5G

Tulevaisuuden verkko on kohta täällä

  • 16 November 2021
  • 20 kommenttia
  • 33 katselukertaa
Tulevaisuuden verkko on kohta täällä
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10285 kommenttia

Kevät 2018 on ollut vauhdikasta aikaa 5G:lle. Uuden sukupolven mobiiliverkko nostaa sekä verkon kapasiteetin että nopeuden tasolle, jota ei ole ennen koettu. Olemmekin koko kevään ajan tehneet hommia, jotta saat huippunopeat 5G-yhteydet käyttöösi mahdollisimman pian.

 

Lähes reaaliaikainen 5G-verkko tulee mullistamaan urheilun ja viihteen katsojakokemuksen, eSports-pelaamisen ja yritysmaailman – ja näistä kaikista löytyy jo esimerkkejä.
 
Lue lisää sivuiltamme.
 

Mitä 5G tarkoittaa kilpapelaamiselle? Testasimme tätä Kampissa toukokuussa:

 

 

 

Mitä sinä odotat 5G:ltä kaikkein eniten?


20 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Eniten odotan verkon kapasiteetin nousua.

Käyttäjätaso 7

Tavalliselle netinkäyttäjälle 5G tuo helpotusta vasta vuosien päästä , sillä ensin pitää saada uudet taajuuskaistat käyttöön ja rakentaa kuituverkkoa paljon. 5G saanee ensi vuonna käyttöönsä 3,5 GHz kaistan , jolla on mahdollista nostaa kaistanleveyttä noin 100 MHz:iin , joka mahdollistaa 1Gbit/s nopeudet.

 

Korkeamman taajuuden kantama tosin ei ole kuin satoja metrejä eli tukiasemia joudutaan rakentamaan melkein jokaiseen lampputolppaan.

 

Ensimmäiseksi 5G tulee käyttöön erilaisissa IoT-sovelluksissa ja kenties suuremmissa asutuskeskuksissa , mutta haja-asutusalueelle sitä ei välttämättä tule koskaan. Jos tulee , niin vasta sitten kun nykyisten verkkojen alempia taajuuksia poistuu käytöstä.

 

Siis enpä odota 5G:ltä vielä pariin vuoteen oikein yhtään mitään.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Nokian insinöörien kommenteissa ja joissain muissakin ollaan kuvattu 5G NR 3,5GHz kantamaa jokseenkin samaksi kuin 3G 2100MHz taajuudella. Aika näyttää, miten se leviää ja millä tahdilla. Taannoin Mikrobitissä haastateltiin operaattoreiden verkkojohtajia. Jossain leirissä oltiin sitä mieltä, että ensin kaupungit/pk-seutu, mutta toisaalla taas ajateltiin, että 5G on järkevä tuoda sinne missä käyttäjiä on eikä vain sitoa suurimpiin kaupunkeihin.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14
En kauheasti odota, kun on nyt kuitu suoraan kotiin asti. Mobiilikäytössä riittää 4G vielä toistaiseksi, toki olisihan siitä tiettyä etua jos työ- tai lomamatkoilla yms. toimisi täysi giga kotiin. Tällä hetkellä 4G:llä pääsee kotiin noin 20 Mbit nopeuksilla.
Kunniamerkki +14

Lähinnä varmaan nopeuksien kasvua ja peittoalueen paranemista. Ei täällä helsingissäkään joka paikassa lte verkkokaan toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta siihen on tosiaan aikaa ennenkö normi käyttäjän ulottuvissa ko. verkko on, vdsl2 mennään ainakin siihen asti vielä :)

Odotan tai toivon, ettei 5G:n rakentaminen pääkaupunkiseudulle tai isoimpiin kaupunkeihin syö resursseja maaseudun 4G-verkon parantamiselta. Siellä kun ei useinkaan ole mitään muuta yhteyttä saatavilla ja parantamisen varaa on sekä kattavuudessa, että kapasiteetissa.

Käyttäjätaso 7

@Purnipsi

 

"Nokian insinöörien kommenteissa ja joissain muissakin ollaan kuvattu 5G NR 3,5GHz kantamaa jokseenkin samaksi kuin 3G 2100MHz taajuudella."

 

Vähän on optimistista asennetta tuossa.  :smileyvery-happy:

 

Ulkotiloissa ja avoimessa maastossa erot ovat kohtuullisen pieniä , mutta sisätiloissa ero on huomattava. Ei niille fysiikan laielle mitään voi. Korkeampi taajuus ei läpäise rakenteita yhtä hyvin ja vaimenee avoimessa tilassakin nopeammin.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@kustaa1967 Sinänsä olet oikeassa, mutta toisaalta 5G:ssä tulee käyttään mm. Beamforming joka taas auttaa erityisesti heikommassa signaalissa olevia käyttäjiä. Eli tekniikka paranee miten 5G:tä toimitetaan ja taajuuskaistaa kasvaa. Näin se korkeampi taajuusalue ei heikennä toimivuutta sisätiloissa. Toki kuitenkin jatkossa energiatehokkaat rakennukset aiheuttavat ongelmia entisestään, mutta sitä varten tuodan se valokuitukin sisälle sitten asti tai ulkoisella antennilla sisälle. 


 


Alussa vielä lisäksi 5G ja 4G toimivat yhdessä. Mutta ei tässä nyt mitään kiirettä ole, 5G-aikakausi on vasta 2020-luvulla. Langaton yhteys kun on niin nopeuden vaihteluväli pysyy jatkossa vaikka kapasiteetti kasvaisikin. 4G:llekin sitä kapasiteettia varmasti tulee lisää. 

Käyttäjätaso 7

@olkitu

 

"Sinänsä olet oikeassa, mutta toisaalta 5G:ssä tulee käyttään mm. Beamforming joka taas auttaa erityisesti heikommassa signaalissa olevia käyttäjiä. Eli tekniikka paranee miten 5G:tä toimitetaan ja taajuuskaistaa kasvaa."

 

Juu se on totta , että Beamforming parantaa tilannetta , mutta ei se mikään oikotie onneen ole eikä koske kaikkia. Kaiken lisäksi se Beamforming on jo käytössä suurimmassa osassa 4G-tukiasemia eli ei mitään uutta ja ratkaisevaa.

 

Kaistanleveys kyllä kasvaa ja sitä mukaa nopeudet , mutta kaikesta huolimatta 5G vaatii , että solukokoa pienennetään tuntuvasti eli tukiasemia pitää lisätä runsaasti.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

3,5GHz solut sanotaan tulevan nykyisiin 1,8GHz saitteihin. Ja maaseudulle 700MHz taajuudella. Oletteko huomannu, että Elisa ja DNA eivät ole rakentaneet lte700MHz olieastaan kuin pari saittia... Liekö sattumaa?

Käyttäjätaso 7

@Purnipsi

 

"Ja maaseudulle 700MHz taajuudella. Oletteko huomannu, että Elisa ja DNA eivät ole rakentaneet lte700MHz olieastaan kuin pari saittia... Liekö sattumaa?"

 

Niinpä. Huomattu kyllä on.  :smileyvery-happy:

 

Tuo 700 MHz olisi muuten maaseudulle ihan sopiva , mutta vaatisi varmaan 5G:tä varten toimilupien päivitystä. Nythän operaattoreille on myönnetty vain 10 MHz kaistanleveys ja se ei toisi lisänopeutta 4G:hen verrattuna juuri mitään.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Ei 700Mhz alueella enempää kaistaa olisikaan oikeastaan että tolla 10Mhz:lla mennään. Kyllä se nopeuttaa kun jatkossa yhteydet ovat molemmilla taajuuksilla eli kuorma tasaantuu maaseudun B20 että B28 välille sitten jatkossa. Tietysti ei saada huippu gigabitin nopeuksia, mutta mikäli nyt on 10Mbps niin varmaan sielä sitten tulee enemmän vähän aikaa. 


 


Mutta ei tämä 5G mikään ihme ole, eli mikäli oikeasti nopeutta tarvitaan niin valokuitu sinne perille on vedettävä jatkossakin. Se maksaa mutta sillä sitä nopeutta saa perille asti. 

Käyttäjätaso 7

Joo näinhän se on.

 

Kunhan saisivat edes LTE-A:n toimimaan kombolla 700 MHz, 800 MHz ja 1800 MHz , niin siitä olisi vähän apua. Se on ihan totta , ettei landella kannata haaveilla giganopeuksista ainakaan vähään aikaan. Se kun edellyttäisi sitä 3,5GHz kaistaa ja paljon kuitua toimiakseen.

 

PS. Tämä blogipuoli on vähän typerä , kun täällä ei voi lainata kuin aloitusviestiä , vai enkö vain osaa? No perinteinen copy-paste kyllä toimii.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@kustaa1967 , en nyt täysin ulkoa muista, mutta 700 ja 800 ovat sen verran lähekkäin, että ca niiden välillä ei ole helppo toteuttaa. Sitä on tutkittu, ettei ole päätelaitteelle helppo ratkaisu.


