Käyttökokemukset Samsung Galaxy S7 ja Edge


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Samsung julkisti eilen odotetut S7 ja S7 Edge -mallit MWC -tapahtuman yhteydessä. Puhelimista liikkui lukuisia huhuja ja vuotokuvia ennen julkaisua, ja julkaistu laite oli hyvin pitkälle odotusten mukainen. Paluun tekivät mm. SD-muistikorttipaikka ja suurempi akku. Myös pääkameran valovoimaisuutta on paranneltu uuden optiikan avulla. Samalla kamerakyhmyä on saatu maltillisemmaksi.


 



 


Samsungin tuotesivu:


http://www.samsung.com/fi/consumer/mobile-devices/smartphones/galaxy-s/galaxy-s7/


 


Edeltäviin malleihin verrattuna uusi S7 tarjoaa mm. seuraavia parannuksia:


 



  • RAM-muisti kasvatettu 4Gb

  • Uusi piirisarja, joko Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 tai
    Exynos 8890 Octa

  • Uusi grafiikkasuoritin, Adreno 530 tai Mali-T880 MP12

  • Micro-SD -korttipaikka, samassa kelkassa kuin SIM-kortti. Hyväksyy jopa 200Gb muistikotteja

  • IP 68 -sertifiointi

  • Tavallisessa mallissa 3000mAh akku

  • Edge-mallissa 3500mAh akku

  • Sisäistä muistia joko 32Gt tai 64Gt


Laitteiden speksit kokonaisuudessaan luettavissa esimerkiksi Gsm Arenasta:S7 ja S7 Edge


 


Suositushinta S7 mallin kohdalla on 749€. S7 Edgen myynti alkaa 849€ hinnalla. 


 


Laitteita MWC:ssä ensimmäisten joukossa on päässyt kokeilemaan esimerkiksi Taskumuro. Heidän kokemuksiaan laitteista pääset lukemaan täältä.


 


EDIT Tero: Vaihdettu otsikko "Odotteluketju --> Käyttökokemukset"


15 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Minulla on ollut omani nyt pari päivää ja tulen kirjoittelemaan tänne kokemuksiani sitä mukaa kun niitä kertyy.


 


Tsekkaa aluksi blogini josta löydät mm. kuvaamani unboxauksen --> linkki.


 


Ulkonäkö on kyllä täys kymppi! Samoin koko. Mutta liukashan tämä on, yhden käden puhelimeksi liian liukas :)


 


Kameraa testailin ja ihan sikahyviä kuvia tällä saa räpsittyä! Kamera ottaa 4K-videoita ja katsoin niitä Samsungin 4K-telkkarin kautta ja on kyllä komeaa katsottavaa. Telkkarissa on siis sisäänrakennettu screen mirroring ominaisuus ja tämän puhelimen myötä pääsin sitä ekaa kertaa testaamaan. Kuvanlaatu on loistava mutta onkohan noi 4K-videot niin isoja tiedostokooltaan että niiden katselu telkkarin kautta vähän tökkii (lataa aina hetkittäin)?


 


Tähän loppuun vielä yksi testikuva joka osoittaa sen että kamerassa riittää tarkkuutta ja kun kohde on tarpeeksi lähellä ja tausta taasen kaukana niin kohde nousee kivasti esiin. Kuva on täysin muokkaamaton.


 


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Muutama päivä käyttöä takana ja olen tykästynyt tähän luuriin!


 


Minulle tärkeä ominaisuus eli kamera, sehän on tosiaan ihan loistava, tarkkuutta riittää ja hyviä kuvia tulee myös hämärässä.


 


Minulle pienoinen kompastuskivi Android-puhelinten kanssa on ollut niiden näppäimistö mutta nyt tuntuu että tämän S7:n näppiksen kanssa ollaan päästy jopa melkein kavereiksi keskenään 🙂 Oikeastaan ainoa huono puoli näppiksen käytössä on puhelimen liukkaus - kaksin käsin pitää kirjoittaa jos kirjoittaa koska muutoin puhelin ei pysy kädessä - ja se että edge-näytön ansiosta aivan reunimmaset kirjaimet ovat ainakin omiin sormiin ovat vähän vaikeat löytää.


 


Akku kestää mielestäni hyvin, vaikka somet pauhaa melkein 24/7 ja siihen jonkin verran päälle nettisurffailua ja Spotifystä musaakin. Puheluita en puhelimella paljoa soittele joten sen puolesta akunkestosta ei ole kokemusta, mutta muutoin havainto on se että tällä saattaisi pärjätä jopa 2-3 vrk ilman, että akunsäästötiloja pitäisi ottaa käyttöön. Ja kun S7 tukee langatonta latausta ilman erillisiä takakuoria niin jos yhteensopivaa langatonta laturia ei vielä ole niin se on mielestäni aivan ehdoton must hankinta.


 


Mukavia pikku jippojakin on löytynyt, nettisivujen tunnuksien näppäilemisen sijaan S7 osaa kirjautua sivulle sisään käyttämällä sormenlukijaa! En tiedä onko tämä ollut jo jossain aikaisemmassa Samsungissa (tai Androidissa) mutta itse huomasin tämän ekaa kertaa ja totesin että onpahan kätevä juttu! Itse selaan päivän aikana Klaanin lisäksi 2-3 keskustelufoorumia ja tällainen kirjautumisen helpottaminen on kiva kätevä feature.


 


Kerran olen saanut puhelimen boottaamaan, se oli kun otin kameralla kuvan ja aloin sitä suurentamaan puhelimen näytöllä niin puhelin jämähti hetkeksi ja alkoi sen jälkeen boottaamaan itsestään. Muuten en ole kohdannut mitään ongelmia.


 


Tässä taas tällaista nopeaa tajunnanvirtaa. Lisää jälleen kunhan käyttökokemuksia kertyy.


 


 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Nyt olen leikkinyt viikon päivät Soneran tuotetestausta varten toimittamalla S7 Edgellä. Kertakaikkiaan aika tasapainoinen kokonaisuus. Mikään ominaisuus ei ole liian heikko, tai sitten mikään ei ole yliampuvan monipuolinen. Samsung kyllä taitaa laadukkaan tuntuisten laitteiden valmistuksen, varsinkin kun on luovuttu "ämpärinpohjamuovista" ja siirrytty premium-materiaaleihin. Kuitenkin vastapainoksi tulee puhelimen liukkaus, sillä takakannenkin ollessa lasia voi laite tuntua käsissä saippuapalalta. Onneksi metalliset tuovat ehkä hieman grippiä, mutta jos olisin laitteen itselleni kovalla rahalla ostanut, olisi jokin suojakuori/kotelo varmasti tullut ostettua kaveriksi.


 


Laite tarjoaa parasta mahdollista suorituskykyä, mitä Samsung tällä hetkellä tarjoaa. Sen myös huomaa, mikä tahansa sovellus jota käytän, toimivat ripeästi ja moitteettomasti. Kaatuiluja ei ole ilmaantunut. Benchmark-sovelluksia en ole ajanut, mutta omassa käytössäni en ole huomannut tehojen loppuvan kertaakan kesken. Olen käyttänyt laitteita rinnan S6:en ja S6 Edge+:an kanssa, eikä eroja peruskäytössä pahemmin huomaa. Sen sijaan jos lempisovelluksiin kuuluu raskaita pelejä, tarjoaa S7 enemmän suorituskykyä tehokkaamman näytönohjaimen vuoksi.


 


Akun kesto on myös S6:een verrattuna parempaa, kuten ihan laitteiden spekseistä voi lukea S7:an akun olevan reippaasti suurempi. Kuitenkin laitetta hieman vaivaa ne ongelmat, mitkä kyllä toistuvat jokaisessa modernissa älypuhelimessa. Nimittäin kookas näyttö ja nopeat datayhteydet syövät akun kuin akun tyhjäksi, jos niitä käyttää tiuhaan. Kuitenkin tavanomaisen työ- ja opiskelupäivän päätteeksi akkua on ollut noin 50-60% jäljellä. Nettiä on tullut selailtua lähinnä Wifin ja 3G-yhteyden kautta (4G:tä ei ole oppilaitoksen alueella) ja toisinaan on tullut otettua joitakin valokuvia.


 


Mielenkiintoinen ominaisuus on jo Symbian- ja WP-puhelimista tuttu koko ajan päällä oleva torkkunäyttö. Koska puhelimen näyttö on toteutettu Super-Amoled -tekniikalla, ei virrankulutus kohoa kuitenkaan kohtuuttomaksi. Ruudulle saa ainakin näkymään kellonajan ja kuvakkeet mahdollisista uusista ilmoituksista.


 


Laite on mielestäni laadukas, viimeistellyn ja tarkkaan harkitun oloinen. Kuitenkin hintalappu on melko kova, noin 850€. Edullisemminkin saa houkuttelevia laitteita, kuten Huawei P9:n, mutta jos haluaa parasta, mitä Samsung tarjoaa eikä hinnalla ole väliä, on S7 Edge kyllä hyvä vaihtoehto.


 


Tässä pari laitteella ottamaani kuvaa. Yökuva otettu ikkunan läpi 10 sekunnin valotusajalla.




 


 

Galaxy S7 Edge - Ensikokemukset

 

Kun Note 7:lle kävi lievästi sanottuna kehnosti, niin testiluuriksi päätyikin Galaxy S7 Edge Gear VR -virtuaalilaseilla höystettynä. Itse puhelimen paketista paljastui kultainen 32-gigainen S7 Edge, joka heti käsituntumalta kertoi, että kyseessä on premium-tason luuri. Nättiin pakettiin on saatu mahdutettua 5,5-tuumainen näyttö, sormenjälkilukija, langaton lataus, NFC ja hyvä kamera, ja kaiken lisäksi koko paketti on vedenpitävä ilman mitään rasittavia suojaläppiä. Miinuspuoliksi voinee laskea sen, että kokonaisuus on melko liukas ja näin iPhonen Lightningiin ja Nexus 5X:n USB-C:hen tottuneena micro-USB ja epäsymmetrinen liitin ovat vähän taaksepäinmenoa, mutta onneksi langattoman latauksen myötä micro-USB:n asentolotto ei ole mikään pakollinen rasti ja suojakotelo vähentää liukkautta.

 

Aluksi yritin siirtää datat Nexus 5X:stäni NFC:n avulla, mutta prosessi kippasi epämääräiseen virheeseen, jonka alkuperää en saanut varmasti paikallistettua sen enempää S7 Edgeen kuin Nexus 5X:äänkään, joten päätin ottaa luurin käytännössä uutena käyttöön kun 5X:n asetukset eivät kaikilta osin muutenkaan olleet kaikilta osin mieluiset. Paketissa oli mukana myös adapteri, jonka toisessa päässä on micro-USB ja toisessa USB-A, ja joka käsittääkseni on tarkoitettu juurikin vanhasta luurista siirtymiseen. Tämä jäi kuitenkin vielä toistaiseksi kokeilematta kun tuli kiire saada puhelin sen verran kuntoon, että sen kanssa voi viedä jälkikasvun ulkoilemaan ja olemaan silti tavoitettavissa. Olen nettikirjoitteluista jäänyt siihen käsitykseen, että tämä adapteri toimisi myös USB OTG-adapterina, joka pitääkin testata tässä lähiaikoina. OTG-adapteri voi olla yllättävänkin käytännöllinen toisinaan, joten on varsin mukavaa jos moinen tulee pakkauksessa mukana.

 

Jos joku olisi kertonut allekirjoittaneelle kaksi vuotta takaperin, että kahden vuoden päästä olisin käyttänyt Samsungin puhelinta yli vuorokauden vaihtamatta launcheria enkä pitäisi vaihtamista edes missään määrin pakollisena, niin olisin ehdottanut kertojalle lääkityksen tarkistamista. Vaan niin tässä kävi, että vakiolla mennään vielä toistaiseksi, eikä ainakaan tässä lyhyellä ensipuraisulla ole tullut pakottavaa tarvetta asentaa tuttua Nova Launcheria tilalle. Vakiolauncherissa pysymiseen on vaikuttanut myös Samsungin tarjoama teemoitus, ja teemakaupasta ilmaisena löytyvä Material Dark on pitänyt vanhan Nexus-miehen ainakin vähän aikaa tyytyväisenä. Vielä muutama vuosi takaperin TouchWiz oli allekirjoittaneen silmiin melkoisen karmiva ja Nexus-pohjalta jopa hankala käyttää, mutta nykyinen versio näyttäisi olevan yllättävänkin asiallinen. Toivottavasti kehitys jatkaa samaa rataa. Toki muutamia ärsyttävyyksiäkin löytyy edelleen, sillä näppäimistön osalta piti hakea Google Keyboard ja SwiftKey hollille, koska vakionäppäimistön pilkun piilottaminen pisteen takaa aukeavaan hieman hankalasti käyttäytyvään kontekstimenuun hidastaa ainakin allekirjoittaneen sivulausepitoista kirjoittamista vähän liikaa.

 

Mitä yleiseen suorituskykyyn tulee, niin S7 Edge on tällä lyhyellä käytöllä vastannut odotuksiin mallikelpoisesti. Asiat tapahtuvat yleisesti ottaen heti eikä kohta ja mitään ylimääräistä tahmailua ei ole esiintynyt. Sormenjälkilukijakin on mukavan nopea. Sekuntikellotesti iPhone 6s:n ja Nexus 5X:n lukijoita vastaan on tekemättä, mutta S7 Edgen lukija ei ole osoittautunut ainakaan selvästi hitaammaksi sen enempää kuin selvästi nopeammaksikaan, vaan vasteaika on ollut ainakin lausutuissa painokelvottomuuksissa (ei yhtään) mitattuna hyvin asiallinen.

 

Kamera oli yksi niistä asioista, joiden varaan olin ladannut paljon odotuksia S7 Edgen suhteen, ja ainakin näin alkutaipaleen osalta kuvausjälkeen on saanut olla tyytyväinen. Etenkin huonommassa valaistuksessa S7 Edgen f1.7-aukko optisella kuvanvakaajalla höystettynä on jättänyt työ-iPhone 6s:n kuvanvakaajattoman f2.2-kameran perävaloja katselemaan. Mukavaa on myös huomata, että lähelle kohdetta mennessä tulee automaatillakin kevyttä bokeh-efektiä taustalle.

 

 

Hämäräkuvauksen osalta pikainen vertailuotos S7 Edgellä ja iPhone 6s:llä, molemmat automaatiasetuksilla.

 

iPhone 6s:

 

S7 Edge:

 

Akkukestosta on vielä tällä käytöllä vaikea sanoa mitään, kun luuria on yllättäen tullut näprättyä keskimääräistä huomattavasti enemmän, mutta mitään normaalista luurin alkuvaiheen lataustiheydestä poikkeavaa ei ole tullut havaittua. Paketista löytyvällä laturilla onnistuu myös pikalataus, mutta tällöin kannattaa huomioida että luuri lämpenee aika reippaasti. Jos tämä häiritsee, niin pikalatauksen saa asetuksista pois käytöstä.

 

Vedenpitävyyttäkään ei ole onneksi joutunut käytännössä testaamaan vielä, mutta se rauhoittaa etenkin näin syksyllä mieltä kun moinen löytyy. Eipä tarvitse sitten keskeyttää Pokemon-jahtia tai geokätköilyä vaikka pari pisaraa tulisikin taivaalta.

 

Bonuksena paketista löytyneet Gear VR -virtuaalilasit on tullut myös pikaisesti koeponnistettua jo. Tukevahko rakenne ja vähintäänkin riittävät pehmusteet takaavat melkoisen tasonnoston aiempiin Google Cardboard -pohjaisiin Android-virtuaalitodellisuuskokemuksiini. Laitteen ohjekirja tiesi kertoa, että "Älä pue Gear VR -laitetta päähäsi, jos päässäsi on silmälasit. Muutoin voi seurata kasvovammoja. Jos tarvitset korjauslinssejä, on suositeltavaa käyttää piilolaseja Gear VR -laitteen käytön aikana." Olin kuitenkin rebel ja pahis ja altistin halvemmat arkirillini ja ruman naamani vahingoille, joita ei kuitenkaan tullut. Ihan normikokoiset lasit näkyivät mahtuvan suhteellisen nätisti Gear VR:n sisään, mutta hieman toki mietin että vääntyvätköhän lasit tästä. Toistaiseksi ei ole kyllä mitään erityistä vahinkoa havaittavissa. Nopea testisessio tuotti jo pari tapausta missä unohti istua täysin paikoillaan ja reaalimaailma muistutti välillä olemassaolostaan yllättävän törmäyksen muodossa, joten immersiopotentiaali on aika hyvä. Tästä lisää sitten kun ehtii enemmän testaamaan. Mahdollisesti myös niiden suositeltavien piilareiden kanssa.

 

Molempien laitteiden testailu jatkuu nyt ainakin tämän kuukauden eteenpäin ja toistaiseksi S7 Edge on lunastanut odotuksia varsin hyvällä prosentilla. Aiemmin ranteessa viihtynyt Apple Watch on nyt laatikossa odottamassa josko vaimo ottaisi sen testiin, ja koska Apple Watch ei valitettavasti ole yhteistyöhaluinen Androidin kanssa, niin tällä hetkellä omasta ranteesta löytyy Edgen kanssa kivasti toimiva Huawei Watch. Aika näyttää miten tämä kombo pärjää iPhone 6s + Apple Watchiin verrattuna. Yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä S7 Edgen osalta on tämän kaarevan reunan toimivuus. Toistaiseksi se on aiheuttanut muutaman vahinkokosketuksen, mutta samalla myös reunaeleitä on tullut jo käytettyä oikotienä toimintoihin, joihin tarvitsee usein pääsyä, mutta joille ei välttämättä haluaisi uhrata kuvakepaikkaa ensisijaisella kotinäytöllä. Tästäkin osannee sanoa jo enemmän puoliväliraportin kohdalla.

 

Galaxy S7 Edge - Puoliväliraportti


 


Raportti on saatavilla myös videomuodossa:



 


Oma puhe kuulostaa kyllä melkoisen hirveältä videolta tarkistettuna, etenkin kun normaalisti omaan korvaan R-vika kuulostaa huomattavasti miedommalta. Noh, ehkä joku kestää katsella. Alla kuitenkin myös tekstimuodossa monet samat asiat.


 





 


Samsung Galaxy S7 Edge on siis ollut käytössä nyt kaksi viikkoa ja toistaiseksi ainakin luuriin on saanut olla varsin tyytyväinen.


 


Kerrataan aluksi laitteen tekniset tiedot:



  • Näyttö: 5,5 tuuman reunoille kaareutuva AMOLED -näyttö 2560 x 1440 pikselin tarkkuudella

  • Mitat: 150,9 x 72,6 x 7,7 millimetriä

  • Paino: 157 grammaa

  • Prosessori: Exynos 8890

  • Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tallennustila laajennettavissa muistikortilla.

  • Akku: 3600 milliampeerituntia

  • Kamerat: 12 megapikselin takakamera, 5 megapikselin etukamera

  • Yhteydet: Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, 4G, NFC

  • Käyttöjärjestelmä: Android 6.0.1 Marshmallow / TouchWiz UI


 


S7 Edgen näyttö on 5,5-tuumainen, mutta ei tunnu niin isolta kädessä. Muotoilu miellyttää silmää ja yleistuntuma on varsin laadukas. Kaarevat reunat aiheuttavat kuitenkin jonkun verran virhekosketuksia ainakin ilman koteloa ja Samsungin oman Clear Coverin kanssa. Spigenin hieman järeämpi Rugged Armor on juuri matkalla minulle, joten toivon mukaan virhekosketukset vähentyvät hieman järeämmän kotelon myötä.


 





 


Kameran suhteen Samsung on onnistunut varsin hyvin. Puhelinkameraksi isolla f1.7 aukolla valovoima riittää huonommassakin valaistuksessa ja hyvässä valossa jälki on todella terävää. Kamera myös käynnistyy nopeasti, joten tältä osastolta on vaikea keksiä poikkipuolista sanottavaa, enkä kyllä näe oikein syytäkään moiselle. Lisäksi kun puhelin on vedenpitävä, niin huonommat sääolotkaan eivät muodostu kuvan ottamisen esteeksi. Alla muutamia esimerkkikuvia (foorumisoftan kokorajoitusten myötä jouduin pienentämään kuvia ennen lisäystä, toivottavasti pienennys ei syönyt liikaa detaileja):


 





 





 





 


Puhelimen paketissa tuli mukana myös adapteri, joka mahdollistaa normaalin USB-A-liittimen kytkemisen Edgen microUSB-liitäntään. Tämä on pääasiassa tarkoitettu tietojen siirtoon käyttäjän vanhasta puhelimesta, mutta kyseessä näyttää olevan ihan täysiverinen USB On-The-Go -adapteri, eli muidenkin USB-laitteiden kytkeminen onnistuu. Testasin sekä muistitikun että kosketuslevyn sisältävän langattoman näppäimistön kytkemistä ja molemmat toimivat mukisematta. Etenkin tämä erillisen näppäimistön kytkentämahdollisuus tekee S7 Edgestä käytännöllisen minitoimistona. Pienikokoinen näppäimistö vain mukaan, ja pidempienkin mailien tai dokumenttien naputtelu hoituu ihan eri tapaan ja hiirikin toimii tarvittaessa, ja kuitenkin samaan aikaan voi jättää läppärin tai tabletin kotiin.


Koska S7 Edgestä löytyy monen Android-puhelimen tapaan NFC, onnistuvat sillä myös lähimaksut erinäisillä tavoilla. Itse OP:n asiakkaana suosin Pivoa, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy. Näin paljon iPhonea käyttäneenä (ja Apple Payn puuttumista edelleen Suomesta kironneena) on mukavaa, että lähimaksu onnistuu ja lompakkoa ei välttämättä tarvitse aina ottaa mukaan jos kauppareissulta ei ole paljoa tuotavaa.


