Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

5G verkkomme laajenee.jpg

 

5G-verkkomme laajenee tällä hetkellä vauhdilla sen kattaessa jo yli kaksi miljoonaa ihmistä ympäri Suomen. Parhaillaankin verkkoa rakentuu monella eri paikkakunnalla yhtäaikaisesti, ja työn valmistuessa pääset nauttimaan yhä nopeammista mobiiliyhteyksistä niin 5G- kuin 4G-verkossakin. Ennen verkon valmistumista saatat huomata käynnissä olevat muutostyöt alueellasi mobiiliyhteyksiä käyttäessäsi. Lukaise tästä artikkelista mitkä seikat muutostyön paljastavat, ja mitä mobiiliyhteyksillesi tapahtuu rakennustöiden tultua päätökseen.

 

 

5G verkko rakenteilla alueellasi 

 

Kaikki rakenteilla olevat verkon kunnostus- ja parannustyöt näet kuuluvuuskartastamme. Oletuksena näet kartassa alueen tämän hetkisen kuuluvuuden, mutta oikeasta ylänurkasta Rakenteilla olevat verkot -painiketta klikkaamalla pääset näkemään juurikin tuloillaan olevat parannukset sekä hiljattain valmistuneet verkon kunnostustyöt.

 

 

Syöttämällä kuuluvuuskarttaan osoitteesi, näet kaikki aluueella rakenteilla olevat verkon parannustyöt kätevästi. Tukiasemaa kuvastavaa palloa klikkaamalla näet tarkemmat tiedot työstä ja sen arvioidun valmistumisajankohdan.Syöttämällä kuuluvuuskarttaan osoitteesi, näet kaikki aluueella rakenteilla olevat verkon parannustyöt kätevästi. Tukiasemaa kuvastavaa palloa klikkaamalla näet tarkemmat tiedot työstä ja sen arvioidun valmistumisajankohdan.

 

Symbolit kertovat sinulle mitä verkkoa kunnostamme. Symbolia klikkaamalla pääset näkemään tarkemmin  kartan vasempaan yläkulmaan ilmestyvästä laatikosta rakenteilla olevat verkon taajuudet, ja sen milloin työt ovat arviolta valmistumassa. Verkon parannus- ja kunnostustöiden yhteydessä mobiiliyhteydet saattavat ajoittain heikentyä tai pätkiä. Jos siis tiedät, että lähiseudullasi on verkon parannustyöt käynnissä ja huomaat, että yhteydet ovat alkaneet pätkiä tai hidastua, kannattaa aina ensin vilkaista osoitteellasi rakenteilla olevat verkot häiriökartan sijaan. 

 

Milloin tuleva parannustyö sitten näkyy kartalla? Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kun kaikki luvat rakentamisen suhteen ovat kunnossa, ja arvioituun valmistumiseen on aikaa kolme kuukautta, parannustyö ilmestyy kartalle. Uudistamme verkkoja kuitenkin myös klusterimallilla, eli toisin sanottuna rakennamme koko alueen kerralla kuntoon kaikkien verkkojen osalta. Tällaisessa tilanteessa rakenteilla olevat parannukset ilmestyvät karttaan kvartaaleittain, eli kolmen kuukauden sääntö ei näissä kohteissa pidä suoraan paikkaansa.

 

Kartalta näet myös hiljattain valmistuneet rakennustyöt. Niitä pääset tarkastelemaan lähemmin klikkaamalla Tila-alasvetovalikosta Valmistuneet.

 

5G-verkkoA rakentuu eri taajuuksin

 

Kuten voit huomata verkkokartasta, rakennamme 5G-verkkoa eri taajuuksilla. Eri taajuuksilla on keskenään erilaiset tehtävät ja erilaiset ominaisuudet. Esimerkiksi yllä olevassa verkkokartassa tukiaseman arvioidun valmistumisajankohdan yläpuolella mainitaan, että rakenteilla on 5G 3500 MHz:n taajuudella. Tämän lisäksi rakennamme 5G-verkkoa myös 700 MHz:n taajuudella. Mitä eroa näillä keskenään on?

