Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 6086 custom-general.kudos
 • 5777 custom-general.replies
 • 45 custom-general.solutions

⚡️ Yhteisön sähkönsäästökeskustelu ⚡️

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Miten sinä säästät sähköä.jpg

Nyt kaikki osallistumaan talkoisiin 🙂 Tulevana talvena ja senkin jälkeen meillä kaikilla on syytä keskittyä siihen, että vähennämme sähkön kulutusta. Näin voimme varmistaa, että sähköä ensinnäkin riittää ja toisaalta näin voimme myös edesauttaa sitä, että sähkö on tai voi olla kohtuullisen hintaista.

 

Meillä pitää myös tasata energiakuormaa eli siirtää kulutusta aikaan, jolloin kulutusta on valtakunnan tasolla vähän. Käytännössä tämä tarkoittaa, että meillä pitää siirtää kulutusta yölle siltä osin, kuin se on järkevää ja mahdollista.

 

Asumme perheemme kanssa vanhassa sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Käytämme silti vähän sähköä, joten ajattelin jakaa muutamia vinkkejä. Kerron kommentissa vielä tarkemmin.

 

Tämä ketju on sitä varten, että jokainen voi jakaa omia vinkkejä sekä tässä voit myös kysyä neuvoa sekä kokemuksia muilta 🙂

 

--

 

Minun vinkit, nämä toimii meillä

 

1. Käytä vähemmän lämmintä vettä

 • Sammuta hana saippuoinnin ajaksi ja laske vettä pienemmällä paineella
 • Älä ole suihkussa nauttiaksesi, suihku on vain peseytymistä varten

 

2. Vähennä saunomista

 • Vähennä saunomiskertoja kuukausitasolla
 • Lämmitä kiuas ja mene heti saunaan. Sammuta kiuas pian saunomisen jälkeen

 

3. Laske huonelämpötilaa

 • Kaikissa tiloissa. Aste kerrallaan niin kerkeät tottua

 

4. Sammuta sähkölaitteet, joita et käytä

 • Sammuta erityisesti valot, jos ne eivät ole LED-valoja) tiloista, joissa ei oleskele ketään
 • Älä pidä esim. televisiota turhaan päällä, tietokoneita yms.

 

5. Tee enemmän ruokaa kerralla

 • Jos teet ruokaa uunissa niin hyödynnä uunin lämmitys tehdäksesi enemmän ruokaa. Pakasta ja syö myöhemmin. Tai tee ruokaa puu-uunissa, jos sinulla sellainen on
 • Kiinnitä huomiota siihen, että levyt ja uunit ovat mahdollisimman vähän aikaa päällä ja mahdollisimman pienellä teholla. Käytä kantta yms.

 

Lisäksi

 • Vaihda kaikki perinteiset polttimot ja valot ledeihin, ne vie vähemmän sähköä. Vaihda ledit tilalle, kun vanha lamppu tai polttimo menee rikki
 • Vanhat kodinkoneet kuten esimerkiksi pakastimet ja jääkaapit yms. vievät paljon sähköä suhteessa uusiin
 • Ilmalämpöpumppu on hyvä laite kodin lämmittämiseen sähköpatterien sijasta. Se säästää sähkölaskussa pitkällä aikavälillä

 

Tasataan myös energiakuormaa

 

Energian eli sähkön (määrän) säästämisen lisäksi meillä on hyvä myös tasata kulutusta siten, että kulutusta vähennetään ajalta, jolloin Suomessa käytetään sähköä muutenkin paljon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että siirrä kulutusta yöaikaan. Niiltä osin kuin se on mahdollista. Siirrä kulutusta yölle, vaikka sinulla olisi kiinteähintainen sähkösopimus.

 

Esimerkiksi, lämmitä talouden vesi yöaikaan. Ajasta pyykinpesu- ja astianpesukone pesemään yöllä. Ja niin edelleen. 

 

Lataa sähköauto yöllä. Sähköautoilijoille on olemassa myös Gridio-sovellus, joka ohjaa sähköauton latausta pörssisähkön mukaan. Eli kun sähkö on edullista (=Suomessa sähkönkulutus on vähäistä) lataus on päällä ja lataus on pois päältä, kun sähkö on kallista (Suomessa kulutus on suurta). Tosi helppo keino tasata sähköverkon kuormitusta.

Tero, Yhteisömanageri

Jos kommentti vastasi kysymykseesi paina "Hyväksy ratkaisuksi" | Paina tykkää, jos pidit kommentista

Yhteisössä kerätään nyt pisteitä - voit voittaa palkinnon!

20 vastausta
TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 6086 custom-general.kudos
 • 5777 custom-general.replies
 • 45 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Aihe on erityisen lähellä myös minua. Olen tutustunut omakotitalon oston myötä myös energia-asioihin. Olen lueskellut ja kysellyt netissä minkä verran muissa talouksissa sähköä käytetään. Ja miten. Olen huomannut, että meillä meneekin yllättävän vähän sähköä. Tässä ajatuksia ja tarinaa vinkkien taustalle.

 

Ostimme tämän talon pari vuotta sitten. Rakennusvuosi -75, neliöitä on noin 120, kokonaispinta-ala noin 160 neliötä. Kolme makuuhuonetta ja keittiö. Kylmä autotalli ja lisähuone. Suoran sähkölämmityksen lisäksi täältä löytyy ilmalämpöpumppu, ei varaava takka sekä leivinuuni. Koska talo on vanha ja huonejärjestys on vuosien varrella muuttunut, leivinuuni on tätä nykyä makuuhuoneessa. Ja tästä johtuen sitä ei voi juurikaan käyttää talon lämmittämiseen 😊 Kylpyhuoneessa, wc-tiloissa sekä takkahuoneessa on lattialämmitys.

 

Muuton jälkeen vaihdoimme ensi töiksi heti valmis -kiukaan perinteiseen kiukaaseen. 1-3 saunomiskertaa kuukaudessa ei vaadi aina päällä olevaa kiuasta. Uusi kiuas asennuksineen toki maksoi jonkin verran, mutta sain myytyä vanhan kiukaan eteenpäin. Kierrätys on pop ja näin sain kompensoitua uuden hankintaa jonkin verran. Toisaalta nyt kulutamme myös vähemmän energiaa, joka säästää samalla myös rahaa.

 

Osa valoista täällä oli jo ledeillä ja olen pyrkinyt varmistamaan, että kaikkialla on varmasti ledit käytössä. Ne maksavat toki jonkin verran mutta toisaalta ne myös säästävät sähköä, joten ovat suositeltava hankinta viimeistään siinä kohtaa, kun perinteinen polttimo menee rikki. Ledeissä on myös se hyöty, että niiden avulla voit vaihtaa huoneen tai tilan tunnelmaa, led-valoja kun on muutamaa eri sävyä. Meillä ei ole ajastimia tai sensoreita ohjaamassa valojen toimintaa. Laitamme valot päälle, kun on tarve, ja sammutamme ne, kun ei ole tarvetta. Toisaalta ledien kulutus on niin pientä, että niiden sammuttelulla et pääse juurikaan säästämään.

 

Muita, sähkön säästöön vaikuttavia hankintoja en ole tehnyt. Kodinkoneet  ovat suht uusia, joten ne kuluttavat vähän sähköä. Taloudessamme loput kulutuksesta onkin sitten asukkaista ja tottumuksista kiinni.

 

Sähkölämmitteisissä taloissa iso osa sähköstä kuluu juuri lämmittämiseen. Kiinnitä huomiota huoneiden lämpötilaan. Jos sinulla ei ole jokaisessa huoneessa omaa lämpömittaria niin hanki sellaiset ja mittaa ja seuraa, kuinka lämmintä huoneissa on. Monessa suomalaisessa kodissa asutaan aivan turhan lämpimässä, huonelämmöt on jopa 25 tai 26 astetta. Ollaan shortsit jalassa kesät talvet, koska on niin lämmin.

