Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

5G verkkomme laajenee.jpg

 

5G-verkkomme laajenee tällä hetkellä vauhdilla sen kattaessa jo yli kaksi miljoonaa ihmistä ympäri Suomen. Parhaillaankin verkkoa rakentuu monella eri paikkakunnalla yhtäaikaisesti, ja työn valmistuessa pääset nauttimaan yhä nopeammista mobiiliyhteyksistä niin 5G- kuin 4G-verkossakin. Ennen verkon valmistumista saatat huomata käynnissä olevat muutostyöt alueellasi mobiiliyhteyksiä käyttäessäsi. Lue tästä artikkelista mitkä seikat muutostyön paljastavat, ja mitä mobiiliyhteyksillesi tapahtuu rakennustöiden tultua päätökseen.

 

 

5G-verkko rakenteilla alueellasi 

 

Kaikki rakenteilla olevat verkon kunnostus- ja parannustyöt näet kuuluvuuskartastamme. Oletuksena näet kartassa alueen tämän hetkisen kuuluvuuden, mutta oikeasta ylänurkasta Rakenteilla olevat verkot -painiketta klikkaamalla pääset näkemään juuri tuloillaan olevat parannukset sekä hiljattain valmistuneet verkon kunnostustyöt.

 

 

Syöttämällä kuuluvuuskarttaan osoitteesi, näet kaikki aluueella rakenteilla olevat verkon parannustyöt kätevästi. Tukiasemaa kuvastavaa palloa klikkaamalla näet tarkemmat tiedot työstä ja sen arvioidun valmistumisajankohdan.Syöttämällä kuuluvuuskarttaan osoitteesi, näet kaikki aluueella rakenteilla olevat verkon parannustyöt kätevästi. Tukiasemaa kuvastavaa palloa klikkaamalla näet tarkemmat tiedot työstä ja sen arvioidun valmistumisajankohdan.

 

Symbolit kertovat sinulle mitä verkkoa kunnostamme. Symbolia klikkaamalla pääset näkemään tarkemmin  kartan vasempaan yläkulmaan ilmestyvästä laatikosta rakenteilla olevat verkon taajuudet, ja sen milloin työt ovat arviolta valmistumassa. Verkon parannus- ja kunnostustöiden yhteydessä mobiiliyhteydet saattavat ajoittain heikentyä tai pätkiä. Jos siis tiedät, että lähiseudullasi on verkon parannustyöt käynnissä ja huomaat, että yhteydet ovat alkaneet pätkiä tai hidastua, kannattaa aina ensin vilkaista osoitteellasi rakenteilla olevat verkot häiriökartan sijaan. 

 

Milloin tuleva parannustyö sitten näkyy kartalla? Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kun kaikki luvat rakentamisen suhteen ovat kunnossa, ja arvioituun valmistumiseen on aikaa kolme kuukautta, parannustyö ilmestyy kartalle. Uudistamme verkkoja kuitenkin myös klusterimallilla, eli toisin sanottuna rakennamme koko alueen kerralla kuntoon kaikkien verkkojen osalta. Tällaisessa tilanteessa rakenteilla olevat parannukset ilmestyvät karttaan kvartaaleittain, eli kolmen kuukauden sääntö ei näissä kohteissa pidä suoraan paikkaansa.

 

Kartalta näet myös hiljattain valmistuneet rakennustyöt. Niitä pääset tarkastelemaan lähemmin klikkaamalla Tila-alasvetovalikosta Valmistuneet.

 

5G-verkkoa rakentuu eri taajuuksin

 

Kuten voit huomata verkkokartasta, rakennamme 5G-verkkoa eri taajuuksilla. Eri taajuuksilla on keskenään erilaiset tehtävät ja erilaiset ominaisuudet. Esimerkiksi yllä olevassa verkkokartassa tukiaseman arvioidun valmistumisajankohdan yläpuolella mainitaan, että rakenteilla on 5G 3500 MHz:n taajuudella. Tämän lisäksi rakennamme 5G-verkkoa myös 700 MHz:n taajuudella. Mitä eroa näillä keskenään on?

 

Eri taajuudet vaikuttavat esimerkiksi kantamaan ja nopeuksiin. 3500 MHz:n taajuudella voit päästä 5G-verkossa jopa tuhannen megabitin huippunopeuksiin, mutta vastaavasti sen kantama on maksimissaan muutaman kilometrin. Näin ollen nopeimpiin yhteyksiin on mahdollisuus päästä jos olet tukiaseman lähettyvillä. 700 MHz:n taajuudella rakentuva 5G puolestaan kantaa toistakymmentä kilometriä, mutta yhteysnopeus jää joihinkin satoihin megabitteihin. Pitkän kantaman ansiosta 700 MHz:n taajuudella toimivaa 5G:tä rakennetaan etenkin haja-asutusalueille, ja tämä mahdollistaa entistä paremmat ja vakaammat yhteydet sellaisillekin seuduille, joissa on ajoittain kärsitty verkon hidasteluista tai pätkimisestä.

 

Hyvänä yleisenä ohjenuorana ja muistisääntönä eri taajuuksista puhuttaessa voidaan siis sanoa, että mitä korkeampi taajuus, sitä nopeampi yhteys mutta lyhyempi kantama.