 


 


Markkinamiehet ovat puhuneet, että kun nykyinen 4G antaa 10Mbps kaikkialle, niin 5G 700 antaisi sen 100Mbps. Toki 5G:n myötä spectral efficiency kohoaa, jolloin samoillla resursseilla saadaan enemmän nopeutta. Samoin, kuulemma jo SINR 5dB tasolla tavoitetsan hyviä nopeuksia. Sitä en tiedä, miten tuo suhtautuun laatuparametrien kanssa 4G:hen, ei varmaankaan voi suoraan vertailla.@

Käyttäjätaso 7

@Purnipsi

 

"Markkinamiehet ovat puhuneet, että kun nykyinen 4G antaa 10Mbps kaikkialle, niin 5G 700 antaisi sen 100Mbps. Toki 5G:n myötä spectral efficiency kohoaa, jolloin samoillla resursseilla saadaan enemmän nopeutta. Samoin, kuulemma jo SINR 5dB tasolla tavoitetsan hyviä nopeuksia."

 

Markkinamiehet kyllä puhuvat milloin mitäkin. Toki jokinmoista parannusta nopeuksiin 5G tuonee 4G:hen verrattuna sillä 10 MHz kaistallakin. Lopputulos mielestäni riippuu siitä miten ne tukiasemat konffataan eli nähtäväksi jää , mikä se nopeusparannus lopultakin käytännössä on.

 

Ja joka tapauksessa sitä alkaa näkyä aikaisintaan ensi vuonna.

Kunniamerkki +4

Niin eli tuosta 5g:stä ei tule tänne maaseudulle olemaan mitään apua kun tuo 3.5GHz ei täällä kanna mihinkään, ja hitaammassa taas jäädään mopen osaan :/

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Tulee muistaa että 700Mhz eikä 3.5Ghz ole ainoita 5G-verkon taajuuksia. 5G-verkko kun skaalautuu sieltä 400Mhz luokasta tuonne 60Ghz luokkaan. Sieltä kin vapautuu muita taajuuksia ja yhdistelemällä edelleen kuten LTE-A:ssa (4G+) tehdään. Varmasti 5G-paranaa tämän toimivuutta.


 


Esimerkiksi 2100Mhz 20Mhz 3G vapautuu pian kun puhelut siirtyvät 4G.lle. Luulenpa että 2025 menneessä taajuusalue on 4G/5G-käytössä kokonaan. Tätä taajuusaluetta on jo 4G.lläkin käytössä aika pitkälti ainakin puolet siitä ja puolet vielä 3G.llä.


 


4G kuitenkin kehittyy ja tukiasemia päivitetään max 1Gbps tukeviksi lisämällä kantoaaltoja tukiasemiin. 


 


Mutta mikäli varmaa nopeutta haluaa ja matalaa viivettä niin sen tarjoaa se valokuitu kotiin. Voi jo katsoa kuinka nopeat verkot Ruotsissa on esimerkiksi ja ottaa mallia sieltä. 

Eikö voitais hypätä suoraan 6 g verkkoon  jättää 5 g väliin .

https://yle.fi/uutiset/3-10188648

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +6

@olkitu 2G/3G verkkoja ei voida vieläkään ajaa täysin ajas eli Suomessa on aika monta etäluettavaa sähkömittaria/rikosilmoituslaitteistoa/yms... jotka vaatii nimenomaan noita.

 

 

@MMALINEN 6G:tä ei kannata edes haaveilla vuosikausiin, katsotaan ehkä 10v päästä 2030 luvulle tultaessa.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@kurkitopi 3G säilyy kyllä 900Mhz-taajuusalueella kuten 2G-verkko. Jos ei asiakkaat maksa 2G/3G-verkon ylläpidosta nämä yritykset siis ketkä mittarit ja muut omistaa ei taida operaattorilla intoa ylläpitää ikuisuuteen. Toki vielä myös näien lisäksi roaming-asiakkaat käyttävät 2G/3G-verkkoja sillä VoLTE-roaming on harvinaista. 3G 2100Mhz ajetaan alas ensin - sitä on jo tehtykin meillä aika monessa paikkaa ja ajetaan vain 900Mhz:llä. Nykyisella tekniikalla voidaan ajaa Dual Carrieria 900Mhz samaanaikaan 2G:n kanssa nykyisellä taajuuskaistalla.


 


Taiwanissa mm. on 2G sammutettu viime vuonna ja nyt tänävuonna menee 3G kiinni mitä olen ymmärtänyt. Tässä se hauska juttu että 4G-verkon kautta puhelut menevät sielä VoLTE:na kyllä mutta esimerkiksi roaming on ongelma, koska VoLTE-roamingia on vain todella vähän käytössä maailmalla, olikohan Japanissa käytössä ja jossakin muualla. Toki VoWIFI toimii sitten mutta vain WIFI-verkossa.

Vastaa