Käyttökokemukset F-Secure Sense

  • 31 July 2017
  • 6 kommenttia
  • 45 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10325 kommenttia

Tässä ketjussa jaetaan kokemuksia Sense-reitittimestä sekä -sovelluksesta. Tai jos olet hankkimassa Senseä niin täällä voit kysyä lisätietoja ennen hankintaa.


 


Lue Yhteisön jäsenen @kjns tekemä esittely F-Secure Sensestä Yhteisön blogista.


 



 



6 kommenttia

Kunniamerkki +14

Itsehän tämän mielenkiinnosta hommasin, ja muuten ihan pätevältä vaikuttaa mutta sillatulta modeemilta tuo ei saa ip:tä, eli tällä luodaan verkko pahimmillaan tupla natin taakse. Riippuen vähän jo käytössä olevan reitittimen ominaisuuksista. Kyselin F-securen tuesta asiaa, ja ei kuulemma kuulukaan saada. Miksi ihmeessä? 


Kunhan tuohon saadaan ne luvatut lisäominaisuudet (mm. vpn) niin otan ehkä uudelleen käyttöön.


 


Edit Tero: Siirsin viestin tähän ketjuun ja vaihdoin otsikon 

Laskeskelin tuossa, et meillä taitaa jo olla toistakymmentä laiteta kokotna, jotka on langattomassa verkossa kiinni ja wifi kamera on parasta aikaa tulossa postitse. Wifiin liitettävää valaistustakin olen harkinnut. Ajattelin nyt kokeilla tätä F-Securen Senseä, pakkohan noi varmaan on jotenkin suojata ja itse olen siinä mielessä peruskäyttäjä, etten ymmärrä palomuureista, siltauksista, NAT:eita yms yhtään mitään. Katsoitan miten tuo onnistuu ja kommentoin sitten kokemuksia tänne :)

Kunniamerkki +14

@ToJuHa kirjoitti:

Laskeskelin tuossa, et meillä taitaa jo olla toistakymmentä laiteta kokotna, jotka on langattomassa verkossa kiinni ja wifi kamera on parasta aikaa tulossa postitse. Wifiin liitettävää valaistustakin olen harkinnut. Ajattelin nyt kokeilla tätä F-Securen Senseä, pakkohan noi varmaan on jotenkin suojata ja itse olen siinä mielessä peruskäyttäjä, etten ymmärrä palomuureista, siltauksista, NAT:eita yms yhtään mitään. Katsoitan miten tuo onnistuu ja kommentoin sitten kokemuksia tänne :)


Kyllähän noi wifi kamerat on ihan tarpeeksi suojassa kun ovat reitittimen natin takana, samoin älyvalot. Kerro tosiaan kokemukset sitten.

Se kannattaa muistaa että jos ei jatka sitä f-securen tilausta 12k jälkeen laite on täysin turha. F-securen mainostama "laite toimii monipuolisena reitittimenä ilman tilausta" ei pidä paikkaansa, 30e zyxellikin on monipuolisempi reititin.

Ellei sitten kehitystä tapahdu tulevaisuudessa f-securen osalta..

Kunniamerkki +14

Nyt on tullut Senseä käytettyä kotona kuukausi ja rapiat päälle, ja käyttökokemukset ovat tähän mennessä hyvin positiivisia. Laite on toiminut testin ajan oikeinkin hyvin, enkä oikeastaan ole huomannut juurikaan eroa tavalliseen reitittimeen verrattuna, mikä lienee ihan hyvä asia.


 


Reitittimen kanssa joutuu oikeastaan temppuilemaan vain käyttöönottovaiheessa, muutoin se toimii hyvinkin itsenäisesti ja hoitaa tehtäväänsä huomaamattomasti. Mitään negatiivista vaikutusta nettiyhteyteni nopeuteen en ole huomannut. Minulla on kotona 60M/30M valokuituyhteys, ja  Sense tuntuu reitittävän liikennettä vähintään yhtä nopeasti läpi kuin vanha Buffalon reitittimeni. Myös vastaika on yhtä hyvä, ellei jopa parempi Sensen kanssa, joten purkin hankkivan ei ainakaan omien kokemuksien perusteella tarvitse pelätä nettiyhteytensä hidastuvan. Tämä oli itselläni ehkä se päälimmäinen hermostumisen aihe, hidastaako tietoturvatarkistus nettiä ikävästi ja haittaako se siten nettiyhteyden normaalia käytettävyyttä.


