Viikonlopun leffatärpit: Oikeuden puolesta & Van Gogh - ikuisuuden porteilla



 


Tämän viikon leffatärpeissä esittelyssä on kaksi Telia TV Vuokraamon uutuuselokuvaa, jotka perustuvat todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin. Ensimmäinen on tarkasti kuvattu tositarina - elokuvan päähenkilö osallistui käsikirjoituksen suunnitteluunkin. Jälkimmäinen perustuu tositarinaan hieman löyhemmin ja spekuloiden tapahtumien kulkua tekijöiden näkemysten mukaiseksi. Elokuvat käsittelevät merkittäviä henkilöitä, joista toinen on vaikuttanut Yhdysvaltojen tasa-arvolakeihin ja toinen jättänyt jälkensä maailmantaiteeseen.


Oikeuden puolesta (2018)


116min


 



Mimi Lederin ohjaama elokuva kertoo tositarinan asianajaja Ruth Bader Ginsburgista, joka taistelee naisten oikeuksien puolesta segregaation vähentämiseksi. Ginsburg nousi miesvaltaisena aikana arvostetuksi juristiksi ja lopulta Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi tinkimättömyydellään ja kovalla työllään sukupuoliroolien tasoittamiseksi. Nyt jo 85-vuotias teräsmummo Ginsburg on työskennellyt korkeimman oikeuden tuomarina vuodesta 1993, eikä hänen uraansa ole estäneet uusiutuneet syövät tai maailmanmullistukset.


 


Elokuva kertoo Ginsburgin uran alkuvaiheista opiskelijana ja aloittelevana juristina 1950- ja 1970-luvuilla. Hänen nuoruuttaan kuvataan muun muassa opiskeluaikoina Harvardissa, jossa naisten asema oli selvästi miesten alapuolella. Siellä hän oli yksi yhdeksästä naisesta 500 miehen joukossa. Sama miesvoittoinen meno jatkui myös aloittavana juristina, joka motivoi Ginsburgia vaikuttamaan sukupuolisyrjintään omalla panoksellaan. Ja mihin se panos kantoikaan.


 


Ginsburgin roolissa nähdään Felicity Jones ja hänen aviomiestään Martin D. Ginsburgia esittää Armie Hammer. Elokuvassa kuvataan paljon Ginsburgin avioliittoa ja miestä, joka tuki hänen tasa-arvopyrkimyksiään loppuun asti. Ginsburg itse halusi lukea käsikirjoitukset tarkasti, että elokuvassa todella kuvataan aidosti tapahtumia esimerkiksi oikeussaleissa. Hän onkin käsikirjoittajan Daniel Stieplemanin täti.


 



Van Gogh – ikuisuuden porteilla (2018) 


111min


K12


 



Julian Schnabelin ohjaama elokuva kertoo arvostetun taiteilijan viimeisistä vuosista ja taiteesta. Elokuvassa suurtaiteilija Vincent van Goghin ura on hiipumaisillaan, ja ympäristön painostamana hän saa psykologisia arvioita mielisairaaloissa. Elokuvassa kuvataan yksinäistä hollantilaistaiteilijaa, jota ei ymmärretä ja joka alkaa epäillä itseään ja omaa mielenterveyttään. Sen lisäksi siinä keskitytään taiteilijan rakastettuihin maalauksiin ja ranskalaismaisemiin niiden taustalla.


 


Elokuvan loppu spekuloi kysymystä siitä, mihin taiteilija lopulta kuoli: luotiin oman käden kautta vai teinipoikien aiheuttamaan vahinkolaukaukseen. Aiemmissakin taiteilijasta tehdyissä elokuvissa ja dokumenteissa juuri tämä kysymys on ollut pinnalla.


 


Tunnettu ja arvostettu näyttelijä Willem Dafoe sai pääosaroolistaan Oscar-ehdokkuuden ja hän onkin näyttelijäsuorituksellaan elokuvan kantava voima. Van Goghin pikkuveljeä Theoa näyttelee Rupert Friend ja ystävää Paul Gauguinia Oscar Isaac.


 


Elokuvan kerronta ja kuvaus on ohjaajalleen tyypillisen alleviivatun taiteellinen, joten se ei sovi ihan kaikille tyypillisemmistä Hollywood-leffoista pitäville. Kaikessa erikoisuudessaan elokuva on kuitenkin kaunis matka taiteilijan mielen maisemiin, jotka johtivat upeiden maailmankuulujen teosten syntymiseen.


 



 


Lue lisää: 



0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa