Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Telia_Company_064_1920.jpg

Toimme alkusyksystä markkinoille täysin uudenlaisen hybridilaajakaistan, joka yhdistää kodin kiinteän laajakaistan ja 4G:n yhdeksi nopeaksi ja toimintavarmaksi yhteydeksi. Hybridi parantaa laajakaistavalikoimaa erityisesti niillä alueilla, joilla ei ole valokuitua tai kaapeliverkkoa saatavilla ja kiinteän netin nopeudet eivät ole pysyneet mobiiliyhteyksien vauhdissa mukana.

Hybridilaajakaista on saatavilla jopa yli miljoonaan kotitalouteen ympäri Suomen. Myös Telia TV digiboksi toimii hybridin päällä ja se takaa parhaan katselukokemuksen sarjojen, elokuvien tai vaikkapa Liigan parissa.

Miksi kannattaa vaihtaa hybridilaajakaistaan?

Vanhan teknologian liittymät, kuten ADSL, eivät välttämättä enää riitä nykypäivän vaatimuksiin, varsinkin jos nettiä käyttää useampi laite samanaikaisesti tai sitä käytetään paljon kaistaa vaativiin asioihin. Mobiilinetti voi puolestaan ruuhkautua ja nopeudet vaihdella käyttäjämäärästä ja muista olosuhteista riippuen.

Hybridilaajakaistalla pyrimme minimoimaan nämä ongelmat ja yhdistämään kiinteän laajakaistan ja mobiilinetin parhaat ominaisuudet. Hybriditeknologian myötä nettiyhteydestä saadaan aiempaa nopeampi ja toimintavarmempi, jonka kaista riittää helposti usealle samanaikaiselle käyttäjälle.

Nykypäivänä mobiiliyhteys on parhaimmillaan huippunopea ja esimerkiksi ADSL-käyttäjille hybridi tuo rutkasti lisänopeutta kodin nettiyhteyteen. Samalla vuosi vuodelta kasvava datan käyttö voi kuitenkin tilapäisesti ruuhkauttaa tukiasemia. Hybridilaajakaistan vakaa kiinteä yhteys tuokin helpotusta ruuhkapiikkeihin ja tasoittaa mobiilinetin vaihteluita.

Tuplayhteydessä on sekin keskeinen etu, että mahdollisen vikatilanteen iskiessä toinen yhteys toimii todennäköisesti normaalisti eikä netinkäyttö sen vuoksi keskeydy.

Näin otat hybridilaajakaistan käyttöön

Hybridilaajakaista on saatavilla koko Suomeen. Riittää jos asuntoosi tulee kuparikaapelilla toteutettu ADSL- tai VDSL-yhteys ja se on riittävän hyvän mobiiliverkon kuuluvuusalueella. Valokuitu- tai kaapelitalouksiin hybridistä ei ole merkittävää hyötyä, joten niihin se ei ole saatavilla.

 

Tsekkaa saatavuus kotiisi täältä.

 

Hybridilaajakaistan SIM-kortti toimitetaan sinulle postitse erillisenä kirjelähetyksenä, ellet ole saanut sitä mukaasi Telia Kaupasta. Hybridin kuukausihintaan kuuluu myös Telia Zone hybrid-reititin, joka on samalla ainoa reititin, joka toimii hybridin kanssa. Reititin toimitetaan postitse tilauksen jälkeen.

hybrid_router_ohje.png

Liittymä alkaa toimia mobiiliyhteydellä välittömästi sen jälkeen, kun asennat normaalikokoisen SIM-kortin reitittimeen. Kiinteä yhteys puolestaan asennetaan sovittuna päivänä, jonka jälkeen hybridilaajakaista on käyttövalmis. Mikäli asunnossasi on jo aktiivinen Telian ADSL- tai VDSL2 –laajakaista, riittää kun kytket reitittimen verkkojohdolla asunnon datarasiaan.

