VR ja AR – termit tutuiksi



 


VR ja AR ovat lyhenteitä sanoista Virtual Reality ja Augmented Reality. Virtual Reality, eli virtuaalitodellisuus vie sinut kokonaan toiseen todellisuuteen – paikkoihin, joihin et välttämättä koskaan pääsisi. Augmented Reality, eli lisätty todellisuus tuo todellisuuteen virtuaalisia elementtejä, joita voit katsoa älypuhelimen sovelluksen kautta. Nämä tekniikat tuovat monipuolisia mahdollisuuksia sekä innovatiivisia sisältöjä niin pelaamiseen, elämysteollisuuteen sekä mobiilisovellusten käyttöön.


 


 


Virtuaalitodellisuus tarjoaa uudenlaisia elämyksiä


 


Virtuaalitodellisuus (VR) on tietokoneella luotu keinotekoinen maailma, johon pääset laittamalla virtuaalilasit silmille. Virtuaalinen ympäristö pohjautuu tietokoneella tehtyyn visuaaliseen vaikutelmaan, joka luodaan näkyviin päähän laitettavilla laseilla. Virtuaalitodellisuudessa pääset lähelle aitoa kokemusta, sillä siitä on mahdollista saada aidon todellisuuden tuntuinen. Tässä keinotekoisessa ympäristössä kaikki on mahdollista, sillä siinä eivät fysiikan lait päde – esimerkiksi tilan korkeuden ja syvyyden voi ymmärtää aivan toisella tavalla.


 


Virtuaalitodellisuus tuo vaikuttavia mahdollisuuksia esimerkiksi pelaamisen saralle sekä elokuvien katseluun. Se avartaa myös matkustamista, sillä sen avulla voit päästä kokemaan myös sellaisia paikkoja, joihin et muuten pääsisi.


 


 




Lisätty todellisuus mullistaa mobiilipelaamisen


 


Lisätty todellisuus (AR) tarkoittaa puolestaan virtuaalisten elementtien lisäämistä todellisen maailman päälle. Sen kautta pystyt tarkastelemaan ympäröivää maailmaa, johon on sijoitettu tietokonegrafiikan avulla virtuaalisia elementtejä, kuten kuvaa, ääntä, videota tai tekstiä. Lisätyn todellisuuden näkymää pystyt tyypillisesti tarkastelemaan esimerkiksi älypuhelimen tai tabletin läpi. Niin kuin virtuaalitodellisuus, myös lisätty todellisuus tuo sinulle uudenlaisia mahdollisuuksia muun muassa työskentelyyn ja pelaamiseen. Kovaa vauhtia yleistyvä 5G tarjoaa osaltaan reaaliaikaisen AR-kokemuksen viiveettömyyden myötä.


 


Uusissa mobiilipeleissä on yhä enemmän hyödynnetty lisättyä todellisuutta. Tunnetuin esimerkki lisättyä todellisuutta hyödyntävästä pelistä on Pokémon Go, joka sai suuren suosionsa siivittämänä puoli maailmaa liikkeelle ja jahtaamaan erilaisia pelihahmoja pitkin kaupunkia. Se myös samalla tarjosi monelle ensimmäisen kosketuksen lisättyyn todellisuuteen.


 


Lisättyä todellisuutta on hyödynnetty myös monissa sovelluksissa. Esimerkiksi AR by Telia on lisättyyn todellisuuteen pohjautuva Telian sovellus, joka yhdistää hauskasti todellisen ja virtuaalisen maailman. Kun avaat sovelluksen ja kohdistat laitteesi kameran herätteeseen, AR-kokemus avautuu ja pääset tutustumaan lisätyn todellisuuden maailmaan!


 



 


 


Lue lisää:



0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa