Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 64328
Kirjoituksia 174991

Koronavilkku.png

 

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuottama älypuhelinsovellus, jonka avulla saat tiedon mahdollisesta altistuksesta koronavirukselle. Sovelluksen tarkoituksena on tavoittaa koronavirukseen sairastunut henkilö ja ohjeistaa käyttäjää toimimaan voimassa olevien toimintaohjeiden mukaisesti ja hakeutumaan terveydenhuollon palveluiden piiriin. Sovelluksen on toteuttanut ohjelmistoyhtiö Solita. Kehittämistyöhön osallistuvat THL:n lisäksi STM, Kela ja SoteDigi Oy.


Operaattorit ovat lupautuneet auttamaan asiakkaitaan sovelluksen käyttöönotossa. Ongelmia voi tulla esimerkiksi sovelluskaupan käytössä tai puhelimen käyttöjärjestelmän päivityksessä. Koska kyse on yhteiskunnallisesti tärkeästä asiasta, haluamme omalta osaltamme olla jakamassa tietoa sovelluksesta. Tähän artikkeliin olemme koonneet meille Koronavilkusta yleisimmin esitettyjä kysymyksiä.

 

Mihin puhelinmalleihin sovellus on ladattavissa?

 

Koronavilkku-sovellus on mahdollista ladata App Store tai Google Play -sovelluskaupoista. Suorat linkit sovelluksen lataamiseen löytyvät myös Koronavilkku.fi-sivulla.

 

iPhone-puhelimissa sovellus vaatii toimiakseen iOS 13.5 tai sitä uudemman käyttöjärjestelmäversion, joka löytyy esimerkiksi iPhone 6s:stä ja sitä uudemmista iPhoneista. Android-puhelimissa Koronavilkku-sovellus toimii Android 6.0:lla tai sitä uudemmilla versioilla.

 

Uusimmissa Huawein puhelimissa ei ole Google Play -sovelluskauppaa, jonka myötä sovellusta ei löydy Huawein omasta AppGallery-sovelluskaupasta. Ongelma koskee niin Huawein omia puhelimia kuin Huawein Honor-puhelimia. Huawein puhelimista kuitenkin suosittuihin Huawei P30 Lite sekä Huawei P Smart 2019 -malleihin Koronavilkku-sovellus on mahdollista ladata. Sovelluksen kehittäjä kuitenkin etsii ratkaisua siihen, että Koronavilkun saisi myös muihin uusimpiin Huawein puhelimiin.


vinkkejä käyttöönottoon

 

Tarkista puhelimen tallennustila


Jos puhelimen tallennustila on vähissä, sovelluksia ei välttämättä voi ladata tai asentaa. Jotta saat vapautettua käyttöösi lisää tallennustilaa, kannattaa puhelimesta poistaa turhat sovellukset joita et käytä. Puhelimen tallennustilan kapasiteetin voi käydä tarkistamassa myös puhelimen asetuksista. Vanhemmissa puhelimissa sovelluksen käyttöönotto edellyttää käyttöjärjestelmäpäivityksiä, jota varten puhelimessa on oltava riittävästi tallennustilaa.


Kannattaa myös poistaa puhelimesta ylimääräiset kuvat ja videot, tai siirtää ne esimerkiksi pilvipalveluun. Pilvipalveluun tallennetut kuvat ja videot säilyvät tallessa, eivätkä ne vie tilaa puhelimesta.


Käyttöjärjestelmän päivitys


Koronavilkku-sovelluksen käyttöjärjestelmävaatimukset ovat Applen puhelimissa iOS 13.5 tai uudempi ja Android-puhelimissa vähintään vuonna 2015 ilmestynyt käyttöjärjestelmäversio 6.0 Marshmallow. Käyttöjärjestelmäversio on mahdollista tarkistaa puhelimen asetuksista (Apple: Asetukset > Yleiset > Ohjelmistopäivitys, sekä vastaavasti Androidissa: Järjestelmä > Lisäasetukset > Järjestelmäpäivitys).


Muista pitää Bluetooth-päällä


Koronavilkku toimii, kun se on ladattu sovelluskaupasta ja bluetooth on puhelimessa päällä. Sovellus hyödyntää Bluetooth Low Energy (BLE) -tekniikkaa, joka on vakio-bluetoothia kevyempi ja yksinkertaisempi tiedonsiirtotapa. Sen myötä sovelluksen vaikutus puhelimen akunkestoon on hyvin pieni. Jos kytket altistumisilmoitukset tai bluetooth-yhteyden pois käytöstä, sovellus ei voi tunnistaa kohtaamisia.


Android-puhelinten käyttäjien kannattaa huomioida se, että Android-puhelimissa paikannuksen ottaminen pois päältä estää Koronavilkkua toimimasta. Sovellus antaa ilmoituksen ”altistumisilmoitukset epäaktiivisia”, jos puhelimen paikannustoiminnot ottaa pois käytöstä. Tämä johtuu siitä, että bluetooth ja paikannus ovat kytköksissä toisiinsa laitteen käyttöjärjestelmän tasolla. Koronavilkku-sovellus ei kuitenkaan paikanna käyttäjää.


