Hienoa, kun tulit Yhteisöön. Täältä löydät valtavasti keskusteluita, blogeja ja ratkaisuja. Voit keskustella yhdessä muiden samanhenkisten jäsenten sekä ajoittain myös työntekijöidemme kanssa. Kokosimme sinulle kolme vinkkiä jotta pääset nopeasti kartalle siitä, mistä Yhteisössä on kyse.
Etsi tietoa, selaa keskusteluita ja lue blogeja. Joku toinen on saattanut jo painia saman ongelman kanssa ja saada siihen ratkaisun. Jos et löydä etsimääsi, aloita uusi keskustelu ja kysy neuvoa osaavilta jäseniltämme.
HAKUUNYhteisössämme jäsenet neuvovat toisiaan ja keskustelevat keskenään. Törmäät nopeasti myös VIP-jäseniimme. He kaikki ovat tavallisia asiakkaita kuten sinäkin.
TUTUSTUOsallistu keskusteluihin, skaboihin ja pilotteihin. Kerro kokemuksistasi, ratko muiden ongelmia. Samalla keräät arvomerkkejä ja etenet Yhteisössä pidemmälle. Sinulla on mahdollisuus päästä jopa VIP-jäseneksi.
LUE LISÄÄ
Olen pidempää ihmetellyt, miksi asuntojen myynti ilmoituksissa ei pääsääntöisesti ole mitään mainintaa minkälainen nettiyhteys asunnossa on. Ei edes uusissa asunnoissa, joissa asia on todennäköisesti hyvässä kunnossa. Mitä nopeuksia, palveluita on saatavilla ja miltä operaattoreilta? Minusta tämä on tärkeämpi tieto, kun keittiön kaakelit tai että asunnossa on 70- luvun tekniikkaa edustava kaapeliTV. Olen tätä myös kysellyt kiinteistövälittäjiltä. Mitään selkeää syytä tietojen puuttumiseen ei osata antaa. On sanottu, että ei ole tapana, ihmisiä ei kiinnosta, välittäjä ei osaa / tunne tilannetta, isännöitsijä / omistaja ei kerro jne. Onko kyseessä todella tietämättömyys ja/tai laiskuus. Vai pelätäänkö tämän tiedon kiinnostuksen tuloa asuntovälityksen valtavirtaan. Tämä tieto nimittäin saattaisi vaikuttaa asunnon haluttavuuteen ja sitä kautta hintaan.
Se, että tietoa puuttuu vain asunnon myynti- ja vuokraustilanteessa johtuu pitkälti siitä, että pelikentällä on käytännössä viisi eri osapuolta. Asunnon omistaja, talonyhtiö, isännöitsijä, operaattori ja kiinteistövälittäjä. Näiden kesken ei ole oikein selvillä vastuut kodin tietoliikenneratkaisujen suhteen. Operaattorit ovat vuosikymmeniä tuoneet ”tietoliikenteen” kotitöpseliin asti (lankapuhelimen ajoista lähtien). Kuitenkin jo useita vuosia vastuu talon sisäverkosta on ollut talonyhtiöllä ja omakotitalon suhteen kiinteistön omistajalla. Vastuiden muutosta ei ole kuitenkaan ymmärretty suurimmassa osassa talonyhtiöitä. Toimitaan vanhalla mallilla vaikka sisäverkko on talonyhtiön suunnittelu (remontti), ylläpito- ja kehitysvastuulla.
Kun vastuu on jäänyt operaattoreille joilla ei ole ”toimivaltaa” kiinteistön sisällä ja talonyhtiö ei kapulaa vastuun suhteen ole ottanut. On tietoliikenteen ylläpito ja kehittäminen jäänyt isännättömäksi. Vastuuta ei ole ottanut talonyhtiöt eivätkä isännöintitoimistot. Vaikka näille tahoille vastuu kuuluisi. Tästä seuraa lieveilmiöitä, joista yksi on se, että tietoliikenteen tason ja palveluiden tärkeyttä yhtenä asunnon merkittävänä ominaisuutena ei nähdä. Vaikka kysyntää hyvälle netille on todella paljon ja on kiistaton tosiasia, että se vaikuttaa asunnon haluttavuuteen ja sitä kautta hintaan. Vastuullisen tahon puute myös helposti nostaa kiinteistössä asumiskustannuksia, kun ei tehdä keskitettyjä sopimuksia operaattorien kanssa.
Ehkä tilanne paranisi lainsäädännön kautta, mutta pidän silti silkkana tyhmyytenä, että uudenkaan asunnon kyseessä ollessa ei tuoda myyntitilanteessa esille millainen tietoliikenteen taso on ja millaisia eri palveluita on saatavilla.
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6389039401338499072
T: Tuokki
Kirjaudu Yhteisöön ja kommentoi! Jos et vielä ole Yhteisön jäsen, rekisteröidy ja tule mukaan. Löydät kirjautumislinkit sivun oikeasta ylälaidasta.
”Olen 38-vuotias tietotekniikan harrastaja Lapista. Alaa on toki myös opiskeltu. Vuosien saatossa on kertynyt tietoa ja kokemusta tietotekniikasta ja elektroniikasta yleensäkin. Ensimmäisen matkapuhelimen ja liittymän hommasin jo vuonna 1998 Teleltä ja sen jälkeen puhelimet ovat myös kiinnostaneet."