Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Palvelupuhelu ja palveluviesti.png

 

 

Joskus saattaa tulla eteen tilanne, että matkapuhelinlasku on suurempi kuin aiemmin. Lasku näyttää muuten samanlaiselta kuin ennenkin, mutta sisältää erikoisia puheluita ja palvelutilauksia, joita laskulla ei yleensä ole ollut. Kerronkin nyt tässä blogissa mitä palvelunumerot ja palvelutilaukset yleisesti ovat, asiointi-, hyöty- ja viihdepalveluiden eroista sekä miten voit halutessasi niitä rajoittaa.

 

Vaikka laskulla on palvelupuheluita, ne kaikki eivät suinkaan ole aikuisviihdettä tai muuten kovin arvokkaita minuuttihinnoiltaan, mikä on hyvin yleinen harhaluulo. Soitto Telian asiakaspalveluunkin luokitellaan palvelupuheluksi, vaikka veloitus on vain normaalin matkapuhelumaksun tai paikallisverkkomaksun verran.

 

Palvelunumerot

 

Palvelunumerot luokitellaan numeron alkuosan mukaan joko maksuttomiin, maksulisiin mutta edullisiin, tai erityismaksullisiin numeroihin. 

 

Soittajalle maksuton kotimaassa:

0800-1- palvelunumero

 

Soittajalle edullinen, perusmaksullinen:

0203-palvelunumeroon soittaminen maksaa soittajalle 8,4 snt/puhelu + 16,69 snt/min

 

Erityismaksulliset:

010- ja 020 alkuiset Yritysnumerot
0200 yleishyödylliset palvelut

0600-1 tai 0600-8 asiointipalvelut

0700-8 ajanvietepalvelut

0700-1 aikuisviihde

 

Näissä puheluissa hinnoittelu vaihtelee ja jokainen palveluntarjoaja määrittelee kokonaishinnan itse. Kaikkiin ei ole kallista soittaa, vaan hinnat vaihtelevat paljonkin. Esim. yritysnumerot ovat yleensä hyvinkin huokeita.

 

Palvelunumerot ja niihin soittaminen jaotellaan on joko maksuttomiin, edullisiin, tai erityismaksullisiin numeroihin.Palvelunumerot ja niihin soittaminen jaotellaan on joko maksuttomiin, edullisiin, tai erityismaksullisiin numeroihin.

Palvelutilaukset

 

Näitä ovat esimerkiksi matkapuhelimella tehdyt ostokset, joko jonkin sovelluksen kautta tai tekstiviestillä, esim. julkisen liikenteen matkaliput, juoma-automaatit, TV-äänestykset ja kilpailut. Viestit lähetetään kunkin palvelun omaan lyhytvalintanumeroon. Telialla kaksi tutuinta numeroa ovat 15400 ja numeropalvelu 02001000.

Joskus laskulla on veloituksia vastaanotetuista tekstiviesteistä, jotka näkyvät erittelyssä palveluviestien kohdalla. Nämä veloitukset tulevat esim. siitä jos on antanut netissä puhelinnumeronsa vaikkapa johonkin arvontaan ja näin kytkeytyy liittymälle palvelu, joka laskuttaa automaattisesti määrätyn summan tietyn väliajoin. Jokaisessa tällaisesta palvelussa on aina annettu ohjeistus miten palvelun saa lopetettua.

 

 

Palvelutilaukset ovat erityismaksullisia tekstiviestejä, joista saat lisätietoja suoraan palveluntarjoajalta.Palvelutilaukset ovat erityismaksullisia tekstiviestejä, joista saat lisätietoja suoraan palveluntarjoajalta.

Palvelunumero- ja palveluviestiestot

 

Voit halutessasi rajoittaa soittamista ja viestin lähettämistä maksullisiin palvelu- ja viihdenumeroihin.

 

Tätä suositellaan erityisesti alaikäisten lasten liittymiin. Estot  ovat myös turvallisuustekijä mikäli puhelin katoaa tai se joutuu vääriin käsiin. Myös ulkomaanpuheluestoa kannattaa tästä syystä harkita. Yleisesti voidaan sanoa, mitä pienempi lapsi, sitä laajemmat estot.

 

Estoja voi kytkeä päälle ja pois maksutta kirjautumalla telia.fi -sivustolle. Valittavissasi ovat seuraavat rajoitukset:

 

Aikuisviihde-esto

Estää tekstiviestit aikuisviihdenumeroihin (tietyt 178 ja 179 -alkuiset SMS-numerot). Esto sallii kaikki muut erityismaksulliset palvelunumerot.

Estää puhelut aikuisviihdenumeroihin (tietyt 0700 -numerot). Esto sallii kaikki muut erityismaksulliset palvelunumerot esimerkiksi numerotiedustelun.

 

Viihde-estot

  • Estää tekstiviestit ajanviete- ja aikuisviihdepalveluihin (170 - 175 -alkuiset SMS -numerot, esim. tekstiviestiäänestykset). Esto sallii tekstiviestit maksullisiin asiointi- ja hyötypalveluihin.
  • Estää puhelut ajanviete- ja aikuisviihdepalveluihin (0700-numerot, esim. keskustelulinjat). Esto sallii puhelut maksullisiin asiointi- ja hyötypalveluihin.

Hyötyestot

  • Estää tekstiviestit asiointi- ja hyötypalveluihin (esim. limsapullotilaukset), sekä 16-alkuisiin SMS-numeroihin (esim. tekstiviestiäänestykset). Esto sallii mm. numerotiedustelun ja pankkipalvelut. Tämä esto estää myös mobiilimaksamisen.
  • Estää puhelut asiointi- ja hyötypalveluihin (0600-numerot, esim. aikataulutiedustelut ja limsapullotilaukset), ajanviete- ja aikuisviihdenumeroihin (0700-numerot, esim. maksulliset keskustelulinjat). Esto sallii mm. numerotiedustelun ja pankkipalvelut.

 

Palveluesto (laajin)

Estää puhelut kaikkiin erityismaksullisiin palvelunumeroihin sekä yritysnumeroihin, mukaan lukien mm. numerotiedustelu, taksin tilaaminen, pankkipalvelut sekä limsapullotilaukset. HUOM! Väliaikaisesta ongelmasta johtuen roaming-puhelut ja -viestit eivät toimi mikäli liittymällä on samanaikaisesti tämä esto sekä Data Roaming -esto EU/ETA-maiden ulkopuolella.

 

 

Liittymääsi voit kytkeä maksuttomia estoja, joilla pystyt rajoittamaan lisämaksullisten palveluiden käyttöä.Liittymääsi voit kytkeä maksuttomia estoja, joilla pystyt rajoittamaan lisämaksullisten palveluiden käyttöä.

”Laskussa on nyt varmasti virhe!”

 

Palveluntarjoajan pääset näppärästi tarkistamaan Suomen palvelunumerot -nettisivulta 

joko laskulta löytyvän palvelunumeron tai maksunsaajan nimen perusteella. Mikäli veloitus on sinusta aiheeton, voidaan laskusta tilata puheluerittely josta selviää tapahtuman tarkemmat tiedot; pvm ja ajankohta, puheluissa kesto ja veloitus. Tilauksen saa tehtyä maksutta telia.fi Laskuarkistosta ja erittely on tilattavissa n. 4kk laskun päiväyksestä.

 

Mahdolliset kyselyt kannattaa tehdä suoraan palveluntarjoajalle, koska he näkevät mistä palvelusta veloitus on tullut. Yhteystiedot löytyvät helpoiten googlettamalla. Usein nämä palveluntarjoajat vastaavat kyselyihin suomeksi, mutta joskus on kysyttävä englanniksi. Silloin tietysti me autamme selvityksen tekemisessä, ja toki muissakin hankalissa tilanteissa.

Katjane
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Palvelupuhelut-ja-Palvelutilaukset-laskulla-mita-ne-ovat-ja/ba-p/185099
Linkki kopioitu