peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
56599 Jäsentä
158773 Kirjoitusta

Telia yhteisö on nyt myös laiteyhteisö

Lue lisää
Yhteistyössä OnePlus

Luovat hullut

Ex-telialainen
Ex-telialainen

Luovat hullut

 

 

 

Haluan alkuun sanoa, että minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta yrittäjyydestä. Olen viimeisen parin vuoden aikana pyöritellyt mielessäni useampaakin yritysideaa, mutta toteutukseen asti en ole saanut vietyä niistä vielä yhtäkään. Minulta on puuttunut rohkeutta asian eteenpäin viemiseen. Olen yrittänyt keksiä itselleni onnettomia tekosyitä, joista suurin on: minulla ei ole juuri nyt aikaa tällaiseen. Mutta onko minulla koskaan aikaa? Yrittäminen ei ole helppoa ja kynnys sen aloittamiseen pelottaa monesti. Kyseessä on aina riski, oli varsinainen liikeidea sitten kuinka kirkas vain ja rahoitus kuinka vankalla pohjalla tahansa. Siksi sitä ehkä kutsutaankin yrittämiseksi ja siksi ihailenkin suuresti ihmisiä, jotka uskaltavat tarttua tuumasta toimeen ja ryhtyä yrittäjäksi. Kuten mainitsin, minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta yrittäjyydestä, mutta pohjaan ajatukseni useiden läheisteni tuntemuksiin, joilta sitä kokemusta yrittäjyydestä löytyy vaikka muille jakaa. Minulla ja kollegoillani oli tässä jokin aika sitten myös etuoikeus vierailla muutamassa yrityksessä paikan päällä haastattelemassa suomalaisia yrittäjiä (Pääosassa Yrittäjät –sarja, joka saa myös lähitulevaisuudessa jatkoa). Kokemus auttoi meitä taas ymmärtämään paremmin yrittäjien maailmaa.

 

Tykkään itse kutsua yrittäjiä luoviksi hulluiksi. Ajatelkaapa esimerkiksi kampaamoalaa. Parturi-kampaamoita on Suomessa todella paljon. Pelkästään kotikaupungissani Lahdessa niitä tuntuu olevan keskustassa lähestulkoon joka kadun varrella. On suorastaan hullua pistää uutta kampaamoa pystyyn tänne useiden kymmenien kilpailijoiden joukkoon ja vaatii itse yrittäjältä todellista luovuutta, että saa juuri sen oman yrityksensä erottumaan massasta. Että saa ne Maija ja Matti Meikäläiset tulemaan omaan liikkeeseen kilpailijan sijasta. Sama koskee myös esimerkiksi rakennusalaa. On pieniä, parin hengen firmoja ja on isoja satojen henkien jättiyhtiöitä, jotka kamppailevat kaikki samoista asiakkaista, samasta pienestä siivusta kakkua.

 

Kun saa yrityksen erottautumaan ja menestymään kilpaillulla alalla voidaan puhua todellisesta luovuudesta. Aivan hullun hommaahan se varmasti on, mutta uskon sen olevan kaiken vaivan arvoista, kun sen tekee täysillä. Työ palkitsee tekijänsä, niin myös yrittäminen. 

 

 

Ammattiylpeys kohdallaan

Yrittäminen vaatii siis luovuutta ja hulluutta. Se vie aikaa ja vaatii paljon uhrauksia myös siviilielämän puolella. Varsinkin yritystaipaleen alussa ylimääräistä vapaa-aikaa ei yrittäjälle juurikaan jää. Silti yrittäjät joiden kanssa olen keskustellut yrittäjän arjesta, haasteista ja yrittämisestä ylipäätään kertovat siitä aina silmät loistaen. He rakastavat tunnetta siitä, että he saavat olla oman itsensä herroja. Heistä on upeaa, että he pääsevät työllistämään muita ihmisiä. Parasta tässä kaikessa on lisäksi se, että he ovat aidosti ylpeitä siitä mitä he tekevät. En tunne itse henkilökohtaisesti yhtään yrittäjää, joka ei olisi ylpeä omasta yrityksestään. Yrittäjiltä ei siis ammattiylpeyttä puutu.

 

Haluan myös jakaa eteenpäin tärkeän neuvon, jonka olen usealta yrittäjältä saanut: vaikka kyse olisi jään myymisestä eskimoille, yrityksestä voi tulla hitti jos yrittäjä pistää kaiken likoon. Jos hän on 110% motivoitunut, määrätietoinen, valmis paiskimaan pitkää päivää ja ottamaan riskejä. Menestys ei tule päivässä vaan vie aikaa, mutta jossakin vaiheessa se tulee palkitsemaan tekijänsä. Ja kun niin käy, yrittäjänä oleminen on paras työ maailmassa.

 

Muistakaa, te yrittäjät jos ketkä olette luovia hulluja. Ja tarkoitan tämän siis vain ja ainoastaan positiivisessa mielessä.

 

success-846055_1920.jpg