 

Eri taajuudet vaikuttavat esimerkiksi kantamaan ja nopeuksiin. 3500 MHz:n taajuudella voit päästä 5G-verkossa jopa tuhannen megabitin huippunopeuksiin, mutta vastaavasti sen kantama on maksimissaan muutaman kilometrin. Näin ollen nopeimpiin yhteyksiin on mahdollisuus päästä jos olet tukiaseman lähettyvillä. 700 MHz:n taajuudella rakentuva 5G puolestaan kantaa toistakymmentä kilometriä, mutta yhteysnopeus jää joihinkin satoihin megabitteihin. Pitkän kantaman ansiosta 700 MHz:n taajuudella toimivaa 5G:tä rakennetaan etenkin haja-asutusalueille, ja tämä mahdollistaa entistä paremmat ja vakaammat yhteydet sellaisillekin seuduille, joissa on ajoittain kärsitty verkon hidasteluista tai pätkimisestä.

 

Hyvänä yleisenä ohjenuorana ja muistisääntönä eri taajuuksista puhuttaessa voidaan siis sanoa, että mitä korkeampi taajuus, sitä nopeampi yhteys mutta lyhyempi kantama.

 

Rakennustyöt valmiina - mitä tapahtuu mobiiliyhteyksille

 

Kuten aivan artikkelin alussa jo kerroin, 5G-verkko ja sen rakentuminen tuovat positiivisia vaikutuksia myös 4G-verkkoon ja sen yhteysnopeuksiin. Nimittäin samalla kun rakennamme 5G-verkkoa, modernisoimme myös olemassaolevat 4G-tukiasemat ja tuomme niihin yllämainitut 700 MHz -taajuutta tukevat 5G-laitteet. Toki moniin mastoihin rakentuu näiden lisäksi myös nopea 5G 3500 MHz taajuudella. 

 

Vaikka sinulla ei siis vielä olisi 5G-laitetta ja/tai 5G-liittymää käytössäsi, lähistöllä olevan tukiaseman parannustöiden tultua päätökseen peittoalue kasvaa ja myös alueen 4G-nopeudet kasvavat. Kasvaneiden nopeuksien hyödyntämiseen riittää, että sinulla on käytössäsi vähintään 4G-nopeuksia tukeva laite sekä liittymä. Jos nämä tukevat yhä vain enintään 3G-nopeuksia, kannattaa lukaista miksi sinun olisi hyvä päivittää 3G-nopeuksia tukeva laite ja liittymä vähintään 4G-yhteyksiä tukevaksi.

 

Toki suurimmista nopeuksista mobiiliverkossa pääset nauttimaan hankkimalla itsellesi 5G-puhelimen ja liittymän. Rakenteilla olevia verkkoja tutkailemalla ja silmäilemällä pysyt ajan tasalla siitä, miten ja milloin verkon parannustyöt osuvat sinun alueellesi, ja miten ne mahdollisesti vaikuttavat yhteysnopeuksiin.

 

Jos huomaat että alueellasi on vastikään kunnostustyö valmistunut ja yhteydet eivät silti toimi toivotunlaisesti, niin suosittelen ihan esimmäiseksi käynnistämään laitteen uudelleen. Joissakin tilanteissa voi nimittäin olla, ettei laitteesi välttämättä yhdistäkään uuteen taajuuteen heti. Mahdollisiin reitittimiin kannattaa kokeilla resetointia siltä varalta, että taajuuslukitus on jäänyt asetuksista päälle. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

 

Kuuluvuuskartasta saat paljon informaatiota

 

Kuuluvuuskartta antaa sinulle paljon informaatiota myös tämän hetkisistä alueesi mobiiliyhteyksistä. Kun kirjoitat haluamasi osoitteen siihen varattuun kenttään, näet suoraan esimerkiksi alueesi parhaimman saatavilla olevan verkkotekniikan. 

 

Kuuluvuuskartta on nopea ja näppärä keino vilkaista tietyn alueen osalta suuntaa antavia tietoja mobiiliyhteysnopeuksista, ja saatavilla olevista verkoista.Kuuluvuuskartta on nopea ja näppärä keino vilkaista tietyn alueen osalta suuntaa antavia tietoja mobiiliyhteysnopeuksista, ja saatavilla olevista verkoista.

 

Yllä olevassa esimerkkikuvassa paras saatavilla oleva tekniikka on 5G 10-1000 Mbit/s nopeuden vaihteluvälillä, eli kyseisellä alueella on myös 3500 MHz taajuutta tukeva 5G-tekniikka. Kuten infossa lukeekin, 5G 700 MHz taajuudella tukisi alueella nopeuksia 10-450 Mbit/s saakka. Voit siis kuuluvuuskartasta nähdä yhdellä silmäyksellä parhaimman mahdollisen nopeuden alueella, käytössä olevan taajuuden sekä yleissilmäyksen verkon peittävyyteen ja mahdollisiin katvealueisiin. Huomioithan kuitenkin, että kartta on suuntaa antava. Kaikista parhaiten pystyt toteamaan toimivuuden aina vasta paikan päällä, sillä mahdolliset esteet, rakennukset, sekä verkon ruuhkatilanteet eivät näy kartalla. 

 
mobiiliyhteydet alueella.jpg
 
Onko rakenteilla olevien verkkojen kartta ollut sinulle jo entuudestaan tuttu? Onko sinulla jotakin tiettyä palautetta tai toivetta, millaiselta toivoisit sen näyttävän?  Tulemme päivittämään karttaa tulevaisuudessa yhäkin asiakasystävällisemmäksi, joten kaikki saamamme palaute on meille erityisen tärkeää.
 
Lue lisää:
 
SannaMKoo
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/5G-tulossa-alueellesi-mista-huomaat-sen-ja-miten-se-vaikuttaa/ba-p/224644
Linkki kopioitu
42 kommenttia 👇
AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Nuo kuuluvuuskartat ovat lähinnä informatiivisia ja niiden varaan ei kannata liikaa nojautua. Esimerkiksi kotonani pitäsi olla kartan mukaan hyvä 4G-kuuluvuus, näin ei todellakaan ole. Mökillä 4G-verkko pitäisi kuulua hyvin ja on ns. vihreällä alueella, mutta eipä vain 4G-signaalia kuulu ei näy. Nämä siis Telia verkossa. CellMapper antaa kuuluvuudesta melko realistisen tiedon ja sen perusteella kannattaa operaattori valita, jos hyvää kuuluvuutta painottaa.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

@AsiakasY ja tästä syystä kartan alapuolella on teksti:

Yleistä kuuluvuudesta
Kuuluvuutta koskevat tiedot ovat ainoastaan suuntaa-antavia, emmekä voi taata kuuluvuutta yksittäisissä paikoissa.

Kuuluvuuskartta on laskennallinen kuuluvuus, kun taasen Cellmapperin kartta perustuu mittauksiin?

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Normaali käyttäjä ei tee laskennallisella tiedolla mitään. 

Telialla kun on varmaan kaikenlaista koodaria, niin voisitte kehittel signaali-pelin, jolla käyttäjät voisivat bongailla signaalinvoimaakkuuksia samalla periaatteella kuin Vaasan kaupunki kartoittaa esim kevyenliikenteen väylien korjausvelkaa: Vaasan pyöräteitä kartoitetaan joukkoistetusti mobiilipelin avulla | Vaasa

Tällaine voisi olla Telialla oiva menetelmä kartoittaa verkon kuuluvuutta, kun asiakaspalvelu ei halua ottaa vastaan kuuluvuuspalautteita 

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

@AsiakasY Voisiko tuollainen peli toimia, mitä luulet? Elenialla on myös omansa. Jotta mitatusta kuuluvuudesta olisi hyötyä dataa pitäisi olla paljon, ei riitä että muutama alue on koko Suomen tasolla kartoitettu. Tässä mielessä laskennallinenkin kuuluvuuskartta on parempi kuin ei karttaa ollenkaan.

 

Tarkoitatko kenties tätä vai mitä tarkoitat sillä, ettei asiakaspalvelu halua ottaa vastaan kuuluvuuspalautetta? 