 


Galaxy S7 Edge venyy myös virtuaalitodellisuuteen testiin kylkiäisenä tulleiden Gear VR -lasien avulla. Siinä missä resoluutio on vielä joissain määrin pikselinen, niin Oculuksen kaupasta haettua Escape Room VR -peliä pelatessa huomasi pyörineensä tuolilla jo aivan eri asentoon kuin missä kuvitteli olevansa. Pitää etsiä tähän vielä lisää sovelluksia ja testata piilareidenkin kanssa kunhan moiset jaksaa askarrella silmiin, sillä toistaiseksi olen testannut varoituksia uhmaten silmälasien kanssa.


 








 


Yksi harvoista harmittavista asioista on se, että S7 Edge käyttää vielä microUSB-liitäntää uudemman USB-C:n sijaan. MicroUSB:ssä on toki hyvätkin puolensa, kuten vaikkapa yleisyys ja USB-C-kaapeleita vaivanneiden yhteensopivuusongelmien välttäminen, mutta silti epäsymmetrinen liitin on vähän ikävä Lightningin ja parin muun Android-puhelimen USB-C:n jälkeen. Onneksi langaton latauskin on kuitenkin tuettuna S7 Edgessä, joten kaapelijumppa ei ole mitenkään pakollinen rasti, etenkin kun autostakin löytyy langaton laturi.


 


Ohjelmistopäivitykset ovat ainakin ennen olleet Samsungin kompastuskivi, mutta nyttemmin yhtiö näyttäisi parantaneen tilannetta. Edge saapui minulle syyskuun turvapäivityksillä ja lokakuukin tuli tarjolle kun hoksasi tarkistaa päivitykset manuaalisesti. Marraskuun settiä ei ole vielä näkynyt, mutta kun kuukausi on vasta alkupuolella eikä myöskään arsenaalista löytyvä Nexus 5X vielä näe kyseisiä päivityksiä, niin eipä tässä ole vielä aihetta huoleen. Android 7.0 Nougatia ei ole vielä tarjolla Edgelle, mutta toivon mukaan sekin saadaan tässä lähiaikoina. Tämän päivityksen merkitystä tosin pienentää turvapäivitysten saatavuus ja se, että osa Nougatin uudistuksista kuten useamman ikkunan tuki on jo valmiiksi saatavilla Samsungin omina kustomointeina.


 


Valitettavasti nyt tuli pieni lisämutka matkaan tämän puoliväliraportin ja loppuraportin väliin, sillä onnistuin kuvien ottamisen ja videon kuvaamisen jälkeen rähmäkäpälöimään luurin tonttiin sillä seurauksella, että näytön lasi on oikeasta alakulmasta melkoisen hurjassa kunnossa. Tämä vaikuttanee vedenpitävyyteen siinä määrin negatiivisesti, että pitää huollattaa luuri kuntoon ennen testirupeaman jatkumista. Viive venähtänee siis jonkin verran kahden viikon yli, mutta toivottavasti ei kovin paljoa. Tässä vaiheessa pääasiallisen SIMmin laittaminen takaisin iPhoneen tuntuu jo taaksepäinmenolta.



EDIT Tero: upotin videon postaukseen

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

 

Tervehdys, klaanilaiset!
Olen jaypekka, tuttavallisemmin J-P ja toinen Samsung Galaxy S7 edgeä testaavista tyypeistä :n lisäksi!

 

 

 

 

 

 

Mitä tuleman pitää

 

Seuraavat viikot pääsette matkassani kurkistamaan lähemmin Samsungin lippulaivapuhelimen ominaisuuksiin pinnalta ja pintaa syvemmältä. Painotan testailuissa vahvaa visuaalista viestintää videoiden muodossa, ja jatkan tarinaa syventävämmin tekstimuodossa täällä Klaanissa.

Arvostelen ja pohdin laitetta omana itsenäni, tiedostavan kuluttajan näkökulmasta, mutta en tarkennu teknisesti pikkuseikkoihin vaan pyrin aukaisemaan asiat yleisellä tasolla hyvin käytännönläheisesti. Omalta taustaltani olen opiskellut mediatuottamista ja olen hankkinut työkokemusta mainosalalta. Tällä kertaa en kuitenkaan yritä sortua liiaksi mainostamaan ja muistan myös kritiikinkin, jos näen sille aihetta.

Android laitealustana on minulle vierain kolmesta vallitsevasta mobiilikäyttöjärjestelmästä. Jo tämä antaa minulle hyvät ja puhtaat lähtökohdat ennakkoluulottomaan käyttäjätestaukseen.

 

Toivotan nautinnollisia lukuhetkiä testauksen parissa enkä malta odottaa teidän lukijoiden näkökulmia ja kommentteja joita toivon runsain mitoin vastattavakseni!

 

Soijamusteesta magneettikiinnitykseen

 

Kilpailu älypuhelinmarkkinoilla ei voisi olla enää kovempaa kuin juuri nyt. Siksi yritysten on tehtävä kaikkensa yllättäkseen ja vakuuttaakseen kuluttajansa ostopäätöksestä positiivisin mielleyhtymin. Tämän johdosta jopa itse tuotepakkaukset ovat viime vuosina kehittyneet huimasti eteenpäin. Suurimpana muutoksena pitäisin varmasti pakkausten koon pienenemistä ja pakkausmateriaalien kehittymistä ympäristöystävällisemmiksi. Tästä kielii jo itse S7:n pakkaukseen painettu hiilijalanjälkikuva sekä kuva jossa kerrotaan pakkaukseen käytetyn musteen olevan peräisin soijasta. Nämä ehkä pieniltäkin tuntuvat seikat saattavat olla se viimeinen tekijä osalle kuluttajista, eikä kehitys todellakaan ole menossa huonoon suuntaan.

Pakkausta avatessa en ollut aivan varma, mistä kohtaa pahvia pitäisi avata ja mihin suuntaan, sillä luukku tahtoi olla visusti kiinni. Kansi lävähti yhtäkkiä auki paketin ollessa sivuttain lähes pudottaen itse laitteen laatikosta. Magneetilla lukkiutuva lärpäke saattaa olla mielenkiintoinen markkinointikikka, mutta tässä tapauksessa sisältö meinasi lavahtaa boksista ulos.

 

Unboxaus

 

Kuten juttuun linkatusta videosta näkyy, on laatikon sisältö aseteltu nätisti kerroksittain, kirsikkana kakun päällä tietysti itse laite, joka on muuten komean näköinen viimeistä yksityiskohtaansa myöten. Puhelimen lisäksi paketissa tulee mukana Fast Charge -laturi, microUSB-johto, nappikuulokkeet ja erikoisuutena microUSB-USB-A-adapteri, mikä mahdollistaa mm. hiiren tai muistitikun liittämisen laitteeseen, vaikka todellisuudessa Samsung haluaa helpottaa vanhemmasta Galaxysta uudempaan siirtymistä.

 

Kultaa, kaarevuutta ja sormenjälkiä

 

Kun älypuhelimet sulautuvat yhä isommaksi osaksi arkeamme, on niiden myös näytettävä hyviltä - fanaattisimmille se on jopa statuskysymys, että kenen logo tai kirjaimet siellä takakannessa oikein komeilevat.

799 euron arvokkaalla hintalapulla Samsung Galaxy S7 edge asettuu yhtiön lippulaivamalliksi, josta johtuen tyyli ja materiaalit ovat myös sen mukaiset. S7-mallista poiketen edge-mallissa on myös omana erikoisuutena puhelimen sivuille kaareutuvat näytöt. Rehellisesti sanoen, koen että tämä olisi vain markkinointikikka eikä käytännönläheinen toteutus. Lasipinnat luovat tasokasta kiiltoa ja hohtoa, mutta rasvoittuvat sormenjäljistä helposti, tuoden laitteelle vähän ylimääräistä lisäpainoa sekä liukkautta ja varovaisuudentunnetta.

Laitteen paksuudessa olen kyllä ällikällä lyöty, sillä en tahdo ymmärtää, miten niin ohueen pakettiin on saatu mahdutettua niin paljon tekniikkaa; 3600 mAh:n suuri akku, sormenjälkitunnistin, valovoimainen kamera, anturit ja kosketuspainikkeet sekä tietysti vettä hylkivyys.

Tutkailin ensimmäiset päivät vain ihmeissäni, kuinka hyvin muun muassa alaosan kosketuspainikkeet on saatu piilotettua kultavärin alle, kun painikkeita ei paina ja valo ei pala. Samalla olin ällistynyt merkkivalosta, joka vilkkuu kuin tyhjästä ilmoittaen viesteistä, puheluista ja ilmoituksista itse haluamillasi väreilläsi, joita niitäkin on jo useampi. Hintaa miettiessäni pohdin mihin se oikein perustuu, kunnes guuglailujen tuloksena sain selville, että laitteessa on myös sykemittari - kyllä, jo suoraan asennettuna. Tämän testauksesta myöhemmin lisää. Langaton lataus tuo plussaa laitteelle, niin kuin myös 3,5 millin audio-ulostulo, mutta microUSB-latausliitin alkaa tuntua jo vanhalta USB C:n tehdessä vahvasti tuloa.

 



Muokattavuutta mielin määrin

 

Samsungilla on käytössään oman näköisensä käyttöliittymänsä, joka pyörii Androidin päällä. Toiminnot ja valikot ovat tuttuja universaalisti useimmissa Android-laitteissa mutta jokaisella laitevalmistajalla tahtoo tuoda lisänä oman käyttökokemuksensa.

Tiedossa oli jo, että Androidille on eniten sovelluksia tarjolla sekä itse laite on muokattavissa pitkälti omien mieltymysten mukaan. Tätä toivoin, mutta asetuksia läpi käydessäni myös koin ahdistusta monista eri vaihtoehdoista sekä osaksi liiasta valinnanvapaudesta -  etten nyt vain poistaisi tai muuttaisi mitään peruuttamatonta.

Värikäs ulkoasu pyöristetyine  kuvakkeineen ei nosta erityisiä tunteita pintaan. Ehkä tyylissä on pyrittykin olemaan neutraali?

Puhelimen ensi kertaa käynnistäessä kuitenkin olisin toivonut enemmän opastusta toimintoihin. Voin kuvitella, että esimerkiksi ensi kertaa älypuhelinta tai Androidia käyttävä ei välttämättä ensimmäisenä hoksaisi, mistä äpistä oikein sovelluksia esimerkiksi ladataan.

 

Maksettua sisältöä

 

Olin lievästi pettynyt ja yllättynyt, että Samsungin kokoisellakin yrityksellä on ns. maksettuja ohjelmia, eli bloatwarea. Googlella oli tietysti oma kansionsa, mutta niin oli myös Microsoftilla Office-työkaluineen. Samsungilla itsellään tuntui myös olevan jos jonkinlaista sovellusta ties mihin tarkoitukseen, mutta minulle ne eivät tuntuneet houkuttelevilta. Facebookin Facebook, WhatsApp ja Instagram olivat myös esiasennettuina, nämä ehkä helpottavat useimman yhteydenpitoa. En olisi kuitenkaan odottanut, että kolmas osapuoli tarjoaa uutissovelluksen jo valmiiksi asennettuna osaksi yhtä aloitusnäyttöä. Selaimen kirjanmerkit ohjasivat myös kätevästi erilaisten firmojen sivuille.

 

 

Yhtä näyttöä

 

Itse puhelin on aavistuksen liian iso omille näpeilleni, enkä tahdo saada puhelimesta kunnon otetta yhdellä kädellä. Kaarevan näytön vuoksi kämmeneni myös osuu näytön reunoille aiheuttaen hutilyöntejä, etenkin kahdella kädellä tekstatessa, tuli halumattomia kirjainpainalluksia etenkin näytön reunoilta. Liukkauden ja alareunan kosketusaluiden takia en oikein aina tiennyt, mistä kohtaa puhelinta tulisi pitää kiinni koskematta näyttöön. Tämän huomasin etenkin videoita katsellessani. Kaiuttimen sijoittaminen myös puhelimen alareunaan yhdessä latausportin ja kuulokeliitännän kanssa saattaa vaikuttaa loogiselta, mutta laitetta pidettäessä vaakatasossa menee käsi helposti sen yhden ja ainoan kaiutinreiän päälle peittäen ulostulevan äänen. Kaareva näyttö oli aluksi myös jonkin verran häiritsevä, ja sovelluksissa ja sisällöissä, joissa reunoilla on informaatiota, voi se haitata vääristämällä ja venyttämällä kuvaa. Näytön sivusta vedettävälle Edge-valikolle en myöskään vielä ole keksinyt kunnollista käyttöä tai hyötyä.

 

 

Loppujen lopuksi...

 

...odotan laitteelta hyvää suoritusta valokuvausominaisuuksista, joita on kehuttu luokkansa parhaaksi julkaisuvaiheessa. Virtuaalitodellisuus on myös uutta teknologiaa, jota en ole toden teolla vielä päässyt kokeilemaan. Näistä aihepiireistä tulen kertomaan tulevissa julkaisuissa sekä annan käytännön vinkkejä käyttömukavuuden muokkaamiseksi ja parantamiseksi.

 

 

Mukavaa joulukuun lähestymistä toivottaen,

J-P

Kunniamerkki +14

Tulipas kurottua pitkästä aikaa kiinni nämä lukematta olleet arvostelut S7 edgestä, hyvää settiä olette kyllä tehneet, hatunnosto molemmille! :)


 


Vaikuttaisi siltä, että uudessakin mallissa tuo reunoille kaareutuva näyttö on lähinnä ulkonäkökikka, joka oikeasti vain vaikeuttaa käyttöä, samoin kuin oli S6 edgessä jota sain tovin aikaa testata. Itselläni oli ihan samat fiilikset näyttöreunasta, se vääristää kuvaa, aiheuttaa hutipainalluksia ja vaikeuttaa kaikin puolin puhelimen käyttöä.


 


Mikäli Samppaa harkitsisin, niin hankinta menisi itsellä kyllä sen takia perinteisellä näytöllä varustettuun malliin, joka taitaa vielä olla lisäksi halvempikin.


@kjns kirjoitti:

Tulipas kurottua pitkästä aikaa kiinni nämä lukematta olleet arvostelut S7 edgestä, hyvää settiä olette kyllä tehneet, hatunnosto molemmille! :)

 

Vaikuttaisi siltä, että uudessakin mallissa tuo reunoille kaareutuva näyttö on lähinnä ulkonäkökikka, joka oikeasti vain vaikeuttaa käyttöä, samoin kuin oli S6 edgessä jota sain tovin aikaa testata. Itselläni oli ihan samat fiilikset näyttöreunasta, se vääristää kuvaa, aiheuttaa hutipainalluksia ja vaikeuttaa kaikin puolin puhelimen käyttöä.

 

Mikäli Samppaa harkitsisin, niin hankinta menisi itsellä kyllä sen takia perinteisellä näytöllä varustettuun malliin, joka taitaa vielä olla lisäksi halvempikin.


Kiitoksia palautteesta 🙂 Tuon kaarevan näytön osalta kotelo näyttäisi vaikuttavan melko lailla siihen, että kuinka paljon satunnaiset virhekosketukset vaikuttavat. Tosiaan tällä alunperin käytössä olleella Samsungin Clear Coverilla ongelma korostui ja etenkin sängyssä makoillessa luurista oli vaikea saada mukavaa otetta niin, ettei samalla aiheuta hirveää määrää vahinkokosketuksia. Spigenin Rugged Armor paransi tilannetta huomattavasti ja etenkin nyt Otterbox Stradan kanssa vahingot ovat jo harvassa. 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

Kohti tulevaisuutta pimeätä pelkäämättä

Heipä hei jälleen, arvon klaanilaiset!

Taas on yksi reipas viikko kulunut testilaitteiden parissa ja tällä viikolla pureudun tarkemmin Samsung Galaxy S7 edgen kameraominaisuuksiin sekä ovia kolkuttelevaan virtuaalitodellisuuteen Samsungin Gear VR -lasien avulla.

 Videolla on esimakua Gear VR -laitteeseen, sen tarjoamaan viihteeseen sekä älypuhelimen valokuvausmahdollisuuksiin.

 

VR 

 

VR = verrattain realistista

 

Tulevaisuuden voisi jo sanoa olevan täällä, sillä jo noin vuoden verran markkinoilla on ollut kuluttajille suunnattuja virtuaalitodellisuuslaseja sekä erilaisia pelikonsoleja. Tekniikan kehittyessä, hinnan halvetessa sekä sisällön laajetessa ovat yritykset pystyneet tuomaan markkinoille käyttäjäystävällisiä vekottimia virtuaalitodellisuudesta kiinnostuneille. Samsung on ollutkin kehityksen kärjessä tuomassa edullisempaa, yksinkertaisempaa teknologiaa kotisohville tarjoamalla Gear VR -virtuaalitodellisuuslaseja käytettäväksi osana omia älypuhelimiaan, jotka toimivat laitteen aivoina. Gear VR:n tuloa tuiki tavallisten kuluttajien pariin on kuitenkin vauhdittanut Samsungin Note7:n julkaisu, jossa ennakkotilaajille luvattiin lasit kaupan päälle. Laitteen etuna on ollut kilpailijoihinsa nähden laitteen edullisempi hinta sekä johdottomuus. 150 € voi tuntua luksustuotteelta, mutta on silti melko huokea, kun älypuhelin nyt kuitenkin löytyy jo lähes kaikkien taskusta - sen vain on oltava Gear VR:ää käyttääkseen Samsungin oma.  Muiden kilpailijoiden laitteiden hinnat alkavat 450€:sta ja pyörivät siellä 800-1000 €:n paikkeilla. Kilpailijoiden laitteet yleensä vaativat tietokoneen tai pelikonsolin kaverikseen toimiakseen, asentaminen voi olla vaikeahkoa ja vaatia enemmän tietotaitoa käyttäjältä. Loppujen lopuksi hinnat ovat aika samat puhelimen hinta mukaan laskettuna.



 Joka tapauksessa, Samsungin ja Oculuksen yhteistyössä väsäämä Gear VR tarjoaa kuitenkin enemmän sisältöä, kuin esimerkiksi minkä tahansa laitteen kanssa toimivat 15 euron marketista ostetut virtuaalitodellisuuslasit.

 

Päät kääntävää sisältöä

 

Samsunging Gear VR toimii käytännössä vain yhtiön lippulaivamalleilla, eli jo kuopatussa Galaxy Note7:ssa, Galasy S7:ssä ja S7 edgessä, Note5:ssä, S6 edge +:ssa sekä tavallisessa S6:ssa että S6 edgessä. Periaatteessa laseihin mahtuvan kolmannen osapuolen laitteen on mahdollista laittaa kiinni, toki omalla vastuulla (varoitustekstein mainittu ohjekirjassa).  Muiden laitevalmistajien älypuhelimet eivät toki pääse nauttimaan samanlaisesta sovellustarjonnasta eivätkä ohjaintoiminnoista.

 

Samsung on siis laittanut hynttyyt yhteen netissä jo suureen suosioon saavuttaneen Oculuksen kanssa, jonka sittemin Facebook osti. Tämän vuoksi tarjottavaa sisältöä sovelluksesta löytyykin - yllätys, yllätys - Facebookista 360-videoiden ja -kuvien muodossa. Sovelluksesta löytyy myös muiden videoalustojen kuten Twitchin ja Vimeon sekä sisäänrakennetus Samsung Internet -sovelluksen kautta toimiva monelle tutumpi Youtube.

Lisäksi sovelluskaupasta on ladattavissa lyhytelokuvia, pelejä ja sovelluksia maksua vastaan tai ilmaiseksi.

 

360, 3D, 2D - mitä eroa?

 

Eri sisältöä kuvaava termistö saattaa aluksi tuntua sekavalta ja hämmentävältä laitetta ja sisältöä ensi kertaa kokeilevalle. Nyrkkisääntönä asian voisi kiteyttää, että lasien kanssa katsottaessa, oli se mitä sisältöä tahansa, ollaan 3D-virtuaalitodellisuusmaailmassa, mutta sisältö ei välttämättä ole kolmiulotteista. Käyttäjän on mahdollista katsoa vaikka vanhoja suosikkielokuviaan virtuaalilaseilla, mutta leffa ei muuta ulottuvuuksia, vaan pysyy kaksiulotteisena, 2D:nä, joka esitetään vain virtuaalimaailmassa. Samsung tarjoaa katseluympäristöikseen leffateatteria, kotikatsomoa tai jopa kuuta ympäristöksi, jossa katsoa elokuvaa kuin valkokankaalta.

3D-sisältö yhdistää yleensä myös 360-kuvaa tai -videota, mikä auttaa luomaan 3D-efektiä. Todellisuudessa kolmiulotteisuus luodaan nimenomaan laseilla ja stereonäöllä. Lasien kumpaankin linssiin on heijastettu puhelimen näytöllä kahdeksi jaettu samankaltainen kuva, joka sitten lasien ja aivojen yhteistyönä yhdistetään verkkokalvolle kolmiulotteisena (ymmärrätte vaikka asia ei ihan näin olisikaan 😃 ). Osa sisällöstä näyttää olevan kauempana, osa taas lähempänä, ja tämä on ehkä vakuuttavinta VR-sisällössä.

 

360 tulee siis kolmestasadasta kuudestakymmenstä asteesta, joita sisältö tarjoaa, eli siis joka ilmansuuntaan. Helpoimmin sisältöä on toteutettavissa esimerkiksi Samsung Gear 360 -kameralla, jossa on kaksi erittäin laajaa linssiä, joiden kuvat laite sitten yhdistää yhdeksi kuvaksi. Kuvaa katsellakseen on suositeltavaa käyttää nimenomaan laseja yhdessä puhelimen kiihtyvyysanturin kanssa, joka tunnistaa pään käännökset ja osaa näyttää sisällön todenmukaisesti. Itse olen jo vuosia ottanut 360-valokuvia Microsoft Researchin Photosynth-ohjelmalla ja Windows-puhelimella, mutta senkin sovelluksen tuki ja jakelu on loppunut mobiililaitteiden osalta enkä ole sittemin perehtynyt muiden kehittäjien sovelluksiin.

 



 

360-videot ja -kuvat siis antavat kaksiulotteisesti paremman tilan tunteen ulottumalla ympärillesi. Ilmiötä voisi kuvastaa hyvin ensi kertaa Google Mapsin Street Viewiä katsoessa. Näinkin lasien avulla tuttuja paikkoja reissuistani Aasiassa ja oli ilahduttavaa kokea olevansa taas samassa paikassa missä olin vuosia aiemmin käynyt.

