Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Ennenmyrskyä.jpg

 

 

Ukkoset rikkovat vuosittain paljon erilaisia sähkölaitteita, joten lue tämä artikkeli niin tiedät miten toimia jo ennen ukkosia ja voit suojella kotisi ja vaikka kesäasuntosi sähkölaitteita ukkosen aiheuttamilta vaurioilta.

 

Vinkit pähkinänkuoressa

 

  • Ota sähkölaitteiden pistokkeet irti seinästä.
  • Hanki ylijännitesuoja jos sinulla on sähkölaitteita, jotka on pidettävä koko ajan kytkettyinä.
  • Hanki varavirtalähteitä mahdollisten pitkien sähkökatkojen varalle.
  • Tulosta ohjeet vikatilanteiden varalle jo etukäteen.
  • Telian omistamat Telia TV -laitteet, kuten esimerkiki digiboksit, ovat vastuullasi, eikä takuu kata ukonilman rikkomia laitteita.

 

Irrota sähköjohdot

 

Irrota television, tietokoneen, modeemin ja lankapuhelimen virtajohdot pistorasioista ukkosen alkaessa. Tee se jo hyvissä ajoin, vaikka heti, kun säätiedotuksen mukaan ukkosen pitäisi alueellasi alkaa.

 

Kotona virta- ja muut johdot on helppo irrottaa. Paikat, joissa laitteet ovat pidemmän aikaa ilman käyttöä ja valvontaa, ovat haasteellisimpia. Jos mahdollista, pidä johdot kytkettyinä irti mökillä aina silloin, kun et itse siellä ole paikalla.

 

Kodinkoneliikkeet myyvät ns. ylijännitesuojia, jotka suojaavat siihen kytkettyjä sähkölaitteita virtapiikeiltä. Tällainen, myös UPS-ylijännitesuojaksikin kutsuttu laite, on hyödyllinen esimerkiksi silloin, jos varsinainen ukkonen on kaukana, mutta sen aiheuttama virtapiikki iskee kuitenkin johtoja pitkin alueellesi. Jos ukkonen iskee riittävän voimakkaasti ja lähellä, ylijännitesuojakaan ei välttämättä auta, joten varmin keino on irrottaa sähkölaitteet, modeemit ja lankapuhelimet pistorasioista ukkosen ajaksi.

 

Kesällä ukonilma on varsin yleinen vikojen aiheuttaja, ja salama saattaa iskiessään vaurioittaa herkkiä sähkölaitteita. Ukkoset aiheuttavat vaurioita etenkin haja-asutusalueilla, missä puhelinlinjat menevät ilmassa ja kaapelimatkat ovat pitkiä. Nämä seikat lisäävät ukkosvahinkojen todennäköisyyttä.

 

Virtaa varavirtalähteestä

 

Pidä ladattu varavirtalähde (ns. powerbank) tai useampi kaapissa siltä varalta, että pitkän ukonilman aikana mobiililaitteesi akku pääsee tyhjenemään. Älä lataa mitään laitetta verkkovirralla ukkosen aikana, sillä ukkonen voi rikkoa laturin lisäksi myös itse laitteen.

 

Kännyköistä puheen ollen: voit soittaa ja käyttää nettiä ukkosen aikana normaalisti. Ukkonen ei iske kännykkään kuten se saattoi iskeä aikoinaan lankapuhelimeen, kunhan et lataa kännykkää verkkolaturilla ukkosen aikana.

 

Toimenpiteet ukkosen jälkeen

 

Jos laajakaistayhteys menee poikki ukkosen aikana tai se ei toimi ukkosen jälkeen, varmista laitteiden toimivuus ennen kuin teet vikailmoituksen. Jos selviää, että modeemi on rikki niin helpoiten saat toimivan modeemin ja vieläpä asennettuna kun tilaat sen Telia Helpistä numerosta 0600 10 100 (2,25€/min + pvm/mpm, avoinna ma-pe 0800-2000, la 0900-1630).

 

Jos modeemi on kunnossa - ja kun muutkin vinkit kokeiltu - on aika tehdä häiriöilmoitus, jos yhteydet eivät edelleenkään toimi. Voit jättää häiriöilmoituksen kirjautumalla osoitteessa telia.fi tai soittamalla asiakaspalveluumme numerossa 020 690 400 (pvm/mpm).

 

Lue lisää:

 

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Nain-varaudut-ukkosiin/ba-p/148844
Linkki kopioitu
11 kommenttia 👇
TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Nostetaanpa aihetta pinnalle, ukkosia on ollut jo hyvän aikaa.

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Maakaapelointi  on vähentänyt ukkosriskiä huomattavasti, joten tällaisella alueella ei hirveetä stressiä kannatta ottaa vaikka johdot olisi seinässä kiinni ukkosen aikana. 

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Totta, ja onneksi kaapelia lyödään maan sisään koko ajan vain enempi ja se on tässä mielessä hyvä asia. Kaikkialla ei näin kuitenkaan ole, ja/tai et ole varma asiasta niin kannattaa johdot napsia aina irti 🙂

kiisseli67
Telia 5G lähettiläs 2021

Kovalla ukonilmalla kannattaa varautua virtapiikkeihin, jotka saattavat vahingoittaa herkimpiä laitteita vaikka ei salama suoraan iskisikään.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Salama voi tosiaan aiheuttaa virtapiikin sähköverkkoon vähän kauempaakin. Tästä en ole ihan varma, että voiko tällainen piikki siirtyä ilmakaapeleiden välityksellä alueelle, jossa kaapelit on maan alla?