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Vaasassa on kaupungin puolelta oltu ilmeisen tyytyväisä joukkoistettuun katujen tarkistamiseen. Ideana tuo on järkevä laittaa kansalaiset puhelimien kanssa kartoittamaan mitä ikinä pitääkään kartoittaa ja maksaa siitä vielä vähän. Tulee varmaankin huomattavasti edullisemmaksi kuin kilpailuttaa jokin firma tuohon, josta kilpailija kuitenkin valittaa markkinaoikeuteen ja kartoitus siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Itse ajattelin ottaa riskin ja käydä ajelemassa aikataulujen puitteissa asuinalueeni hyvinkin kenhot pyörätiet. Ilmeisesti toimivaa tuo on kun sen käyttöä on päätetty jatkaa.

 

Kuuluvuuspalautteeseen liittyen asiakaspalvelunne kieltäytyi ottamasta vastaan kuuluvuuspalautetta, kun nopeus oli juuri ja juuri  yli maagisen 10M vaikka puhelin heitteli 3G ja 4G-verkon välillä ja signaalit olivat heikkoja. Tästähän seurasi lopulta minun taholta asiakassuhteen päättäminen Telian kanssa ja kolme liittymää lähti muualle.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Kiitos @AsiakasY kun toit idean esille, tykkään siitä monessakin mielessä. Nappaan sen talteen.

 

Kiitos myös kun kerroit taustaa, tilanne on jo toki mennyt ohi mutta yleisesti ottaen kyllä meillä pitäisi kerätä palautteet talteen. Joskus muuten olen huomannut Yhteisön keskusteluissa, ei liity tähän sinun tapaukseen, että kuuluvuuspalaute ja vikailmoitus voi mennä ajatuksen tasolla ja termeinä ristiin, ne on kaksi eri asiaa vaikkakin toki liittyvät toisiinsa. Ensin mainitussa tilanne on ollut aina joku tietty ja siihen toivotaan parannusta tulevaisuudessa. Viimeksi mainitussa tilanne on alkanut (huonontunut) äkisti ja se pitää korjata per heti.

 

En tiedä mitä siellä on tapahtunut, että miksi noin sitten toimittiin. Pahoittelut joka tapauksessa ja harmi, kun päädyit vaihtamaan meiltä pois. Ei hyvä.

tonde88
Kommentaattori

Rakenteilla olevien verkkojen kartalla näyttäisi olevan puutteita. Olen tässä lyhyen ajan sisällä huomannut 3 Telian verkon parannusta joista ei ole ilmoitettu aiemmin kartalla. Yksi niistä olisi kokonaan uusi kohde Telialle ja siitä ilmoitettiin vasta jälkikäteen kartalla. Muut ovat olleet olemassa olevien kohteiden parannuksia. Toisessa näissä on Telian aiempien antennien alle tullut 5G-antennit. Siitä ei ole vielä mitään mainintaa kartalla. Toisessa näin tänään Telian alihankkijan tekevän jotain. 

ElinaSo
Ex-telialainen
Ex-telialainen

Kiitos palautteestasi @tonde88 . Pyrimme tietysti pitämään karttaa mahdollisimman ajan tasalla, mutta tällaisia saattaa ajoittain sattua. Pyytäisin sinua olemaan tästä vielä asiakaspalveluumme yhteydessä - siellä voidaan katsoa sijainteja tarkemmin, ja palaute saadaan näin kohdistettua oikein.

Pte11
Kommentaattori

Erehdyinpä 5G kännykän hommatessani ottamaan telian 5G liittymän siihen. Oletin että kun Elisalla onjo ollut alueellamme(pientaloalue vantaa) puolisen vuotta 5G kuuluvuus, niin Teliallakin jo olisi tai olisi vähintäänkin suunnitteilla. No Telian chatista kysyessäni milloin mahdollisesti tulossa, ei ollut mitään suunnitelmia tiedossa 5G tulosta tänne.

 

Taitaa ~15vuoden Telian(Sonera) asiakkuuden jälkeen vaihtua liittymä Elisan puolelle.

