Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Telia 5G kokeilu.jpg

 

Tiedätkö, mitä hyötyä 5G tarjoaa käyttäjilleen jo nyt? Jos et, lue tämä. Nyt pääset myös halutessasi testaamaan 5G:n toimivuutta: tarjoamme Telia Yhteys -puheliittymäasiakkaillemme kahden viikon kokeilujakson viidellä eurolla.

 

1. 5G:n tiedonsiirto on nopeaa ja vakaata


Verkkokäyttäjälle 5G tarkoittaa huippunopeita tietoliikenneyhteyksiä: 4G:hen verrattuna tiedonsiirto nopeutuu moninkertaisesti. Suomalaisille nopeilla yhteyksillä on erityisen suuri merkitys, koska käytämme mobiilidataa eniten maailmassa.

 

5G-yhteys ei hyydy kovassakaan käytössä. Tämä ilahduttaa esimerkiksi suoratoistopalvelujen käyttäjiä ja pelaajia. Uuden sarjan koko tuotantokauden tai monen gigan pelin voi ladata sekunneissa.

Myös työkäytössä 5G tuo parannusta vanhaan.

”Lähetän jatkuvasti verkon yli isoja videotiedostoja, eikä niiden latautumista voi odottaa kauan”, sanoo media-alan yrittäjä, Telia 5G -lähettiläs ja entinen e-sporttaaja Joonas Nieminen

 

”Kuvaan muun muassa Ylelle. Uutisten, ajankohtaisohjemien tai urheilun videomateriaalien pitää yleensä olla saman päivän aikana telkkarissa. Tiedostot on saatava nopeasti kentältä Pasilaan Ylen leikkaajalle. Jos joudun lähettämään tiedostoja tien päältä, viritän 5G-puhelimesta oman hotspotin. Nopea 5G-yhteys auttaa tässä paljon! Se on myös turvallisempi vaihtoehto kuin vaikkapa kahvilan tai hotellin julkinen wifi-verkko”, Nieminen sanoo.

 

2. Viive poistuu, pelikokemus paranee

 

Erityisesti reaaliaikaisissa peleissä 5G-yhteydet ovat huima edistysaskel. Pelit latautuvat ja käynnistyvät nopeammin, mutta ennen kaikkea pelikokemus paranee.

 

5G-verkoissa data liikkuu nopeasti palvelimien ja laitteiden välillä, jolloin pelaajia turhauttava latenssi eli viive lyhenee. Latenssilla tarkoitetaan aikaa, joka puhelimella kuluu keskusteluun palvelimen kanssa. Pelaamisesta tulee saumatonta ja se nostaa pelikokemuksen aivan toiselle tasolle myös mobiilissa.

 

”Nykyään AAA-tason pelit ovat grafiikoiltaan fotorealistisia. Tämä tarkoittaa isoja tiedostokokoja, isoja päivityksiä ja paljon dataa per sekunti vilistämässä ruudulla. Joidenkin pelien koot ovat nykyään jopa pari sataa gigaa”, Joonas Nieminen sanoo.

 

E-sporttaajille nopeammat reagointiajat ja suuremmat latausnopeudet merkitsevät myös parempia mahdollisuuksia voittoon.

 

3. Jollet usko, testaa itse


Telia Yhteys -puheliittymäasiakkaana sinulla on nyt mahdollisuus kokeilla 5G:n käyttöä kahden viikon ajan vain viidellä eurolla. Kokeilujakson jälkeen liittymän voi halutessaan päivittää 5G-liittymäksi Minun Teliassa.

 

Jotta voit käyttää 5G:tä, sinun täytyy olla 5G-verkon kuuluvuusalueella. Katso oman alueesi 5G-kuuluvuus verkkokartasta tai Telian 5G-paikkakuntien luettelosta.

