Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

aivojumppa.jpg

 

Jotta aivosi pysyisivät kunnossa, on erittäin tärkeää antaa niille säännöllistä virikettä. Erilaiset aivojumpat lieventävät tutkitusti stressiä, virkistävät muistia ja parantavat keskittymiskykyä. Aivojen jumppaaminen on aivan yhtä tärkeää kuin kehoonkin kohdistettu liikunta.

 

Olet varmasti yrittänyt jossain kohtaa ratkaista Rubikin kuutiota, täyttänyt sanaristikoita, tai pelannut lautapelejä. Nämä luetaan myös yhdeksi aivojumpan keinoksi, ja nykyisin älypuhelinten sovelluskaupasta voit löytää lukuisia maksuttomia älypelisovelluksia mielen virkistämiseksi missä ja milloin vain.

 

Esittelen seuraavaksi muutamat itse hyväksi havaitsemani maksuttomat älypelit. Näistä on ollut yllättävän paljon iloa esimerkiksi pidemmillä matkoilla,  ja jos pelkkä TV:n katselu on tylsistyttänyt tai aika käynyt muuten pitkäksi. 

 

Memorado

Saatavilla: Android ja iOS

 

Memorado on luotu perustuen oikeisiin neurotieteellisiin tutkimuksiin. Peli sisältää erilaisia treenejä, joissa mitataan reaktiokykyäsi, keskittymistäsi, muistiasi sekä päässälaskutaitoasi. Tilastoista näet myös omat vahvuutesi sekä alueet joista löytyy vielä viilattavaa. Pystyt myös seuraamaan omaa kehittymistäsi aivojen viidessä eri lohkossa: logiikka, reaktio, keskittyminen, nopeus ja muisti.

 

Päivittäiset testit ja niiden sisältämät pelit ovat yksinkertaisia, mutta jossain määrin hämmentävän haastavia. Joissakin hahmotusta ja muistia vaativissa minipeleissä tuli itselleni todella ärsyttäviä virheitä, jotka paljastavat että pientä treeniä saattaisi vielä sillä osa-alueella tarvita. Etenkin peli jossa piti muistipelin tavoin etsiä pareja ja korttien paikka saattoi vielä vaihtuakin tuotti itselleni hankaluuksia.

 

Memoradosta löydät myös rentouttavia äänitteitä arjen kiireiden vastapainoksi. Sovelluksesta on saatavilla myös maksullinen versio.

 

Memoradossa on päivittäin tarjolla treeni, minkä suorittamalla pystyt seuraamaan omaa kehitystäsiMemoradossa on päivittäin tarjolla treeni, minkä suorittamalla pystyt seuraamaan omaa kehitystäsi

Color Puzzle

Saatavilla: Android

 

Color Puzzle -pelissä on tehtävänä järjestää värit oikeaan järjestykseen värikartassa. Erilaisia kenttiä on paljon, ja niiden ratkaisemiseen voit käyttää rauhassa aikaa. Kyseessä ei ole siis mikään nopeuspeli, eikä ratkaisua tarvitse löytää tietyllä siirtomäärällä. Ratkaistuasi kentän, näet kuitenkin omien siirtojesi määrän ja voit vertailla suoriutumistasi pelin muihin käyttäjiin nähden. Kentissä osa väreistä on kiinnitetty jo paikoilleen, jolloin saat vihjettä miten lähteä oikeaa järjestystä rakentamaan.

 

Color Puzzle harjoittaa hyvin visuaalista silmää ja havainnointikykyä! Itselleni myös pelin visuaalinen ilme on tärkeä, ja tässä se on kaikessa rauhallisuudessaan ja värikylläisyydessään onnistunut.

 

Huom! Peli löytyy kun haet sovelluskaupasta "Color puzzle". Peli saattaa myös löytyä nimellä "Väripalapeli + lataa ilmaiseksi taustakuva".

 

Järjestä värit oikeaan järjestykseen läpäistäksesi kentän. Vasemmalla erään kentän alkuasetelma, ja oikealla oikea ratkaisuJärjestä värit oikeaan järjestykseen läpäistäksesi kentän. Vasemmalla erään kentän alkuasetelma, ja oikealla oikea ratkaisu

2048

Saatavilla: Android ja iOS

 

2048 on älypeli yksinkertaisimmillaan. Pelistä löydät myös erilaisia variaatioita, ja useimmissa versioissa pystyt määrittelemään tavoiteluvun lukua 2048 suuremmaksi ja tällöin toki peli entisestään pitenee ja vaikeutuu. Itselläni meni kyllä aikaa saada ihan tämä perusversiokin ratkaistuksi.

 

Pelin perinteisessä versiossa on 4x4 ruudukko, ja tarkoituksena on yhdistää keskenään laattoja joissa on sama numero. Jos laatoissa on eri numero, näitä ei pysty yhdistämään lainkaan. Yhdistämisen jälkeen numero aina kasvaa (esimerkiksi kun yhdistät laatat 64 ja 64, saat näistä laatan arvolla 128). Jokaisen siirron yhteydessä ruutuun ilmestyy uusi numerollinen laatta, ja sen arvo lähtee aina pienemmästä mahdollisesta lukemasta 2. Peli päättyy mikäli ruudukko on täynnä ja laattojen liikuttelu ja yhdistäminen ei enää onnistu. Voitat pelin jos saat laattoja yhdistelemällä lukeman 2048.

 

Peli on voitettu, kun saavutat samoja numeroita yhdistelemällä yhden laatan numeroksi 2048Peli on voitettu, kun saavutat samoja numeroita yhdistelemällä yhden laatan numeroksi 2048

Move the block: Slide puzzle

Saatavilla: Android ja iOS

 

Ennen älypuhelinaikaa itselläni oli tällainen vastaava peli muovisena lautapelinä. Pelissä on tarkoitus saada palikka ulos kentältä liu’uttamalla sitä sivuttaissuunnassa kohti ulospääsyaukkoa. Tiellä on kuitenkin muita palikoita, joita sinun täytyy saada ensin tieltä pois liu’uttamalla myös niitä eri suuntiin. Peli on jälleen erittäin helppo oppia, mutta itse kentät vaikeutuvat koko ajan, ja ajoittain voi mennä useampikin päivä keksiä ratkaisu ja löytää palikalle väylä ulos.

 

Vaikka hyvä havainnointikyky tässäkin pelissä on eduksi, myös kärsivällinen testailu ja yrittäminen tuottavat varmasti lopulta tulosta. Haastavimmissa kentissä oli myös erittäin tärkeää siirtää palikoita oikeassa järjestyksessä, jotta väylän lopulta sai auki. Tällöin kärsivällisyyttä tosiaan koiteltiin, kun tuli tunne ettei kenttää voisi saada läpi lainkaan.

 

Pelin tarkoituksena on siirrellä punaiselle palikalle väylä kentältä ulospääsyynPelin tarkoituksena on siirrellä punaiselle palikalle väylä kentältä ulospääsyyn

Tents and trees

Saatavilla: Android ja iOS

 

Tents and trees -pelissä ideana on eri kokoisille ruudukkokentille saada jokaisen ruudussa näkyvän puun viereen teltta sijoitettua. Telttoja saa olla vain tietty määrä per rivi, ja se on ilmoitettu aina pysty- ja vaakariveittäin numerolla. Puiden viereen sijoitetut teltat eivät myöskään saa millään muotoa koskettaa toisiaan, ja tällä tarkoitetaan myös ettei teltat saa olla keskenään vierekkäin edes kulmittain.

 

Ensimmäiset kentät tuntuvat helpolta, mutta pelin edetessä haastavuus kasvaa. Liikkeelle on helpoin lähteä riveistä joista löytyy telttoja nolla, jolloin voit merkitä ruudun suoraan nurmikkoalueeksi ja vaihtoehdot telttojen sijainneille pienenevät.

 

Pelissä jokaisen puun viereen on sijoitettava teltta ilman että teltat koskevat toisiinsa. Riveittäin telttoja saa olla myös vain tietty määrä, ja se on ilmoitettu rivin vierestä löytyvällä numerollaPelissä jokaisen puun viereen on sijoitettava teltta ilman että teltat koskevat toisiinsa. Riveittäin telttoja saa olla myös vain tietty määrä, ja se on ilmoitettu rivin vierestä löytyvällä numerolla

Two dots

Saatavilla: Android ja iOS

 

Two Dots on erittäin yksinkertainen pulmapeli. Pelissä etenet kentältä seuraavalle ja maailmasta toiseen. Ideana on eri värisiä palloja yhdistelemällä saada kenttä ratkaistuksi. Kentässä suoritettavia tavoitteita on erilaisia; yhdistele esimerkiksi tietty määrä keskenään samanvärisiä palloja tietyllä siirtomäärällä, tai pyri saamaan samanvärisiä palloja yhdistelemällä kentällä olevia objekteja tietty määrä kentältä tipautettua alas.

 

Two Dotsin parissa vierähtää tovi jos toinenkin. Hyvä puoli pelissä on ruutuajan kannalta se, että sinulla on käytössä viisi elämää, joita tulee lisää vasta tietyn ajan kuluessa. Väistämättä peliin tulee siis ihan terveitäkin pelipausseja tasojen vaikeutuessa, kun kenttiä ei ihan ensimmäisellä yrittämällä pääsekään läpi. Ulkoasu on siisti ja selkeä, ja tämä on ainakin omasta mielestäni puhelimen peleissä tärkeää, jotta peliin jaksaa edes lähemmin tutustua.

 

Kentän saat ratkaistuksi kun saat täytettyä kentän ylälaidassa näkyvät vaatimukset. Tässä kentässä sinun tulee esimerkiksi yhdistää tietty määrä eri värisiä palloja, sekä saada myös ankkuri-symbolit tipautettua kentältä ulos palloja yhdistelemälläKentän saat ratkaistuksi kun saat täytettyä kentän ylälaidassa näkyvät vaatimukset. Tässä kentässä sinun tulee esimerkiksi yhdistää tietty määrä eri värisiä palloja, sekä saada myös ankkuri-symbolit tipautettua kentältä ulos palloja yhdistelemällä

Erilaisia pulma- ja älypelejä tulee jatkuvasti lisää sovelluskauppoihin tarjolle, ja valmistajat myös rivakalla tahdilla päivittävät olemassaoleviin peleihin lisää tasoja ja kenttiä. Älypelit ovat mielestäni siinäkin mielessä mukavia, että muutama minuutti päivässä riittää ja päivittäinkään ei tarvitse pelata jos ei innosta. 

 

Löytyikö listalta omia suosikkejasi, vai millä älypeleillä sinä vetreytät aivojasi arjen keskellä? Hymiö Onnellinen

 

Lue lisää:

SannaMKoo
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Aivot-vetreammiksi-alypelisovelluksilla/ba-p/190484
Linkki kopioitu
2 kommenttia 👇