Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

5G on täällä .jpg

 

Olemme tänään käynnistäneet 5G-laitteiden ja liittymien myynnin sekä kuluttaja- että yritysasiakkaille. 5G-verkkoa pääset hyödyntämään kun käytössäsi on 5G-tuettu laite ja mobiililiittymä, ja olet 5G-verkon kuuluvuusalueella. Telian 5G-liittymä toimii ainoastaan vain meidän omassa 5G-verkossamme ja tällä hetkellä näitä alueita on Helsingissä, Vantaalla ja Oulussa.

5G vs. 4G

  • nopeus on moninkertainen, latausnopeus parhaimmillaan jopa 1Gbit/s ja lähetysnopeus jopa 100Mbit/s.
  • viiveettömyys mahdollistaa reaaliaikaisen tiedonsiirron esim. huippulaatuisen videoneuvottelun pitämiseen sekä pelaamiseen.


5G-verkon kuuluvuus


Alkuvaiheessa saatavuus on sijoittunut muutamaan kaupunkiin ja verkko laajenee nopeasti. Vuoden 2020 puoliväliin mennessä 5G tulee kattamaan Suomen suurimmat kaupungit.

5G-liittymät ja laitteet

Toimme tänään myyntiin kolme 5G-liittymää ja seuraavat 5G-laitteet, jotka löydät verkkokaupastamme. 

Huawei Mate 20X 5G
Samsung GALAXY S10 5G
Nokia FastMile 5G-reititin

Huawei CPE Pro 5G-reititin


Mitä odotuksia sinulla on 5G:n suhteen? Millainen on sinun unelmiesi 5G-laite? Mitä kysymyksiä sinulla herää 5G:stä?

Osallistu keskusteluun - Kysy, me vastaamme!


Lue myös 

Katjane
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/5G-on-taalla/ba-p/195105
Linkki kopioitu
10 kommenttia 👇
lasselusse
Vakiokalustoa ☆

kysymyksiä tulee jokunen. onko telian nr5g "nsa" moodissa vai "sa" moodissa? onko mastot yhteensopivia "sa" moodin kanssa? ja milloin sa moodi tulee?

 

epäílen "nsa" moodia joka on non-standalone moodi. lyhyt selitys siitä on että nsa moodi käyttää lte:n signalointia ja ei suoranaisesti takaa meneekö data lte:ssä, nr5g:ssä vai kummasskin. näin ollen latenssit ei parene.

 

itse katselisin uudestaan kun tulee sa-moodi.

 

telian kuuluvuus kartta on jokseenkin epämääräinen mutta jos pitänee paikkaansa niin taitaa telia ohittaa yhden lahtilöyly kilpailijan.

olkitu
Kunniajäsen
Kyseessä on NSA eli Non-Standalone -toteutus. Tällä hetkellä ei ole SA (Standalone) toteutus valmista oikein millään päätelaitteilla. SA on tulossa vasta ensivuonna. Latenssi tosiaan ei parane tällä hetkellä huomattavasti vaan latausnopeuden tarkoitus parantua. Telian 5G:tä on käyty jo testaamassa ja parhaiten toimisi 5G Stadionilla. Vallilassa toimisi aika heikosti ja Postitalon nurkilla ei oikeastaan ollenkaan. Telia käyttää Nokian 5G-tukiasemia, jotka eivät ole toimineet yhtä hyvin kuin Ericsson tai Huawein tukiasemat. Jatkan testailua ja kirjoitan miten toimii mutta alkutestit eivät vakuuttaneet oikein edelleenkään. Esim Nokialla ei ole käytössä 256-QAM modulaatio vaan käytössä pelkästään 64-QAM modulaatio niin ei pääse samoihin nopeuksiin kuin kilpailijoiden tukiasemilla. Mutta kyllä tämä tästä kehittyy ja katsotaan kun alkaa olemaan käyttökelpoisia. DNA käyttää Ericssonin laitteita ja Hyvinkäällä kävin testaamassa: https://mt-tech.fi/testissa-dnan-5g-verkko/ Elisa käyttää Nokiaa Helsingissä ja Espoossa, muuten aika paljon Huaweita joka toimii paljon paremmin: https://mt-tech.fi/elisa-laajentaa-5g-kuuluvuutta-ita-vantaalla/ -- Kuuluvuuskartta on todella suuntaa-antava. Sinun tulee olla yhteydessä ankkuritukiasemaan, jotta saat 5G:n. Mikäli laitteesi yhdistää esim naapuritukiasemaan joka ei toimi 5G-tukiaseman ankkurina niin 5G ei toimi.
JuhoOlliLo
Telialainen
Telialainen

@lasselusse@olkitu tuossa antoikin jo tietoa aiheesta Hymiö Onnellinen Eli tällä hetkellä mennään NSA:lla ja SA on tulossa myöhemmin tulevaisuudessa. Tarkempaa aikataulua tuosta ei ole vielä antaa. 

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

Päivittyykö 5G:n myötä kyseisen tukiaseman 4G myös uusimpaan uuteen, eli tuleeko sinne 4x4 MIMO, useampi CA, sanottaisko 4CA  , eli 800+1800+2100+2600, jossa nuo jälkimmäiset 4x4 MIMO:ssa? Nokia Flexiradiot eläkkeelle ja tilalle uusinta Airscalea ?

olkitu
Kunniajäsen
@Purnipsi Ainakin tällä hetkellä näyttäisi olevan ihan vanhaa tukiasemarautaa 4G:llä ja sitten vaan lisätty 5G:tä päälle.
PiaJo
Telialainen
Telialainen

4G-tukiasemien päivittäminen 5G:n käyttöönoton yhteydessä tarkistellaan tukiasemakohtaisesti. 

olkitu
Kunniajäsen
Nyt on Telia 5G-verkko testattu: https://mt-tech.fi/testissa-telian-5g-verkko/ - Parhaimmat nopeudet saatu siis 5G-areenalla.
tiho1
Uusi keskustelija

Terve!

 

Hankin Nokia Fastmile 5G-reitittimen. Paikka Pallomäentie 6, Helsinki, jonka kuuluvuuskartan mukaan pitäisi olla kuuluvuuden rajoilla. 

 

Reititin ei kuitenkaan näytä saavan edes heikkkoa 5G-signaalia.

 

Lähetin sijoittuu kai Tapaninkyläntien ja Sidekujan risteykseen. 

 

Pitäisikö kuulua?

 

 

PiaJo
Telialainen
Telialainen

Hei @tiho1 vastailinkin sinulle uuteen aloittamaasi keskusteluun:  5G-kuuluvuus Helsinki  

 

olkitu
Kunniajäsen

Hiljaista keskustelua 5G:n osalta mutta näyttäisi että laajennus tapahtuu laajasti Nokian 8x8 radioilla: https://mt-tech.fi/telia-laajentaa-5g-verkkoa-nokian-8x8-radioilla/ niin että lisätään vain vanhan tukiaseman rinnalle 8x8 antenni sekä radioit. Edelleen tukiasemissa vanha FlexiRadiot ja 2x2 4G. 4G:lle tehdään päivitys 800Mhz+1800Mhz+2600Mhz ellei ole jo tehtynä.