 

Niin tai näin, varmin tapa on tosiaan ottaa töpselit aina irti 🙂

SINAD
Konkari ☆

Pääosa salaman tekemistä ylijännitteistä esiintyy eri verkkojen välisinä, eli esimerkiksi sähkö- ja televerkon välillä, joten olennaista on irroittaa sellaiset laitteet joista on yhteys molempiin. Valokuitu on siinä mielessä helppo että se on galvaanisesti eristetty verkon portista ja mahdollinen salamavirta kulkee kuidun tukilangan kautta hallitusti rakennuksen maahan, eikä verkkolaitteeseen. Näinollen kuitulaitteita ei ole tarvis irroitella ukkosella.

 

Maakaapelit ei pelasta mitään. Ratkaisevaa on, mihin suuntaan ja minne rakennuksesta ulos lähtevät sähkö- ja televerkot on vedetty. Salama muodostaa maanpintaan ns. askeljännitteen, joka nousee logaritmisesti sitä voimakkaammaksi mitä lähemmäs salaman iskukohtaa mennään. Eli yksinkertaistettuna, jos seisoisit ulkona paljain jaloin jalat harallaan ja salama iskisi vaikka muutaman kymmenen metrin päähän, saatat saada vaarallisen sähköiskun.

 

Askeljännitteestä johtuen eri rakennusten välille muodostuu potentiaalieroja sen mukaan, miten ne sijaitsevat suhteessa salaman iskupaikkaan. Jos esimerkiksi sähköverkon muuntaja sijaitsee rakennuksesta katsottuna etelässä ja operaattorin jakamo mistä vaikkapa kaapeli-tv tulee sijaitsee pohjoisessa, ollaan vaaran paikassa. Nyt jos salama iskisi vaikkapa operaattorin jakamon lähistöllä olevaan puuhun taikka samassa yhteydessä olevaan mobiilitukiaseman mastoon, muodostuu kaapeli- ja sähköverkkojen maapotentiaalien välille salamajännite, joka rikkoo herkästi kaiken mistä on yhteys molempiin, eli esimerkiksi kaapelimodeemin tai digiboksin.

 

Salaman ei siis tarvitse iskeä edes asiakkaan oman rakennuksen lähelle, vaan riittää että se iskee sopivaan suuntaan jomman kumman verkon keskuspisteistä. Siten laitteet voivat tuhoutua vaikka salama olisi iskenyt monen kilometrin päässä.

 

Suojauksia voi rakentaa mutta näissä on olennaista ymmärtää että pelkkä sähkö- tai televerkon ylijännitesuoja yksinään ei tarjoa oikeastaan mitään suojaa. Kaikki suojaus pitää perustua verkkojen välille muodostuvien potentiaalierojen hallittuun purkamiseen. Itsellä oli aikoinaan ADSL/VDSL-linjassa itse rakennettu ukkossuoja, jossa oli kaasupurkausputket (GDT) sekä varistorit rinnankytkettynä kolmioon eli kummankin linjajohdon välille sekä kummastakin maahan ja sitten "heikkona kohtana" oli kaksi isoa lasiputkisulaketta kummassakin linjajohdossa eli yhteensä 4. Jos salama iski jonnekin keskuksen lähelle, se poltti aina nuo linjasulakkeet sen sijaan että olisi polttanut modeemin. Ilman sulakkeita oleva suoja taas toimii niin että se tuhoutuu itse tuossa salamaniskutilanteessa ja niinpä sellaiset suojat ovatkin kertakäyttöisiä.

 

Yhteys toki katkesi aina kun nuo sulakkeet paloivat mutta siihen aikaan leasetime oli vielä järkevä ja riitti kunhan kävi saman päivän aikana vaihtamassa ne niin esimerkiksi IP osoitteet säilyivät. Nykyään on valokuidun kanssa todella helpottavaa kun ukkosella ei tarvitse tehdä mitään. Sähköpääkeskuksella on sähköverkon osalle karkeasuojaus, verkkokaapin UPS:in syöttörasialla rasiasuoja (hienosuojaus) ja lisäksi vielä UPSissa on integroitu ylijännitesuojaus ja sitten taas telverkon suuntaan kytkimeltä kuidun pääterasialle on kytkentäkuitu, joka ei johda sähköä. Lisäksi verkkokaappi on maadoitettu 16 neliön kuparilla rakennuksen maahan.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Nostetaanpa aihetta pinnalle. Säätiedotusten mukaan rajuja ukkosia luvassa 😕

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

Kovasti ne on rajua ukkosta koko maahan povanneet, mutta näyttää Lappiin menevän. Lighting map:stä kun seuraa, niin ei se nyt kovalta näytä sielläkään

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Keskisessä Suomessa, Oulun alueella ja siitä pohjoiseen taitaa kuitenkin ryskätä aika lailla?

kiisseli67
Telia 5G lähettiläs 2021

Juup Oulussa nyt rytisee ja salamoi, keskustassa tullut reippaasti vettä 😬🌧

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆

No nyt näyttää rytisevän, onneksi täällä paistaa arska 

Tietoa kirjoittajasta
Nimeni on Tero Revonmäki ja Yhteisömanagerina vastaan siitä, että Yhteisö on hyvä paikka etsiä ja löytää apua sekä jutella yhdessä muiden asiakkaiden ja ajoittain myös työntekijöidemme kanssa.