Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

 

Keväinen aurinko, puutarha ja havisevat lehdet – sekä niiden vaikutus mobiilikuuluvuuteen

 

Useille lisääntyvä aurinko ja loistoonsa heräävä puutarha tarkoittavat ihanaa kesäaikaa, mutta matkapuhelimien ja muiden mobiililaitteiden käyttäjille lehtien kasvaminen puihin voi olla pahimmillaan painajainen. Vaikutus voi olla suuri, etenkin jos asuntosi tai mökkisi sijaitsee heikommalla kuuluvuusalueella. 

Allergikoille nämä kevätauringon esiin houkuttelemat lehdet aiheuttavat niiskutusta, kun taas teknisen tuen ihmisille ne näkyvät lisääntyvinä ilmoituksina heikentyneestä kuuluvuudesta. Kevään tullen monessa pihassa raavitaan päätä ja mietitään, että mikä siellä lähimmässä tukiasemassa on oikein vialla. Kuitenkin syy kuuluvuuden heikkenemiseen voi olla ihan jossain muualla, kuin mobiiliverkkoon tehdyissä muutostöissä. Puuston kasvu ja puiden lehdet nimittäin vaimentavat mobiiliverkon tukiasemista saatavaa signaalitasoa.

  • Kuuluvuus on monen tekijän summa ja näin ollen myös moni asia voi vaikuttaa siihen heikentävästi. Kun signaali lähtee tukiasemasta, kaikki tukiaseman ja vastaanottajan välillä olevat esteet vaikuttavat kuuluvuuteen. Niinpä siis kaikki sääolosuhteista, eteen osuneeseen infrastruktuuriin  ja aina niistä puiden lehdistä talon rakenteisiin ja ihan matkapuhelimen kuoriin voi vaimentaa signaalia. Jotkut asiat vaikuttavat kuuluvuuteen enemmän kuin toiset, minkä seurauksena kuuluvuus voi vaihdella myös paikasta ja vuodenajasta riippuen. Vaikka edellä mainitut tekijät aiheuttavatkin haasteita mobiililaitteiden käyttäjän näkökulmasta, eivät ne kuitenkaan ole vikoja, joihin teknisessä tuessa olisi yhtä yksiselitteistä vastausta.

Myös maasto vaikuttaa kuuluvuuteen

Kivi, maa, metalli ja karkaistu lasi ovat esteitä, joihin radioaallon kulku pysähtyy tykkänään tai niihin törmätessään vaimenee. Kivi aiheuttaa ongelmia vanhoissa, paksuseinäisissä taloissa, kellareissa, tunneleissa ja tienvierustan kallioleikkauksissa. Kovat materiaalit heijastavat radioaaltoja. Jos siis radioaalto osuu kallioon, se kimpoaa siitä takaisin tulosuuntaansa. Sama ilmiö voi esiintyä myös kaupungeissa, joissa taloja on rakennettu tiheään. Kuten arvata saattaa, Suomen olosuhteissa tehokkaasti pakkasen ulkona pitävä rakennustekniikka aiheuttaa haasteensa myös radioaaltojen etenemiselle.  Kun radioaalto kohtaa vastapäisen seinän, se kimpoaa siitä takaisin.

Myös maa, tarkemmin sanottuna maastonmuodot, voivat estää radioaallon etenemisen. Jos talon ja tukiaseman välissä on korkea mäki, radioaalto ei pääse talolle asti. Metallia käytetään puolestaan esimerkiksi peltihalleissa ja siltarakenteissa ja karkaistua lasia uusien toimistorakennusten ulkopinnoissa sekä ikkunoissa.

Vesistöjen yli kulkiessaan signaali heikkenee vähemmän, jolloin kuuluvuus on parempi. Tosin sekin haasteellinen, koska vuodenajoista riippuen vesistö on joko jäässä tai sen pinta on epätasainen.


Kuuluvuutta voi parantaa myös itse pienillä toimenpiteillä.

Tsekkaa viestintäviraston sivulta vinkit kuuluvuuden parantamiseen.

https://www.viestintavirasto.fi/internetpuhelin/puhelin-jalaajakaistaliittymantoimivuus/matkaviestin...

 

Yrityksien kuuluvuuden parantaminen kannattaa aloittaa tilojen ja käyttäjien tarpeen kartoittamisella. Ratkaisuja voi hakea edullisimmilla passiivitoistimilla tai vaikka pöytämallisilla mobiililaitteilla. Aktiivitoistimia taas ei saa kytkeä ilman operaattorin lupaa.

 

Julkaisua on ollut rakentamassa @JaniAsik@KiaKT, Kati Ikäläinen

Mobiilikuuluvuus.jpg

 

JaniAsik
Telialainen
Telialainen