Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Laajakaistatuotteiden häiriönkorjaus alkaa usein käyttäjän ilmoituksesta. Ilmoituksen voi meille tehdä Minun Telian kautta, soittamalla tai chattaamalla. Palvelemme nykyään häiriötilanteissa myös Twitterissä ja Facebookissa. Minun Telian kautta jätetyt ilmoitukset käydään aina ensin läpi teknisen asiakaspalvelumme toimesta. Selkeissä tapauksissa häiriönselvitys ja -korjaus siirretään verkonhallinnan asiantuntijan tutkittavaksi sellaisenaan, ilman asiakkaan kontaktointia. Puutteellisissa ilmoituksissa tekninen asiakaspalvelumme  on yhteydessä ilmoittajaan tietojen tarkennusta varten yleensä kahden arkityöpäivän aikana tai nopeammin.

 

On myös mahdollista, että itse havaitsemme liittymän toimintaan vaikuttavan häiriön alkaneen. Tämä tapahtuu yleensä verkonlaitteen antaman hälytyksen perusteella. Tällöin on mahdollista, että verkonhäiriö ehditään korjaamaan jo ennen kuin liittymän käyttäjä ehtii edes huomata jonkin olevan huonosti.

Näissä tapauksissa lähetämme sms-viestillä tai sähköpostilla tietoa liittymän toimintaan vaikuttavasta häiriöstä ja sen korjauksesta, mikäli liittymänhaltija on Minun Telian kautta aktivoinut häiriötiedotteet.

 

Sitten ne kysymykset mitä tekninen asiakaspalvelu esittää:

Miksi haluamme tietää, montako modeemia yhteydessä on testattu? Käytetäänkö langatonta verkkoa? Kuinka pitkä johto on modeemin ja pistokkeen välissä on käytössä? Onko kaapelimodeemin ja pistokkeen välissä haaroittimia? Milloin modeemi on viimeksi käynnistetty uudelleen? Mikä on käyttäjän kengännumero ja kummin kissan kaiman koiran nimi? Kysymyksien tarkoituksena on pitää viankorjausprosessi lyhyenä ja saada käsitys missä kohtaa linjaa tai laiteympäristöä häiriö on. Täten voimme kartoittaa heti onko häiriön aiheuttaja sellainen mihin voimme omalla toiminnallamme vaikuttamaan vai jääkö häiriö sittenkin kiinteistön sisäverkkoon tai asiakkaan omaan laiteympäristöön.

 

Miksi modeemin toiminta kannattaa testata?

Yhteyden testaaminen toisella modeemilla kertoo epäselvissä tilanteissa suoraan, johtuuko ongelma modeemista. Jos itse ei omista toista modeemia, voi lainalaitetta pyytää vaikkapa naapurilta tai kaverilta, myös Telia kaupasta on saatavilla häiriöntestaukseen tarkoitettuja lainamodeemeja. Myös omaa modeemia voi testata toisessa liittymässä. Modeemin testaus voi lyhentää korjausaikaa useita päiviä. Lisäksi sillä voidaan varmistaa ettei asentaja ei tuo mukanaan 100€ yllätyslaskua turhasta asentajakäynnistä

 

Miten modeemin ja pistokkeen välinen johdon pituus vaikuttaa linjan toimintaan?

Puhelinjohdoissa käytetty kuparikaapeli lisää linjaan signaalivaimentumaa. Pitkällä puhelinjohdolla signaalivaimentumaa tulee enemmän. Mitä enemmän signaali vaimenee, sitä voimakkaammin normaalit linjavirheet vaikuttavat yhteyden toimintaan. Lyhyt alle kahden metrinen puhelinjohto on toimintavarmin. Jatkopalat puhelinjohdossa on huonoin mahdollinen ratkaisu vaimentuman kannalta. Samasta syystä kysymme myös puhelinpistokkeiden määrää, sekä onko yhteyttä kokeiltu niistä kaikista.

 

Sama ilmiö koskee myös kaapelilaajakaistoja vaikkakin koaksaalikaapeli voi olla hieman pidempi ilman suoraa vaikutusta yhteyden toimintaan. Haaroitukset ja jatkokset on kuitenkin hyvä pitää kaapeli laajakaistankin osalta mahdollisimman vähänä.

 

Miksi sitten pitää tarkastaa onko johdot varmasti kiinni modeemissa ja seinässä, vaikka johtoon ei ole varmasti koskettu?

Entä jos johto sittenkin onkin irti? Kannattaa tällöin osoittaa sormella puolisoa, lapsia tai lemmikkejä. Kaapelit on voitu vetää irti siivotessa tai leikkiessä, tai ihan vahingossa. Kerta ei olisi ensimmäinen, kun yhteys palautuu toimintaan pienellä johtojumpalla. Yhteydenoton aikana voimme myös pyytää kaapeleiden irroitusta ja kytkentää linjan etätestiä varten. Näin voimme etänä testata mistä kohtaa yhteys on todennäköisimmin poikki ja toimiiko modeemin yhteys verkonlaitteelle normaalisti.

 

Miksi yhteyttä pitää testata verkkokaapelilla, vaikka tarkoitus on yhteyttä käyttää vain langattomasti?

Langaton WIFI yhteys on herkkä häiriöille. Taloyhtiössä asuessa naapureiden vastaavat verkot voivat toimia osittain tai kokonaan samalla taajuudella aiheuttaen yhteydelle hidastelua tai katkeilua.