 

Rakennustyöt valmiina - mitä tapahtuu mobiiliyhteyksille

 

Kuten aivan artikkelin alussa jo kerroin, 5G-verkko ja sen rakentuminen tuovat positiivisia vaikutuksia myös 4G-verkkoon ja sen yhteysnopeuksiin. Nimittäin samalla kun rakennamme 5G-verkkoa, modernisoimme myös olemassaolevat 4G-tukiasemat ja tuomme niihin yllämainitut 700 MHz -taajuutta tukevat 5G-laitteet. Toki moniin mastoihin rakentuu näiden lisäksi myös nopea 5G 3500 MHz taajuudella. 

 

Vaikka sinulla ei siis vielä olisi 5G-laitetta ja/tai 5G-liittymää käytössäsi, lähistöllä olevan tukiaseman parannustöiden tultua päätökseen peittoalue kasvaa ja myös alueen 4G-nopeudet kasvavat. Kasvaneiden nopeuksien hyödyntämiseen riittää, että sinulla on käytössäsi vähintään 4G-nopeuksia tukeva laite sekä liittymä. Jos nämä tukevat yhä vain enintään 3G-nopeuksia, kannattaa lukaista miksi sinun olisi hyvä päivittää 3G-nopeuksia tukeva laite ja liittymä vähintään 4G-yhteyksiä tukevaksi.

 

Toki suurimmista nopeuksista mobiiliverkossa pääset nauttimaan hankkimalla itsellesi 5G-puhelimen ja liittymän. Rakenteilla olevia verkkoja tutkailemalla ja silmäilemällä pysyt ajan tasalla siitä, miten ja milloin verkon parannustyöt osuvat sinun alueellesi, ja miten ne mahdollisesti vaikuttavat yhteysnopeuksiin.

 

Jos huomaat että alueellasi on vastikään kunnostustyö valmistunut ja yhteydet eivät silti toimi toivotunlaisesti, niin suosittelen ihan ensimmäiseksi käynnistämään laitteen uudelleen. Joissakin tilanteissa voi nimittäin olla, ettei laitteesi välttämättä yhdistäkään uuteen taajuuteen heti. Mahdollisiin reitittimiin kannattaa kokeilla resetointia siltä varalta, että taajuuslukitus on jäänyt asetuksista päälle. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

 

Kuuluvuuskartasta saat paljon informaatiota

 

Kuuluvuuskartta antaa sinulle paljon informaatiota myös tämän hetkisistä alueesi mobiiliyhteyksistä. Kun kirjoitat haluamasi osoitteen siihen varattuun kenttään, näet suoraan esimerkiksi alueesi parhaimman saatavilla olevan verkkotekniikan. 

 

Kuuluvuuskartta on nopea ja näppärä keino vilkaista tietyn alueen osalta suuntaa antavia tietoja mobiiliyhteysnopeuksista, ja saatavilla olevista verkoista.Kuuluvuuskartta on nopea ja näppärä keino vilkaista tietyn alueen osalta suuntaa antavia tietoja mobiiliyhteysnopeuksista, ja saatavilla olevista verkoista.

 

Yllä olevassa esimerkkikuvassa paras saatavilla oleva tekniikka on 5G 10-1000 Mbit/s nopeuden vaihteluvälillä, eli kyseisellä alueella on myös 3500 MHz taajuutta tukeva 5G-tekniikka. Kuten infossa lukeekin, 5G 700 MHz taajuudella tukisi alueella nopeuksia 10-450 Mbit/s saakka. Voit siis kuuluvuuskartasta nähdä yhdellä silmäyksellä parhaimman mahdollisen nopeuden alueella, käytössä olevan taajuuden sekä yleissilmäyksen verkon peittävyyteen ja mahdollisiin katvealueisiin. Huomioithan kuitenkin, että kartta on suuntaa antava. Kaikista parhaiten pystyt toteamaan toimivuuden aina vasta paikan päällä, sillä mahdolliset esteet, rakennukset, sekä verkon ruuhkatilanteet eivät näy kartalla. 

 
mobiiliyhteydet alueella.jpg
 
Onko rakenteilla olevien verkkojen kartta sinulle jo entuudestaan tuttu? Onko sinulla jotakin tiettyä palautetta tai toivetta, millaiselta toivoisit kartan näyttävän?  Tulemme päivittämään karttaa tulevaisuudessa yhäkin asiakasystävällisemmäksi, joten kaikki saamamme palaute on meille erityisen tärkeää.
 
Lue lisää:
 
SannaMKoo
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/5G-verkko-on-tulossa-alueellesi-mista-sen-huomaa-ja-miten-se/ba-p/224644
Linkki kopioitu
90 kommenttia 👇
HannaMarikaL
Moderaattori
Moderaattori

@boggivaunu & @Repe1969 laitatteko meille kuuluvuuspalautetta tulemaan Minun Telian kautta, niin saadaan asiaa edistettyä. 🙂

HannaMarikaL
Moderaattori
Moderaattori

@Pte11 Nyt kuulostaa varsin kummalliselta, jos sinulla on määräaikainen sopimus voimassa, ilman että olet ollut siitä tietoinen. Sopimuksia tehtäessä sopimuksen sisältö käydään aina asiakkaan kanssa läpi ja näistä lähetämme asiakkaalle myös sopimustiivistelmän. Sopimustiivistelmässä kerrotaan esimerkiksi liittymäpaketti, hinta ja se, onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Asiakkaan tulee hyväksyä sopimustiivistelmä ja vasta sen jälkeen sopimus voidaan tehdä. Sopimustiivistelmä lähetetään sähköpostiin sekä Minun Telian viestikeskukseen luettavaksi.

