Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Ossi Huohvanainen Telia 5G lähettiläs.jpg

 

Telia Yhteisössä nimimerkillä Sekunti tunnettu Ossi Huohvanainen on rauhallinen kissamies, joka syttyy 5G:n nopeudesta ja Fortnitesta.

 

Kummallakin kissalla on oma vahva luonteensa. Tyttökissa Tikru osaa käyttää teräviä kynsiään ja yrittää matkia maukaisullaan tiikerin ääntä, kun katselee tv:stä luonto-ohjelmia. Poikakissa Apsi puolestaan on rento tyyppi, jota ei hetkauta mikään.

 

”Siinä ne loikoilevat lasitetulla parvekkeella kuin vanha pariskunta, lätkivät hyttysiä käpälillään ja tarkkailevat oravia”, Ossi Huohvanainen, 28, kertoo.

 

Kissojen kanssa Orivedellä asuva Huohvanainen on rauhaa rakastavaa ja itsekseen viihtyvää tyyppiä. Pikkukaupungin verkkainen rytmi ja luonnonläheisyys sopivat hänelle. Parvekkeella majailevat kissojen lisäksi yrtit ja kukat: vesikrassi ja basilika on kasvatettu itse siemenistä asti.

 

Ossi Huohvanaisen kiinnostus luonnonläheiseen elämään juontaa lapsuudesta, sillä sijaisperheen maatilalla tottui hoitamaan eläimiä ja kasveja. Hän asui yhdeksänvuotiaasta täysi-ikäiseksi sijaisperheessä ja sai sieltä eväitä elämälleen.

 

”Ilman sitä tukea en olisi tässä. Kaikki menneet on selvitetty, eikä traumoja ole jäänyt.”

 

Nyt hän työskentelee Lidlissä vuoropäällikkönä ja on tyytyväinen saamastaan vastuusta: toisten auttaminen on hänelle sydämenasia.

 

Oma klaani löytyi netistä

 

Ossi Huohvanainen liittyi viisi vuotta sitten Telia Yhteisöön, joka tuolloin tunnettiin nimellä Sonera Klaani. Hänen nimimerkkinsä on @Sekunti.

 

”Eksyin sinne ensimmäistä kertaa vahingossa, kun etsin apua johonkin tietotekniseen pulmaan. Aloin jutella siellä monenlaisista aiheista. Jossain vaiheessa tajusin, miten tärkeä foorumi siitä oli minulle tullut. Se on todellinen vertaistukiyhteisö!”

 

Yhteisössä hän ratkoo muiden pulmia ja keskustelee monenlaisista asioista.

 

”Välillä puhutaan vaikka kuusta ja auringosta, ja tietysti jaetaan kesäkuvia ja joulutervehdyksiä. On hienoa, että löysin tällaisen väylän”, Huohvanainen sanoo.

 

5G vie sormia napsauttamalla viihteen maailmaan

 

Ossi ”Sekunti” Huohvanaisen asiantuntemus on erityisesti 5G-teknologiassa ja peleissä. Telian 5G-lähettiläänä toimiva mies testaa laitteita ja liittymiä ja raportoi kokemuksistaan.

 

”5G-maailmassa ihmisiä näyttää kiinnostavan erityisesti viihdepalvelujen käyttö, ja sehän todella toimii! On hienoa, kun pilvipalveluun pääsee sormia napsauttamalla ja voi ladata jonkin huippusarjan koko tuotantokauden muutamassa sekunnissa. Erityisesti datansiirron nopeudessa huomasi eron entiseen, kun Telian 5G-verkko laajeni maaliskuussa tuohon lähelle Hautakankaan tukiasemaan”, hän sanoo.

 

Mies muistaa vielä ajat, kun 3G oli uutta tekniikkaa ja puhelimeen ladattiin omia soittoääniä ja logoja.

 

”Eipä olisi silloin uskonut, mitä kaikkea puhelimella nyt voi tehdä. Aion lähiaikoina kokeilla Nintendo Switchillä Fortniten pelaamista iPhone 12 Pro Maxin kautta jaetulla mobiiliyhteydellä. Se on kiinnostava testi, sillä pelaamisessa ei saa olla viivettä.”

 

Datansiirron nopeutta Ossi testailee huvikseen eri puolilla liikkuessaan. Vaikkapa keskellä Tampereen Hämeenkatua on kiva tarkistaa, paljonko bittejä sekunnissa liikkuu, ja jakaa kokemuksiaan Telia-yhteisössä. ”Jos mobiiliverkossa pääsee 300 megabittiin, se on huima nopeus!”

 

”Odotan 5G:n älykotiratkaisuja”

 

Myös tietoliikenteen turvallisuus on hänelle tärkeä asia.

 

”Uskon, että turvallisuusnäkökulmasta on tärkeää, että juuri Nokia on Telian yhteistyökumppani. Minulla on vahva luottamus teleoperaattoriin. Kun he huolehtivat turvallisuudesta, asiakkaan ei tarvitse pohtia asiaa”, Huohvanainen sanoo.