 

Meillä täällä kotona makuuhuoneissa on 18-19 astetta ja sen lisäksi, että näin säästyy sähköä niin olemme huomanneet, että myös nukumme paremmin, kun on vähän viileää. Muissa huoneissa meillä on lämpö noin 20-21 asteen tasossa.

 

Jos teillä asutaan lämpimässä niin lähde pudottamaan huonelämpötilaa hiljalleen, aste kerrallaan. Näin totutte ajan kanssa viileämpään.

 

Testailin lattialämmityksiä ja kokeilemalla etsin niille mahdollisimman alhaisen lämpötilan, että ne on kuitenkin lämpimiä mutta eivät turhan lämpimiä. Yhdessä huoneessa lattialämmityksen yhteydessä on ajastin, jolla voin määritellä milloin lämmitys on päällä ja milloin ei. Sen avulla voin hakea optimaalisen ajan sille, kuinka kauan lattiaa pitää lämmittää, että se on vielä tarpeeksi lämmin. Kylpyhuoneessa on toki pakko pitää lämpöä korkeammalla, että huone kuivaa ja kosteuden kanssa ei tule ongelmia.

 

Viime talvena meillä oli lämpöpatteri päällä ainoastaan yhdessä makuuhuoneessa. Sen lisäksi käytimme ja käytämme lämmittämiseen myös ilmalämpöpumppua, sekä ajoittain takkaa ja pienesti myös leivinuunia. Ja toki päällä oli myös ne lattialämmitykset.

 

Ilmalämpöpumppu oli täällä jo valmiina, kun ostimme talon. Se on noin 4-5 vuotta vanha ja tuottaa lämpöä hyvin myös reilummassakin pakkasessa. Olen huomannut, että ilmalämpöpumpun säädöillä on iso merkitys sen tuottamaan ja asukkaan eli meidän kokemaan lämpöön. Asennuspaikasta sekä pumpusta riippuen kokeile säätää puhallus alas tai jopa jossain määrin ylöspäin, tai jotain siitä väliltä. Pidä puhallusnopeus korkeana, näin varmistat, että ilma liikkuu huoneistossa mahdollisimman paljon. Säädä pumpun tuottamaa lämpötilaa, älä puhallusnopeutta. Puhdista sisäyksikön suodattimet kahden viikon välein. Myös tämä on keino varmistaa, että ilma liikkuu huoneistossa.

 

Suomalaiset tykkäävät saunoa, jotkut jopa päivittäin. Kiuas käyttää paljon sähköä. Mitä pidempään kiuas on päällä sitä enemmän sähköä se vie. Näin ollen saunominen on helppo kohde, josta säästää sähköä. Harvenna saunomistiheyttä. Mene heti saunaan, kun kiuas on riittävän lämmin. Laita vaikka termostaatista lämpöä vähän pienemmälle. Sammuta kiuas hetken päästä saunomisen jälkeen, pyri lyhentämään kiukaan päälläoloaikaa. Jos perheessä on useampi henkilö niin saunokaa samana päivänä, eikä niin että jokainen saunoo vuoropäivinä.

 

Olen lukenut, että monissa talouksissa harrastetaan pitkiä suihkuja. 15-20 minuuttia tai pidempään voi mennä helpostikin. Osa jopa ihan vain lämmittelee suihkussa. Käyttöveden lämmittäminen vie paljon sähköä, joten lämpimän veden käytön vähentäminen on jälleen helppo tapa vähentää sähkönkäyttöä. Käy suihkussa/pesulla vain, kun sille on tarve. Älä siis käy suihkussa ihan vain huviksesi. Kiinnitä huomiota suihkussa käynnin pituuteen kuin myös siihen, että et laitakaan suihkua täydelle paineelle. Pienempikin paine riittää. Sammuta suihku saippuoinnin ajaksi. Mitä tulee hampaiden pesuun niin älä pidä hanaa päällä harjauksen aikana. Näin vähennät lämpimän veden käyttöä ja säästät sähköä. Olemme opettaneet nämä teesit myös lapsillemme. Nuorena kun oppii niin osaa myös vanhempana.