 

Laseilla on myös selaimen avulla videoita katsellessa mahdollisuus valita tilaksi 360, 180, 2D, 3D erilaisilla asetuksilla, videon tuista riippuen, mutta yleisimmin 360 käy parhaiten asetukseksi.

 

Älä käytä ruokailun jälkeen

 

Lasit vaativat hiukan totuttelua käyttääkseen, mutta perusperiaatteen tajuaa nopeasti, jopa +50-ikäiset vanhempani, jotka eivät olleet kokeilleet virtuaalitodellisuuslaseja koskaan. Laitteen näkökenttä ei ole aivan niin laaja kuin olen olettanut. Sisältö on pyöreästi keskellä jättäen tummat reunat. Lisäksi kaikki testaajat kokivat kuvan tarkentamisen hiukan ongelmalliseksi, sillä sisältö jää hiukan sumeaksi, ja pikseleitä saattaa erottaa laitteen näytöltä. Silmät tulivat ensi kerralla myös vähän aroiksi eikä illallisaterioinnin jälkeen käyttö ollut kaikkein mukavinta. Varsinaista "motion sicknessiä" en kokenut, mutta vatsa täynnä pään kanssa pyöriminen aiheutti vähän epämiellyttävää oloa.

 

Laitetta oli helppo käyttää ja sivulla oleva kosketusalusta todella auttoi sisällön valitsemisessa niin täppäämällä kuin pyyhkäisemälläkin. S7 edge pärjäsi hyvin ilman lisävirtaa, mutta raskasta videosisältöä selaimen kautta katsottaessa laite ilmoitti, että sen on viilennyttävä hetkeksi, jotta käyttömukavuus olisi hyvä. Lisäksi microUSB-kiinnitys tuntuu vähän hasardilta tietäen, kuinka microUSB-pää vääntyy helposti, sekä portti puhelimessa saattaisi vioittua, mikäli laitteen laittaa yhtään epähuomiossa väärässä asennossa. Mukana tuleva USB-C-pidike tuntuu jykevämmältä ja toimivammalta ratkaisulta, mutta ei tällä hetkellä hyödytä Samsungin myynnissä olevia laitteita. Laseja on melko kevyt pitää päässä, mutta säätämiseen saattaa kulua aikaa, etenkin jos testaajia on useampia. Mukavana lisäominaisuutena Samsung on sisäänrakentanut ohjelmaan videokuvaus- ja kuvankaappaustoiminnot koetun sisällön jakamiseen sekä Passthrough-kameran, jonka avulla pystyt näkemään ympäröivän maailman puhelimen kameran avulla.

 

Lasit ovat mukava lisä laitteelle, joilla voi kehuskella kavereille - vielä tässä vaiheessa, mutta tilanne muuttunee tulevina vuosina. Sisältö kehittyy ja saadakseen esim. peleistä kaiken irti, on likoon yleensä laitettava muutama lantti ja langaton peliohjain.

 

KAMERA



 Valovoimaisuutta ja läjä sovelluksia

 

 Kun kilpajahti megapikseleiden metsästämisestä on kääntymässä laskuun päin, tulevat oikeasta kameramaailmasta tutut ominaisuudet, kuten valovoima, kyseeseen. Samsungissa onkin poikkeuksellisen valovoimainen optiikka aukkoluvulla f/1.7. Tämän vuoksi älypuhelimella on mahdollista ottaa entistäkin terävämpiä ja valoisampia kuvia Suomen hämärissä olosuhteissa sekä sisätiloissa.

 

Kamerasta saa toden teolla kaiken irti esiasennetuilla sovelluksista, jotka eivät toki lopu siihen. Suoraan paketista laitteesta löytyvät

-auto-tila helppoon ja huolettomaan kuvaukseen

-Pro-asetus kehittyneimmille kuvaajille, jotka tietävät mitä ISO-luku ja suljinaika tarkoittavat sekä haluavat mahdollisuuden manuaalitarkennukseen

-valikoiva tarkennus, jonka ansiosta maisekuvat saa henkilöineen ja maisemoineen kauttaaltaan tarkoiksi

-panoraama, mikä mahduttaa koko näkymän yhteen kuvaan

-videokollaasi niille, jotka haluavat kertoa enemmän kuin 4 videota

-suora lähetys, jota en ikävä kyllä vielä kokeillut, mutta mikä mahdollistaa live-nauhoittamisen suoraan Youtubeen

-hidastus - oma suosikki, jossa nopeat tapahtumat saa vangittua hengitystä pidättävällä tavalla

-virtuaalinen kuva, joka oikeasti ei ole niin virtuaalinen

-ruokakuva Instagrammaajille

sekä

-hyperlapse, joka on time-lapsen (intervallivalokuvauksen) ja hyperlapsen naamioitu sekoitus nopeutettua ja vakautettua kuvaa.

 



Still-kuvat on mahdollista suurimmillaan kuvata 4:3 12 megapikselillä kooltaan 4032x3024 pikseliä, sekä videokuvaus tukee UHD-formaattia resoluutiolla 3840x2160, eli 4K-kuvaa. Kamerassa on optinen kuvanvakain (OIS) ja kamera tukee hidastusta 240 kuvan kuvataajuudella ja 720p-resoluutiolla. Tällöin valovoima on tietysti huonompi, koska kuvalla on vain sekunnin 240-osa aikaa valottaa kuvaa. Still-kuvia valotettaessapa suljinajan saa pro-tilassa asetettua lyhimmillään 1/24000 (nopeampi kuin järjestelmäkamerat) osa sekuntia ja pisimmillään kymmeneen sekuntiin, mikä on taas järjettömän pitkä aika puhelimelle, enkä itse ole vastaavaan tullut vastaan muutoin kuin Nokian puhelimissa, joissa pisimmillään sai 4 sekunnin kuvia. Pitkä valotusaika mahdollistaa jopa yötaivaasta otetut kuvat.





Kamera käynnistyy kotinäppäin kahdesti painaessa erittäin vikkelästi ja automaattitarkennus on tarkka ja nopeimpia markkinoilla. Pro-ominaisuudet ovat oiva lisä valokuvauksesta kiinnostuneille ja kamerapuhelin korvaakin nyt jo suurimmaksi osaksi aina mukana kulkevaa ykköskameraa, jonka pitää olla toimintakyvykäs ja valmis aina tilaisuuden tullen.



Kamerakaan ei ole enää vain kamera, vaan osa järjestelmäsovelluksia, jotka hyödyntävät jo monenlaista anturia. HDR-, time-lapse, panoraama-, hidastus- ja selfie-kuvat ovat jo niin arkipäivää että ne on löydyttävä jokaisesta kamerapuhelimesta. Toisin sanoen lajikirjo eri kuvaustiloille alkaa olla jo niin suuri, että mahdollisia käyttökohteita ei aina tule muistaneeksi edes käyttää niihin sopivissa tilanteissa.

 

Viimeisellä viikolla jaetaan vinkkejä laitteen tehokäyttöön erilaisine ominaisuuksineen tips & tricks -hengessä.

 

Toivotan nyt hyvät yöt ja toivon, että nautit lukemastasi ja näkemästäsi!

Terveisin,

J-P

Kunniamerkki +14

Hyvää matskua VR-omituisuuksista ja kuvausominaisuuksista.


