Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

 

 

Viisi 5G faktaa Telia jpg.jpg

Mihin tarvitsee 5G:tä, kun 4G on jo tarpeeksi nopea? Voisiko mastoon asentaa tuulivoimalan? Tuleeko 5G mullistamaan perinteisen puhelimenkäytön? Julkaisimme täällä Yhteisössä viime syksynä useita juttuja 5G:stä. Saimme niihin yli 2000 kommenttia ja kysymystä, joihin vastaamme tässä juttusarjassa. Tässä sarjan toisessa osassa kysymyksiin vastaavat Telia Finlandin Jussi Vuorinen ja Petri Lindqvist.

 

1. ”Tuleeko 5G mullistamaan perinteisen puhelimenkäytön?”

 

Puhelimella soittaminen ei varsinaisesti muutu, kaikki muu puhelimen hyöty- ja viihdekäyttö kylläkin. Isoin murros puhelimen käyttötavoissa syntyy 5G:n mahdollistamista uusista palveluista.

 

5G:n tuoma lisäkapasiteetti pienentää datasiirron viivettä ja sen myötä parantaa käyttökokemusta. Pelaaminen ja videoiden katselu ovat jo nyt sujuvampia 5G:n ansiosta.

 

5G mullistaa puhelimella muun muassa pelaamista. Reaaliaikaiset moninpelit onnistuvat pilvipalvelun kautta kännykällä, eikä autenttisten pelikokemusten vaatimia raskaita grafiikoita tarvitse ladata koneelle.

 

Pelien lisäksi myös muiden uusien sovellusten lataaminen on 5G:llä huomattavasti nopeampaa. Sovellukset käynnistyvätkin nopeammin, vaikka käynnistysvaiheessa ladattaisiin dataa käytön taustalla. Osittain tämän takia ja osittain uusien laitteiden ominaisuuksien vuoksi 5G-akut kestävät aiempia laitteita pitempään.

 

2. ”Mihin tarvitsee 5G:tä, kun 4G on jo tarpeeksi nopea?”

 

On totta, että monessa tällä hetkellä tavanomaisessa käyttötilanteessa 4G pystyy samaan kuin nykyinen 5G.

 

5G:n hyöty on erityisesti viiveen poistamisessa ja isommassa kapasiteetissa, vaikka molemmissa verkoissa nopeus olisikin riittävän korkea. 5G-käytössä puhelimen akku kestää pitempään, sovellusten lataukset, päivitykset ja käyttö nopeutuvat. Yksittäisissä käyttötilanteissa erot voivat olla pieniä, mutta kun käyttö nopeutuu kaikissa tilanteissa, kerrannaisvaikutus alkaa olla tuntuva.

 

Vaikka omaan käyttöön 4G-kapasiteetti tuntuisikin riittävältä, niin syödessä nälkä kasvaa. 90-luvulla matopeli tuntui koukuttavalta ja arvoa tuovalta lisältä kännykän arkikäyttöön, nykyisen mobiilikäyttäjän näkökulmasta se ei sitä enää ole. Hyödyt moninkertaistuvat sitä mukaa, kun 5G:n ominaisuuksia täysipainoisesti hyödyntävät palvelut ja laitteet yleistyvät.

 

5G:n ominaisuudet korostuvat tilanteissa, joissa on paljon puhelimen käyttäjiä – esimerkiksi yleisötilaisuuksissa, urheiluareenoilla ja vastaavissa tapahtumissa. Runsas kapasiteetti ja viiveettömyys palvelevat tulevaisuudessa käyttäjiä entistä paremmin.

 

3. ”Miksi 5G-ominaisuus on vain nopeimmissa ja kalliimmissa liittymissä?”

 

Liittymien hinnoittelu perustuu niiden nopeuteen. 5G-liittymien nopeudet ovat 300 megatavun ja yhden gigatavun välillä.

 

On myös totta, että uusi teknologia on tyypillisesti aluksi kalliimpaa, koska uudet tekniset ratkaisut ovat vaatineet kehittämistä ja investointeja. Osalle asiakkaista on tärkeää olla ensimmäisten joukossa: he ottavat heti käyttöön uuden teknologian tarjoamia ominaisuuksia ja ovat valmiita maksamaan tästä. Enemmistö asiakkaista ei kuitenkaan halua maksaa lisähintaa vaan odottaa markkinan kypsymistä. Suomessa 5G-puhelimet ovat jo uusien puhelimien valtavirtaa, ja liittymät seuraavat pian perässä.

 

4. ”Koska markkinoille tulee edullisempia 5G-liittymiä?”

 

Suomen matkapuhelinkaupan murros koettiin syksyllä 2020: 5G-puhelimet yleistyivät, ja marraskuussa 2020 uusista myydyistä puhelimista suurin osa oli 5G-puhelimia. Kaikki Applen uudet puhelimet ovat 5G-laitteita. Laitteiden yleistymisen myötä myös liittymävalikoima tulee varmasti monipuolistumaan.