 

Jos mahdollista niin lämmitä käyttövesi yöaikaan. Sähkösopimuksestasi riippuen siitä ei ole rahallista hyötyä mutta siitä on ainakin se hyöty, että näin sähköverkon kokonaiskuormitus pysyy paremmin hallinnassa. Yleisesti ottaen, pyri käyttämään paljon sähköä kuluttavia laitteita vain silloin, kun sähkön kokonaiskulutus on valtakunnan tasolla pientä. Eli käytännössä ilta- ja yöaikaan. Saunominen on toki vaikea tapaus, meilläkin on toki pakko saunoa alkuillasta, ei yöllä, mutta pyri tosiaan ainakin vähentämään saunomiskertoja sekä saunomiskerran pituutta.

 

Voit säästää sähköä myös ruoanlaiton yhteydessä. Jos vesi kiehuu niin se ei kiehu sen kovempaa, vaikka pitäisit levyn lämmön isolla. Käytä kantta, näin ruoka kiehuu helpommin ja voit pienentää lieden lämpöä ja näin säästää sähköä. Jos lämmität uunin, eli teet uunissa ruokaa niin pyri tekemään samalla kertaa vähän enemmän ruokaa. Eli kun kerran lämmität uunin niin et käytä sitä vain yhden ruoan tekemiseen vaan tee vaikka useampi ruoka kerralla ja laita ne pakkaseen.

 

Jos mahdollista niin vähennä astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen käyttöä. Aina se ei toki onnistu, niitä pitää käyttää, kun tarve on. Mutta kiinnitä huomiota ainakin siihen, että käytät aina vain täysiä koneellisia.

 

Sammuta sähkölaitteet, joita et käytä. Esimerkiksi televisio tai kodin viihdelaitteet vievät yllättävän paljon sähköä, joten jos kukaan ei niitä käytä niin sammuta ne. Mahdollisuuksien mukaan irrota töpseliin kytkettävät laitteet töpselistä.

 

Pari vinkkiä sähköautoilijoille

 

Vaikka sinulla olisi kiinteähintainen sähkösopimus niin sinun on hyvä miettiä, milloin lataat autoasi. Kuten mainitsin aiemmin niin meillä on hyvä pyrkiä myös varmistamaan, että valtakunnantasolla sähköverkon kokonaiskuormitus on hallinnassa. Kaikkina aikoina. Jos mahdollista niin pyri lataamaan autosi yöaikaan, koska silloin kokonaiskuormitus on pienempää. Osassa sähköautoja on latauksen ajastusmahdollisuus, käytä sitä mahdollisuuksien mukaan.

 

Toinen vinkki on sovellus, jonka avulla voit säästää sekä rahaa että ladata autoasi sähköverkon kokonaiskuormituksen kannalta parhaimpina aikoina. Gridio-sovellus seuraa pörssisähkön hintaa ja samalla se ohjaa autosi latausta. Kun sähkö on edullista niin sovellus käynnistää auton latauksen ja se myös keskeyttää latauksen, kun hinta nousee korkeaksi. Gridiosta on hyötyä erityisesti pörssisähköä käyttäville autoilijoille, mutta siitä on hyötyä myös kokonaiskuormituksen hallinnan kannalta. Kun pörssisähkö on edullista niin valtakunnan tasolla sähkönkulutus on pientä. Ja vastaavasti kun kulutus on suurta, eli kokonaiskuormitus on suuri, niin myös pörssisähkö on silloin kallista. Gridio on maksuton sovellus ja voit ladata sen sekä iOS- että Android-laitteille.

