peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
54726 Jäsentä
155582 Kirjoitusta
Uusi käyttäjä, aloita täältä
^

Keskustele. Kerro kokemuksistasi. Ratko ongelmia. Testaile uusia makeita juttuja.

ALOITA HAUSTA

Etsimästäsi aiheesta voi löytyä jo valmiita keskusteluita tai artikkeleita. Jos ei, aloita uusi keskustelu.

HAKUUN

VERTAISTUKI

Yhteisössämme jäsenet ovat tähtiä. Törmäät nopeasti VIP-jäseniimme. Mukana on ajoittain myös telialaisia.

TUTUSTU

OLE AVULIAS

Paina peukkua hyville kommenteille. Merkitse ratkaisuksi vastaus, joka ratkaisi ongelmasi. Neuvo muita.

YHTEISÖN SÄÄNNÖT

Läppärit eri käyttötarpeisiin: Mihin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota?

Moderaattori
Moderaattori

Läppärit eri käyttötarpeisiin: Mihin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota?

läppärikuvablogiin1.png

 

Kun olet valitsemassa itsellesi läppäriä, saatat törmätä helposti ongelmaan: suuri valikoima eri hintaisia, eri kokoisia, ja eri tehoisia laitteita pitkillä teknisten tietojen listoilla. Hintahaarukka on myös laaja, joten liikkeelle lähtö uuden läppärin hankinnassa saattaa tuntua alkuun monen mielestä hankalalta.

 

Kannettavien tietokoneiden hinnat muodostuvat monista eri asioista. Esimerkiksi läppärin teho, muistin koko, sekä näyttö ja sen ominaisuudet saattavat määritellä mihin hintahaarukkaan laite sijoittuu. Mieti siis jo hyvissä ajoin, millaiseen käyttöön uusi kannettava tietokoneesi tulee ja tee lopullinen ostopäätös vasta, kun olet tutustunut vaihtoehtoihin.

 

Verkkokaupastamme löytyy monen eri laitevalmistajan läppäreitä tilattavaksi joko kertamaksulla, tai 12, 24 ja 36 kuukauden rahoitussopimuksilla. Tietokoneita löytyy niin viihde- kuin myös enemmän tehoa vaativaan pelikäyttöönkin. Hintahaitari on muutamasta sadasta eurosta jopa tuhansiin euroihin. Poimin valikoimistamme muutaman kannettavan tietokoneen esimerkkeinä siitä, mitä tietyllä hinnalla saa (ja millaiseen käyttötarkoitukseen), sekä mitä saa lisää, jos on valmis panostamaan rahallisesti hieman enemmän. Esimerkkien avulla avaan blogissa myös, millaisiin ominaisuuksiin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota harkitessasi uuden tietokoneen ostamista.

 

Reissuille, netissä surffailuun ja leffojen katseluun:

Asus Vivobook Flip 14" 449 €

vertailuläppäreistä.pngJos läppäri tulee sinulle ensisijaisesti reissukäyttöön ja mukana pidettäväksi, niin läppärien edullisemmasta päästä löytyy hyvin tällaiseen käyttöön soveltuva, tietokoneen ja tabletin sekoitus Asus Vivobook Flip. Sen kosketusnäyttö kääntyy 360 astetta ja on siten muotoiltavissa tavallisesta läppäristä isonäyttöiseksi 14 tuuman tabletiksi. Erityisesti leffoja ja tv-sarjoja voisin hyvin kuvitella katsovani tällä, ja sellaiseen käyttöön laite onkin kaikista soveltuvin. Vivobook Flipiä on nimenomaan helppo pitää mukana sen ohuen ja kevyen rungon vuoksi. Koneella pysyy näppärästi hallussa myös omat some-kanavat, nettilehdet, sekä sähköpostien luku. Käytännössä läppäri on tabletin kaltainen monessakin mielessä, mutta miellyttävämpi ja helpompi käyttää sen näppäimistönsä ansiosta.

 

Vivobook Flipissä huomioi kuitenkin kiintolevyn muistin koko 64 Gt, sillä se on kannettavia tietokoneita vertailtaessa pieni. Tällä ilman muuta pärjää, jos koneesta ei tarvitse löytyä rutkasti ohjelmia tai pitää sen muistissa tallessa tiedostoja, kuvia, tai muita tärkeitä dokumentteja. Peruskäyttöön soveltuvissakin läppäreissä nimittäin tavallisimmin kiintolevyn koko pyörii muutamassa sadassa gigatavussa.