Akun optimointi


Joissain tapauksissa puhelimien virransäästöominaisuudet saattavat sammuttaa bluetoothin, joka on Koronavilkun toiminnan kannalta välttämätön. Esimerkiksi OnePlus-puhelimissa on "Sleep standby optimisation" -niminen ominaisuus, joka saattaa yön aikana sammuttaa bluetooth-yhteyden päältä.


Koronavilkku ulkomailla


Koronavilkku toimii teoriassa myös ulkomailla, mutta sovelluksesta on hyötyä lähinnä Suomessa. THL:n mukaan jokainen valtio vastaa oman sovelluksensa toteutuksesta, sillä sovelluksen täytyy keskustella taustalla toimivien tietojärjestelmien ja kansallisten terveydenhuollon järjestelmäratkaisujen kanssa.

 

puhelimien omat koronatutkat

 

Applen mukaan uusimman iOS 13.7 -päivityksen myötä koronailmoitukset eivät enää edellytä sovellusta, mikä ei pidä paikkaansa Suomessa. Applen tai Googlen seuranta ei toimi ilman Koronavilkkua, joka on määritelty Suomen terveydenhuollon viralliseksi ratkaisuksi tähän asiaan, eli sovellus kannattaa joka tapauksessa ladata.

 

Puhelin tunnistaa, että Suomen virallinen ratkaisu on Koronavilkku-sovellus, ja siten kehottaa lataamaan sovelluksen, kun laittaa Applen tai Googlen seurannan päälle. Päivitys ei huomioi esimerkiksi paikallisen terveydenhuollon erityispiirteitä.


Kannattaa myös huomioida, että sovelluskaupasta lataa varmasti oikean Suomen THL:n Koronavilkku-sovelluksen, sillä esimerkiksi App Storesta löytyy tällä hetkellä monia koronavirukseen liittyviä sovelluksia.

 

Koronavilkku-blogi.jpg

 


Tärkeimmät tiedot sovelluksesta ja sen käyttöönotosta on koottu Koronavilkku.fi-sivustolle.

 

 

5 kommenttia 👇
Herrasmies
Herrasmies
Viestejä 2 068 kpl

Yllätyin miten helppokäyttöinen ja ns. anonyymi on Koronavilkku. Sovellus ei kuluta akkua🔋juurikaan ja sen vuoksi pidän siitä.

 

Screenshot_20200912_080841_com.huawei.systemmanager.jpg

 

Käytän työni puolesta sovellusta kaikkien turvallisuuden takaamiseksi, koska kohtaan päivittäin ihmisiä. Eilen kohtaamisia oli kertynyt jo 145 kpl 🔑. Android-käyttöjärjestelmässä tämän voi tarkistaa menemällä Asetukset > Google > COVID-19-altistumisilmoitukset. Tätä toimintoa ei voi tarkistaa sovelluksen kautta. 

 

Screenshot_20200912_081221_com.google.android.gms.jpg

 

Sovellus ei kuitenkaan korvaa maalaisjärkeä eikä se ilmoita lähellä majailevasta koronatartunnan saaneesta potilaasta. 😀

 

Jos ennuste pitää paikkaansa, niin koronan vaikein vaihe pitäisi saavuttaa jouluun mennessä Suomessa, kun ihmiset siirtyvät sisätiloihin viettämään aikaa entistä enemmän. 

Velho
Velho
Viestejä 2 394 kpl

Itselläni iPhonessa tuo on, ja vaikka olenkin töissä aivan koronan etulinjassa (lue pandemiaosaston sairaanhoitaja) , ei ole tarkistuksia sovelluksen mukaan tullut. Ehkä asiakkailla ei ole älypuhelimia? Toisaalta itse kyllä saa tietää ihan eri reittejä, jos jollakulla sattuisi koronavirus olemaan, kun käytännössä reaaliajassa laboratoriovastauksia seuraillaan, sekä sitten myös altistuksista.

Lady
Lady
Viestejä 3 433 kpl

Minullakin on koronavilkku asennettuna iPhonessa, joka myös kulkee mukanani päivittäin.

Android puhelimeeni en ole vielä asentanut sitä.

iPhonessa altistusilmoitukset löytyvät näin :

Asetukset - Altistusilmoitukset- Käytössä - Altistustarkistukset- ( Avaa asetukset touch ID:llä ) - esim. tänään klo 9.41 - Uudet tiedostot ja sitten näkyy tälläinen näkymä :

 

20200912_180104.jpg

 

Yhteisömanageri
Viestejä 389 kpl

Olipa mielenkiintoista kaivella omankin iPhonen syövereistä dataa monenko kanssa onkaan vaihtanut tuon "avaimen". Mielestäni erittäin kätevä sovellus!

Yhteisömanageri
Viestejä 389 kpl

Syyskuun kysely.JPG

 

Syyskuun kyselynä oli "Oletko jo ladannut Koronavilkun". Suurin osa Yhteisön kävijöistä on! Ilmeisesti myös hyvin moni suomalainen on. Uutisten perusteella kaksi miljoonaa latausta meni heittämällä jo rikki.