Käyttökokemukset Huawei P10


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10307 kommenttia

Kerätään tähän ketjuun käyttökokemuksia Huawei P10 -puhelimesta. Tähän ketjuun kerätään myös 17.5.-30.5.2017 pidetyn Huawei P10 -testiskaban voittajien testiraportit.


 


Voit tilata oman puhelimesi Telian verkkokaupasta.


 


 



8 kommenttia



Moi kaikille!

Sain tän tekstin kirjoitushetkellä reilu viikko takaperin käsiini mustan Huawei P10 matkapuhelimen ja teen siitä teille kolme videopätkää, sekä tekstiä. Videot löytyvät YouTubesta ja linkitän ne tänne tekstien yhteyteen. Tämä on niistä pätkistä ensimmäinen, eli ensivaikutelmat. Seuraavassa perehdyn erityisesti kuvausominaisuuksiin, käyttöön ihan matkapuhelimena, sekä yleiseen appisoheltamiseen. Viimeisessä kerron lopullisen tuomioni tästä kokonaisuutena. Kysykää multa lisää täällä ja ehdottakaa asioita, joista haluaisitte kuulla lisätietoa. Koitan vastata parhaani mukaan.

Nyt itse asiaan, eli millainen toi puhelin vaikuttaa olevan. No se on ehdottomasti hyvä, ensivaikutelma on ihan snadisti huteran oloisia sivupainikkeita lukuunottamatta pelkästään positiivinen. Kännykkä tuntuu, näyttää, haisee, maistuu ja vaikuttaa laadukkaalta. Suokuu lippulaivafiilistä esim. vanhaan Honor 7:ään verrattuna, kuten sen varmasti kuuluukin.

Ensimmäisiä maininnanarvoisia asioita on erittäin hyvin toimiva pikalataus, joka vaatii tietyn laturin ja USB-C standardin mukaisen johdon. Huomatkaa siis, ettei useimpien laitteiden vanhat laturit tue pikalatausta ja johdon liitinkin on väärää mallia. Toiseksi tulee mieleen jo toi mainittu laadukkaan oloinen fiilis ja hyvät materiaalivalinnat, joskin mattapintainen musta alumiinikuori toimii sormenjälkimagneettina, eikä ilman oleofobista pinnoitetta oleva näyttökään välttämättä ole paras mahdollinen ratkaisu tahrojen kannalta. Suosittelen siis pitämään sen tehdasasennetun muovikalvon paikallaan, tai ostamaan jonkinlaisen näytön suojalasin. Mä päätin sijoittaa hieman lasiin ja ostin PanzerGlass-lasikalvon. Se vaikuttaa passelilta vaihtoehdolta, joskaan ei ole se kaupan halvin.

Viikon tutustumisella osaan sanoa myös puhelimen toimivan nopeasti. Se ei ole hidastellut kertaakaan ja tuntuu reagoivan muutenkin mukavan napakasti toimintoihin. Bluetooth, wifi, mobiilidata, puhelut, viestit yms. ovat toimineet myös täysin moitteettomasti.

Käyttöönotto oli helppoa, kuten modernilta älypuhelimelta saattaa odottaakin: puhelin opastaa selkokielellä tekemään tarpeelliset asetukset, synkkaa olemassaolevat tilit yhteystietoineen ja ehdottaa myös sovellusasetuksien kopioimista vanhasta puhelimesta. Kaikki sujui mutkitta, joskin aikaa vierähti yhteensä noin tunti kaikkine latauksineen. Annoin puhelimen hoitaa hommansa ja asennuksien jälkeen puhelin oli täysin käyttövalmis. Ainoa havaitsemani ongelma on joidenkin yhteystietojen sotkeutuminen, joka johtunee eri palveluista tuotujen yhteystietojen ristiinlinkittymisellä. Esimerkiksi jonkun nimenä oli työpaikan nimi yms. Pieni ryppy rakkaudessa ja täysin odotettavissa oleva asia.

Kuvaajana olen innoissani myös kuvausominaisuuksista ja olenkin ehtinyt räiskimään jo jonkinlaisen nipun materiaalia. Kännykän kamerassa on edelleen kännykän kameran rajoitteet, mutta sopivissa olosuhteissa kuvamateriaalin laatu on hyvä. Tästä kerron kuitenkin lisää seuraavassa pätkässä.

Kysykää ja ehdotelkaa, jos jotain tulee mieleen!

 

Moi!