Pte11
Kommentaattori

Lisäyksenä vielä että näyttääpi DNA:llakin olevan jo 5G kuuluvuus tänne.

kustaa1967
Konkari

Kuuluvuuskarttoihin ei kyllä juurikaan ole luottamista. Kannattaisi varmaan testata omilla käyttöpaikoilla toimivuutta ennen sitoutumista kuukaisilaskutteiseen liittymään. Harmi vaan , että sen paremmin Elisalla kuin DNA:llakaan ei ole tarjolla 5G-prepaidliittymiä vielä. No jos liittymän hankkii etämyyntinä verkkokaupasta , niin siinä on 14 vrk aikaa perua liittymä ilman suuria kustannuksia. Toki käytöstä aina pitää maksaa jotakin.

Merja_J
Moderaattori
Moderaattori

@Pte11 Tuo on kyllä harmillista jos 5G ei vielä omaan osoitteeseen yllä. Verkkoa laajennetaan melkoista vauhtia, mutta tokihan voi olla että juuri tuolle alueelle ei suunnitelmat vielä olleet näkyvissä. Jos tuntuu että et liiku 5G-verkon alueella eikä ko. liittymästä ole sinulle hyötyä, voit aina päivittää liittymän takaisin 4G-liittymäksi. Se onnistuu Minun Telian kautta kun kirjaudut sivustolle vaikkapa verkkopankkitunnuksella. Koko liittymävalikoiman löydät täältä

pikkukirves
Uusi jäsen

olisi  mukava saada 5 g netti  minun asun aule  tossa  500 metrin pääsä saa 

ElinaSo
Ex-telialainen
Ex-telialainen

@pikkukirves Verkkoa laajennetaan koko ajan, toivotaan siis että sinunkin alueellesi saataisiin pian kattavat 5G-yhteydet. Katsoitko jo kuuluvuuskartaltamme, onko alueellesi rakenteilla verkkoa?

pikkukirves
Uusi jäsen

ei  ole rakenteilla  mutta ihmetyttää  vain kadun toisessa pääsä on  5g  verkko  siinä missä  asun ei ole  vielä     muillayrityksillä on 5g      telia lla  on  vain puoli katua 

MinnaLN
Ex-telialainen
Ex-telialainen

@pikkukirves no onpa harmi, jos meidän 5G-verkon kantama ei nyt aivan riitä sinun kotiisi saakka. Mikäli sinua lähinnä olevassa 5G-mastossa on käytetty 700 MHz:n taajuudella rakentuvaa 5G-verkkoa on nopeudet suurempia, mutta kantamat pienemmät. Vaan niin kuin on ollut puhe, meidän 5G-verkon peittoaluetta kasvatetaan koko ajan ja toivottavasti peittoalue yltää pian sinunkin osoitteeseesi! Ja on ilman muuta sekin mahdollista, että kyseiseen mastoon tulisi tulevaisuudessa käyttöön tämä toinenkin taajuus, joka mahdollistaa suuremman peittoalueen 😊

 

Eri taajuudet vaikuttavat esimerkiksi kantamaan ja nopeuksiin. 3500 MHz:n taajuudella voit päästä 5G-verkossa jopa tuhannen megabitin huippunopeuksiin, mutta vastaavasti sen kantama on maksimissaan muutaman kilometrin. Näin ollen nopeimpiin yhteyksiin on mahdollisuus päästä jos olet tukiaseman lähettyvillä. 700 MHz:n taajuudella rakentuva 5G puolestaan kantaa toistakymmentä kilometriä, mutta yhteysnopeus jää joihinkin satoihin megabitteihin. Pitkän kantaman ansiosta 700 MHz:n taajuudella toimivaa 5G:tä rakennetaan etenkin haja-asutusalueille, ja tämä mahdollistaa entistä paremmat ja vakaammat yhteydet sellaisillekin seuduille, joissa on ajoittain kärsitty verkon hidasteluista tai pätkimisestä.

pikkukirves
Uusi jäsen

kiitos  tiedosta  olis mukava  vaihtaa  nopeamaa  5  g  koti netti n  tovotavasti   jonain pävänä  saadan 🙂  