 

 

 

Näin hankit 5G-testijakson

    • Telia Yhteys -puheliittymäasiakkaalla on mahdollisuus kokeilla 5G:n käyttöä kahden viikon ajan 5 € hintaan.
    • Pääset hyödyntämään 5G-teknologian yhteyksiä, kun käytössäsi on 5G-tuella varustettu laite, mobiililiittymä ja SIM-kortti.
    • Tilaa kokeilujakso lähettämällä tekstiviesti: TILAA 5GKOKEILU numeroon 15400.
    • Kun liittymä on yhdistetty 5G-verkkoon, näkyy laitteessa verkon tunnuksena 5G-kuvake. Jos 5G-verkkoon ei pystytä yhdistämään, toimii liittymäsi tavalliseen tapaan myös muissa saatavilla olevissa verkoissa (esim. 4G).

 

 

--

 

Lue myös:

Telian toimitus
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/5G-artikkelit-ja-uutiset/Nain-hyodyt-5G-liittymasta-testaa-jos-et-usko/ba-p/232349
Linkki kopioitu
34 kommenttia 👇
SINAD
Konkari ☆

Olisitte laittaneet ilmaisen kokeilujakson niin olis voinu testatakin. Mulla on työpuhelimena 5G puhelin mutta liittymä on työnantajan joten en voi tilailla siihen mitään maksullisia juttuja. Mutta periaatteessa rauta olisi ollut, millä testata ja 5G verkkohan täällä on ollut jo hyvän aikaa.... 🙂

AaTanja
Moderaattori
Moderaattori

@SINAD tuo tilanne toki on vähän rajoittava, kun liittymä ei ole omissa nimissä. Ihan vaan heittona ilmoille, että olisikohan työnantaja jossain vaiheessa kiinnostunut päivittämään liittymiä 5G:hen? 

SINAD
Konkari ☆

En usko että tarvitsevat 5G:tä mihinkään koska koko puhelimen olemassaolokin on mulle iso mysteerio. Kaikki työasiat hoidetaan Teamsin kautta. En ole soittanut tuolla puhelimella vielä yhtään puhelua, eikä siihen ole tullut ensimmäistäkään työpuhelua vielä. Veikkaisin että tämä työpuhelinjuttu on joku historiallinen jäänne josta ei ole osattu luopua, mutta varmaankin luovutaan tulevaisuudessa. Puhelin on Telian vuokralaite, turhaa kustannustahan näistä tulee firmalle koska puhelimia ei tarvita mihinkään.

Kolahti
Kommentaattori

Telia teki 18 kuukautta sitten merkkiteon, ja toi tänne keski-pohjanmaan itäosiin (Halsualle) nopeat raudat. Tosin vaan omalle mastolle! Ei kiva!!!

Mitä 450/Megabitin vauhti tuo? Minulle parhaimmillaan 150Mb/s, kai siksi, että liittymäni on rajaton 200 MB/s.

Eli 6G tulee Hesaan ja Manseen, ennenkuin 5G tulee Halsualle. Turkuukin lie ennen...

Mutta milloin se 5G on (itsekkäästi) Mulla?  Elisalla ei ole aikomustakaan parantaa täällä verkkojaan, ennenkuin lopuksi!

Mitä siis auttaa uusi puhelin tai liittymä minua? Täh?🗿

 

Merja_J
Moderaattori
Moderaattori

@Kolahti  Vaikka 5G-verkon rakennus on kovasti tapetilla ja tuntuu että "kaikkialla muualla se jo on" niin todellisuudessa rakennustyöthän ovat vasta alkumeterillä jos koko Suomen mittakaavassa katsotaan. Pari päivää sitten päivitetyssä listassa mainitaan tämän hetkiset 5G-paikkakunnat. Kyseisellä paikkakunnalla voi olla esimerkiksi yksi 5G-masto tällä hetkellä, joten se ei suinkaan tarkoita sitä että koko paikkakunta on 5G-peiton alla. Osa siitä toki on.