olkitu
Kunniajäsen

Telialla on hyvä syy olla hieman jäljessä Elisaa tai DNA:ta sillä ensimmäisen sukupolven Nokian radiot eivät olleet oikein valmiita. Elisa esimerkiksi rakensi ensimmäisen 5G-verkot Huawein radiotekniikalla Helsinkiin  ja DNA:llakin on Huaweita käytössä omassa radioverkossa (pois lukien Yhteisverkko). Elisa ei enään Huaweita tietääkseni lisää radioverkkoon asentanut vaan nyt käytössä on Nokiaa että Ericssonia. 

 

Eli Telialla verkko aloitettiin rakentamaan vauhdilla viimeisenä mutta nyt on vauhti hyvällä päällä uusimmalla Nokian Airscale radioilla ja hyvin asennettu erityisesti MassiveMIMO:a jolla sitä kapasiteettia tarjotaan. Elisalla asennukset meni vuosi ainakin pelkästään Nokian 8x8-radioilla jolla sitä ns. slicing ei pysty samalla tavalla mainostettua kapasiteettia tarjoamaan. 

 

Mutta mikäli Elisalla tai DNA:lla jo verkko kannattaa sinne mennä ja katsoa myöhemmin Telian suuntaan. Kaikilla kolmella on hyvä verkko Suomessa mutta ei voi toimia kaikkialla. Aina on katveita ja toinen on parempi. 

Pte11
Vakiokalustoa

@HannaMarikaL Niin mullakin on semmonen käsitys että käydään sopimus läpi myyjän kanssa, varsinkin jos on kyseessä jo hyvin vanhanaikainen määräaikainen sopimusmalli, jota eioo nähty enään aikoihin ainakaan muilla operaattoreilla. Taidatte olla ainoa joka niitä tarjoaa asiakkaille.

 

Mutta tosiaan sopimustiivistelmä varmasti jostain maileista löytyy ja epäilemättä se määräaikaisuus lukee siellä, koska ette sitä suostuneet purkamaan. Mutta silti mielestäni myynti tilanteessa olisi nuo oleelliset jutut käytävä läpi asiakkaan kanssa, johon mielestäni määräaikaisuus hinnan lisäksi kuuluu. En olisi hyväksynyt liittymää jos myyjä olisi kertonut määräaikaisuudesta, se on selvä homma.

 

Mutta operaattori vaihtuu jo ihan periaate syistä heti määräaikaisuuden loputtua.

HannaMarikaL
Moderaattori
Moderaattori

@Pte11 Siinä olet ihan oikeassa, että määräaikaisuudesta tulee kertoa asiakkaalle, samoin kuin siitäkin jos liittymä on toistaiseksi voimassa oleva tietyillä etuhinnalla. Tuo sopimustiivistelmä lähetetään siis siinä kohtaa, kun myyntitilanne on käynnissä, eli vasta sitten, kun asiakas ilmoittaa että hyväksyy tiivistelmä, voidaan sopimus tehdä.

 

Nyt on vaikea arvailla, mitä tässä on sopimuksen tekohetkellä käynyt ja jos haluat siihen vielä jotain tarkennusta, suosittelen sinua ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme.

 

Harmillista kuulla, että olet vaihtamassa operaattoria, kun sopimus tulee tiensä päähän. Mielellään pidämme sinut meidän asiakkaana ja toivottavasti voisit kuitenkin antaa meille vielä mahdollisuuden.

Pte11
Vakiokalustoa

@HannaMarikaL Oonjo tosta taistellut viestein omien sivujen kautta parinkin asiakaspalvelijan kanssa ja tarjonnut todisteeksi chatissa tapahtunutta myyntitilannetta, joka löytyy ihan kokonaisuudessaan tuolta minun omilta sivuiltani ja joka on varmasti teidänkin nähtävissä. Kaikki aiheesta käydyt keskustelut löytyy sieltä.

HannaMarikaL
Moderaattori
Moderaattori

@Pte11 Yhteisön kautta ei päästä ollenkaan käsiksi asiakastietoihin, joten emme näe mitä olet asiakaspalvelun kanssa keskustellut. Ymmärrän, että olet ottanut jo asiakaspalveluun yhteyttä asian tiimoilta, ja jos jokin siinä vielä ihmetyttää tai mietityttää, niin tuletko vaikka meidän chattiin vielä asiasta keskustelemaan.

irritus
Konkari ☆

@Mussejoo, ylimääräisen lisähaasteen Karjalaan tuo 3500 MHz taajuusalueen käyttökielto itärajan läheisyydessä.

 

Näin 5G-verkko joudutaan rakentamaan Itä-Suomessa muille taajuuskaistoille. Osa 5G-päätelaitteista ovat kuuroja 2600 MHz taajuusalueelle. 700 MHz kaista on taas niin kapea, että nopeudet jäävät reilusti markkinamiesten rummuttamista luvuista jälkeen. Eli haasteita kyllä piisaa.