 

Puhelin ei juuri pysy poissa Huohvanaisen käden ulottuvilta. Pari sekuntia heräämisen jälkeen se on jo käytössä. Herätyskelloksi hän ei sitä tarvitse, koska on totuttanut kissat säännölliseen aamiaispalveluun: sen aika on kello 5.00.

 

Ehkä tulevaisuudessa hänen kotonaan on myös 5G-verkon mahdollistamia älykotiratkaisuja.

 

”Muutan pian uuteen asuntoon, ja ehkä joskus napsautan saunan päälle etäyhteydellä tai ruokin kissat ruokinta-automaatilla töistä käsin. Se vasta olisi jotain!”

 

Teksti: Leeni Peltonen

Kuvat: Rami Marjamäki

 

Ossi Huohvanainen on Telia 5G -lähettiläs, joka testaa ja antaa Telialle palautetta 5G-laitteista ja liittymistä.

 

--

 

Lue myös

 

5G-toimitus
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/5G-artikkelit-ja-uutiset/Kun-nopeus-ratkaisee-Ossi-Sekunti-Huohvanaiselle-bittien/ba-p/225041
Linkki kopioitu
15 kommenttia 👇
SINAD
Konkari

Ossi tarviaisi Lounean 10Gbit valokuidun, niin ei tarvitsisi leikkiä. Fortnitessä voi olla edessä pettymys 5G:n pingien pomppimisen kanssa.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Pöydällä olisi tuore iphone 12 5G-ominaisuudella, mutta ei ole vielä eksynyt 5G-liittymää sinne, vaikka sellaisella alueella asunkin. Miksi? Koska 4G:lläkin pärjää vallan mainiosti ja en koe mitään lisäarvoa kalliimmasta 5G-liittymästä tällä hetkellä. 

SalliJf
Moderaattori
Moderaattori

@AsiakasY  No mutta sehän on vaan hyvä juttu, että on itelle sopiva liittymä ja pelittää 🙂 Mitä oot muuten tykännyt tosta IPhone 12:sta? 

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Tuttua ja turvallista Appleahan tuo on. En ole kovin raskasta käyttöä vielä harrastanut, mutta akku tuntuu melko väkevältä. Kameraa en ole vielä testaillut, mutta on varmasti pätevä. Face ID tuntuu toimivan ja on vanhaan sormenjälki-tunnistukseen näppärämpi. Edellisessä iPhone 7 kyllä sormenjäljen tunnistus toimi hyvin, mutta OnePlus 6T:ssähän tuo on suorastaan hirveä toiminto. 

iPhone 12 paksuus vähän hämmästyttää, etenkin kun vertaa vanhaan seiskaan. Ei tuo paksuus häiritse, kun puhelin on kuitenkin kotelossa ja toisaalta seiska oli ehkä turhankin ohut ilman koteloa. 

Onhan tämä iPhone 12 mini versiona sellainen näppärän kokoinen puhelin taskuun, eikä näytön koko välttämättä vielä häiritse. Tuo OnePlus 6T on jo vähän turhan iso taskuun laitettavaksi esim pyörälenkille. 

Kyllä kun tuon iPhone 12 luurin sai käteen, tuli melko nopeaa ajatus siirtää oma liittymä tähän puhelimeen työliittymän kaveriksi. Jokin tuntematon tekijä siinä vetää puoleensa 😀 . Osittain siinä varmaan auttaa OnePlussa softan bugisuus, mutta ei se kaikkea selitä...

SalliJf
Moderaattori
Moderaattori

@AsiakasY  En ole itse päässyt kokeilemaan käteen tuota iPhone 12 miniä, mutta kieltämättä kuulostaa tämän perusteella puhelimelta myös minun makuun 🙂 Minusta on ihan kivakin, että on vähän pienempiäkin puhelinmalleja, mitkä nimenomaan mahtuu taskuun ja mahtuu pienempiinkin käsiin hyvin. Siinähän onkin kaksi SIM-paikkaa, että ihmeessä pistä omakin liittymäsi siihen! On kyllä tosi kiva juttu, että on löytynyt nyt oikein miellyttävä kännykkä kaveriksi

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Tässä puhelimessa on yksi perinteinen ja yksi eSim paikka, eli ei ihan perinteinen dual-sim toteutus. Työkortti vie perinteisen sim-paikan ja tuskin on muutettavissa eSimmiksi. Oma kortti pitäisi vaihtaa eSimmiksi jolloin taas omaa liittymää ei voi käyttää muissa laitteissa. Tämä on vähän huono puoli eSim-toteutuksessa.

 

Työpaikalla on mahdollisuus valita muutamasta puhelimesta ja aikasemmin mallit ovat olleet jo hieman vanhempaa settiä. Nyt oli tullut jokin ihme uudistuminen ja oli tuo iPhone 12 mini tarjolla niin toki sen otin osittain tuon uutuuden vuoksi mutta myös koon puolesta. Iso näyttöinen puhelin ei nyt niin näppärä olekkaan.

SalliJf
Moderaattori
Moderaattori

@AsiakasY  Aivan näimpä muuten olikin, en muistanutkaan tätä 😄 

 

Niin, sulla on sun omassa liittymässä multi-SIM käytössä, että peilaat johonkin toiseen laitteseen vai ymmärsinkö väärin? Itse asiassa saat eSIMin kanssa liittymän muihinkin laitteisiin, esimerkiksi älykelloon. Eli tavallaan tuo eSIM on ihan samanlainen kuin fyysinen kortti, mutta vain sähkönen. 

 

Eli ihan mahdollista on laittaa omakin liittymä uuteen luuriin 🙂 

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Ei ole mitään multi-sim-palvelua käytössä. Iphone12 työpuhelimessa on työnantajan perinteinen kortti ja henk koht. puhelimessa OnePlus 6T on henk koht perinteinen kortti. Ajatuksena on muuttaa oma henk koht kortti eSImmiksi ja laittaa se tuonne työ iPhoneen eSimmiksi, ennemmin tai myöhemmin. Tuo OnePlus on nyt vielä toimintakykyinen puhelin, mutta softan bugisuus vain ärsyttää välistä. Puhelin on jo 2,5 vuotta vanha ja softa on ainavain bugisempaa...

SakuMik
Moderaattori
Moderaattori

@AsiakasY 

Tuo kuulostaa hyvältä ratkaisulta! 🙂 Mielenkiinnosta kyselen, minkä kokoinen tuo Iphone 12 on? Aikoinaan itse vaihdoin Iphone SE mallista Xs Max malliin niin oli melko totuttelu isompaan näyttöön.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Siis tuo on iPhone 12 mini- malli, eli se pienin. Itseasiassa kaikki iPhonet ovat olleet tätä kokoluokkaa. Seiskaan verrattuna näyttö on isompi kun on lähes koko "naamataulu" käytössä. Nämä pienemmät puhelimet ovat yhdellä kädellä oikeasti käytettäviä verrattuna iso ruutuiseen. Omassa privaatti luurissa eli OnePlus 6T:ssä on verrattain iso näyttö ja onhan siitä silleen mukavampi katella kun pinta-alaa on enemmän. Mutta kun puhelin pitää laittaa taskuun tai autossa johonkin niin kyllähän tuo iso koko häiritsee. 

SakuMik
Moderaattori
Moderaattori

@AsiakasY 

 

Okei! 🙂 Itseä harmittaa vähän samat asiat. Isolla näytöllä on mukava katsoa sarjoja tai esimerksi Youtubea, mutta kuntosalilla ikävä pitää taskussa puhelinta jos taskut eivät ole vetoketjulliset. Uudet puhelimet onneksi käyttävät kaiken pinta-alan näytölle niin ei suurta kompromissia joudu näytönkoon suhteen tekemään.

Sekunti
Telia 5G lähettiläs 2021

@SINAD ei ole suinkaan pettymys eli hyvin on pärjätty monia vuosia nykyisillä verkkoratkaisuilla mitkä vastaavat omia tarpeitani 😊

 

Valokuitu tulee aikanaan, kun seuraava asunto on harkinnassa. Tulevaan asuntoon löytyy myös hybridi (adsl-yhteydellä) ja sen asennuspäivä tulee olemaan 7. heinäkuuta.

 

Täällä ei niin järjestelmällisesti valokuitua rakenneta maalaiskaupunkiin, mutta nähtäväksi jää mitä Elmonet saa aikaiseksi tulevina vuosina. Kuparijohtojen aikakausi alkaa päättymään pikku hiljalleen 👍

SINAD
Konkari

Viittasin tuossa aiemmin tähän keskusteluun. Myös joku muu taisi valittaa aivan samaa. Eli satunnaiset yli 100ms pingit kuuluvat 5G yhteyteen. Eli jos/kun pelit jökkii niin ongelman kanssa ei kannata turhaan polttaa omaa kallista vapaa-aikaa, ei ole omissa laitteissa vika. Ai niin ja siinähän ei sitten ole julkista IP:tä... En osaa sanoa miten Switchin pelit sitten toimii ilman sitä, muistelisin että Wii U:n Mariokart ei ainakaan toiminut Saunalahden mobiililaajakaistalla (natattu), Switchilla ei ole tainnut tulla testattua. Selviää kun testaa. Myös Switchin asetuksista löyty "NAT type", joista A tai B ovat riittäviä, C....F voi tietää ongelmia.

Sekunti
Telia 5G lähettiläs 2021

@SINAD Kiitos vinkistä! Laitan korvan taakse tuleeko pelaamisen yhteydessä ongelmia. Tällä hetkellä ping on normaalisti 19-21ms 5G-verkossa alueellani, mutta latenssia on hivenen enemmän kuin 4G-verkossa. Tuossa Switchissä taitaa olla NAT type B.

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

Nykyään Saunalahden (Elisan) mobiililaajakaistaliittymiin, niin 4G kuin 5G saa julkisen vaihtuvan IPv4 osoitteen internet4 -palvelulla, 0€/kk.