Rakennustyöt jatkuvat kiivasta tahtia ja varmasti Halsuakin saa osansa verkon parannuksista. Jos et liiku alueilla jossa 5G toimii niin silloinhan uudesta puhelimesta ja 5G-liittymästä ei tietenkään ole sinulle vielä hyötyä. Kannattaa ottaa meidän rakenteilla olevat verkot -sivu seurantaan ja käydä sieltä aika-ajoin katsomassa kuinka rakennustyöt etenee. Lisäksi suosittelen lukaisemaan tämänkin artikkelin 5G:stä. Siinä on paljon hyvää asiaa. 

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Harmi, että @SINAD et pääse testaamaan puhelimessa 5G:tä. Mutta, sen sijasta, olisiko tässä 5G-betassa sinulle ideaa? Olet vankkumaton tietokoneen puolestapuhuja ja tässä voisi olla sullekin hyvä mahdollisuus? 🙂

Eeros
Vakiokalustoa ☆

Testasin kännykässäni ( One Plus Nord) tätä 5G tarjousta ja totesin että 4G riittää puhelimessa aivan hyvin.

Nopeahan se oli, mutta niin oli myös akun kulutus vaikka asetuksista oli säästö moodi päällä.

Katjane
Moderaattori
Moderaattori

@Eeros 5G-yhteydet kuluttavat akkua enemmän kuin 4G-yhteydet riippumatta signaalin voimakkuudesta. Sama tilanne oli aikoinaan 4G-yhteyksien kanssa, nekin kuluttivat akkua alkuun ensimmäisen sukupolven laitteissa aika runsaasti verrattuna pelkkiin 3G-laitteisiin. 

tero812
Vakiokalustoa ☆

koska tulee keminmaahan 5g

SakuMik
Moderaattori
Moderaattori

@tero812 Tästä onkin ollut jo puhetta, mutta tosiaan vielä emme voi antaa tarkkaa arviota tälle. Tämän 5G-artikkelin ohjeilla voit itse seurailla alueesi verkkopäivitysten tilannetta.

pikkukirvesu
Uusi keskustelija

ei ole vieä tällä 😞

SaJoonas
Moderaattori
Moderaattori

@pikkukirvesu Missäpäin Suomea majailet? Nettisivuiltamme löydät rakenteilla olevien verkkojen kartan, josta näet suunnitelmissa olevat parannukset verkkoomme. 

pikkukirvesu
Uusi keskustelija

nastola  

SaJoonas
Moderaattori
Moderaattori

@pikkukirvesu Nastolassa on jo jonkin verran 5G-peittoa ja Nastolan itäpuolella sijaitsevien Turranmetsän sekä Tammelan alueelle on tulossa myös verkkoon päivitystä lähiaikoina, jonka ansiosta verkon peitto ja kapasiteetti parantuu vielä. Kuuluvuuskartasta näet suuntaa antavan osoitekohtaisen kuuluvuuden, mutta asiakaspalvelun kautta voimme vielä tarkemmin katsoa alueen kuuluvuustilannetta tarkempien sijaintitietojen kera. Tänne Yhteisöön ei kannata omaa osoitettaan laittaa kaikkien näkyville.

pikkukirvesu
Uusi keskustelija

entä  nastolan kirkonseutu  on vielä  katvetta 

SaJoonas
Moderaattori
Moderaattori

@pikkukirvesu Ainakaan lähiaikoina ei parannusta Nastolan ytimeen ole tulossa. Tämä aiemmin mainitsemani parannus ei yllä ihan sinne keskustaan. Siellä tosiaan on 5G-peittoa, mutta keskustan itäpuolella on jonkin verrran katvetta. 

pikkukirvesu
Uusi keskustelija

Osaatko sanoa mihin asti yltää, asun ihan rajamailla keskusten eteläpuolella

 

Muokattu SaJoonas: siistitty vähän tekstiä

SaJoonas
Moderaattori
Moderaattori

@pikkukirvesu Kurkkasitko jo kuuluvuuskarttaa, miltä se tällä hetkellä näyttää? Sieltä voit katsoa nykyisen kuuluvuustilanteen syöttämällä osoitteesi hakukenttään. Tulevat parannustyöt vaikuttavat kyllä jonkin verran myös Immiläntien varteen ja Kisaharjun alueelle, mutta ei oikeastaan ollenkaan keskustan eteläpuolelle. Arvioitu muutostyön valmistumisaika on vielä tämän kuun puolella. 

pikkukirvesu
Uusi keskustelija

Olen katsonut, siinä kohdassa on katve. Naapuritalossa saa 5G:n, minun talossa ei.