 


  


Tietoturvareitittimen hyödyllisyys tietysti punnitaan silloin, kun sen suojausominaisuudet tulevat käyttöön. Aika rauhallista on tuntunut olevan, koska koko testin aikana Sense on blokannut yhden ainokaisen nettisivun sisällön koska sen on havaittu olevan "potentiaalisesti haitallinen".


 


Normaaleista reitittimistä poiketen Senseä hallitaan kännykkäsovelluksella, minkä ansiosta ainakin perustoimet kuten käyttöönotto ja tietojen tarkkailu on hyvin helppoa ja nopeaa. Sovellus on helppokäyttöinen ja neuvoo käyttäjää koko ajan eteenpäin toimenpiteissä. En huomannut ottaa käyttöönottovaiheessa kuvankaappauksia prosessista, mutta uskokaa kun sanon, se on todella simppeliä :)


 


Sensen appsin pääsivulla kerrotaan laitteen status, sekä montako laitetta sen suojauksen piirissä on ja kuinka monta uhkaa laite on torjunut. Tarkempia tietoja laitteista ja niiden tiedoista pääsee katsomaan Laitteet välilehdeltä, ja torjuttuja uhkia voi katsoa tarkemmin torjuttujen uhkien listalta. Laitteen tiedoista voi myös laitekohtaisesti blokata nettiyhteyden pois käytöstä, mikä voi olla näppärä ominaisuus vaikkapa teini-ikäisten lasten vanhemmille.


 


   


Uusien laitteiden liittäminen menee hyvinkin yksinkertaisesti, sen kun yhdistät laitteen reitittimen tarjoamaan verkkoon ja olet valmis. Verkon nimen ja salasanan voi ottaa esiin appsin valikosta, ja liittämisen jälkeen uudet laitteet näkyvät appsin listassa. Laitteita voi myös nimetä uudelleen, ja niile voi antaa laitetyypin kuten kannettava tietokone tai puhelin. Laitetyypin valinta myös muokkaa laitteen ikonin vastaamaan laitetyyppiä listauksessa.


 


  


Sense appsi/ohjelmisto kannattaa asentaa myös muihinkin laitteisiin, koska se toimii samalla tietoturvasovelluksena joka tarjoaa parempaa suojaustasoa ja suojaa laitteelle myös silloin kun et ole kotona omassa Sense-verkossa. Lisäsuojausominaisuudet ovat käytössä Android ja Windows 7/8/10 versioissa. IOS järjestelmissä appsi toimii vain ohjaussovelluksena.


 


Kaiken kaikkiaan Sense tuntuu mielenkiintoiselta laitteelta, jolle varmastikin on paikkansa nykymaailmassa kun yhä enemmän ja enemmän laitteita kytketään verkkoon. Valitettavasti suuressa osassa näitä "älykkäitä laitteita" ei ole kovin kummoisia suojauksia, joten ulkopuolinen lisäsuoja on niille hyvinkin tarpellinen.

Moi! Vieläkö Sense on käytössä? Miten on käyttö sujunut, oletko vielä tyytyväinen siihen?

 

 

Moi, Vasta syksyllä 2020 käyttöön otettu, ja edelleen toimii. Tosin F-Securen mukaan se on jäämässä pois, mutta saas nähdä. Oliko tuo sitten valmistuksen osalta, vai korvaavaa tilalle. Vaikea tietää, ei varmuutta. Selviää soittamalla F-Securen normi-hintaiseen puhelinnumeroon. Tämän päivän sana taitavat olla erilaiset Mesh -reitittimet. Tilanne keväällä 2021. 

 

Vastaa