Mussejoo
Tutustumassa

Haasteita piisaa, mutta jännästi ne haasteet ei kosketa esim Elisaa, jolla todella kattava 5g verkko ja nopeudet on aika mukavalla tasolla, mitä kännykällä mittaillut. Ja luulisi nyt Teliaa kiinnostavan Etelä-Karjalan kokoinen talousalue. En kyllä ymmärrä, että mitä se hyödyttää 5g verkkoja rakennella Rautjärvelle yms korpeen, kun ei saada edes isompia kaupunkeja 5g verkkoon. Pikkuisen taitaa Telialla olla prioriteetit hakusessa että ketä pitäisi palvella, 50tä ihmistä maalla vai 75000 ihmistä kaupungissa. 🤔

 

Jos kerran kilpailijat ovat ratkoneet taajuus- yms haasteet ja rakentavat täyttä vauhtia, luulisi Teliankin osaavan, kuului alue nyt sitten mihin tahansa ja kenelle tahansa. Kannattaisiko kenties panostaa asiakkaiden palveluun enemmän? Ihan vaan vinkkinä. Tyytyväiset asiakkaat kun on mitä tahansa mainoskampanjaa parempi keino saada lisää asiakkaita. 

olkitu
Kunniajäsen

Tuo Karjalan alue kun on erillään perinteisestä Telian verkosta - eli kyseessä on Yhteisverkko niin uusinta menee siellä alueittain. Mitä seurannut niin siellä on myöhässä päivitykset ja ilmeisesti ollut hieman teknillisiä haasteita laitetoimitusten puolella mihin ei paljon voi vaikuttaa. Täällä lisätietoa: https://bbs.io-tech.fi/threads/suomen-yhteisverkko-oy-n-radioverkon-modernisointi-nokian-tekniikalla... ja https://yhteisverkko.fi/news/suomen-yhteisverkon-5g-rakentaminen-kuopion-ja-oulun-alueilla-viivastyn... Yhteisverkko on DNA:n ja Telian yhteinen eli ei Telia päätä minne sitä verkkoa rakennetaan suoraan samalla tavalla kuin oman verkon alueella.

 

Itärajan alue missä taajuuksissa rajoituksia tulee olemaan mielenkiintoinen millä taajuusalueella Yhteisverkko tulee toteuttamaan, vaihtoehtona varmaan n1 ja n7 luultavasti. Kannattaa odotella rauhassa että päätelaitteiden taajuuscombo tuet erityisesti paranee FDD-taajuusalueilla ja se millä taajuudella tulee sitten oikeasti toteutumaan. 

 

Mutta jos Elisa jo toimii siellä 5G niin valitse Elisa suoraan ja sitä kannattaa käyttää. Kyllä se Yhteisverkko tulee pian niin sitten DNA ja Telian 5G:kin toimii aikanaan. 

 

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Telian kotimainen kilpailija oli nyt vahvistanut alueella 5G verkkoa ja näin rauhallisen sunnuntai-aamun kunniaksi pitipä vähän testailla. Sisäkuuluvuus tuntuu olevan 5G:lle iso haaste, ei oikein tahdo yli 250 M nopeudet nousta 600 M liittymällä ja ajoittain jää alle 100 M jos ei ole ikkunan lähellä. Ulkona "räystäsvuodossa" kyllä pääsee lähelle 600 M nopeuksia, mutta ping on korkea : 20 ms. 5G:tä on mainostettu viiveettömänä, mutta kaapelimodeemilla pääsee pienempiin viiveisiin. Tässä taas nähdään suomalaisen liittymätuotteistuksen heikkous. Tyrkytetään kovalla hinnalla täysin turhia isojen nopeuksien liittymiä, jotka eivät tyypillisessä suomalaisessa hyvin raudoitetussa betonibunkkerissa pelaa läheskään hyvin. Toisaalta, en kyllä keksi mihin puhelimessa tarvitsee 1000M liittymää, muuta kuin heikon egon kasvattamiseen kun Speedtestillä saa kellotettua tuon nopeuden. Odotellen 100M 5G-liittymää...

kustaa1967
Konkari

Nykyinen 5G NSA käyttää 4G-verkkoa yhteyksien hallintaan ja silloin pingit ovat 4G:n pingejä.

Siitä olen samaa mieltä , että ei puhelimessa on ole tarvetta 1000M-liittymille , 100M riittää ihan hyvin. Nuo nopeammat liittymät puoltavat paikkaansa vain kotikäytössä , missä modeemia ei siirrellä ja silloinkin suositeltavaa on käyttää ulkoyksikköä/ulkoantenneja juurikin koska sisäkuuluvuus on surkeaa 3,5 GHz kaistalla , mmWavesta (26 GHz) puhumattakaan.

kustaa1967
Konkari

@AsiakasY 

"Odotellen 100M 5G-liittymää..."

 

Minusta aika alkaisi olla kypsä sille , että kaikille liittymille avattaisiin pääsy 2G-,3G-,4G- ja 5G-verkkoon. Näinhän on jo ollut iät ja ajat esim. 4G-lliittymien tilanne , että toimivat 2G:ssä , 3G:ssä ja 4G.ssä.

Suurin osa ihmisistä ei tarvitse hyper super nopeita liittymiä ja ne maksavat ihan liikaa. 100M 5G-liittymä hintaan 20€/kk. Kiitos!

 

PS. Voisihan niistä liittymistä jättää koko maininnan verkosta pois , jos ne kaikki toimivat kaikissa verkoissa. 😊

Kuukkelinpuu
Vakiokalustoa ☆

Moi markkinoi omaa 5G liittymää niin, että asiakas saa liittymän käytön halvemmalla kun ollaan 4G verkossa. 

Aika usein näkyy puhelimessa 3G verkon tunnus kun puhelu käynnissä. Syrjäkylillä ajaessa tulee ilmoitus että mobiilidata ei ole käytössä puhelun aikana. 

Nyt kun vielä yhteisverkolla on aikataulut verkon rakentamisen suhteen myöhässä niin käyttäjiltä vaaditaan ”lehmän hermoja”. 

Oma liittymä on vielä 4G kun yhteisverkon 5G ei ole lähelläkään omia käyttöpaikkoja. 

olkitu
Kunniajäsen

Moilla ei ole VoLTE-palvelua tarjolla vielä jonka takia puhelut toimivat 2G tai 3G-verkossa. Sama homma myös Telia Dot liittymilläkin. Kiire olisi saada VoLTE pian käyttöön ja VoLTE-roaming jotta puhelut varmistuvat jatkossa esim Yhdysvaltoihin matkustavalle sillä siellä ajetaan 3G-verkko alas tänävuonna ja 2G:tä ei ole ollut vuosiin. 

Haukilehto69
Rekisteröitynyt ☆

Oulussa verkon rakennus näyttää olevan todella hidasta. Mitään muutosta ei ole tapahtunut pitkiin aikoihin!! Nytkin vain muutama keskustan alueen kohde on työnalla. En mielelläni vaihtaisi Elisaan, mutta kun heidän verkko jo kuitenkin pelaa täällä Oulunlahden alueellakin. Yhteisverkon tiedote lupasi jo lokakuussa, että viime vuonna verkon pitäisi olla parempi. Nyt maaliskuussa Yhteisverkko tiedotti ja selittelivät, että ehkä nyt huhtikuussa voisi olla valmiina. No, odottavan aika on pitkä ja asiakastyytyväisyys ei tässä ainakaan parane. Oliskohan MOI sittenkin parempi, kun hinta määräytyy sen mukaan kuinka hyvin pysyy 5G:ssä?

 

Kuukkelinpuu
Vakiokalustoa ☆

Itselläni on Telia käytössä. Jälleen tarjottiin Elisaa mutta kun se ei kuulu mökillä niin en ottanut. 

Moi ei ole omaan käyttöön halpa. Telian liittymässä on huomioitu verkon nopeus ja muut palvelut sorvattu käytön mukaan. 

Hinta on tällä kertaa ystävällisin mutta liittymäni on henkilökohtaisella tarjouksella sorvattu. 

Katsotaan sitten uudelleen kun tarjousaika on loppumassa.

 

Jahola
Uusi keskustelija

Luvataan hyvää 5G:tä, matkaa tuskin kilometriäkään Telian 5G linkkiin, mutta palikat laitettiin Vallikalliossa Espoossa liia matalalle joten tuo kallio ja kesällä puusto estävät tuon hyvän. yleensä 10-40Mbit/sek ja "kerran" viikossa hyvä 200M 😏. Elisa paukkuu luvatulla maksiminopeudela 24/7 5G palikoihin abt sama matka meiltä. Telian 5G-verkko laajenee vauhdilla, mutta valitettavan repaleisena.

Purnipsi
Kunniajäsen

Maasto - ja rakennusesteet ovat kyllä yksiä pahimpia kuuluvuuden heikentäjiä. Aina ei antenneja ihan huipuille saada, saattaa olla lupaehdoissa tai muissa rajoituksia. 

Repe1969
Tutustumassa

Oulussa 5G verkko alkaa olla jo kohtuullisen hyvin keskustassa ja lähituntumassa olevilla asuinalueilla. 
Nyt mietityttää, että koska verkkoa päästään tilkitsemään näiltä väliin jäävien valkoisten kohtien kanssa?

itse asun juuri tämmöisellä valkoisella alueella. Lähin tukiasematolppa olisi vajaan kilometrin päässä, mutta siinä ei taida olla 5G antenneja tai ainakaan ne ei ole suunnattu tänne. 
5G liittymät saavat kyllä jäädä kauppaan, kun tyhjästä ei halua maksaa nykyistä enemmän. 

Pte11
Vakiokalustoa

Itsellekkin Telia onnistui huijaamaan kännykkään 1 vuoden määräaikaisen 5G liittymän, eikä suostunut sitä purkamaan vaikka täällä meidän asuinalueella Vantaalla ei vieläkään ole heiltä 5G kuuluvuutta. Elisalta ja DNA:lta kyllä kuuluvuus löytyy lähimmästä tolpasta, joka on 500metrin päässä asunnosta. Eivät suostuneet purkamaan 5G liittymän määräaikaisuutta monista yrityksistä huolimatta(olisi pitänyt maksaa muistaakseni 50euron purkumaksu), vaikka kuuluvuutta ei tänne ole. Onneksi on enään kuukausi aikaa, jonka jälkeen pääsen vihdoinkin vaihtamaan Elisaan.

 

Älkää menkö samaan lankaan Telian kanssa. Itsellä ei ollut myyjän kanssa mitään puhetta määräaikaisuudesta ja tästä löytyy edelleen chatti logit meidän keskustelusta myyjän kanssa minun omilta sivuiltani, jotka olen moneen kertaan tarkistanut josko itsellä olisi mennyt jotain ohi. Eipä ollut.

kustaa1967
Konkari

@Pte11 

"Itsellekkin Telia onnistui huijaamaan kännykkään 1 vuoden määräaikaisen 5G liittymän, eikä suostunut sitä purkamaan vaikka täällä meidän asuinalueella Vantaalla ei vieläkään ole heiltä 5G kuuluvuutta."

 

Uusmyynnissä ei Telialla näyttäisi olevan määräaikaisia puhelinliittymiä , vaan liittymissä on vain alennushinta määräajaksi. Se ei estä irtisanomasta liittymää milloin asiakas niin tahtoo.

 

https://kauppa.telia.fi/yksityisille/tuotteet/puhelinliittymat.aspx?intcmp=etusivu-bigx-puhelinliitt... 

 

Vai hankitko jonkun "tiskinalusliittymän" , jossa määräaikaisuus on???

Pte11
Vakiokalustoa

@kustaa1967 

Kyse on siis varmaan 20vuotta vanhasta liittymästä johon lisättiin tuo etuhinta 1vuodeksi. Samalla laittoivat määaikasuuden liittymään.

 

Ja tiedän että etuhinnan määräaika ja liittymän määräaikaisuus on eri asia. Olen tässä koittanut Elisaan vaihtaa jo puolen vuoden ajan ja tämä määräaikaisuus lukee omilla sivuilla. Ja käynyt lukuiset viestiketjut Telian kanssa kanssa tästä määräaikaosuuden purkamisesta jotta voisin vaihtaa Elisaan.

kustaa1967
Konkari

@Pte11 

"Kyse on siis varmaan 20vuotta vanhasta liittymästä johon lisättiin tuo etuhinta 1vuodeksi. Samalla laittoivat määaikasuuden liittymään."

 

No jopas nyt. Kyllä siitä määräaikaisuudesta voi kieltäytyä , mutta se pitää tehdä ennen tilauksen hyväksymistä. Vai eikö myyjä maininnut määräaikaisuudesta mitään?? Jos näin , niin sitten on kyllä huijauksen merkistö täyttynyt ja silloin asian voi riitauttaa kuluttajaviranomaisille.

Pte11
Vakiokalustoa

@kustaa1967 

Joo aikamoiset viestikeskustelut meillä on Telian kanssa aiheesta ollut, mutta ei vaan enään itte jaksanut jatkaa. 😞

Näytin kaikki chattilogit heille, jossa myyntitapahtuma on käyty. Olisi tosiaan pitänyt viranomaisille laittaa tuo keissi aikoja sitte

PiaJo
Telialainen
Telialainen

Kyselit @Repe1969 valkoisten alueiden peittämisestä kuuluvuuden osalta. Kommentoisin tähän, että vaikka verkkosuunnittelussa  tekevät vauhdilla verkon päivitystöitä niin verkon laajentaminen ei tähän hetkeen lopu. Kannattaa seurata karttaa, missä näkyvät rakenteilla olevat tukiasemat. Suunnitelmat ovat lyhyen ajan suunnitelmia eli näkyvät 1-3kk eteenpäin. 

tero812
Vakiokalustoa ☆

no koska keminmaahan tulee telialta 5g tukiasema koska elisa on jo rakentamassa kilometrin päähän musta 5g tukiasemaa ja modernisoi myös 4g verkon niin telia vaikuttaa asiassa olevan pahasti jäljessä toki elisa on sanonut ettei tiiä tarkkaa aikaa  koska elisan 5g tukiasema valmistuu mutta kyllä se varmaan ennen teliaa tulee ja jos elisa tekee nopeasti  5g verkon ennen teliaa keminmaahan saattaa ihmiset mikäli se elisa toimii sitten paremmin kuin telia vaihtaa telian liittymän elisa 5g liittymään  toisaalta telian netti toimii nytkin paremmin kuin elisan netti vaikka se 5g tukiasema elisalta ei olekkaan vielä valmistunut mutta kyllä telian pitäisi laittaa kiirutta koska jos elisan 5g tukiasema sitten kun keminmaahan valmistuu niin jos yllättää kaikki nopeutella ja vakautella niin ihmiset saattaa alkaa vaihtaan telian liittymiä elisa 5g liittymään neuvoisin teliaakin nopeasti rakentaan 5g tukiasemia keminmaahan muuten elisa voittaa 5g kisan ainakin rakentaa kun nyt rakentaa niin 5g tukiaseman  koska telialla ei keminmaassa varmaan sellaista tule kun vasta 1.5 vuoden päästä kun telian ja dna yhteisverkko valmistuu no asiakkaalle se on vain hyvä että on kilpailua mutta meinaan että jos se elisa kun saa sen 5g tukiaseman valmiiksi ja modernisoi myös 4g verkkoa niin jos elisa yllättää kaikki nopeutella ja vakautella saattaa ihmiset vaihtaa telian elisaan niin sen takia telian kannattis keminmaan suhteenkin nopeasti alkaa rakentaan sitä 5g ettei jää jälkeen elisasta kun ihmisillä on se luonne että ne haluaa nopeiman ja vakaiman mahdollisen liittymän

Se_Jesse
Moderaattori
Moderaattori

Moikka @Pte11  nyt kuulostaa kyllä harmilliselta tilanteelta, sillä meidän tarkoitus ei tietenkään ole huijata asiakkaita, vaan tarjota parhaat saatavilla olevat yhteydet käyttöön. Tosiaan määräaikaisessa sopimuksessa on se, että se on molempia sopimuspuolia sitova, sovitun määräajan. Missä alueella käytät yhteyttä Vantaalla? Katsoin meidän kuuluvuuskarttaa, joka näyttää, että Vantaalla on kyllä 5G-kuuluvuus hyvällä tasolla, kattaen monia alueita.

 

Oli sitten kyse uudesta liittymästä tai vanhan päivittämisestä, niin tieto määräaikaisuudesta täytyy asiakkaalle selvitä tilanteessa niin kuin @kustaa1967  mainitsikin. Tämä tuodaankin esille myyntitilanteessa/päivitystilanteessa ja asiakkaalle tulevassa sopimustiivistelmässä. Ilmeisesti oletkin tilannetta selvittänyt meidän asiakaspalvelun kanssa. Onkin ikävä kuulla, että olet vaihtamassa operaattoria ja että emme pystyneet palvelemaan sinua odottamallasi tavalla.

Pte11
Vakiokalustoa

@Se_Jesse 

Pystyisitköhän sinä tehdä asialle jotain. Toinen juttu mikä on, niin tähän meidän kotiin on vain puoliksi kuuluvuus teiltä. Multa menee jatkuvasti tärkeitä puheluita ohi ja heiltä tulee vain viestiä "koitin tavoitella, mutta ei saa yhteyttä". Tää on jokapäiväistä ja kestänyt kuukausia. Enkä saa testattua toisen operaattorin liittymää määräaikaisuuden takia ja kun olen monet kerrat teidän chattiin valittanut tuosta kuuluvuudesta, niin vastaus on aina "laitan häiriöilmoituksen". Alkaa riittää tämä teidän pelleily. Nytkin joudun pitämään kännykkää tuolla tukitolpan puoleisen seinän vieressä, jotta minulle pystyy soittamaan. Vaikea vaan monesti kuulla soittoääntä työhuoneeseen, joka sijaitsee toisella puolella kämppää.  Talo on yksikerroksinen puutalo, joten täällä ei mikään erityisesti blokkaa signaalia. Pliis purkakaa nyt tuo huijattu määräaikasuus, että saan duunihommat rullaamaan kunnolla. 

Purnipsi
Kunniajäsen

Toista operaattoria voi testata vaikka prepaid-liittymällä.

tero812
Vakiokalustoa ☆

perjaatteessa ihminen pärjää netillä jonka nopeus on kokoajan lataus nopeus 50 megaa ja lähetysnopeus kokoajan 38 megaa sillä voi laata pelit ja sillä voi katsoa 4k videota  mutta jotta nuo kaksi asiaa on mahdollista joista toinen asia 4k videon toisto pitäisi lataus nopeuten pysyä kokoajan  50 megassa ja lähetys nopeuten kokoajan  38 megassa koska jos lataus nopeus laskee 24,80 megaan saattaa 4g video jo pätkiä jotkut väittää että 4k videoon riittää joskus jopa vain 15 megan lataus nopeus jos osaa puskuroita videota yhteys oikein

Se_Jesse
Moderaattori
Moderaattori

@Pte11 tuo kuulostaa kyllä todella ikävältä tilanteelta, että kuuluvuuksien kanssa on tuollaisia ongelmia. Oletkin jo keskustellut asiasta meidän häiriöpuolen kanssa, niin mitä he ovat sanoneet kuuluvuuksiin liittyen alueellasi? Oletko saanut neuvoja, joita kokeilla, jos ne auttaisivat tilanteeseen. Valitettavasti täällä Yhteisön puolella emme käsittele sellaisia asioita, mitkä vaativat asiakastietoja. Yhteisö on paikka, jossa voi keskustella yhdessä muiden kanssa, niin Telian palveluista kuin myös kaikesta digitaaliseen elämään liittyvistä asioista. Annamme täällä yleisiä neuvoja ja suosituksia.

V0400167298
Uusi keskustelija

Kokemuksesta voin kertoa 700Mhz:n 5G Ei toimi edes vajaan 2km:n päässä tukiasemasta.

Taitaa koko 700MHz:n taajuudella maaseudulla toimiva 5G olla lähes susi.

Yhteiverkon "uudistusten" myötä myös 4G on surkea

Haukilehto69
Rekisteröitynyt ☆

Olisi kiva, kun voisi seurata tarkemmalla tasolla, koska "omaan" tukiasemaan päivitetään 5G valmius. Seuraan asia nyt https://www.cellmapper.net sivuston kautta. Kiinnostuksen kohteena on eNB ID 147283.

Purnipsi
Kunniajäsen

Jos on joskus tehnyt kuuluvuspalautteen alueeltaan, niin verkonparannustöiden yhteydessä on ainakin minulle tullut tekstiviesti töistä. 

Purnipsi
Kunniajäsen

Tuli vielä mieleen, että joissain 700 MHz alueissa SYV-alueella taitaa olla vain 4G 800 MHz taajuus saatavilla 4G:n osalta. Harva päätelaite ymmärtää 700+800 MHz yhdistelmää, joten sitten 5G jää toimimatta, jos mikään muu taajuus ei alueella kuulu.

 

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Tällainen yleisluontoinen kysymys, kun operaattori päivitti lähimmän tolpan ja toi sinne uusia 4G-taajuuksia ja myös 5G-verkon. Nyt kuitenkin puhelin on kiinni 4G verkossa ainoastaan 800 MHz verkossa ja korkeammat taajuudet eivät sisätiloissa kuulu. Mitä ilmeisimmin en ole ainut jolla näin tapahtuu, ja 4G on siten ruuhkainen tai sitten tuo taajuus kuuluu vaan huonosti sisällä. Jos nyt valitsen 5G verkon, niin tuleeko paremmat nopeudet? Tarjolla on ilmeisesti 700 MHz ja 3500 MHz 5G verkko ja asun ihan verkon takarajalla.

HenriLie
Telialainen
Telialainen

@AsiakasY 
5G verkon nopeudet vaihtelee useasti kuuluvuuden mukaan. Kartalla ilmoitettu kuuluvuus on laskennallinen, joten todellinen nopeus selviää testaamalla. Jos sinulla on jo meiltä 5G liittymä ja 5G laite, toki sitä kannattaa kokeilla. Jos mietit liittymän päivittämistä, mutta epäilet toimivuutta, voisi Telia Prepaid -liittymä 5G latauksella olla helpoin tapa kokeilla yhteyttä puhelimessa omassa osoitteessa?

4G -verkon toimivuudesta päivityksien jälkeen puhuttiinkin blogissa: jos laitteiden uudelleenkäynnistys ei auta, on tästä tärkeää ilmoittaa meidän asiakaspalveluun.

"Jos huomaat että alueellasi on vastikään kunnostustyö valmistunut ja yhteydet eivät silti toimi toivotunlaisesti, niin suosittelen ihan ensimmäiseksi käynnistämään laitteen uudelleen. Joissakin tilanteissa voi nimittäin olla, ettei laitteesi välttämättä yhdistäkään uuteen taajuuteen heti. Mahdollisiin reitittimiin kannattaa kokeilla resetointia siltä varalta, että taajuuslukitus on jäänyt asetuksista päälle. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme."

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Nyt tuli kokeiltua 5G liittymää ja loppuyhteenvetona voi todeta, että jos 4G ei toimi kunnolla ei toimi 5G verkkokaan samassa paikassa. Vaikka olisi operaattorin puolelta miten tuliterää tavaraa mastot täynnä. Taajamaolosuhteissa 600 metriä tukiasemasta on jo liika pitkä matka, etenkin sisäkuuluvuuden osalta, vaikka miten olisi alempia taajuuksia käytössä. Sikäli surkuhupaisaa, että tässä taajamassa vain yksi operaattori pystyy toteuttamaan kelvollisen yhteyden, myös sisällä. Kaksi muuta jäävät rannalle ruikuttamaan. Enkä ole ainoa taloyhtiössämme. Ehdotan että operaattorit luopuvat ajatuksesta sulkea 3G verkko, jotta puhelujen toimivuus pysyy riittävän varmalla tasolla. Itse en odota, että asuinalueellani 4G ja 5G verkko kehittyisi. Ne ovat mitä ovat ja asiakkaiden on vaan asia hyväksyttävä. 
Edit: Ulkokuuluvuus kyllä on kohdillaan, mutta on vain räntäsateessa -30C pakkasessa ikävä hoidella asioita…

HenriLie
Telialainen
Telialainen

@AsiakasY 

Ikävä kuulla heikosta 5G -verkon toimivuudesta kotioloissa. Uudet ja päivitetyt tukiasemalaitteistot kyllä antavat parempia nopeuksia ja palvelevat suurempaa määrää käyttäjiä kerralla, mutta se ei ole myöskään täysi tae toimivuudesta kaikille. Tukiasemien antennit suunnataan lähettämään yhteyttä niin, että se mahdollisimman moni saisi hyvän yhteyden omilla laitteilla, maastonmuodot huomioiden. Rakennuksien rakenteita ei voida ennustaa suuntauksissa, eli peltikatot, kivi-/betoniseinät tai selektiivilasit vaikuttavat paljon sisäkuuluvuuteen. Jos oma asunto jää näiden suuntauksien kanssa katveeseen, eli yksikään antenni ei lähetä suoraan tai edes suunnilleen kohti kotia signaalia, kärsii varsinkin sisäkuuluvuus nopeasti. Tukiaseman pystytyksestä ja päivityksistä ja siihen liittyvistyä suunniteluista onkin kerrottu toisessa blogissa enemmän.

600m voi olla siis matka, missä sisäkuuluvuus ei ole hyvä 5G -verkolla, mutta toisessa osoitteessa samalta matkalta 5G voikin jo toimia selvästi paremmin. Toisella operaattorilla on luultavasti sinun kannaltasi paremmin suunatut antennit ja siksi selvästi toimii paremmin. Me haluamme kyllä kuulla näistä katvealueista, missä yhteys on heikkoa. Kuuluvuuspalautteen voit tehdä Minun Telia -itsepalvelusta, liittymän hallinnan kautta. Täällä Yhteisössä emme käsittele tarkempia osoitteita tai yhteystietoja, joita palautteelle toivomme.