Muokattu SaJoonas: siistitty vähän tekstiä

SaJoonas
Moderaattori
Moderaattori

@pikkukirvesu Okei. Laajennamme valtakunnallisesti 5G-verkkoa kovaa tahtia, joten eiköhän se jossain kohtaa myös sinunkin kotiisi yllä 🙂 

Kolahti
Kommentaattori

Kokeilin 5€ 5Gtä. Halsua-Kaustinen-Kokkola(Ullava)-Kannus-Toholampi-Lestijärvi-Halsua kierroksella ei kertaakaan 5G napannut. Kokkolan keskustassa kai toimii, mutta näin halsualaisena se ei paljon lämmitä.

Ja ei oleva tai tuleva 5G peittoalueenne pieniä kuntia näytä suosivan. 

Eikös liki joka mastoonne valokuitu tule jo? Eli puuttuu vain antennit+muut värkit millä saisi 5Gn nopeasti joka kylälle? Näin maallikkona tuumailen kun Kasenet lupaa jo 2GB nopeuksia tännekin valokuitu-asiakkaille.

Vai miten/mistä te bittinnä jakoon saatte, tuskin Starlinkiltä sentään.😂=minä puupää.

En elättele suuria toiveita siitä, että Halsualle 5G ihan lähiaikoina tulossa olisi. Tosin olisin tosi mielelläni väärässä, kuten yleensäkin. 

Hyvää kesää kaikille suomalaisille.

 

tero812
Vakiokalustoa ☆

kyllä se on niin ettei kiinteä kaapeli netti ja kiinteä valokuitu pääse lähellekkään kiinteän 5g ulkonetin nopeutta ja vakautta vaan 5g se on aivan omaa tasoa niin lataus kun lähetys nopeuksissa ja ping nopeutessa sillä sentään voi verkko pelata sillä 5g liittymällä sitten kun se mun alueelle tulee toisin kuin 4g juurikin siksi koska kun kiinteä kaapeli netti ei pääse lähellekkään 5g nettiä ja taas kiinteä valokuitu ehkä pääsis juuri ja juuri samalle nopeutelle mutta maksaisi liikaa niin se nyt vaan olisi tyhmää valita kiinteää kaapeli nettiä tai kiinteää valokuitua kun voi valita paljon paremman nopeamman ja vakaaman kiinteän 5g ulkonetin suuntaanteenin kera ja oottakaapa kun tulee 6g sitten päästään jo 100 gigan nopeuksiin kun 5g tulee aikanaan pääseen suorastaan fantastiseen 10 gigan nopeuteen 5g on siis huippu nopea ja huippu vakaa en ihmettele miksei ihmiset halua maksaa valokuitusta kun halvemmalla saa nopeamman ja vakaaman 5g netin uskomatonta mutta totta ja uskon että 5g voi vielä kehittyä tästä 10 gigan nopeutesta tuonne 50 gigaan ja sitten 6g tuo aikanaan ne 100 gigan nopeutet 5g se ainoa ja oikea laajakaista

Kolahti
Kommentaattori

Kyllä näin on @tero812 ja ilman ainuttakaan pistettä.😂

lasselusse
Vakiokalustoa ☆

jos valokuitua, siis sitä missä tulee pistoke kotiin tai pihalle, markkinoitaisiin voimakkuudella mitä 5g:ssä käytetään niin seuraavat.

