Älylaitteet pelastavat ihmishenkiä

  • 1 October 2019
  • 2 kommenttia
  • 34 katselukertaa

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15



The Seattle Times uutisoi tapauksesta, jossa Applen älykello on tehnyt hälytyksen hätäkeskukseen, kun kellon omistaja on kaatunut pahasti. Vastaavia tarinoita on maailmalta löytynyt jo useita.



Tuoreimmassa tapauksessa 62-vuotias Bob Burdett oli pyöräilemässä Washingtonissa toissa viikolla. Jostakin epäonnisesta syystä mies oli kaatunut alamäessä ja kaatunut pää edellä maahan. Burdett oli tässä rytäkässä menettänyt tajuntansa, vaikka pyöräilykypärä oli asian mukaisesti käytössä.


 


Älykello oli havainnut kovan kaatumisen ja seurannut tilannetta miinuutin verran. Burdett ei tajuttomuudesta johtuen voinut liikkua, jolloin kello teki hälytyksen hätäkeskukseen. Samalla ilmoitus oli lähtenyt myös hänen pojalleen.


 


Tämä tapaus päättyi lopulta onnellisesti, kun loukkaantunut pyöräilijä pääsi ajoissa hoitoon.


 


 


Älykellossa vakioasetuksena kaatumishälytys yli 65-vuotiaille



Aiemmin helmikuussa sattui toinen tapaus, jossa norjalainen Toralv Østvang kaatui kylpyhuoneessaan ja löi päänsä. 67 vuotiaalle miehelle aiheutui erittäin vakavia päävammoja, jotka olisivat pahimmillaan johtaneet kuolemaan, mikäli häntä ei olisi saatu hoitoon riittävän ajoissa.



Onneksi Østvangilla oli ranteessa Applen älykello, jonka anturit havaitsivat rajun kaatumisen. Kun tajuton mies ei minuuttiin noussut ylös, niin kello teki automaattisen hälytyksen hätäkeskukseen. Poliisi oli yrittänyt tavoitella miestä ensin soittamalla ja lopulta lähtenyt käymään asunnolla, josta löysivät pahoin loukkaantuneen ja verisen miehen.


 


Applen uusimmissa älykelloissa on oletuksena asetettu kaatumishälytys yli 65-vuotiaille käyttäjille. Tämä on siis loistava laite kaikille vanhemmille ihmisille ja tuo varmasti turvaa yksin asuville ihmisille.


 


Tarina päättyi lopulta onnellisesti ja loukkaantunut saatiin ajoissa sairaalahoitoon.


 



 


 


Apple Watch huolehtii terveydestä kattavasti



Apple haluaa olla tulevaisuudessa yhä vahvemmin huolehtimassa ihmisten terveydestä omien laitteidensa avulla. Yritys tekee tiiviisti yhteistyötä eri terveysalan toimijoiden kanssa ja onkin kehittänyt jo nyt ison joukon ominaisuuksia, joilla voit tarkastella omaa terveyttäsi. Apple Watchilla voit aktiivisuuden lisäksi seurata esimerkiksi sykettä, EKG:tä, ympäristön äänitasoja ja kuukautiskiertoa.


 


Kellosta voit tarkistaa oman syketasosi, milloin tahansa ja laite tekee myös automaattisia mittauksia päivän aikana, sekä urheilusuoritusten aikana. Voit myös asettaa sykeilmoitukset käyttöön, niin tiedät pysyykö sykkeesi valitun lyöntiä minuutissa -tason puitteissa. Halutessasi saat kellolta myös ilmoituksen jos oma sydämen lyöntirytmisi on epäsäännöllinen.


 


Uutena ominaisuutena Apple toi keväällä sydänsähkökäyrän (EKG) tutkimisen Apple Watchiin. Käytännössä tällä siis mitataan sydämensykkeen aiheuttavien sähköimpulssien ajoitusta ja voimakkuutta. EKG-appi tallentaa sydänsähkökäyrää ja osaa varoittaa mahdollisista eteisvärinästä eli vakavammista rytmihäiriöistä. Tällaisessa tilanteessa kellon käyttäjä osaisi hakeutua ajoissa erikoislääkärin vastaanotolle ja tarkempiin tutkimuksiin.


 


Lisäksi Apple Watch tarjoaa Melu -sovelluksen, joka osaa mitata ympärilläsi olevan melun voimakkuuden. Jos olet esimerkiksi konsertissa tai muussa meluisassa paikassa, niin kello kertoo äänenvoimakkuuden desibeleinä ja ohjeistaa, kuinka pitkään tässä tilassa voi olla ilman kuulovaurioita.


 



 


 


Älylaitteet tulevaisuudessa tarkkailemaan verensokeria 



Puettavat älylaitteet lisääntyvät jatkuvasti ja liikuntaa harrastaville nämä ovatkin jo arkipäivää. Monet hyödyntävät älykelloja, sykemittareita ja aktiivisuusrannekkeita omien liikuntasuoritusten ja päivän aktiivisuuden seurantaan. Kaikki data jää talteen ja näitä voi jälkeenpäin tutkia älypuhelimelta


 


Viimeisten vuosien aikana on alkanut yleistymään myös unenlaatua ja hyvinvointia seuraavat älylaitteet, kuten Oura-älysormus ja edellä mainitut älykellot useilta valmistajilta. Laitteista on kehitetty yhä monipuolisempia ja mukavampia käyttää, jolloin näiden käyttäminen arjessa on vaivatonta.


 


Älylaitteiden anturit myös kehittyvät jatkuvasti ja näillä saadaankin nykyisin varsin tarkkoja havaintoja ihmisten kehoista. Unenlaadun, sykkeen, kehon lämpötilojen ja palautumisen tarkkaileminen onnistuu aivan jokaiselta tänä päivänä. 


 


Tulevaisuudessa kaikki isot toimijat haluaisivat tuoda puettaviin älylaitteisiin glukoosimittarin, joka tarjoaisi diabeetikoille helpon tavan mitata verensokeria. Tässä markkinassa pyörii valtavat rahat, kun diabetes on lisääntynyt länsimaissa huomattavasti, joten tulevaisuudessa tarjolle tulee varmasti mielenkiintoisia uusia innovaatioita. 


 


 


Millaisia puettavia älylaitteita sinulla on käytössä?


 


Lue myös:



2 kommenttia

Minusta nämä ovat ihan huikeita ominaisuuksia - kauas jää pelkkä aktiviteetitason seuranta.  Kaatumisenhavaitseminen ja avunhälyttäminen ja jopa mahdollisesta sydänkohtauksesta varoittaminen - aika hurjaa. Ei ole ihan perus askelmittarista enää kyse!

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +15

Samaa mieltä @Sanprodigy ! Tällaiset ominaisuudet tulevat varmasti olemaan enenevissä määrin pelastus monelle, on kyllä hienoa miten  aluksi ehkä "huvi-/aktiivisuuslaitteiksi miellettyihin välineisiin tuodaan lisäksi jopa ihmishenkiäkin pelastavia ominaisuuksia :smileyhappy: Rupesin itsekin heti miettimään että jos esimerkiksi tukehtumisestakin vielä joku päivä lähtisi ilmoitus kellosta suoraan hätäkeskukseen tms. mahdollisuuksia on monia ja on tosiaan hienoa miten näitä on ruvettu kehittämään eteenpäin.

Vastaa