MinnaLN
Ex-telialainen
Ex-telialainen

@pikkukirves kyllähän se nopea netti helpottaa elämää! 👍 Pidetään tosiaan peukkuja että ei kauhean kauaa tarvitse nopeampia yhteyksiä odotella 🙂 Saisitkohan nykyiseen yhteyteesi vinkkejä meidän blogista WiFi:n parantaminen kotioloissa ilman lisälaitteita. Olettaen, että sinulla on nyt modeemi tai reititin käytössä.

pikkukirves
Uusi jäsen

 kiitos minulla on

HYBRIDI laaja kaista olisi kiva  saada 5 g koti netti  

Kimame72
Uusi keskustelija

@pikkukirves Hybridi laajakaista on vitsi

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Vielä tullaan itkemään ja paljon sitä, että 5G toimii huonosti sisätiloissa. 

pikkukirves
Uusi jäsen

ei ole vielä kokemusta 5G

Jahola
Uusi keskustelija

Mukavaa, että 5G verkko laajenee vauhdilla, mutta kuinka olisi verkon "tiivistäminen"?, aukot pois. Espoon Vallikallion aluella 5G "hyvä kuuluvuus"?, 4G+, 4G heiluu kuin heinämies. 

JoonasLam
Moderaattori
Moderaattori

Vallikallion alueella 5G:n kuuluvuus ei ole vielä täydellinen karttojenkaan perusteella eli senkin odottaisi ajan myötä parantuvan. Tällä hetkellä seuraavat 5G -päivitykset ovat tulossa n. 500-1000M Vallikalliosta etelään. Jos laitteessa on mahdollista koettaa lukita taajuutta, se voisi auttaa hyppimiseen verkkojen välillä.

Jahola
Uusi keskustelija

Ei, tuo maailmoja kaada. Elisa oli todella stabiili, nopeusmittsrilla katsottaesss, mutta jos katsot kuuluuvuuskarttaa Espoon Porarinkadun osalta, niin 1 peukku riittänee,  hyvä näin. Tulen takaisin Telialle viikon päästä :-))

Jahola
Uusi keskustelija

Minulla on aikaa, ehkä, pyöritellä näitä laitteita ja eri sopimuksia. Eläkkeellä voi aikaansa kuluttaa ns.testailuun. Toki kaikila operaattoreilla yhteydet toimii, ja näyttää kartelli? toimivan. Melkein aina kerrotaa, parannuksia on tulossa lähiaikoina, aika venyy kuin purukumi. 😉

Merja_J
Moderaattori
Moderaattori

Aikataulut riippuvat monesta eri tekijästä, joten niiden venyminen on aina mahdollista. Verkkojen rakennuksessa on monta eri vaihetta ja lupaprosessia, joten tarkkaa päivää esimerkiksi jonkun tietyn paikan tukiaseman käyttöönotolle tai parannukselle on joskus mahdotonta sanoa ainakaan kovin varhaisessa vaiheessa. Hyvä että testailet, sillähän se parhaiten selviää mikä toimii itselle parhaiten 🙂

Jahola
Uusi keskustelija

Kiitos vastauksista/selityksistä. Olin jo viime vuosisadalla tekemisissä näiden asioiden kanssa. Näyttää siltä, että ongelmat tai hidastavat tekijät ovat yhä samoja. Aiheetta enempään 🙄

boggivaunu
Kommentaattori

Kuuluvuuskartan mukaan tänne Vampulaan (kuuluu Huittisiin) olisi saatavana 5G:n peruskuuluvuus. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Telian muiden sivujen mukaan osoitteeseeni olisi tarjolla vain 4G hybridi. Kaaplityömaakin oli tulossa tänne päin, mutta oli viimeksi nähdessäni kolmen kilometrin päässä.

Merja_J
Moderaattori
Moderaattori

@boggivaunu Peruskuuluvuudella tarkoitetaan lähinnä sitä ettei täyttä signaalinvoimakkuutta voida odottaa, mutta osoitteessa ei tarvita lähtökohtaisesti lisäantenneja kohtuullisen kuuluvuuden saavuttamiseksi. Sisätiloissa voi kuuluvuudessa olla haasteita jos rakennuksessa on selektiivi-ikkunat. Ja tällaisella peruskuuluvuuden alueella voi toki olla yksittäisiä kohtia missä kuuluvuus on heikko. Parhaitenhan se selviää testaamalla. 

Jahola
Uusi keskustelija

Puhuhut asiaa. Kaikesta huolimatta toivon, että meidän nurkilla näkyisi näkyisi Telian linkkejä, varsinkin  Espoon Porarinkadulla ;-))

boggivaunu
Kommentaattori

Minulla on jo 5G-päätelaite, jonka kilpailija myi, kun väitti vastoin parempaa tietoa, että 5G on tulossa alueellemme. Voinko käyttää kokeilemiseen, jos saan sopivan SIM-kortin?

Merja_J
Moderaattori
Moderaattori

@boggivaunu Jos päätelaite on esim. Elisalta niin heillä on samat taajuudet käytössä kuin meilläkin, joten laite pitäisi toimia myös meidän SIM-kortilla. Jos laitteessa on SIM-lukitus niin sittenhän se ei toimi kuin sillä tietyllä kortilla. Eli pitäisi onnistua jos operaattorilukitusta ei laitteessa ole. 

boggivaunu
Kommentaattori

Elisalta ostin. Täytyypä kysyä, kun maksoin saman tien koko laitteen.

Jahola
Uusi keskustelija

Olipa puhelin hankittu Suomesta Telialta, Elisa tai Dna:lta niin varman kunkin yhtiön sim-kortit ko. puhelimessa toimii. Kyllä syylliset löytyy sylttytehtaalta ;-)) useinmiten ainakin minä tumpeloin 🧐

kustaa1967
Konkari

@Merja_J 

" Jos laitteessa on SIM-lukitus niin sittenhän se ei toimi kuin sillä tietyllä kortilla. Eli pitäisi onnistua jos operaattorilukitusta ei laitteessa ole. "

 

Suomessa ei ole ollut enää vuosikausiin myynnissä operaattorilukittuja puhelimia.

Merja_J
Moderaattori
Moderaattori

@kustaa1967 Tässä tapauksessa ei ollutkaan tiedossa onko kyseessä puhelin. Eli ketjussa keskusteltiin yleisesti päätelaitteesta joka voi olla siis joku muukin kuin puhelin. Se on totta että operaattorilukittuja puhelimia ei ole ollut enää hetkeen. 

kustaa1967
Konkari

Eipä ole ollut muitakaan operaattorilukittuja päätelaitteita Suomessa myynnissä enää vuosiin.

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

Operaattorilukittuja ei ole ollut, mutta ominaisuuksiltaan rajoitettuja on. Esimerkiksi Huawei B818 modeemi toimii loistavasti DNA:n ja Elisan verkossa, mutta koska Telia ei ole laitetta itse myynyt, ei siihen ole tuotu sellaisia toimintoja, jotka kuitenkin ovat verkossa käytössä. Kilpureilla, koska ovat tuotetta myyneet, toiminteet löytyvät. Surullista, mutta tuo on nykyajan ”sim” lukitsemista.

boggivaunu
Kommentaattori

Pöydällä nököttää Huawei H112-370, joka näyttää kuuluvan myös Telian tarjontaan

Repe1969
Rekisteröitynyt

Päivittäisin mielelläni liittymän jo 5G versioon, mutta kun Oulussa verkko on hyvin puutteellinen, jopa pääväylien varrella. Reitti lentokentältä Oulun keskustaan on pahasti kesken. 
Toivoisin, että Rantavainion-Oulunlahden välistä 5G aukkoa saataisiin rakennettua pikaisesti valmiiksi. 

Merja_J
Moderaattori
Moderaattori

@Repe1969 Mukava kuulla että 5G kiinnostaa. Verkkoa modernisoidaan hurjalla vauhdilla, mutta tuohon Rantavainio-Oulunlahden väliselle alueelle ei ihan vielä ole 5G:tä tulossa. Jos haluat tarkemmin seurata verkkojen rakennusta, kannattaa ottaa seurantaan Rakenteilla olevat verkot -sivusto. Sieltä näet paikkakunta- ja aluekohtaisesti missä rakennustyöt ovat meneillään, ja mitä verkkoa minnekin ollaan parantelemassa. Myös työn alustava valmistumisajankohta on sivustolla kerrottu.