 

--

 

Näillä vinkeillä taloudessamme sähköä kului vuonna 2021 14800 kilowattituntia (kWh). Luku sisältää kaiken sähkön. Olen lukenut netistä, että vastaavissa talouksissa sähköä voi kulua vuositasolla jopa 20-22000kWh. Osalla vieläkin enemmän. Monessa taloudessa menee enemmän sähköä, vaikka siellä olisi maalämpö.

 

Tänä vuonna olemme onnistuneet vähentämään kulutusta entisestään. Vaikka meille tuli keväällä sähköauto niin meillä on mennyt tähän mennessä vähemmän sähköä kuin mitä viime vuonna vastaavana aikana.

Tero, Yhteisömanageri

Jos kommentti vastasi kysymykseesi paina "Hyväksy ratkaisuksi" | Paina tykkää, jos pidit kommentista

Yhteisössä kerätään nyt pisteitä - voit voittaa palkinnon!

AsiakasY
Vakiokalustoa ☆☆
 • 187 custom-general.kudos
 • 568 custom-general.replies
 • 3 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Miten Telia aikoo osallistua energian säästöön? Verkot pimeäksi ruuhka-aikaan? 
Itse en suosittele pesukoneiden käyttöä yöaikaan. Omalle kohdalle on osunut yksi tuleen pesukone ja toinen käryämään alkanut kone, joten sitä riskiä en ota. 
Sähköllä lämpiävässä kämpässä en isosti olisi huolissani vähemmän energiatehokkaista kodinkoneista, häviöteholla nekin lämmittävät osansa asuntoa. 
Ilmalämpöpumpulla kannattaa halvimman energian aikana pyrkiä lämmittämään asunto niin lämpimäksi kuin on mahdollista. Eli jos sähkö on yöllä edullista, niin pumpussa nupit kaakkoon. Lämpö varautuu rakenteisiin ja luovuttaa taas aamulla kalliimman energian aikana sitä.

Etätöiden sijasta kannattaa palata toimistolle. Poissaolon ajaksi voi lämpötilaa pudottaa ja työn tekemiseen voi käyttää työnantajan sähköä. Auton lämmityksen sähköllä voi unohtaa, nykyautot lähtevät käyntiin ilman esilämmitystä ja nykyaikaiset öljyt voitelevat myös kylmänä. 
Itselläni on vielä jonkin aikaa kiinteähintainen sopimus ja en kyllä sen voimassaolo aikana vielä ala sähkönkäyttöä muuttamaan. Minusta myös tuntuu, että meitä pelotellaan sähköpulalla. Viime keväänä Fingridin johtaja pokerina väitti, että Venäjän tuontienergian poistuminen ei vaikuta, kun sen osuus on vähäinen.  Ja normaaliolosuhteissa voimalaitoksia särkyy, eikä siitä olla isoa numeroa tekemässä. 

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 6086 custom-general.kudos
 • 5777 custom-general.replies
 • 45 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

En osaa itse sanoa tuohon miten järjestävä seura osallistuu talkoisiin, kyselemme ja palaan tähän.

 

Se on ihan totta, että sähköllä lämpeävässä talossa suurin kulutus tulee lämmityksestä, eli talon sekä käyttöveden lämmityksestä. Toin silti esille, talouksia kun on monenlaisia, että vanhat sähkölaitteet käyttävät merkittävästi enemmän sähköä kuin uudet.

 

Meilläkin on vielä edullinen kiinteähintainen sähkösopimus (marraskuun puoliväliin asti). Emme silti käytä sähköä mielinmäärin ihan vain huvikseen. Myös vesi lämpeää yöaikaan. Lataan autoa yöaikaan. Kannustan ehdottomasti muita samaan.

 

Suomessa ei ole ensi talvena sähkön varareserviä. Aiemmin on ollut. Toisaalta energiasta on muutenkin pulaa. 

Tero, Yhteisömanageri

Jos kommentti vastasi kysymykseesi paina "Hyväksy ratkaisuksi" | Paina tykkää, jos pidit kommentista

Yhteisössä kerätään nyt pisteitä - voit voittaa palkinnon!

Purnipsi
Kunniajäsen
 • 2116 custom-general.kudos
 • 3476 custom-general.replies
 • 136 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Vaikka ei ole varareserviä, niin tuo kyseinen voimala (Meri-Pori) siirtyy hieman yllättävästi kaupalliseen käyttöön. Ilmeisesti nykyisillä sähkön hinnoilla on kannattavaa ottaa hiilivoimala takaisin käyttöön, vaikka hetkeä aiemmin tuon kerrottiin olevan liki mahdotonta.

 

Nopeasti tilanteet elävät...

 

Fingridin nopea reservi (kaasuturbiinit) ei ole mihinkään kadonnut, mutta tuon käyttäminen on hyvin kallista. 

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 6086 custom-general.kudos
 • 5777 custom-general.replies
 • 45 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Tässä muuten pari mielenkiintoista linkkiä:

 

Fingridin sivu, josta voit seurata Suomen sähkönkulutusta suhteessa tuotantoon ja tuontiin https://www.fingrid.fi/-/custom/sahkojarjestelman-tila-169/#

 

Olkiluoto 3:n testaamisen seurantaan tarkoitettu sivu, josta näkee millaisella teholla uuden ydinvoimalan testejä on tarkoitus tehdä https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html

 

Noita on tullut viime viikot seurattua. Tuolta Fingridin sivuilta olen huomannut, että silloin kun Suomessa tuulee paljon niin sähkön tuotto suhteessa kulutukseen on samaa tasoa tai jopa yli. Jos taasen tuulee vähän tai ei ollenkaan niin kulutusta on reilusti enemmän. Jostain kuulin, että Suomeen tulee tänä vuonna vielä uutta tuulivoimalakapasiteettia 1800MW verran ja se on paljon se. OL3 kapasiteetti on 1600MW.

 

Kunpa vain tulevana talvena tuulisi paljon 🙂

 

Tero, Yhteisömanageri

Jos kommentti vastasi kysymykseesi paina "Hyväksy ratkaisuksi" | Paina tykkää, jos pidit kommentista

Yhteisössä kerätään nyt pisteitä - voit voittaa palkinnon!

SakuMik
Moderaattori
Moderaattori
 • 54 custom-general.kudos
 • 191 custom-general.replies
 • 2 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@AsiakasY  kirjoitti:

Miten Telia aikoo osallistua energian säästöön? Verkot pimeäksi ruuhka-aikaan? 


Kiteytimme toimenpiteet, mitä Telia tekee sähkön säästämiseksi artikkeliin verkkosivuillemme! 

kiisseli67
Kunniajäsen
 • 2663 custom-general.kudos
 • 4200 custom-general.replies
 • 340 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Meillä suurin sähkönkulutus muodostuu lämpimästä vedestä, jos sitä lämminvesivaraajalla yksistään lämmitetään. Talossa on myös vesikiertoinen lattialämmitys kauttaaltaan.

Sähköä voidaan säästää kun lämmitämme talon että käyttöveden puilla. Ei tarvitse kovilla pakkasillakaan polttaa kuin pari pesällistä. Kesäisin on käytössä pieni lämminvesivaraaja kun ei helteillä viitsi tulia pitää pannuhuoneella.

Lähes kaikki hehkut on vaihdettu ledeiksi. Induktioliesi säästää myös sähköä.

Jouluna paistan kinkun leivinuunissa (vuodesta 2010 lähtien) ja laitan myös laatikot sinne lämpiämään.

Äsken hankin myös robotti-imurin, joka vie vähemmän virtaa ladatessakin kuin normi johdollinen imuri.