 

Tässä vähän mun ensifiiliksiä tästä uudesta Huaweista! Puhelin vaikuttaa edelleen mainiolta eikä merkin logo enää pistä silmään niin paljon kuin aiemmin. :smileyvery-happy:

 

Tästä on hyvä jatkaa parin viikon päästä!

 

Puhelimen arvostelu saa jatkoa!

 

 

Täsmennän vähän tuon HiCare-sovelluksen takuita, koska videolla selitin jostain syystä vähän sinne tänne:

 

3 kk sisällä jos puhelin reistailee, saat uuden.

3 vuoden takuu takaa puhelimen korjauksen jos vikoja ilmenee.

 

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Huawei P10 - P-sarjan uusin tuote


 


Testissä Huawei P10 Gold


 


Muutama ajatus...


 


Huawei mainostaa P10:a täyden kympin puhelimena. Huawein mukaan kaikki yksityiskohdat ovat viimeiseen asti suunniteltuja ja harkittuja. Onhan laitteen runko yhtenäistä konetyöstettyä alumiinia (pois lukien antennien viiirut) ja etuosa Gorilla Glass 5:sta. Metallin ja näytön välissä on ohut muovikaistale, kenties eräänlaisena "puskurina" suojaamassa näyttöä särkymiseltä. Suurimmat erot edeltäjään, P9:iin lienevät sormenjälkilukijan siirtyminen näytön alle eteen ja entistä pyöristetympi muotoilu. Laite tuntuu kädessä hyvältä, mutta valitettavasti metalli on liukkaan tuntuinen. Moni tulee verhonneeksi laitteen geneeriseen suojakoteloon, jolloin viimeistelty muotoilu viimeistään menettää merkityksensä.


 


 


Ensi vilkaisulla...


 


Hieman yllättävästi Huawei on jättänyt rasvaahylkivän pinnoitteen pois näytön pinnasta ja sen sijaan näyttöön on asennettu tehtaalla suojakalvo. Kalvo on perusmuovia, joka äkkiä naarmuuntuu pienenpienille hiusnaarmuille. Kuitenkin sormenjäljet ja muut rasvaiset jäljet pysyvät kalvon ansiosta kohtuullisesti kurissa. Itse näyttö on ihan asiallinen, 5,1" fullHD -resoluution IPS-NEO-LCD -näyttö.


 


Värintoisto ja kontrasti ovat AMOLED-näyttöihin tottuneelle ehkä hieman vaisuja, vaikka niissä suosin kohtuullisen neutraaleja väriprofiileja. Resoluutio on mielestäni aivan riittävä. Kokemusta 2k näytöistä on tullut mm. Samsung Galaxy S6/7 kautta, eikä ne mielestäni ole tuoneet mitään erityistä lisäarvoa. Ehkä virtuaalilasikäytössä korkeammasta resoluutiosta on hyötyä, mutta ennemmin hankkisin ihan oikeat virtuaalilasit kuin käyttäisin puhelinta lasien näyttönä.


 


Laitteen takaosa on hiekkapuhallettua alumiinia ja ainoat merkinnät takakannessa ovat Huawein logo, muutama lakisääteinen merkintä ja maininta Leican kameratekniikasta. Kameroiden linssit, LED-salamat ja laseretäisyysmittari ovat upotettu tyylikkäästi muun rungon tasolle. Yläosassa olevat kamerat ovatkin puhelimen parasta antia. Sensoreita on kaksi; takaalta katsottuna oikeanpuoleinen on mustavalkokuvia ottava ja vasemmanpuoleinen värikuviin erikostunut. Leican kanssa yhdessä kehitetyt algoritmit yhdistävät näiden sensoreiden datan ja lopputuloksena on Huawein mukaan parempi värintoisto, dynamiikka ja uniikit mustavalokuvat. Sensoreiden jatkeena on Summarit-H 1:2.2/27 ASPH -optiikka ja RGB-sensorin optiikasta löytyy kuvanvakain. Kiitettävänä ominaisuutena kuvanvakaimen voi myös kytkeä pois. Tästä on hyötyä, jos kuvaa jalustan kanssa tai aikoo käyttää jotain ammattikäyttöön suunniteltua kuvanvakautusohjelmistoa, jolloin esimerkiksi videon on toivottavaa olla mahdollisimman "raaka". 


 


 


Märehdintää...