 

valokuitu tarjoaa vähintään 1 Tbit/s nopeuden (1000Gbit/s).

valokuidun vaste olisi enintään 10 µs (mikro), yleensä 1µs.

valokuitu kestää elektromagneettisen säteilyn ja pommin.

pätkintää olisi kerran 100 vuodessa.

kapasiteetti olisi taattu myös suurien runkoverkkokatkoksien aikanakin.

 

(itse en laske valokuituun sellaisia joiden lopputekniikka on kuparia, mm *dsl, kaapeli, ethernet.)

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Testasin ja esittämänne väitteet eivät pidä paikkaansa, vaan ovat täyttä valetta. En tuhlaa aikaa ja vaivaa todetakseni, että 5G toimii ainoastaan ulkona eikä sisällä. Itselläni on sellainen outo tapa, että mieluummin käytän laitteita sisällä, enkä kyllä kenenkään muun ole nähnyt räystäsvuodossa nettiä käyttävän, ainakaan usein. Kaapelilaajakaista ja 4G ovat tällä hetkellä käytössä ja niillä pärjätään varmaankin melko pitkään.

kustaa1967
Konkari
@lasselusse kirjoitti:

jos valokuitua, siis sitä missä tulee pistoke kotiin tai pihalle, markkinoitaisiin voimakkuudella mitä 5g:ssä käytetään niin seuraavat.

 

valokuitu tarjoaa vähintään 1 Tbit/s nopeuden (1000Gbit/s).

valokuidun vaste olisi enintään 10 µs (mikro), yleensä 1µs.

valokuitu kestää elektromagneettisen säteilyn ja pommin.

pätkintää olisi kerran 100 vuodessa.

kapasiteetti olisi taattu myös suurien runkoverkkokatkoksien aikanakin.


 

Valokuitu on vain siirtomedia kuten kuparikaapelikin. Se mitä kerroit edellä valokuidusta on kyllä suurimmalta osalta totta , mutta myös valokuituverkossa pitää olla aktiivilaitteita ja ne ovat ihan samanlaisia kuin kupariverkoissakin suurimmalta osalta. Siis eroa on vain liitäntäporteissa.

No ne aktiivilaitteet särkyvät ihan yhtä usein valokuituverkossa kuin kupariverkossakin ja määrittävät toimintavarmuutta . Mitä siirtonopeuteen tulee , niin kuitu ei rajoita yhtä paljon nopeutta kuin kupari , mutta ne aktiivilaitteet asettaa rajan jo paljon ennen kuidun rajoja ja raja siinä kuidussakin on. Siis toimintavarmuuden ja nopeuden määrittää kokonaisuus , ei siirtomedia yksistään.

 

Itselläni on ollut kiinteä netti kuparikaapelin kautta jo 25 vuotta ja yhtään kaapelivikaa ei ole sinä aikana ollut. Reitittimiä ja modeemeja on kyllä hajonnut tusinan verran sinä aikana.

 

Se on kyllä totta , että mobiiliverkot ovat häiriöherkimpiä mitä olla voi jo ihan lähtökohtaisesti eivätkä tule ikinä yltämään kiinteän verkon luotettavuuteen.

 

--

Muokkaus ReOlivia: Lisätty lainaus

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Lähipiirissä päädyttiin paikallisen operaattorin kuituun, liittymismaksu leivottuna kuukausimaksuun. 50 euron kk maksusta puhui 100M liittymästä. Oli ainut talo sillä kadulla, joka otti kuidun. Tuossahan ei edes kannata harkita mitään mobiilivirityksiä, etenkin kun 4G on alueella tukossa ja lähin tukiasema ei ole näköetäisyydellä.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
@AsiakasY kirjoitti:
Testasin ja esittämänne väitteet eivät pidä paikkaansa, vaan ovat täyttä valetta. En tuhlaa aikaa ja vaivaa todetakseni, että 5G toimii ainoastaan ulkona eikä sisällä. Itselläni on sellainen outo tapa, että mieluummin käytän laitteita sisällä, enkä kyllä kenenkään muun ole nähnyt räystäsvuodossa nettiä käyttävän, ainakaan usein. Kaapelilaajakaista ja 4G ovat tällä hetkellä käytössä ja niillä pärjätään varmaankin melko pitkään.