Reititin tukee ADSL- ja VDSL2 –tekniikoita sekä 3G/4G-mobiiliyhteyksiä aina 300 Mbit/s saakka. Reitittimessä on myös kaksi WiFi-taajuutta, 2.4Ghz ja 5Ghz. Jos reitittimeen tulee käyttäjästä riippumatonta vikaa, vaihdamme sen veloituksetta uuteen. Huolehdimme myös ohjelmistopäivityksistä puolestasi.

Lähetämme tarkemman käyttöönotto-oppaan reitittimen ja SIM-kortin mukana. Löydät sen tarvittaessa myös asiakastuesta. Halutessasi voit myös tilata asennuksen Telia Helpistä.

Miltä hybridilaajakaista vaikuttaa ja oletko päässyt sitä jo testaamaan? Kommentoi alle tai osallistu keskusteluun täällä Yhteisössä.

Lue lisää:
- Hybridilaajakaista? Miten se toimii?

- Hanki uusi, laajempi kaista

IlariJR
Ex-telialainen
Ex-telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Hybridilaajakaista-tuo-nopeammat-yhteydet-jopa-yli-miljoonaan/ba-p/175645
Linkki kopioitu
12 kommenttia 👇
lasselusse
Vakiokalustoa ☆

onkohan tämä downlink markkinointi syöpynyt pysyvästi asiakkaiden aivoihin ja nyt myös teliaan. riittää kun markkinoi teoreettisellä maksimilla ja tuntuu uppoavan. nyt se on levinnyt teliaankin. elisa tuli kuuluisaksi tuosta 5g ready....eiku ultra liittymästään joka on 600Mbit/s mutta normaaliväli on 5-600 Mbit/s. eli siis 99%:ia ei tarvitse toimittaa. analogia voisi olla että menen torille ostaa mansikoita esim. 100dl:aa, 99dl:aa voivat olla mätiä.

 

nyt tuon mobiilin markkinointi..(kärpäset).. on saatu integroitua hybridiin, eihän kukaan ostaisi jotain 14-50 Mbit/s yhteyttä kun voidaan luvata tähtitieteellisesti joka sitten kuitenkin käytännössä taitaa olla se jotain 14-50Mbit/s.

 

enkä hirveästi luottaisi tuohon ip-numero viritys yhdistelyynkään, pahasti epäilen että ei toimi ihan niinkuin pitäisi. ainakin on selvää että vain tcp paketit tukee telian valitsemaa ratkaisua. ja suuresti veikkaan että on pakotettu käyttämään telian modeemia, telian firmwarella josta minulla on epäilyksensä.

 

minun netin käyttö on vähän sellaista että pitää oikeastaan aina tietää millä netillä ja millä ip:llä minä nettiä niistän. jos hybridi valuu pelkkään mobiili tilaan niin ip:nä ei ole enää dsl-yhteyden ip joten ip-numero voi vaihtua yllättäen. ainoa syy miksi tuon hybridin voisi ottaa on suoraa säästöä kk-maksussa. olisiko parempi idea alentaa pelkän dsl hintaa ja antaa erikseen toimiva mobiili-sim lisäksi jos haluaa.

 

vihje: lisää valokuitua, kuulostaa oikealta ratkaisulta tähän. (joissakin tilanteissa ethernet).

juhuriz
Kommentaattori

Enpä ole vielä päässyt testaamaan. Kolme viikkoa sitten tilattu. Oliskohan reitittimet loppu Telialta?

kefiiri
Konkari

Tämä on tekniikkana oikein hyvä osalle asiakkaista. Läheskään joka paikkaan ei ole saatavilla valokuitu- tai kaapelinetti liittymiä. Ei Telialta eikä muiltakaan operaattoreilta. Ainoa vaihtoehto on mobiili tai xDSL. Varsinkin asuntoihin, joihin saa vain ADSL:n, on perusnopeus useinkin nykykäyttöön riittämätön. Se jää käytännössä 20Mbps tai sen alle. Kun tähän on mahdollista lisätä mobiilin verkon antamana nopeus päästään useinkin selvästi parempaan. Se ikävä puoli tuossa on, ettei mobiilin verkon nopeutta pysty pitämään stabiilina. Välttämättä edes sen maksimia ei voi tietää kokeilematta. Tietenkin, mikäli tällä hetkellä on Telian mobiililiittymä vaikka puhelimessa, on silloin jo tietoa verkon nopeudesta.

 

Mikäli tilanne on sellainen, että nykyiseen paikkaan saa VDSL yhteyden ja vastaavasti mobiili on vain keskinkertainen, ei tämä hybridi sitten tuokaan kovin suurta lisäarvoa. Ainoastaan tuo yhteyden varmistus on selkeä etu. Ainahan voi toivoa että mobiilia verkkoa kehitetään ja parannetaan, mutta sen varaan ei kovin hyvin voi mitään laskea. Eri asia mikäli lähelle on rakenteilla uusi tukiasema.

 

Uusi tekniikka ja sen laitteet ovat aina aluksi kysymysmerkkejä. Se on kiusallista ainakin alkuvaiheessa. Yksi sellainen merkittävä seikka on tässä hybridissä, että mikäli käyttää tämän hybridireitittimen lisäksi omaa reititintä, joka on kytketty hybridin sillattuun porttiin sekä lisäksi on Telia TV päätelaite, ne käyttävät tuota xDSL yhteyttä. Näihin ei siis nopeutta nosta hybridin mobiili yhteys. Näin ainakin on kerrottu tämän modeemin toimivan, joten siihen lienee uskominen. Auttaahan se mobiili sitten sitä muuta esim. normaalia nettikäyttöä.

 

Jonkin verran on saanut lukea puutteita olevan tässä modeemissa. Ulkoiset antenniliittimet eivät tunnu toimivan ja 4G verkon taajuuslukitusta kaivattaisiin. Jälkimmäinen hoitunee ohjelmapäivityksellä mutta miten on noiden antenniliittimien kanssa?

Osku
Vakiokalustoa ☆☆

Screenshot_20181111-141728__01.jpg

 

Tässäpä hybridin nopeus meillä. Parannusta ei ole ihan heti tulossa, koska lähimasto on kuulemma tukkoinen. hiphei. 

jluuri
Vakiokalustoa ☆

Kiinnostaa tietää miten esim meillä olisi apua?

Meillä ruuhka-aikana on mobiilin kautta pahimmillaan nopeus 1-2 megaa vaikka aikaisemmin paukkui koko ajan yli 30 ja ei ruuhka-aikana yli 100.

Nyt on elisan Korttelikuitu mikä lupaa 30 megaa ja jatkuvasti myös ruuhka-aikaan on yli 25.

kefiiri
Konkari

@jluuri, tarkista Telian saatavuus omaan osoitteeseesi.

 

Tuo Korttelikuitu on toteutettu VDSL -tekniikalla. Nimi on hiukan hämäävä, kun tuo kuitu tarkoittaa, että kuitu tulee operaattorin keskittimelle. Sieltä se siten jatkaa telekaapeli(puhelin) verkkoa pitkin loppukäyttäjälle.

 

Telian Hybridistä ei tiedä onko sitä millä tekniikalla saatavana ko. osoitteessa, ellei tarkista saatavuutta. Teoriassa Telian Hybridi voisi olla nopeampikin kuin tuo Elisa(Saunalahti), mutta se edellyttää Telialta myös kiinteän yhteyden VDSL toteutusta lisättynä mobiilin verkon osalla. Jos Telian mobiili on kovin hidas (vain muutama mega) ja kiinteä osuus ADSL -tekniikalla niin ei kannata edes harkita vaihtamista nykyisestä.

 

jluuri
Vakiokalustoa ☆

@kefiiri

Juu olen sen tarkistanut ja saisi hybridin mutta siinä on myös se ongelma että maksaa tuplasti ja lisäksi pitää sitoutua 24 kuukaudeksi.

Ja tiedän kyllä että se korttelikuitu tulee operaattorin keskittimelle.

En usko että hybridi auttaa ruuhka-aikaan koska mobiilinetti on niin surkea täällä.

kefiiri
Konkari

@jluuri. Miksi sitten kysyä "Kiinnostaa tietää miten esim meillä olisi apua?", kun kerran olet jo tämän Hybridin saatavuuden tarkistanut ja tiedät jo myös mobiilinkin nopeuden omalla alueellasi?

Mikä seikka asiassa on epäselvä? 

 

Mitään kristallipalloa täällä ei ole kenelläkään. Tosiseikat puhuvat sen puolesta, että kiinteää yhteyttä parempaa ei pystyne tarjoamaan Teliakaan, joten sen maksimi jää tuohon nykyiseen 30Mbps. Kuten totesitkin Telian mobiili on hidas, niin ...????

LiAntti
Telialainen
Telialainen

Oletko @jluuri ollut yhteydessä vielä häiriöilmoituksiin tuosta alueesta onko kyse häiriötilanteesta vai kapasiteetista ? Pystyisi paremmin sitten sanomaan mikä olisi paras ratkaisu juuri sulle kun tiedetään tarkemmin mistä on kyse. Selviää samalla koskeeko tilanne kaikkia 4G-taajuuksia + onko alueelle esim. suunnitteilla parannuksia.

jluuri
Vakiokalustoa ☆

Veikkaan että kyse on kapasiteetista. Silloin kun aikanaan otin mobiililaajakaistan tänne niin nopeudet oli aivan eri luokkaa. Nyt ovat olleet tosi hitaat jo ainakin 6 kk.

Lähinnä olisin voinut kokeilla tuota Telian hybridiäkin jos olisi varmuus että toimii nopeammin kuin Elisan korttelikuitu. Harmi vaan kun hinta tuplaantuisi ja samalla joutuisi sitoutumaan kahdeksi vuodeksi. Nyt Elisan diilissä ei ole määräaikaa yms.

NettiUtelias
Uusi jäsen

Tämä Telian tuote on herättänyt minussakin mielenkiintoa, koska olen käyttänyt hybridiyhteyksiä jo kauan.

Hybridilaajakaistan käyttö on mielenkiintoista. Omat hybridiyhteyteni perustuvat kylläkin sekä Telian, että Elisan liittymiin ja load balancing ominaisuuksin varustettuihin reitittimiin.

Reititin 1:
- yhteys 1: Telian 4G LTE vastaanotto 450 / lähetys 150 Mbps 4G Telit LM940 CAT 12 (Liikkuva Netti Pro XXL Plus)
- yhteys 2: Elisan VDSL vastaanotto 30 / lähetys 5 Mbps
- yhteys 3: EWAN 1Gb ethernet reitittimeen 2
Reititin 2:
- yhteys 1: Telian 4G LTE vastaanotto 150 / lähetys 50 Mbps 4G Quectel EP06 CAT 6
- yhteys 2: EWAN 1Gb ethernet reitittimeen 3
Reititin 3:
- yhteys 1: Elisan 4G LTE vastaanotto 50 / lähetys 25 Mbps 4G Broadcom/Marvell - sisäinen

Kunkin reitittimen liikennestatistiikkaa seuraamalla olen voinut varmistua, että esim. Speedtest tai TestMy.Net liikenne todellakin kulkee kaikkien reitittimien ulkoisten yhteyksien kautta. Toki load balancingin priorisointi vaikuttaa eri yhteyksien välittämiin pakettimääriin.

Tällä hybridillä saavutettu maksiminopeus on tietenkin hyvin riippuvainen 4G verkkojen suorituskyvystä.


Kuten joku totesi VDSL tahkoaa minkä lupaa. Parhaimmillaan VDSL:n lähetysnopeus on ollut sopimuksellisen 5 Mbps sijaan 18,5 Mbps. Tämä tulos on saavutettu käyttäen yksinomaan VDSL-yhteyttä.

4G LTE puolella näin ei ole todellakaan. Verkkojen kapasiteetti ei vaan riitä ja Speedtest palvelintenkin kohdalla kapasiteetti vaihtelee kovastikin. Näin ollen mittaukset antavat kovin erilaisen kuvan hybridin suoritukyvystä eri aikoina.