Modeemin ja päätelaitteen välinen signaali voi olla heikko ja tämän vuoksi yhteys ei toimi normaalisti. Mikäli verkossa käytetään vain vanhempia Wifi standardia tukevia laitteita, tippuu tällöin myös uuden huipputehokkaan laitteen langatonyhteys etanavauhtiin. Siksi onkin suositeltavaa, että ongelmatilanteessa yhteyttä testatataan verkkokaapelin kautta. Ethernet ja kotikuitu yhteyksissä testaus on suositeltavaa tehdä huoneistojakamon Nousuportista tai kotikuituyhteyden kuitumuuntimen LAN-portista.

 

Mitä tapahtuu, kun häiriöilmoitus on tehty?

Verkonhallinta laittaa viestin, että häiriöilmoitus on käsittelyssä. Tällöin verkon asiantuntija tekee etänä testejä linjalle ja verkon laitteille. Liittymälle tehdään näiden avulla analyysi. Mikäli yhteyden korjaus ei onnistu etänä, hälytetään asentaja paikalle tutkimaan tarkemmin verkon osuutta.

 

Pätkivissä ja hidastelevissa yhteyksissä verkonvalvonta analysoi tarkemmin liittymän toimintaa linjavirheiden, nopeuden sekä katkosten osalta. Korjausprosessi aloitetaan yleensä linjan hienosäädöillä ja yhteyden toimintaa voidaan seurata muutaman päivän ajan. Hienosäätö ei aina ongelmaa korjaa ja tällöin häiriö johtuu fyysisesti linjasta tai verkonlaitteesta, työ siirretään näissä tapauksissa asentajalle korjaukseen.

 

Verkonhallinta ilmoittaa sms-viestillä kun työ on siirtynyt asentajalle. Kun asentaja saa ilmoituksen työstä, alkaa auto liikkumaan yleensä seuraavana työpäivänä. Asentaja käy ensimmäisenä meidän laitekeskuksella, jossa tarkastetaan kytkentä ja mitataan linja. Mikäli vikaa ei löydy laitekeskukselta, antaa linjamittaus arvion paikasta missä ongelma piilee. Jos arvio on epäselvä, käy asentaja tarvittaessa mittaamassa linjan myös käyttöosoitteen pistokkeesta.

 

Kun häiriö on korjattu, ilmoitetaan siitä tekstiviestillä tai soitolla ilmoittajalle. Hidastelevissa ja pätkivissä tapauksissa korjaus ei aina onnistu ensimmäisellä yrityksellä. Näissä käyttäjälle laitetaan ohjeviesti vikailmoituksen uudelleenavausta varten. Näin ollen jos häiriö ei tulekkaan ensimmäisellä korjauksella kuntoon, on siitä uudelleen ilmoittaminen helppoa.

 

Heräsikö sinulla kysymyksiä viankorjaukseen liittyen tai muistuuko kenties hyviä juttuja mieleen viankorjauksesta tai asentajakäynneistä. Kommentoi alle.

JoonasHa
Ex-telialainen
Ex-telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Laajakaistassa-ongelmaa-mita-viankartoitus-ja-korjausprosessi/ba-p/129871
Linkki kopioitu
4 kommenttia 👇
PasiS
Konkari ☆

Otsikossa puhutaan laajakaistasta, mutta unohdetaan taas, että osalla asiakkaista se laajakaista on kaapelinetti, josta ei puhuta mitään. Puhelinjohto...

DanneNB
Rekisteröitynyt ☆

Meillä on käytössä Soneran 4G langaton modeemi. Huawei LTE CPE E5186. Ukkonen rikkoi boksin. Boksi tuli Soneralta sopimuksen mukana. Miten saan uuden? Myydänkö Sonera kaupassa vai joudunko tilamaan uuden Soneralta?

JoonasHa
Ex-telialainen
Ex-telialainen

PasiS, kaapelinetin kanssa korjausprosessi ei valtavasti eroa DSL yhteyksistä.

Vikapalvelun kanssa kartoitetaan vastaavasti laitteet ja kaapelit. Poikkeuksena kaapeli-tv:n toiminta selvitetään jo vikapalvelussa kun samaa verkkoa pitkin tulevat.

 

Merkitsevä ero selvityksessä on naapureiden tilanne. Kaapeliverkko on isompi yhtenäinen kokonaisuus ja verkosta johtuvat ongelmat ilmenevät yleensä koko naapurustossa. Verkonhallinta pystyy tarkastelemaan alueen signaalia ja sitä kautta siirretään työ tarvittaessa asentajalle. Asentaja käy tarkastamassa alueen vahvistimien säädöt ja kunnon sekä tarvittaessa mittaamassa käyttöosoitteen rasialta signaalia. Mikäli alueen signaali on hyvä, vika jää monesti asunnon antennirasiaan, haaroittimeen tai modeemiin.

IlariJR
Ex-telialainen
Ex-telialainen

Moi @DanneNB! Valitettavasti ukkosen aiheuttamat vauriot eivät mene takuun piikkiin, joten tässä tapauksessa ei auta kuin hankkia uusi tai sitten viedä modeemi huoltoon. Uuden tilaus onnistuu kätevästi verkkokaupastamme.