Älypuhelimen ympäristövaikutukset – vanhojen laitteiden kierrättäminen on ekoteko

  • 23 July 2020
  • 0 kommenttia
  • 249 katselukertaa
Älypuhelimen ympäristövaikutukset – vanhojen laitteiden kierrättäminen on ekoteko
Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet muodostavat suurimman osan ICT-sektorin kasvihuonekaasupäästöistä, jotka ovat 1,4% maailman kokonaismäärästä. Älypuhelimilla on tässä merkittävä vaikutus niiden suuren volyymin vuoksi. Kuluttajat voivat myös omalla toiminnallaan tehdä vastuullisempia valintoja ja vaikuttaa hiilijalanjälkeensä.

 

”Otetaanpa esimerkiksi älypuhelin. 200 grammaa painavan älypuhelimen hiilijalanjälki on noin 79 kg CO2e, mikä vastaa 571 ajettua kilometriä autolla. 80 % näistä päästöistä syntyy keskimäärin valmistusvaiheessa ja vain 15 % käytön aikana. Lisäksi yhden puhelimen valmistamisesta syntyy näkymätöntä jätettä noin 86 kg. Älypuhelimella on siis monta erilaisia ympäristövaikutusta ja kokonaisvaikutus on paljon suurempi kuin voisi ajatella”, Telia Finlandin vastuullisuuspäällikkö Ira Vainio avaa tilannetta.

Suurimmat älypuhelimen ympäristövaikutukset syntyy sen valmistusvaiheessa. Pidentämällä oman laitteesi käyttöikää, voit pienentää puhelimesi ympäristövaikutuksia sekä vähentää päästöjen ja jätteiden muodostumista parhaalla tavalla.

”Parhaita keinoja suojella puhelinta ovat laitteeseen sopivat suojakuoret ja panssarilasi. Ne suojaavat laitetta kolhuilta ja tärähdyksiltä. Kannattaa myös tutustua käyttöohjeisiin, jotta käytät laitetta oikein. Etenkin lataamisella, äärilämpötiloihin altistamisella sekä käyttöjärjestelmien ajantasaisuudella on merkittävä vaikutus laitteen käyttö-ikään”, Ira vinkkaa.

Telia Recycled tarjoaa mahdollisuuden ostaa puhelin tehdaskunnostettuna. Kierrätyspuhelin on kuin uusi, mutta sillä on jo yksi elämä takana. Valinta on ekologinen ja myös taloudellinen, kun käytetyn älypuhelimen saa hankittua uutta laitetta edullisemmin.

”Ruotsalainen tutkimus osoittaa, että käytetyllä älypuhelimella on keskimäärin 55 kg CO2e päästösäästö, joka vastaa lähes uuden älypuhelimen tuotannosta syntyvää hiilijalanjälkeä”, Vainio taustoittaa.

 

Vanhojen puhelimien kierrättäminen on ekoteko

 

Elektroniikkajätteen määrä kasvaa lähes 7 % vuodessa. Suomalaiset ovat laiskoja puhelimien kierrättäjiä: eri arvioiden mukaan noin 10 - 20 % kännyköistä kierrätetään. Puhelimen palauttaminen kierrätykseen olisi kuitenkin helppo, mutta merkityksellinen ekoteko, sillä jopa 99 % matkapuhelimien materiaaleista on kierrätettäviä.

 

15796iB55C6A41C6F41801.jpg

 

”Omaa puhelinten museota ei kannata kerätä. Materiaalien kierrätys säästää huomattavasti energiaa ja näin ollen myös ympäristöä ja hiilidioksidipäästöjä neitseelliseen raaka-aineeseen verrattuna. Vanhan puhelimen tai laitteen kierrätys on siis ilmastoteko, ja siitä voi jopa saada hyvityksen”, Ira Vainio huomauttaa.

Tärkeää olisikin saada materiaalit kiertämään läpi prosessin. Monesti henkilökohtaista tietoa sisältävä elektroniikka jää kierrättämättä, kun tietojen tyhjentäminen turvallisesti voi tuntua haastavalta. Todellisuudessa puhelimen saa hyvinkin helposti tyhjennettyä turvallisesti.

”Tietojen poisto on yllättävän helppoa – riittää, että palauttaa tehdasasetukset laitteeseen. Jos haluaa olla täysin varma, että kukaan ei pääse tietoihin käsiksi, voi laiteen ottaa vielä uudelleen käyttöön ja toistaa tyhjennyksen kertaalleen. Tämän jälkeen laitteen voi huoletta viedä myymälään, joissa on usein myös maksuton ja tietoturvallinen elektroniikkalaitteiden SER-keräyspiste”, Ira avaa asiaa.

 

Näin voit tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja

 

1. Harkitse, tarvitsetko uuden laitteen, vai voisitko hankkia esimerkiksi Recycled -kierrätyspuhelimen.
2. Parhaita keinoja suojella puhelinta ovat laitteeseen sopivat suojakuoret ja panssarilasi. Ne suojaavat laitetta kolhuilta ja tärähdyksiltä.
3. Tutustu käyttöohjeisiin, jotta käytät laitetta oikein. Etenkin lataamisella, äärilämpötiloihin altistamisella sekä käyttöjärjestelmien ajantasaisuudella on merkittävä vaikutus laitteen käyttö-ikään.
4. Lataa laitteet uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetulla sähköllä.
5. Kierrätä vanhat laitteesi.

 

Lue myös nämä:

 

 

 

 

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa