peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
53059 Jäsentä
152490 Kirjoitusta
Katso mitä kaikkea voit tehdä Yhteisössä
^

Hienoa, kun tulit Yhteisöön. Täältä löydät valtavasti keskusteluita, blogeja ja ratkaisuja. Voit keskustella yhdessä muiden samanhenkisten jäsenten sekä ajoittain myös työntekijöidemme kanssa. Kokosimme sinulle kolme vinkkiä jotta pääset nopeasti kartalle siitä, mistä Yhteisössä on kyse.

ETSI JA LUE

Etsi tietoa, selaa keskusteluita ja lue blogeja. Joku toinen on saattanut jo painia saman ongelman kanssa ja saada siihen ratkaisun. Jos et löydä etsimääsi, aloita uusi keskustelu ja kysy neuvoa osaavilta jäseniltämme.

HAKUUN

JÄSENET AUTTAVAT TOISIAAN

Yhteisössämme jäsenet neuvovat toisiaan ja keskustelevat keskenään. Törmäät nopeasti myös VIP-jäseniimme. He kaikki ovat tavallisia asiakkaita kuten sinäkin.

TUTUSTU

OSALLISTU JA KEHU

Osallistu keskusteluihin, skaboihin ja pilotteihin. Kerro kokemuksistasi, ratko muiden ongelmia. Samalla keräät arvomerkkejä ja etenet Yhteisössä pidemmälle. Sinulla on mahdollisuus päästä jopa VIP-jäseneksi.

LUE LISÄÄ

Telian 5G robotti aloitti työt Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Moderaattori
Moderaattori

Telian 5G robotti aloitti työt Helsinki-Vantaan lentoasemalla

5G-robotti-helsinki-vantaa.jpg


Helsinki-Vantaa on nyt maailman ensimmäinen 5G-lentoasema, kun Telia käynnisti 5G-verkon lentokentälle. Samaan aikaan alkoi myös Telian ja Finavian yhteisprojekti, jossa testataan itsenäisesti toimivan 5G-robotin hyödyntämistä lentokentän työntekijöiden apuna arjen askareissa. Robotti pystyy myös tuottamaan lentomatkustajille uudenlaisia elämyksiä ja mahdollisuuksia, joten tässä ollaan erittäin mielenkiintoisen kehityksen kärjessä.


Tämä nokkela 5G-robotti on asettunut lentoaseman T2-terminaaliin non-Schengen-alueelle. Hankkeessa tutkitaan, miten matkustajat ja henkilökunta suhtautuvat palvelutehtäviä hoitavaan robottiin. Tarkoitus on testailla erilaisia käyttömahdollisuuksia robotin kanssa.


”Robotti voi välittää reaaliaikaista videokuvaa terminaalista ja mahdollistaa etäohjauksen kautta tai autonomisesti vaikkapa terminaalialueiden tarkastuksen, näin voidaan nähdä että kaikki toimii kuten pitääkin. Robotti voi myös opastaa matkustajia terminaalialueella, ja tarkoitus on testata pilotin aikana erilaisia käyttötapauksia”, kertoo Heikki Koski, Finavian Chief Digital Officer.


Lentokentän 5G-verkko ja 5G:n tulevaisuus


Helsinki-Vantaalle avattu 5G-verkko on rakennettu Nokian tekniikalla ja tukiasema hyödyntää 28 GHz:n taajuusaluetta. Kyseessä on ensimmäinen ns. millimetriaaltoja hyödyntävä julkinen 5G-käyttöönotto Suomessa.


Telian 5G-verkko toimii Viestintäviraston myöntämillä testitaajuuksilla. Varsinainen kaupallinen toiminta 5G-verkossa voidaan aloittaa vuoden 2019 alussa, jolloin valtioneuvoston myöntämät uusien taajuuksien toimiluvat astuvat voimaan. Telia voitti 1.10. päättyneessä taajuushuutokaupassa 5G-taajuudet 3,5 GHz:n taajuusalueella.

 

”5G tulee ensimmäisenä yrityksiin, erityisesti teollisuuden automaation ja prosessien etähallinnan tueksi. 5G:n viiveettömät yhteydet ja massiivinen kapasiteetti tulevat erinomaiseen käyttöön lentoasemalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä ja dataa, ja jossa sekä turvallisuus että sujuva palvelu ovat ensiarvoisen tärkeitä”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

 

Monet on kyselleet, että milloin tulee ensimmäisiä kuluttajille suunnattuja 5G laitteita markkinoille. Toistaiseksi eletään aika vahvasti huhujen varassa, mutta joidenkin arvailujen mukaan useampi valmistaja olisi tuomassa 5G kyvykkäitä puhelimia markkinoille jo ensi vuoden aikaan. Näihin on toki hyvä suhtautua pienellä varauksella, mutta toki kehitys kehittyy!

 

5G-verkko.PNG 

Lue lisää 5G:n mahdollisuuksista ja mitä se tarkoittaa sinunkin arjessa