 


Laskentatehosta vastaa Huawein tytäryhtiön, HiSiliconin Kirin 960 -järjestelmäpiiri. Se ei aivan yllä Snapdragon 835:en tai Samsung Exynos 8895:en tasolle, mutta tarjoaa hintaluokassaan kiitettävää suorituskykyä. Suorityskyvystä tarkemmin täällä. Järjestelmäpiiristä enemmän täällä. Grafiikkasuorittimena on M-G71 MP8 ja keskusmuistia löytyy 5 gigatavua. Testipuhelimessa on 64 gigatavun sisäinen tallennustila, joka on laajennettavissa microSD-muistikortilla (käyttää 2. SIM-korttipaikkaa) 256 gigatavuun saakka.


 


En ole puhelinta saanut kertaakaan jumiutumaan taikka kyykkäämään, edes raskaiden gif-animaatioita sisältävien verkkosivujen selailussa. Ohjelmien välillä vaihtelu tuntuu ripeältä ja suorituskyky ohjelmissa riittävältä. Pätkintää ei ole esiintynyt. Erikoiskiitoksen saa sormenjäljenlukija, joka on nopein tähän asti kokeilemistani, nopeampi kuin jopa Nexus5x:ssä oleva.


 


Mitään superyllätyksiä ei P10 tarjoa. Laite on muotoilultaan sangen tavanomainen. Se on kuin vaniljajäätelö - herkullista mutta ei tarjoa mitään suurta yllätystä. Edestä päin katsottuna laite melko geneerisen älypuhelimen oloinen, kulmistaan pyöristetty kappale. Ei voi olla mainitsematta sitä tosiseikkaa, että muotoilussa on kohtuullisen paljon vivahteita erään hedelmälogolla myytävän merkin tuotteisiin.


 


P10:in suora kilpailija on Samsung S8, joka ainakin minun mielestäni on muotoilultaan jännittävämpi ja tyylikkäämpi. Toki laitteilla on jonkin verran hintaeroa. Saman merkin sisältä Huawei Honor 9 tuntuu enemmän "premiumilta" kuin P10, mikä on huvittavaa, sillä P10 on hinnaltaan korkeampi. Laitteet ovat ratkaisuiltaan kohtuullisen samankaltaisia.


 


Ohjelmistopuolella laite turvautuu Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmään, johon Huawei on tuonut omia lisäyksiään. Näistä käytetään nimitystä Emotion UI 5.1 . Käyttöliittymä on huomattavasti maltillisemmin muokattu kuin aiemmin ja noudattaa jo Mate 9 :ssä esiteltyä muotokieltä. Monilta kohdin ollaan lähempänä Samsungin TouchWiz -käyttöliittymää kuin Androidin omaa, jota mm. uudet Nokiat ja Google Nexus/Pixel -puhelimet käyttävät.


 


   


 


Ohjelmistopäivityksiä laitteelle on tullut, mutta koska esimerkiksi Huawei Honor 7 ei tule saamaan lähde Nougat -päivitystä, kannattaa P10:in ohjelmistotukeen suhtautua varauksella. Erityisesti, jos on pitkäikäistä laitetta valitsemassa. Nykyinenkin ohjelmistoversio (7.0) on vanhentunut, sillä viimeisin virallinen Android-build menee versionumerossa 7.1.2 . Tietoturvapäivityksissä mennään toukokuun tasolla.


 


Lopuksi...


 


P10 on tasalaatuinen laite. Siinä ei ole mitään erityistä moitittavaa mutta ei myöskään mitään erityistä kehuttavaa, pois lukien kamera. Ehkä erityisen miinuksen saa Huawein kultainen käyttöliittymä, joka ei ainakaan minulta saa kiitoksen kiitosta. Aivan kauhistuttava tuotos, mutta kai sillekin ystäviä ja ostajia löytyy.


 


Kiitosta saa myös kaiuttimen äänenlaatu. Se ei säröä edes korkeimmalla asetuksella ja löytyy jopa hieman bassoa. Erillisille kaiuttimille ei siitä ole haastajaa, mutta puhelinkaiuttimena se on positiivinen ylläri.


 


Myöskään matkapuhelinverkkojen tuki ei ole niin korkealla tasolla, kuin voisi olettaa. Laite tukee vain LTE cat9 -tason yhteyksiä, eli alalinkissä 3CA ja 64QAM/2x2MIMO . Jossain yhteyksissä on kerrottu LTE cat12 tasosta, joka on täyttä kukkua. Olen Huaweilta varmistanut, ettei tukea ole 256QAM:lle eikä myöskään 4x4MIMO:lle taikka 4CA:lle. Huawei P10 Plussasta löytyy 4x4MIMO -tuki, joten tulevaisuudessa yleistyvä tekniikka on kalliimmassa mallissa tuettuna.


 


Cellmapper-käyttäjiä varmasti närästää Googlen API:n vaillinainen tukeminen. Toki käytettävä taajuus löytyy, mutta mitään ns. verkkotestitilaa ei ole saatavilla.


 


Kouluarvosanana 8.


  


           


 


 


 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

@Purnipsi aika hyvin sai kerrottua kaiken Huaweista yleisesti.


 


Itsellä testissä Hopea (Silver) värinen Huawei P10 ja tässä tosiaan käyttöliittymän väri paljon mukavempi.


 



Itse en erityisesti pitänyt koskaan oikein Huawein desingista, tällä hetkellä pääpuhelimena kun on Sony XZ joka noudattaa pääasiassa Googlen material muotokieltä. 

 

Tässä vielä minun loppuarvio kyseisestä luurista! :smileyhappy:

 

Moro taas pitkästä aikaa!

 

Muutaman ikävän sattuman kautta kesti hieman näiden videoiden tekemisessä, mutta tässä nyt vihdoin ja viimein toinen osa.

 

Olen nyt ehtinyt tietenkin testaamaan tätä puhelinta pitkään ja huolellisesti, eikä suurempia vikoja ole ilmennyt. Speksit ovat kohdillaan "älylaitteena" käyttöä ajatellen, eikä puhelimen ominaisuuksissa ole vikoja muutenkaan — puheluiden äänenlaatu on hyvä molempiin suuntiin, puhelin ei ainakaan toimi rajoitteena kuuluvuuden suhteen vähän kauempanakaan tukiasemista jne. Kaiken kaikkiaan oikein hyvä laite, mun on vaikeaa löytää siitä varsinaisesti moitittavaa. Videolla kuitenkin mainitsen pienen softavian, jonka vuoksi puhelin on jäätynyt muutaman kerran, mutta lopulta herännyt kuitenkin henkiin lukko-/virtapainiketta painamalla, tai kahdesti soft resetillä uudelleenkäynninstämällä. Toinen ilmennyt vika on väärän yhteystiedon näyttö soiton saapuessa, mutta tämäkin ilmeni vasta jonkun softapäivityksen jälkeen ja muistaakseni 2-3 kertaa. Sittemmin tuotakaan vikaa ei ole ilmennyt.

 

Mulle kaksi tärkeää valintakriteeriä puhelimessa on hyvät kuvausominaisuudet ja pitkä akunkesto. Nämä on tietenkin niitä asioita, joissa paraskin on liian huonoa, joten niistäkään en voi laitetta moittia. Kaikki on tässä kännykässä ns. riittävän hyvää akunkestosta alkaen. P10:n valokuvapuoli on varsin hyvällä mallilla ja erityisesti monokromaattinen kamera tuntuu erinomaiselta. Olen huomannut kuvaavani paljon mustavalkoisena kännykälläni, koska kuvanlaatu on niin hyvä perinteisesti kännyköille haastavissakin olosuhteissa. Video sit taas jättää toivomisen varaa, etenkin 4K:na kuvatessa. Jälkityöstössä alaspäin 1080p videoksi skaalatessa sekin on kuitenkin erittäin käyttökelpoista, joskin nykyisellään vaatii useimmiten videotiedoston muuntamisen vähän erilaiseen formaattiin, jotta softat osaavat sitä käyttää sujuvasti. Ongelma korjaantuisi vähän suuremman bittivirralla, mutta ymmärrän oikein hyvin miksi tiedostokoot halutaan pitää mobiililaitteilla pieninä. Kompromissina voisi olla käyttäjäkohtainen valinnan mahdollisuus vaikka jonnekin pro-ominaisuuksien valikon uumeniin piilotettuna.

 

Tohon kuvauspuoleen näytän teille vielä pari jippoa seuraavassa videossa, eli sähkömoottorivakaimen (gimbal) ja jalustan käytön. Ne eivät varsinaisesti paranna kuvanlaatua teknisesti, mutta mahdollistavat kuvauksessa asioita, jotka saavat videon näyttämään merkittävästi käsivaralla kuvattua paremmalta. Samalla voi kytkeä pois softavakaimen kännykän kamerasovelluksesta, jottei se tee mitään outoa venymää ja vaappumista kuvaan. Näistä kuitenkin lisää seuraavassa pätkässä.

 

Summa summarum jo tässä kohtaa: hyvä kännykkä, suosittelen.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16


 


Tässä seuraamassa Länsi-Pakilassa tapahtuvaa valokuidun matalakaivuuta. Videoita Huawei P10:nellä 1080p60. 

Vastaa