5G

Jussi Setälän haastava tehtävä - Kuin vaihtaisi vanhan kotteron tuliterään hybridiin

  • 1 February 2021
  • 0 kommenttia
  • 94 katselukertaa
Jussi Setälän haastava tehtävä - Kuin vaihtaisi vanhan kotteron tuliterään hybridiin
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Kun näytöllä alkaa vilkkua taas yksi uusi 5G-tukiasema vihreänä, Jussi Setälä hymyilee leveästi ja suoristaa työtuolissa ruotoaan. ”Tätä varten näitä hommia tehdään”, verkkorakentamisen konkari virnistää. ”Taas joukko suomalaisia sai uudet, paremmat yhteydet.”

 

Jussi Setälä on suunnitellut mobiiliverkkoja Telialla jo 20 vuotta. Hänen työpöytänsä kautta on kulkenut tuhansia tukiasemia.

 

”Monta g:tä on tullut nähtyä. Teknologiat ja työkalut ovat muuttuneet moneen kertaan”, Setälä kertoo.

 

Setälä luotsaa nyt yksikköä, joka vastaa kaikkien Telian uusien 5G-tukiasemien suunnittelusta ja sijoittamisesta. Hänen vastuullaan on huolehtia, että yhtiön asiakkaiden yhteydet paranevat ja peittoalue kasvaa rivakasti.

 

Uusi verkkoteknologia on ollut suunnittelijoille ja rakentajille iso haaste. Jussi Setälä vertaa sitä kymmenen vuotta vanhan auton vaihtamiseen tuliterään sähköautoon.

 

”5G on huomattavasti monimutkaisempi kuin aiemmat teknologiat. Valtavan moni asia menee kerralla uusiksi ja vie aikansa, ennen kuin opimme saamaan tästä koneesta kaikki tehot irti”, Setälä kuvailee.

 

Nopeutta kaikille käyttäjille

 

Telia rakentaa 5G-verkkoa uudistamalla tuhansia olemassa olevia tukiasemia uuden verkon vaatimuksia vastaaviksi. Tukiasemia on sekä mastoissa että kiinteistöissä.

 

Useita kymmeniä asennustiimejä työskentelee ympäri Suomea jokaisena arkipäivänä, jotta yhä suurempi joukko suomalaisia pääsisi uuden teknologian ja siten nopean 5G-verkon alueelle. Pohjois- ja Itä-Suomessa 5G:n rakennustöitä on aloittelemassa Telian ja DNA:n yhdessä omistama Suomen Yhteisverkko.

 

Yhdessä viikossa saadaan uudistettua 20–30 tukiasemaa. Yhden tukiaseman parissa työskentelee kerrallaan kolmen hengen tiimi, ja työ kestää 2–4 päivää.

 

”Kun tukiasema modernisoidaan, sen koko tekniikka uudistetaan samalla ovenavauksella: teemme kerralla kaiken, mikä on mahdollista ja järkevää. Näin 5G-tekniikan käyttöönotto tuo kaikille verkon käyttäjille nopeutta ja häiriöttömyyttä, vaikkei oma älylaite vielä tukisikaan uutta tekniikkaa”, Jussi Setälä kertoo.

 

Harkittu järjestys

 

Tavallista puhelimenkäyttäjää askarruttaa, milloin hänen asuinalueelleen saadaan 5G-verkko. Tukiasemien uudistamisen suunnittelussa käytetään laajaa pohdintaa.

 

Verkkosuunnittelutiimi tutkii tarkasti muun muassa väestöntiheyttä ja verkon käyttötottumuksia. Tukiasemia uudistetaan niin taajamissa kuin pientaloalueilla. Kerrostaloalueilla on paljon tiivistä asutusta, mutta toisaalta pientaloalueilla verkon käyttö on usein runsasta erityisesti iltaisin ja etätyöaikoina. Kolmas tärkeä alue ovat keskeiset paikat, joihin ajoittain kokoontuu paljon ihmisiä, kuten urheilu- tai kulttuuriareenat tai torit.

 

”Me edustamme tässä pannuhuonetta eli teknistä osaamista. Keskustelemme jatkuvasti myös ohjaamon eli kuluttajasegmenttiä tuntevan tiimin kanssa. Tavoitteena on tietysti loppukäyttäjän tyytyväisyys”, Setälä sanoo.

 

Työtä suunnitellaan noin puoli vuotta eteenpäin, joten juuri nyt päätetään loppukesän projekteista. Asennustyö, isot tavaravirrat ja monet muuttuvat tekijät vaativat jämptiä pohdintaa hyvissä ajoin etukäteen. Osaavien asentajien verkosto on elintärkeä kumppani Telialle.

 

Suunnitelmallisuus on laadun tae: työ pyritään tekemään ennakoiden ja harkiten niin, että uudistetuista tukiasemista muodostuu mahdollisimman toimiva verkko.

 

”Tukiasemia on tuhansia. Ainahan voisi poimia yhden sieltä täältä ja julistaa, että 5G-verkko on nyt tiheä. Se ei kuitenkaan palvelisi kuluttajaa, sillä yksittäiset pisteet eivät ole laadukas verkko. Emme poimi yksittäisiä helmiä vaan rakennamme kokonaisuutta, joka palvelee mahdollisimman laajaa kuluttajajoukkoa”, Setälä sanoo.

 

Turvallisuus ja luotettavuus painavat

 

Telia rakentaa 5G-verkkoa yhteistyössä Nokian kanssa. Kotimaisen teknologian valinnassa ratkaisivat luotettavuus, turvallisuus, laatu ja vastuullisuus. Setälä myöntää, että hänelle oli iso helpotus, että Telia päätti rakentaa verkon nimenomaan kotimaisen kumppanin kanssa.

 

5G-verkko on nykyajan mittakaavassakin valtava mullistus. Sen tuloa on verrattu sähkön keksimiseen. 5G on kuin suuri toiveiden tynnyri, mutta sen tulon myötä syntyy myös arvaamattoman paljon tietoturvauhkia. Setälä luottaa, että Nokian kanssa riskit saadaan minimoitua.

 

”Minulle on tärkeää saada olla mukana tekemässä toimivaa 5G-verkkoa kaikille suomalaisille. Meidän vastuullamme on, että homma etenee turvallisesti ja hallitusti. Kun työ on valmis, pakettiautollinen elektroniikkaa on nätisti asennettuna paikoilleen. Meidän kone käy, satoi tai paistoi,” Jussi Setälä vakuuttaa ja oikaisee hymyillen selkänsä. Yksi uusi tukiasema on jälleen alkanut sykkiä kartalla vihreänä.

 

Leeni Peltonen, Janne Kaijärvi

 

--

 

Rakennamme mobiiliverkkoamme yhdessä kotimaisen kumppanin kanssa suomalaisten käyttöön. Tutustu meidän kaikkien turvaverkkoon.

Tutustu myös muihin turvaverkko-sisältöihin:

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa