia fiksumpi ratkaisu olisi tuollainen 5G-ulkomodeemin tyylinen antenni+modeemiyksikkö. Tuolloin ei tarvitsisi vetää niin montaa eri kaapelia ja tulisi vähemmän häviötä signaalin voimakkuuksiin, kun kaapeleita ei tarvitsisi olla.


@Purnipsi@  kirjoitti:

Jottei tästäkin ketjusta tulisi kuitupakotusta, niin jätän aiheen tähän.


Com'on, ei se ole kuitupakotusta jos pyytää rehellisesti kertomaan miksi mobiililaajakaistat usein tahmaa, mihin se perustuu ja mikä sitä aiheuttaa... Ei se lisäantenni ole mikään automaattikorjaus joka toimisi joka paikassa. Lähinnä se on parhaimmillaan kun ollaan aivan korven keskellä ja matkaa lähimpään tukariin paljon, eli siellä on oikeasti kentänvoimakkuus haasteena eikä pelkästään tukiaseman ruuhka.

 

Lisäantenneissa kannattaa muuten huomioida sellainen juttu että jos kaapeli on kovin pitkä, katoaa iso osa antennin hyödyistä siihen - ja toisin päin jos laitetaan kunnollista kaapelia niin se voi maksaa jo lähes saman kuin itse antenni. Melko paljon RF juttujen parissa tullut puuhasteltua. Tässä nyt ei sentään nopeuskertoimia tarvitse miettiä, silleensä toki helpompaa.. 🙂>

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +17

Ei se automaatti ole, mutta kyllä ulkoantenni voi auttaa ratkaisevasti. Ei välttämättä tarvitse korvessakaan olla, vaan taajamassa. Jos sattuu olemaan vaikka tukareiden välimaastossa, niin lisäantennilla voi saada sopivasti sijoittaen kelvollisen yhteyden haluamaansa tukiasemaan. Sama pätee maalla. Ulkoantennit myös auttavat tuntuvasti  uplinkin osalta jos sattuu olemaan 1800/2100 MHz kuuluvuuden rajamailla. Kyllä nuo myös jonkin verran tasaavat tietynlaista hyppelyä signaalin laadussa ja voimakkuudessa, kun saadaan (suunta-antennilla) tietystä suunnasta signaalit vahvistettua eikä ympärisuuntaavalla kaikkea mahdollista - myös naapuritukiasemien häiriöitä.

 

Muropaketissa eräät henkilöt kokeilivat kana/naakkaverkon asentamista antennin ympärille. Tämä jonkin verran paransi SINR-parametria, ilmeisesti siis kaventaen antennin keilaa entisestään tai sitten vain suodattamalla muualta tulevia heijastuksia.

 

Antennikaapeleiden pituus on kriittistä erityisesti 2,6 ja 3,5 GHz taajuuksille mentäessä. Laadukas, LMR-400 kaapeli on eräässä liikkeessä 6,90€ / m + mahdolliset liittimet ja muut työt + toimituskulut. Se ei halpaa ole. Toki perus 4G-taajuuksilla pärjätään hyvin LMR-200 kaapelillakin.

 

Siksi antenni-radio-yhdistelmät olisivat viisaimpia laitteita. Zyxelillä niitä on, mutta harmiksi uusimpia, kehittyneimpiä malleja ei oikein ole missään saatavilla.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +10

Taajama-alueella kyllä pitäisi olla tarjolla laadukasta kiinteää yhteyttä, eikä mobiiliin pitäisi turvautua. Mutta täällä nettiyhteyksien Albaniassa tämä ei taida enää olla mahdollista monessakaan paikkaa.


@Purnipsi@  kirjoitti:

Kuitu on toki ylivoimainen, mutta joka paikkaan ei millään voi tässä maassa sitä saada tai kannata rakentaa. Toki, jos on käytettävissä äärettömästi rahaa, ei sen rakentamiselle estettä toki ole. Jottei tästäkin ketjusta tulisi kuitupakotusta, niin jätän aiheen tähän.

 

Minulla on ollut kaksi tuollaista Finnsat FS5000 Pro-antennia jo muutaman vuoden talon seinustalla. Mielenkiintoisesti noiden nimi oli Robin Hoodissa Macab 5000 Pro.

 

Tässä ei käytännössä olisi käyttökelpoista 4G-yhteyttä ilman lisäantenneja. Ilman lisäantenneja (modeemina Huawei B818) yhteysnopeus olisi n. 1-5 Mbps ja lisäantennein 100 Mbps. DNA:n yhteydellä sama pohjanopeus, mutta lisäantennein jopa 350 Mbps. Lähetyssuunnassakin yhteys paranee, samoista tasoista 20-40 Mbps tasolle.

 

Passiiviantennia fiksumpi ratkaisu olisi tuollainen 5G-ulkomodeemin tyylinen antenni+modeemiyksikkö. Tuolloin ei tarvitsisi vetää niin montaa eri kaapelia ja tulisi vähemmän häviötä signaalin voimakkuuksiin, kun kaapeleita ei tarvitsisi olla.


Lisäantenni on yksi ratkaisu. Meillä täällä kotona landella on ratkaistu asia juurikin ulkokäyttöön soveltuvalla modeemilla (suunnattu tukiasemaa kohti), jossa on vahvistavat antennit integroituna. Plussana on, että ei tule antennijohtoa ollenkaan vaan data ja virta kulkee yhtä piuhaa pitkin, jolloin ei myöskään tapahdu vaimennusta ollenkaan.

Vastaa