Sähköuunia käyttäessä kannattaa käyttää jälkilämpö hyödyksi (uunin voi hyvin sammuttaa myös varttia ennen).

Sähkösaunan kiukaan voi sammuttaa heti kun menee kylpemään sinne tai viimeistään kun siirtyy suihkuun. Suihkussa meillä on vettä säästävä sadesuihku ja minä ainakin sammutan sen saippuoinnin ajaksi 😉

Kausivaloja on tullut hankittua paristo- ja solarversioina, joten niitäkin raskii "polttaa" usein ☺️

 

#koskamävoin
Stupid is as stupid does - Forrest Gump
TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
 • 6086 custom-general.kudos
 • 5777 custom-general.replies
 • 45 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Hyvä lista ja vinkit sinulla @kiisseli67  👍 Nappaan sieltä tämän:

 


@kiisseli67  kirjoitti:

...Sähkösaunan kiukaan voi sammuttaa heti kun menee kylpemään sinne tai viimeistään kun siirtyy suihkuun. Suihkussa meillä on vettä säästävä sadesuihku ja minä ainakin sammutan sen saippuoinnin ajaksi 😉...


Minulla on tapana pitää kiuas hetken aikaa päällä vielä löylyjen jälkeen. Näin se kerkeää vähän kuivattaa tiloja, saadaan vähän kosteutta vähennettyä saunasta ja kylpyhuoneesta. En tosin kyllä tiedä, että kuinka iso vaikutus tällä sitten loppupeleissä on 🙂

 

Mutta pyrin pitämään kiukaan päällä kokonaisuutena mahdollisimman lyhyen aikaa, eli mennään nopsaan saunaan ja tullaan nopsaan myös pois 🙂

Tero, Yhteisömanageri

Jos kommentti vastasi kysymykseesi paina "Hyväksy ratkaisuksi" | Paina tykkää, jos pidit kommentista

Yhteisössä kerätään nyt pisteitä - voit voittaa palkinnon!

kiisseli67
Kunniajäsen
 • 2663 custom-general.kudos
 • 4200 custom-general.replies
 • 340 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

@TeroRe  kirjoitti:

Hyvä lista ja vinkit sinulla @kiisseli67  👍 Nappaan sieltä tämän:

 


@kiisseli67  kirjoitti:

...Sähkösaunan kiukaan voi sammuttaa heti kun menee kylpemään sinne tai viimeistään kun siirtyy suihkuun. Suihkussa meillä on vettä säästävä sadesuihku ja minä ainakin sammutan sen saippuoinnin ajaksi 😉...


Minulla on tapana pitää kiuas hetken aikaa päällä vielä löylyjen jälkeen. Näin se kerkeää vähän kuivattaa tiloja, saadaan vähän kosteutta vähennettyä saunasta ja kylpyhuoneesta. En tosin kyllä tiedä, että kuinka iso vaikutus tällä sitten loppupeleissä on 🙂

 

Mutta pyrin pitämään kiukaan päällä kokonaisuutena mahdollisimman lyhyen aikaa, eli mennään nopsaan saunaan ja tullaan nopsaan myös pois 🙂


Meillä kuivaa sauna aika nopeaan kylpemisen jälkeen. Jätämme saunan oven raolleen pesuhuoneeseen kun poistumme saunasta. (Saunassa ja pesuhuoneessa vesikiertoinen lattialämmitys kuivattaa lattian).

Toki kiukaan säätäminen termostaatista noin tunnin ajaksi, katkaisee sen usein sopivasti. Löylyä tulee vielä jonkin aikaa vaikka kiuas olisi jo pois päältä.

Termostaattia voi säätää myös niin että saa lempeämmät löylyt. Meidän kiukaassa on iso kivitila, jolloin löylyä riittää pitkään 😀

#koskamävoin
Stupid is as stupid does - Forrest Gump
Tämän osion uusimmat keskustelut