 

Läppäreiden teknisissä tiedoissa ilmoitetaan myös keskusmuistin, eli tietokoneen käyttömuistin suuruus. Tämä on laitteen suorittimen lisäksi yksi tärkeimpiä kannettavan tietokoneen suorituskykyyn vaikuttavista tekijöistä. Keskusmuistiin tallentuu tietoja koneen käytön aikana, ja se tyhjenee aina sammutettaessa tai käynnistettäessä laite uudelleen. Vivobook Flipissä keskusmuistin koko on 4 Gt, ja tämä riittää vallan mainiosti nimenomaan peruskäyttäjälle, ja aiemmin mainitsemiini käyttötarpeisiin. Mitä enemmän keskusmuistia, sitä paremmin kone pyörittää ohjelmia ja sen käyttöjärjestelmää. Jos tarvitset läppäriä raskaampiin toiminteisiin (esimerkiksi pelaamiseen), valitse kone jo suoraan suuremmalla käyttömuistilla.

 

Opiskeluun ja työkäyttöön:

Lenovo Ideapad 330S 15,6" 629 €

tietokoneetvertailussa.png

Alle parin sadan euron lisäpanostuksella edelliseen nähden, irtoaa verkkokaupastamme Lenovo Ideapad 330S. Huomattavasti suuremmalla 256 Gt:n kiintolevymuistilla varustettu läppäri sopii hyvin kotikäyttöön, kouluun, sekä myös toimistoon. Käytännössä koneessa riittää tarpeeksi tehoa ja muistia myös vaativimpiinkin arjen askareisiin. Aiemman läppärin ominaisuuksista ei oikeastaan tämän kohdalla tarvitse luopua kuin kosketusnäytöstä, sekä taivuteltavuudesta. Läppäri on silti yhä kevyt, ohut ja isommalla näytöllä varustettu. Laitteesta löytyy lisäksi pikalataus, jolloin käyttöaikaa saa lisää parin tunnin ajaksi noin vartin latauksella. Hyvä ominaisuus siis myös kodin ulkopuoliseen käyttöön!

 

Lenovo Ideapadissa keskusmuistia on 6 Gt. Tämä tukee paremmin myös eri ohjelmien käyttöä, joita esimerkiksi töissäsi tai opiskeluissasi saatat tarvita. Mitä monipuolisempaa läppärisi käyttö tulee olemaan, kannattaa sitäkin enemmän kiinnittää huomiota sen ominaisuuksiin, vaikka se tarkoittaisi rahallisesti pientä lisäpanostusta.

 

Luovaan työskentelyyn, vapaalle ja viihtymiseen:

HP Envy X360 15,6" 999 €

hpenvy.pngEsiteltävistä läppäreistä kalleimmassa HP Envy X360:ssä yhdistyy kummankin edellä mainitun läppärin ominaisuudet muutamalla lisämausteella, ja tehokkaampaan, sekä monipuolisempaan käyttöön mahdollistavalla ominaisuudella. Tämä laite on myös muunneltavissa läppäristä tabletiksi Vivobook Flipin tapaan, ja lisäksi koneen mukana tulee myös kynä läppärin kosketusnäyttöä varten. Kynällä onnistuu helposti tarkempaa luonnostelua vaativat hommat, eli läppäri on omiaan myös luovaan työhön. Envy X360:stä löytyy paljon tabletille tyypillisiä ominaisuuksia, mutta niitä ei ole kuitenkaan toteutettu siten, että tietokone-käyttöön tarvittavat puitteet olisivat millään tavalla heikommat. Laite on toki kalliimpi aiemmista esimerkeistä, mutta se soveltuu niin viihde- kuin työkäyttöönkin ja on helposti pidettävissä mukana missä tahansa liikutkin.

 

HP Envy X360:ssa on 256 Gt kiintolevytilaa, ja sen keskusmuistin koko on 8 Gt. Tämä keskusmuistin määrä riittää hyvin jo esimerkiksi pelikäyttöönkin, täyttäen taas yhden mahdollisen käyttötarpeen lisää. Suurempi hinta tuo mukanaan myös muita bonus-ominaisuuksia, joita ei välttämättä osaa kaivata, mutta joiden olemassaolon myötä käyttökokemus paranee suuresti. Envy X360:ssa on esimerkiksi Bang & Olufsenin asiantuntijoiden mukauttamat kaksoiskaiuttimet, joiden ansiosta viihdekäytölle tulee tällä läppärillä paljon uusia ulottuvuuksia. Myös suuri akunkesto (melkein 13 tuntia) on myös iso plussa laitteen ominaisuuksissa.

 

Muuta huomioitavaa: 

 

Näiden jo blogissani mainittujen ominaisuuksien lisäksi, kiinnitä huomiota myös koneen käyttöjärjestelmään, sekä suorittimeen. Suorittimella tarkoitetaan tietokoneen prosessoria, ja sen tehokkuudella on suuri vaikutus koneen käyttöön. Internetin selailuun riittää heikompikin suoritin, mutta esimerkiksi pelikäyttöön tarkoitetun läppärin suorittimesta tulee löytyä paljon enemmän tehoa. Internetistä löytyy paljon tietoa eri suorittimista, joten sieltä kannattaa ennen ostopäätöstä vilkaista, jos harkitsemasi laitteen teknisissä tiedoissa mainittu suoritin ei itsessään kerro sinulle mitään.

 

Käyttötarpeita kannettaville tietokoneille on tietysti lukuisia. Mikäli haet läppäriä ensisijaisesti ylioppilaskirjoituksia varten, lukaise myös tämä @Merja_J:n aiemmin kirjoittama blogi yo-yhteensopivista tietokoneista.

 

Mitä ominaisuuksia itse haluat tietokoneeltasi, ja mitkä ovat sinun vähimmäisvaatimuksesi läppäriä ostaessasi?

 

tietokonevertailu.png

 

 

 

4 Kommentit
Vakiokalustoa

Itselläni tuli vuosi sitten tarve ostaa uusi kannettava. Vanhassa ei nyt mitään suurempaa ongelmaa ollut, mutta akunkesto ei vastannut tämän päivän vaatimuksia vaikka muuten muisti ja prossu muutaman ainakin viiden vuoden iästään huolimatta toimii hyvin. Tutkailin Telian valikoimaa. Oli montaa erilaista konetta eri hintaan, mutta osassa oli puutteelliset tekniset tiedot ja valikoima oli vähän huonohko. Seuraavaksi tutkailin kahden kodin elektorniikkaan liittyvän ketjun tarjontaa. Kummankin nettikaupassa tuli 500 erilaista vaihtoehtoa aluksi ja näytön kokoa säätämällä oli enää 100 erilaista vaihtoehtoa, joista käytännössä 3  rupuista mallia oli liikkeestä heti saatavilla.  Muuten olisi saanut odotella viikkoja. Ajattelin jo, että meneepä vaikeaksi. Onneksi veli oli juuri ostanut eräästä pienestä, pelkästään tietotekniikkaan ja siihen liittyvien palveluihin keskittyneestä liikkeestä läppärin tukkirekkaan ajohommien hoitamiseen valmiiksi softat asennettuina. Ei ollut kuin puhelinsoitto ja liikkeen omistaja/myyjä vähän kyseli tarpeita ja kaupat lyötiin 5 minuutissa lukkoon. Kävin itse hakemassa koneen pellon laidalla sijaitsevasta liikkeestä, joka on kaukana isoista asiakasmassoista. Ja oli muuten tavaraa varastossa...

Moderaattori

Nykyään suurin valikoima usealla toimijalla taitaa tosiaan löytyä aina verkkokaupoista. Ymmärrän kyllä hyvin, että kannettava tietokone on monelle sellainen hankinta, mitä olisi kiva päästä ihan fyysisesti testailemaan ennen ostopäätöstä! Läppäreitä löytyy tällä hetkellä valikoimistamme monipuolisesti erilaisille käyttäjille, ja toki teknisetkin tiedot pyritään pitämään mahdollisimman kattavina. 

 

Muistatko vielä @AsiakasY, oliko jotakin tiettyä verkkokauppamme teknisissä tiedoissa, mitä jäi puuttumaan? Mieluusti otan tästä vielä koppia ja välitän terveiset eteenpäin! Hymiö Onnellinen

Vakiokalustoa

Tuolloin läppäreiden tekniset tiedot olivat heikot, puuttui tieto wifi:n nopeusluokista, ei ollut kerrottu näytönohjaimen tyyppiä eikä näytönohjaimen muistin määrää, eikä sitä että onko muisti jaettua vai omaa.Oli varmaan muutakin.

 

Noihin verkkokauppoihin vielä, niin ei se testailu nyt niin paljoa vaikuta, mutta viikkojen  (siis useamman viikon) odottelu halutun mallin kohdalla ei oikein ole tätä päivää. Tarvehan on yleensä heti tai melko pian. Mutta onneksi löytyy vielä palvelevia liikkeitä ja ovat vieläpä kilpailukykyisiä. Saipa vielä "tukipalvelun" kaupanpäälle.

Moderaattori

Jos jotain puutteita verkkokaupastamme laitetiedoista löytyy, niin ne pyritään myös pikaisella aikataululla sinne lisäilemään! Meillä on myynnissä lähtökohtaisesti sellaisia malleja, joita voimme toimittaa nopealla toimitusajalla. Tietty joskus saattaa tulla tilanne, että jokin malli loppuu varastosta, jolloin voi joutua tovin pidempään odottamaan. 
Meiltä löytyy myös Telia Helpin lähituki-palvelu, jolla saa esimerkiksi uuden tietokoneen kerralla kuntoon paikan päällä Hymiö Onnellinen