 

Liittymien hintakehitykseen vaikuttaa uuden teknologian hintalisän lisäksi markkinoilla käytävä kilpailu. Suomessa kilpailu toimii hyvin, ja siksi meillä liittymien hinnoittelu on jo kymmenen vuoden ajan ollut Euroopan edullisinta.

 

5. ”Voisiko mastoon asentaa tuulivoimalan, vai häiritsisikö generaattori tukiaseman toimintaa?”

 

Tukiasemat vievät paljon sähköä, ja ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseen on kehitetty jo vuosien ajan. 5G on aikaisempia tekniikoita tehokkaampaa, kun mitataan saman bittimäärän välittämiseen tarvittavaa energiaa. Datan käytön kovan kasvun takia kaikki tehokkaampaa ja puhtaampaa sähköä tuottavat ratkaisut ovat kuitenkin tarpeen.

 

Telia tekee tiivistä yhteistyötä etenkin Nokian kanssa, joka testaa nestejäähdytteisiä tukiasemia. Esimerkiksi rakennusten seiniin asennettujen tukiasemien hukkalämpöä voidaan käyttää käyttöveden lämmittämisessä.

 

Tuulivoimaa on pienessä mittakaavassa jo hyödynnetty puhelinverkkojen mastoissa. Näiden pienoisvoimaloiden tuottama energia hyödynnetään samaan mastoon sijoitetun tukiaseman energiatarpeeseen ja sen varavoimajärjestelmänä.

 

Telian tavoitteena on olla päästötön ja jätteetön vuoteen 2030 mennessä. Käytämme toiminnassamme ainoastaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä.

 

Mitä ajatuksia juttumme herätti?

 

Kommentoi tämän jutun kommenteissa tai somessa. Julkaisemme lähiaikoina lisää vastauksia meiltä kysyttyihin kysymyksiin.

 

--

 

Tutustu myös näihin:

 

Telian toimitus
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/5G-artikkelit-ja-uutiset/Te-kysyitte-me-vastaamme-tunne-nama-5-faktaa-5G-n-kayttamisesta/ba-p/217465
Linkki kopioitu
8 kommenttia 👇
boggivaunu
Kommentaattori

5G:tä markkinoidaan innokkaasti, mutta miksi kannattaisi satsata laitteisiin, kun 5G on toistaiseksi käytettävissä lähinnä suurimmissa kaupungeissa ja pohjoisen hiihtokeskuksissa.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Hyvä kysymys @boggivaunu. Asiaa on sivuttu toisessa artikkelissamme:

Te kysyitte – me vastaamme: tunne nämä 9 faktaa 5G:stä, osa 1 

 

4. ”Mitä vaikutuksia 5G:llä on 4G-verkkoon?”

"4G-verkkoa kehitetään ja rakennetaan edelleen, ja se toimii jatkossa tietynlaisena valtakunnallisena perusverkkona. 5G-liittymällä saa paremmat yhteydet myös uudistetussa 4G-verkossa. Samalla kun rakennamme 5G-verkkoa, parannamme edelleen 4G-verkon kuuluvuutta ja kapasiteettia."

 

Eli vaikka omalla alueella ei olisikaan vielä 5G-verkkoa niin 5G-liittymällä (ja 5G-puhelimella) saa paremmat yhteydet myös 4G-verkossa.

SINAD
Konkari ☆

@boggivaunu kirjoitti: 5G:tä markkinoidaan innokkaasti, mutta miksi kannattaisi satsata laitteisiin, kun 5G on toistaiseksi käytettävissä lähinnä suurimmissa kaupungeissa ja pohjoisen hiihtokeskuksissa.

Älähän nyt.. 5G tuli jopa Varkauteen, eikä tämä todellakaan ole mikään suurkaupunki (vain reilut 20000 asukasta). Toki se on sitten oma juttunsa, mihin puhelimessa tarviaa 5G nopeuksia, itse käytän puhelimen nettiä niin minimaalisen vähän että 4G rittää. Toisaalta 5G vapauttaa kaistaa myös 4G verkkoihin kun ne kaikista pahimmat käyttäjät ryntää heti 5G:hen... 🙂

Edit MinnaLN: lisätty lainaus.

xknuutti
Tutustumassa

Miksi 5G kotimodeemit ei toimi samoin kun 4G. Toimiihan puhelimetkin kotona.

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

@xknuutti kirjoitti: Miksi 5G kotimodeemit ei toimi samoin kun 4G. Toimiihan puhelimetkin kotona.

Miten eivät toimi samoin?

 

Edit MinnaLN: lisätty lainaus.

finlemon
Kommentaattori

Uusimmissa jutuissa on tullut ilmi että ruuhkaisimilla paikoilla tullaan käyttänään 26 GHz taajuusaluetta. Ensinnäkin kuinka todennäköistä on että alkuopään laitteet eivät tue tuota taajuusaluetta, aivan samoin kuin alkupään 3G -laitteet eivät tukeneet määrättyjä taajuuksia? Arvioni mukaan kyseisen taajuusalueen kantomatka on käytännössä olematon. Ovatko operaattorit valmiina kaapeloimaan näitä paikkoja, jotta tarvittavia tukiasemia saadaan tarpeeksi? Ymmärrykseni mukaan kohteina olisi etupäässä katssomoalueet urheilupaikoilla, kauppakeskukset ja messuhallit. Mahdollisesti muutamissa tapauksissa torialueet.