No mutta hyvä, että testasit mikä tilanne on siellä missä juuri sinä asut. Sitä varten olemme tämän kokeilumahdollisuuden luoneet, että kuka tahansa pääsee helposti testaamaan. Toki edellyttäen, että sinulla on 5G-puhelin.

 

5G ei toki toimi vielä kaikkialla Suomessa mutta isossa kuvassa tilanne on kuitenkin se, että pian noin 4 miljoonaa suomalaista on 5G-verkon alueella. Toimme tämän, jutussa mainitun kokeilumahdollisuuden puhelinliittymiin, ei kiinteisiin, Kodin netti mobiilitekniikalla -tuotteisiin. Nykyäänhän jengi pitää puhelinta mukana koko ajan, ainakin kun poistuu kotoa, joten jos tietyssä karttapisteessä (eli siellä kotona) ei vielä toimi 5G niin se ei tarkoita, etteikö jengi voisi käyttää muualla 5G:tä. Kenties siellä, missä liikkuu paljon.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Kaupunkialueella ja tiivisti rakennetuilla alueilla tukiasemia pitää olla vähintään tuplaten, eli 300 metrin välein että sisäkuuluvuus saadaan kuntoon.  600 metrin päässä tukiasemasta 5G ei enää toimi kuin ulkona jollain lailla, ulkona paremmin mutta sisällä heikommin.  Korkea 3.5 GHz taajuus ei läpäise nykyajan betonibunkkereita, joten ei se nopea 5G liittymä hyödytä näissä mitään, ikävä kyllä. Ja näitä betonibunkkereita täällä arkkitehtuurin luvatussa maassa piisaa. 

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

En ole mobiiliverkkojen asiantuntija mutta tukiasemien tiheyteen ja 5G-signaalin kantamaan liittyen lainaan tässä meidän asiantuntijoiden kommentteja:

Janne Koistinen, Telian 5G-ohjelman vetäjä:

 

5G ei pysähdy seinään, eikä 5G tule joka lyhtypylvääseen.

"5G:tä rakennetaan eri taajuuksilla, joilla on erilainen tehtävä. Hyvin lyhyen kantaman huippunopea 5G ei tule olemaan maantieteellisesti laajimmalle leviävä tekniikka. Toistaiseksi eniten käytetty 5G-taajuus, 3,5 GHz, on korkeampien 4G-taajuuksien kaltainen. Sen kantomatka on toista kilometriä ja läpäisyominaisuudet kuin 4G:llä. Se ei siis pysähdy vesihöyryyn eikä seinään, eikä se edellytä valtavaa määrää tukiasemia."

 

 

Timo Hietalahti, Telian verkkojen kehityksestä vastaava johtaja: 

 

1. ”Kuinka paljon 5G vaatii kokonaan uusia tukiasematolppia?”

"5G:tä rakennetaan käsi kädessä 4G-verkon kanssa, joten kokonaan uusia mastoja tai pylväitä ei tarvita kuin vain erityistapauksissa. Tulevaisuudessa, vuosina 2024–25, tilanne muuttuu, kun 5G:tä aletaan rakentaa myös korkeammalla 26 GHz:n taajuudella. Uudella taajuudella verkon kapasiteetti on todella suuri, mutta verkon peittoalue selvästi nykytekniikkaa pienempi ja vastaavasti myös käytettävä teho on pienempi. 5G:n uusilla taajuuksilla ei rakenneta koko maan kattavaa verkkoa, vaan uutta, tulevaa tekniikkaa käytetään kaupungeissa, vilkkaasti liikennöidyillä väylillä ja vaikkapa suurissa yleisötilaisuuksissa, joissa tarvitaan massiivista kapasiteettia. Jatkossa rakennamme uusia tukiasemapaikkoja ja kehitämme uudenlaisia malleja verkon rakentamiseksi.

 

5G-verkkoa rakennetaan nyt vanhoille tukiasemapaikoille. Vuosikymmenen puolivälistä lähtien tarvitaan myös uusia tukiasemapaikkoja, mutta suuri osa niistä on pienellä teholla toimiville, lyhyen kantaman tukiasemille. Suuria määriä isoja tukiasemamastoja ei siis tarvita 5G:tä varten."

 

 

2. ”Kuinka monta tukiasemaa tarvitaan koko maan kattavaan 5G-verkkoon?”

"Maan kattamiseen tarvitaan nykyisen 3G-ja 4G-verkon tapaan tuhansia tukiasemia. Lisää kapasiteettia rakennetaan lisäksi erityisesti kaupunkeihin pienillä 5G-tukiasemilla."

 

--

 

26GHz taajuudella toimivan 5G:n kantama on lyhyempi, joten tukiasemia tarvitaan huomattavasti tiheämpään kuin tällä hetkellä ja siksi tekniikka tulee kaupunkeihin ja muualle, jossa on paljon käyttäjiä samalla alueella. Toisaalta olen kuullut, että tällaiset tukiasemat ovat erilaisia kuin nykyiset, kooltaan ja kenties myös ulkonäöltään. Joten kaupungit eivät tule täyteen tällaisia perinteisiä tukiasemia vaan ne ovat huomaamattomia, katukuvaan jollain lailla "sulautuvia" laitteita.

irritus
Konkari ☆

Ai ettei 3,5 GHz pysähdy vesihöyryyn, kun vesimolekyylien lämmitämiseen kehitetyt mikroaaltouunit toimivat yleisimmin 2,4 GHz taajuuskaistalla. 🤔 Ettei tuossa nyt liioiteltaisi 3,5 GHz läpäisyominaisuuksia.

Purnipsi
Kunniajäsen

Kilometrin matkalla ei rankkakaan vesisade ole aiheuttanut suurempaa negatiivista vaikutusta yhteyteen. Räntä - ja lumisade sen sijaan tuntuu olevan kaikista haastavin sääolosuhde. 

kustaa1967
Konkari

@irritus 

"Ai ettei 3,5 GHz pysähdy vesihöyryyn, kun vesimolekyylien lämmitämiseen kehitetyt mikroaaltouunit toimivat yleisimmin 2,4 GHz taajuuskaistalla. Ettei tuossa nyt liioiteltaisi 3,5 GHz läpäisyominaisuuksia. "

 

Hmmm...

 

Kyllähän se vesihöyry hiukan mikroaaltoja vaimentaa , mutta veden lämmittäminen mikroaalloilla on fysikaalisesti hiukan eri asia kuin mikroaaltojen eteneminen vesihöyryssä.

 

@Purnipsi 

"Kilometrin matkalla ei rankkakaan vesisade ole aiheuttanut suurempaa negatiivista vaikutusta yhteyteen. Räntä - ja lumisade sen sijaan tuntuu olevan kaikista haastavin sääolosuhde. "

 

Räntä ja lumi sisältävät nestemäisestä vedestä poiketen myös kiinteitä molekyylejä , jotka aiheuttavat enemmän radioaaltojen sirontaa ja alentavat säteilytehoa enemmän.

 
Nettisurffari65
Uusi keskustelija

Tässä nyt viikon verran käyttänyt 5g Yhteys kotiin XL liittymää ( ennen oli Telia Hybrid joka toimi kanssa hyvin vuosia ). Toimii kyllä liukkaasti tämä liittymä, matkaa tukiasemaan 1000m, samoin toimii 5G puhelin meillä kotona.  Ensikokemuksen myötä voin olla vain tyytyväinen. Toivottavasti talvellakin toimii vielä hyvin.  Lapseni asuu samasta tukiasemasta 350m päässä ( masto näkyy hänelle kotiin ) siellä tulee vähän yli luvattujen nopeuksien.