Esimerkiksi tuo Telian myymä Liikkuva Netti Pro XXL Plus maksimi vastaanottonopeus voisi olla 450 Mbps kolmella CA kanavalla, mutta en ole onnistunut saamaan missään kahta CA kanavaa enempää. Yhdessä lähelläni olevassa paikassa 3 kanavaa olisi mahdollista, mutta Telit ei tue Telian mahdollistamaa 3 CA profiilia.  
Telit LM940 CAT 12 kykenisi periaatteessa vastaanottamaan neljällä CA kanavalla 600 Mbps.


Quectelin EP06 CAT 6 saa kyllä 2 CA kanavaa, mutta jää kovin kauas 300 Mbps mahdollisesta maksimi latausnopeudesta.

Hybridiympäristöni teoreettinen ulkoinen maksiminopeus latauksessa voisi olla: 450 Mbps+30 Mbps+150 Mbps+50 Mbps = 680 Mbps.
ja teoreettinen ulkoinen maksiminopeus lähetyksessä voisi olla: 150 Mbps+5 Mbps+50 Mbps+25 Mbps = 230 Mbps.


Joitain Speedtest mittauksia hybridiympäristössäni:

Hybridi lataus lähetys nopeudet.jpg

Hybridireitityksen käyttö toimii hyvin lähes kaikissa palveluissa. Muutamista poikkeuksista ihmeellisin on Telian Omat Sivut ja Yritysportaali. Ne eivät toimi hybridireititysympäristössäni. Ongelmia aiheuttaa selainsivujen ulkoasua ohjaava CSS-data, jota palvelut eivät onnistu lataamaan. Palveupyyntöjen vastaukset tulostuvat selaimessa "formatoimattomassa" muodossa. Toinen ongelma liittyy istunnon hallintaan, joka katkaisee istunnon ja pyytää uudelleenkirjautumista jokaisen palvellupyynnön vastauksesta käynnistetyn uuden palvelupyynnön aluksi. Ongelma esiinty jo yhden reitittimen ympäristössä, kun esim. reitittimessä 1 on käytössä Load Balancing ja 4G LTE sekä VDSL saman aikaisesti. Kumpikin Telian palvelu toimii hyvin, kun kytken Load Balancingin pois reitittimestä 1 ja ohjaan liikenteen vain yhdelle yhteydelle esim 4G LTE:lle tai VDSL:lle.

 

Toisaalta tätäkin yhteisö.telia.fi Blogi päivitystä teen hybridiympäristöllä, jossa reitittimessä 1 on Telian 4G LTE ja Elisan VDSL samanaikaisesti aktivoituna.  Eli osa Telian palveluista kyllä toimii hybridiympäristössäni.


Mitenkähän Telia on virittänyt oman hybridireitittimensä, jotta kyseiset ongelmat eivät esiintyisi sen kanssa?  IP-osoitteiden "yhdenmukaistaminen" 4G-yhteydellä ja VDSL-yhteydellä ei liene standardin mukaista, mikäli ongelma on rat
kaistu siihen perustuen? En ole saanut Telialta tähän kysymykseen vastausta.

JuhoOlliLo
Telialainen
Telialainen

Meidän hybridnetti poikkeaa noista reitittimillä tehtävistä load balance ratkaisuista missä liikennöidään kahden ip:n kautta siinä että yhteyksien yhdistäminen tehdään meidän hybridreitittimen ja verkossa olevan Hybrid Access Gateway (HAG) välillä MPTCP:tä käyttäen. Tästä johtuen HAG:sta eteenpäin voidaan liikennöidä pelkällä kiinteän ip:llä. MPTCP:stä johtuen myös yhteyksien bondaaminen toimii TCP liikenteen osalta, muut tekniikat käyttävät pelkkää kiinteää laajakaistaa.  Tekninen toteutus on avattu asiakastuki-sivustolla.