Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Janne Koistinen Telia.jpg

 

Uuden teknologian kanssa käy usein niin, että visionäärit piirtelevät tulevaisuudesta uskomattoman tuntuisia visioita ja samaan aikaan skeptikot epäilevät teknologian kaikkivoipaisuutta. Julkisuudessa käyty keskustelu 5G:stä noudattelee samaa linjaa, ja kaipaakin siksi mielestäni pohjalleen myös faktoja.

 

5G ei ole vain 4G:n lisäpalvelu tai kalliimpi 4G.

 

5G toimii sekä yhdessä 4G:n kanssa että ilman sitä. Mutta 5G on uusi verkko, jota käyttääkseen asiakkaalla täytyy olla 5G-kykyinen laite. Itsenäisesti toimivaa 5G-verkkoa ollaan ottamassa käyttöön, ja ensimmäisenä tämä on jo tapahtunut yritysten yksityisverkoissa. Hyvänä esimerkkinä jo toteutuneista visioista on yhdessä Nokian ja Sandvikin kanssa toteuttamamme hanke, jossa älykäs kaivoskone liikkuu itsenäisesti kaivoksen tunneliverkostossa 5G:n avulla.

 

5G ei pysähdy seinään, eikä 5G tule joka lyhtypylvääseen.

 

5G:tä rakennetaan eri taajuuksilla, joilla on erilainen tehtävä. Hyvin lyhyen kantaman huippunopea 5G ei tule olemaan maantieteellisesti laajimmalle leviävä tekniikka. Toistaiseksi eniten käytetty 5G-taajuus, 3,5 GHz, on korkeampien 4G-taajuuksien kaltainen. Sen kantomatka on toista kilometriä ja läpäisyominaisuudet kuin 4G:llä. Se ei siis pysähdy vesihöyryyn eikä seinään, eikä se edellytä valtavaa määrää tukiasemia.

 

5G ei jää vain kaupunkien iloksi.

 

Haja-asutusalueille on jo alettu rakentaa 5G:tä 700 MHz:n taajuudella. Kantomatka on toistakymmentä kilometriä, yhtä paljon kuin matalalla 4G-taajuudella. Pitkän kantaman kääntöpuolena nopeudet eivät nouse aivan gigaluokkaan, mutta satoihin megabitteihin sekunnissa kuitenkin. Lyhyen kantaman huippunopea taajuuskin kyllä löytyy. 26 GHz:n taajuudella ei rakenneta laajaa valtakunnallista peittoa, vaan hotspot-saatavuutta kaikkein eniten kapasiteettia tarvitseviin paikkoihin, kuten kaupunkikeskustoihin ja tapahtuma-areenoille.

 

5G ei ole vain energiantuhlausta.

 

5G on aikaisempia mobiilisukupolvia tehokkaampi, sillä energiaa per bitti kuluu vähemmän. Sähkönkulutus kyllä kasvaa, mutta kasvu tulee asiakkaiden käyttämän datan määrästä. Sama kasvu toteutuisi 4G:ssä energiasyöpömmällä tavalla. Samalla monet digitaalisesti kätevästi toimivat palvelut korvaavat tuotteita ja tekemistä, joiden kuormitus fyysisessä maailmassa olisi moninkertainen.

 

5G mullistaa tulevaisuutemme.

 

Näin on. 5G on niin sanottua murrosteknologiaa, joka siirtää yhteiskunnat seuraavaan teolliseen vaiheeseen. Lähivuosina muun muassa terveydenhuollon, liikenteen ja rahoitusalan ratkaisut suunnitellaan uuden verkkoteknologian päälle. Se tuo tullessaan paitsi nopeutta ja kapasiteettia, niin myös täysin uudenlaisia palveluja, jotka mullistavat arkemme ja yhteiskunnan toiminnan.

 

Operaattorit luovat ne tiedon valtatiet, joita pitkin yhteiskunta ja muun muassa globaalit digijätit tarjoavat omia palveluitaan. Nämä valtatiet ovat osa kriittistä rakennelmaa, jonka turvallisuus, luotettavuus ja laatu on kaikissa tilanteissa pystyttävä takaamaan.

 

Janne Koistinen

Telian 5G-ohjelman vetäjä

 

(Teksti julkaistu ensimmäinen kerran Kauppalehdessä 3.5.2021)

 

--

 

Tutustu myös näihin:

 

Telian toimitus
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/5G-artikkelit-ja-uutiset/5G-keskustelu-kaipaa-tuekseen-faktoja/ba-p/222788
Linkki kopioitu
24 kommenttia 👇