 

Aikaisemmin taajuudet eivät niinkään terveysvaikutuksista kiinnostaneet vaikka kodinkonekaupoissa televisioalueet eivät olleet mielyttäviä. Nyt tuo uusi 26 GHz taajuusalue arveluttaa. Jos tietää edes osittain mikroaaltouunin toimintaa, herää epäilyksiä. Uusia taajuuksia mahdollisesti entistäkin voimakkaammilla tehoilla tuodaan hiljalleen käyttäjien lähelle, niin aiotaanko jossain vaiheessa kuluttajia grillata uusilla taajuuksilla?

kustaa1967
Konkari

@finlemon kirjoitti: Uusimmissa jutuissa on tullut ilmi että ruuhkaisimilla paikoilla tullaan käyttänään 26 GHz taajuusaluetta. Ensinnäkin kuinka todennäköistä on että alkuopään laitteet eivät tue tuota taajuusaluetta, aivan samoin kuin alkupään 3G -laitteet eivät tukeneet määrättyjä taajuuksia?

Jos tarkoitat alkupään laitteilla tällä hetkellä myynnissä olevia kuluttajalaitteita , niin todennäköisyys on 100% eli 26 GHz kaistaa tukevia laitteita ei ole vielä myynnissä

 

@finlemon kirjoitti: Nyt tuo uusi 26 GHz taajuusalue arveluttaa. Jos tietää edes osittain mikroaaltouunin toimintaa, herää epäilyksiä.

Mikroaaltouunin tehot ovat lähellä 1000 W ja tukiaseman tehot ovat milliwatteja. Langttoman verkon laitteiden tehot on tarkkaan säänneltyjä eikä toistaiseksi ole näyttöä niiden aiheuttamista terveyshaitoista. Tulevaisuudessa mobiilitekniikan taajuusalueet siirtyvät yhä suuremmille taajuuksille ja mm. 60 GHz on mainittu yhtenä mahdollisena.

 

PS. Mikroaaltouunin taajuus on normaalisti 2,45 GHz eli ei lähelläkään 26 GHz. 4G-verkon taajuudet B1 (2,1 GHz) ja B7 (2,6 GHz) ovat lähimpänä ja ei niilläkään mitään terveysvaikutuksia ole havaittu. Siis tuskinpa se 26 GHz haittaa sen enempää , koska korkeamman taajuuden läpäisevyys on huonompi.

Edit MinnaLN: lisätty lainaukset.

MinnaLN
Ex-telialainen
Ex-telialainen

@finlemon kirjoitti: Uusimmissa jutuissa on tullut ilmi että ruuhkaisimilla paikoilla tullaan käyttänään 26 GHz taajuusaluetta. Ensinnäkin kuinka todennäköistä on että alkuopään laitteet eivät tue tuota taajuusaluetta, aivan samoin kuin alkupään 3G -laitteet eivät tukeneet määrättyjä taajuuksia? Arvioni mukaan kyseisen taajuusalueen kantomatka on käytännössä olematon. Ovatko operaattorit valmiina kaapeloimaan näitä paikkoja, jotta tarvittavia tukiasemia saadaan tarpeeksi?

Päätelaitteita, jotka tukisi 26 GHz taajuutta ei Suomessa tällä hetkellä ole myynnissäkään asti niin, kun @kustaa1967  tuossa laittoikin. Tämän vuoksi ei tätä taajuutta meidän kuluttajien käyttöön olla vielä tuomassa. Hyötyisiköhän tuosta taajuudesta kuluttajia aikaisemmin jotkut tehtaat yms. voisi ainakin kuvitella. 🤔

Mutta juurikin kuvailemiisi paikkoihin joissa voi olla paljonkin porukkaa yhtaikaa, on tämän taajuuden ensisijaisena kohteena. Uudella taajuudella verkon kapasiteetti on todella suuri, mutta verkon peittoalue selvästi nykytekniikkaa pienempi.

 

Ja mitä tuohon kaapelointiin tulee 5G-arkkitehtuuri pohjautuu kiinteän verkon infraan, joka on tavallisesti toteutettu valokuiduilla, eli kyllä tukiasema kaapelointia tarvitaan ja operaattoreiden täytyy sitä tehdä. Oon myös kuullut tämmöisestä hi-tech ratkaisusta jossa ilmeisesti satelliitti olisi kuitukaapelin korvikkeena. Tuommosta varmaan vaan saa jonkun vuoden ootella 😄

Tietoa kirjoittajasta
Nimimerkin takaa löytyy useita kirjoittajia.