Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

 Reitittimen sijoituspaikka on hyvä silloin, kun se on sellaisessa tilassa jossa langattomalla yhteydellä on eniten tarvetta.Reitittimen sijoituspaikka on hyvä silloin, kun se on sellaisessa tilassa jossa langattomalla yhteydellä on eniten tarvetta.

 

Langaton verkkoyhteys löytyy monesta kodista. Eihän se toki mikään ihme olekaan, sillä langaton yhteys mahdollistaa kodin laitteiden kytkemisen verkkoon ilman rumia piuhoja ja johtosotkuja. Toisinaan tuo langattomuus on myös välttämätöntä, mikäli kaikkia kodin laitteita ei voi piuhan avulla yhdistää nettiin. 

 

Mitä jos netissä on ongelmia? Mitä jos yhteydet pätkivät tai eivät toimi ollenkaan? 

Kyse ei välttämättä ole siitä varsinaisesta nettiyhteydestä, vaan ongelma voi juontaa juurensa sinne kotona käytössä olevaan laitteeseen. Langattoman verkon luomiseen tarvitaan modeemi tai reititin.

 

Reititin toimii parhaiten, kun se sijoitetaan siihen tilaan, missä sitä eniten käytetään. 

Rakennusten rakenteet voivat aiheuttaa katveita huoneisiin ja näiden selättämiseksi voit kokeilla laitteen siirtämistä, mikäli se on mahdollista. Hyviä vinkkejä tukiaseman sijoittamiseen löydät verkkosivuiltamme. Mikäli kuuluvuutta ei piisaa asunnon toiseen päähän, yksi tapa on jatkaa langatonta verkkoa esimerkiksi wifi-toistimen tai toisen reitittimen avulla. Muista myös että tällöin nopeus ei ole ihan sitä luokkaa kuin välittömästi ensisijaisen tukiasemasi lähettyvillä.

 

Jos yhteydessä on ongelmia, aloita vianselvitys laitteiden uudelleenkäynnistämisellä. 

Mikäli uudelleenkäynnistäminen ei poista ongelmaa, siirry testaamaan yhteyttä kaapelin avulla. Jos kaapelilla pelittää, on vika todennäköisesti langattomassa yhteydessä. 

 white-male-1834131_960_720.jpg

 

Langattoman yhteyden parantaminen on mahdollista

Yksi parhaimmista keinoista on kokeilla vaihtaa langattoman verkon kanavaa. Jos sulla on käytössä Inteno, Thomson tai Technicolor, löydät ohjeet Apu ja tuki -sivustolta

Käytössä olevan laitteen ohjekirja auttaa myös, joten vilkaisehan sieltä mikäli asetuksien rukkaaminen ei ole tutuinta puuhaa. 

 

Olemassa on sovelluksia, joiden avulla voit selvittää WiFi -kuuluvuuden tilanteen. Esimerkiksi Androidille löytyy WiFi Analyzer. Sovelluksen avulla saat runsaasti lisätietoa alueella olevista langattomista verkoista. Tietojen avulla voit asettaa modeemisi/reitittimesi käyttämään sitä vähiten ruuhkaista verkkoa. 

Lisätietoa sovelluksesta ja sen käytöstä löydät täältä. 

Samantyyppisiä sovelluksia löytyy myös muille alustoille. Mulla on itselläni käytössä toi yllä oleva, ja sen avulla sainkin valittua reitittimelleni kanavan joka paransi langattoman yhteyden laatua huomattavasti. 


Tarkista myös, että laitteessasi on uusin ohjelmistoversio. Reitittimen päivittäminen voi ratkaista langattoman verkkosi ongelmat.

 

 

Onko yhteyden kanssa ongelmia kaikilla laitteilla, vai hidasteleeko se vain esimerkiksi toisella tablet-313002_1280.jpgkoneella?

Jos näin, ei ongelma sillon välttämättä ole tukiasemassa tai yhteydessä, vaan sillä kyseisellä laitteella. 

 

Täältä löydät kootusti hyviä vinkkejä langattoman verkon hidastelun tai pätkimisen poistamiseksi.

 

 

 

Mitä jos yhteys ei toimi ollenkaan? 

Toimiko yhteytesi aiemmin vai ilmenikö esimerkiksi reitittimen vaihdon yhteydessä? 

Mikäli kikkoja on koitettu yllinkyllin, voit vielä kokeilla tukiaseman resetointia. Tämä tapahtuu yleensä siten, että painat laitteen reset-nappulaa pohjassa 15-30 sekunnin ajan. Tarkemmat ohjeet löydät ohjekirjasta. 

Huomaa myös, että tehdasasetusten palautuksen yhteydessä menetät kaikki laitteen asetuksiin tehdyt muutokset. 

Yhteyttä kannattaa tämän jälkeen testata toisella laitteella, mikäli langattoman yhteyden kanssa on resetoinnista huolimatta vielä ongelmia. 

Lisävinkkejä löydät verkkosivuiltamme

 

 

Milloin tehdä vikailmoitus? 

Jos olet jo tarkistanut kodin laitteet sekä piuhat, ja olet todennut että ongelmat jatkuvat myös kaapelilla, voit tässä vaiheessa olla yhteydessä vikapalveluumme. Vikailmoituksen voit tehdä soittamalla, tai jättämällä sen näppärästi Omien Sivujen kautta. Vikailmoituksen jättöä varten löydät ohjeet täältä Yhteisöstä


Tässä koostettuna muutamia apukeinoja ongelmien ratkomiseen. 

Millasia kikkoja sulla on takataskussa?  

 

RaMaria
Ex-telialainen
Ex-telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Ongelmia-wifi-yhteydessa-Nappaa-vinkit-talteen/ba-p/128507
Linkki kopioitu
4 kommenttia 👇
Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

2,4GHz kuuluu paremmin ympäristössä, jossa fyysisiä esteitä. 5GHz taas kyllä ihan kohtalaisesti ja avoimessa tilassa ei käytännössä mitään eroa. Kuitenkin esim. kiviseinä estää 5GHz kantamaa reilusti.

 

5GHz melkein lähes aina vapaata taajuuskaistaa, 2,4GHz voi olla kaupungin keskustassa tai kerrostalossa ihan tukossa riippumatta käytettävästä kanavasta. Esimerkiksi tässä kuva Lahden keskustasta, kauppatorin laidalta. Ihmettelen suuresti, jos 2,4GHz Wifi pelittää kovinkaan hyvin. Kyseisessä paikassa taas 5GHz alueella kuului vain yksi ainoa tukiasema.

 

wifi2,4.jpg

 

 

Wifi Analyzer on oikeasti mainio sovellus. Siinä näkyy myös verkot, joista SSID -lähetys on piilotettu. Hyvä ohjelma kuuluvuuksien ihmettelyyn.

Poistettu käyttäjä
 

Eipä ole ollut ongelmaa,  Wi-Fi  toimii niin kuin pitää. VDSL2 toimii niin tasaisesti. 

 

Minulla on kaikki lähiverkossa,  tietokone,  tabletti ja pari kännykkää. 

 

WiFi analyysi sovelluksessa on mainoksia jotka ärsyttää ja siksi en käytä sitä. 

Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021

VDSL2:en toiminta ei ole riippuvainen Wifin toiminnasta. Ulkoverkosta voi dataa tulla tuutin täydeltä, mutta langaton lähiverkko voi olla tukossa, kuten tuossa yllä olevassa esimerkkikuvassani. 5GHz alueelta löytyy lähes aina riittävästi vapaata kaistaa, että käyttö onnistuu. Hienoa, että yheytesti toimivat!

 

Onhan tuossa jotain mainoksia, mutta ne on aika siedettäviä verrattuna sovelluksesta saatavaan hyötyyn. Paljon pahempia on monissa peleissä olevat pop-up -mainokset, jotka jumiuttavat kaiken hetkeksi.

olkitu
Kunniajäsen

2.4Ghz Wifit on lähes tulkoon tukossa kerrostaloalueilla. 5Ghz tukiasemilla kannattaa nykyään mennä pääasiassa kun taajuuskaistaa enemmän. Toki tässä kärsii usein kantamat mutta tulee muistaa että 5Ghz:ssä saa käyttää enemmän lähetystehoja 2.4Ghz sijaan. Toisin monet kotiin tarkoitetut laitteet käyttävät samoja kuin 2.4Ghz:ssä joten kantamakin näkyy olevan pienempi reilusti.

 

Itsellä ollut 5Ghz WLANit useita vuosia pääasiassa käytössä kun ainoa tapa on saada langaton toimimaan järkevästi kerrostalossa. Pääasiassa kuitenkin Ethernetillä menee verkko kun nopein tapa siirtää tavaraa luotettavasti sisäverkossa.