 


Aika laadukkaalta vaikuttaa kyllä tuon vehkeen kamera, varmastikin monille yksi iso ruksi Kyllä-sarakkeessa jos miettii syitä tuon puhelimen ostamiseen.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

Tipsit tehokäyttöön

 

Älypuhelimet ovat siitä äimistyttäviä kapistuksia, että insinöörit ympäri maailman ovat onnistuneet  änkemään niin paljon teknologiaa ja antureita niin pieneen pakettiin, että Matti Meikäläisenkin on vaikea ymmärtää sitä kaikkea. Ja monelta saattaakin tietotulvan vyöryessä jäädä moni nippelikeino kokeilematta, joten päätin koota lyhyen listan Samsung Galaxy S7 edgen elämää helpottavista ominaisuuksista.

 

Kannattaa muuten lukea tämä juttu loppuun saakka, sillä tekstissä piilee pieni joululahjayllätys.

 

Vedenpitävyys ja -kestävyys eivät ole sama asia

 

Viime aikoina on hehkutettu paljon älypuhelinten veden kestävistä ominaisuuksista. Vettä kestäviä puhelimiakin on ollut jo jonkin aikaa tarjolla, ainakin Sonylla mutta nyt kilpaan ovat lähteneet niin Samsung kuin Applekin. Tämä on tietysti hieno asia, sillä puhelimista yritetään tehdä kestävämpiä ja tiiviimpiä, mutta kuluttaja saattaa äkkiä harhautua termistöstä.

Yleisin tapa luokitella vedenpitävyyttä on IP-taulukko, josta löytyy lisää tietoa siitä kiinnostuneille internetistä, mutta käytännössä se määrittelee, kuinka syvän ja pitkäaikaisen upotuksen laite kestää. Toisin sanoen, rannekellosi saattaa olla vedenpitävä 50 metriin saakka, mutta älypuhelin on tavallisimmillaan vedenkestävä metrin upotukseen puoleksi tunniksi. Vaikka laite hylkiikin vettä, eivät elektroniikka ja vesi elementtinä ole koskaan tulleet oikein hyvin toimeen keskenään.

 

 Vaikka näkisitkin videoita tai mainoksen, jossa puhelin saa kunnon suihkun tai upotuksen, en menisi silti itse sitä kokeilemaan. Pikkuprintillä laitteen takuuehtoihin on monesti kirjattu jotain sen tapaista, että takuu raukeaa laitteen ollessa yhteydessä kosteuteen. Ja vaikka laitteet pitäisivätkin pisarat poissa sisuskaluistaan, on silti niihin asennettu kosteuden näyttäviä paperipaloja, antureita, jotta et lataisi laitettasi märkänä ja ties mitä. Vedenkestävyys auttaa arkisissa tilanteissasi laitettasi säilyttämään toimintakunnon, kun esimerkiksi kaatosade yllättää, puhelin lipsahtaa pönttöön tai urheillessa taskunpohjalle kertyy hikeä ja kosteutta.

 

Tiesitkö, että voit mitata sykkeesi S7:llasi? En minäkään

 

Satuin etsimään tietoa Galaxy S7 edgen toiminnoista ennen testausajanjaksoa, ja yhdessä artikkelissa tuli vastaan sykemittaus. En voinut olla uskoa silmiäni, että puhelimessa itsessään olisi sykemittari. En ollut kuullut aiemmin moisesta, enkä löytänyt sitä etsiessäni edes paljon tietoa. Hämmennystä aiheutti myös, ettei sitä oltu mainostettu mitenkään esim. Samsungin omissa yleisissä mainoksissa. Laitteen käsilleni kuitenkin saadessani löysin sykkeen mittauksen S Health -sovelluksesta.

 

 

Sovellus kertoo sinulle ihanteellisimmat sykkeet eri tilanteissa, esim. levossa tai harjoituksen jälkeen perustuen antamiisi tietoihin iästä, sukupuolesta ja painosta. Sykkeen mittaaminen ei ehkä aina onnistu ensimmäisellä kerralla ja vaatii vähän sorminäppäryyttä. S Health -sovellus tarjoaa muutoinkin monipuolista terveyden ja harjoittelun seurantaa omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille.

 

Pitoa suojakuorista

 

Kuten jo aiemmin kirjoittelin ensivaikutelmassa puhelimen liukkaudesta ja näytön hutilyönneistä, yritin löytää siihen ratkaisua laitteelle tarjottavista suojakuorista. Törmäsin aiemmin entiseen Lumiaani etsiessäni jotain näyttävämpää suojakuorta yllätyksekseni suomalaiseen, ja helsinkiläiseen Mozoon, josta en ollutkaan aiemmin kuullut. Totesin Lumia-kuoren olleen hyvä ja näyttävä, joten päätin etsiä, josko myös S7 edgelle olisi löytynyt kuoria. Pienen salapoliisityön jälkeen löysin kuin löysinkin heidän nettikaupastaan webbiosoitteen, josta kuoria voi tilata, mielestäni jopa melko huokeaankin hintaan laatuun nähden. Valikoimista löytyy niin nahkaisia kuin eettisempiä tekonahkaisiakin malleja sekä muovia kuoria eri kuoseilla. Suomalaista designia arvostavalle suojakuoria löytyy S7:lle täältä sekä S7 edgelle täältä.

 

Nopeasti ja langattomasti

 

Yksi Samsung Galaxy S7 edgen parhaista ominaisuuksista on sen suurikapasiteettinen 3600 milliampeerin akku, joka kestää, ja kestää, ja kestää... Tämän lisäksi akku myös latautuu erittäin nopeasti. Samsung itse kutsuu tekniikkaansa Fast Chargeksi, mutta piiripuolella Qualcomm kylläkin kutsuu tekniikkaa Quick Chargeksi. Joka tapauksessa, lataus on nopeaa. Akun saa lähes tyhjästä täyteen noin tunnissa. En ole koskaan tarkkaan aikaa katsonut, sillä se on aina ollut täynnä aiemmin kuin olisin sen odottanut olevan. Toinen mukava ominaisuus on myös langaton lataus, joka tukee yleisintä Qi-standardia. Ominaisuus on kätevä esimerkiksi lentokentillä tai kahviloissa, jotka tarjoavat langatonta latausta esimerkiksi kahviloissaan. Lentoa odotellessa on mukava antaa vähän lisävirtaa laitteelleen ilman johtojen kaivamista tavaroiden uumenista.

 

 

 

 

 Lisälaitteita USB On-The-Go:hon

 

 Mukana tuleva hassun näköinen mötikkä on ensisijaisesti tarkoitettu Samsungin saumattomaan tiedonsiirtoon vanhasta puhelimesta uuteen, mutta USB-porttiin saa kiinni tarvittaessa niin näppäimistön, peliohjaimen, hiiren kuin muistitikunkin. Mahdollisuuksia on varmasti vieläkin enemmän, mutta ovatko käyttökohteet käytännöllisiä on toinen juttu. Hiiren kursori puhelimen ruudulla voi äkkiseltään tunnostaa kummalliselta, mutta käytännöllisyyttä voi tuoda esim. heijastaessa näyttöä vaikkapa taulutelevisioon medisoittimen kautta, jolloin isompaa ruutua voi käyttää tietokoneen tapaan, samaan tapaan myös näppäimistön kanssa. USB-muistitikun liittäminen taas helpottaa tiedonsiirtoa esimerkiksi tietokoneelta puhelimeen. Peliohjain, joka toimii USB-johdolla, ja mikä ei välttämättä tue Bluetooth-yhteyttä tai puhelinta, voikin toimia johdollisesti puhelimen kanssa.

 

 Kustomoi käyttökokemus kuntoon

 

Androidit ovat tunnettuja muokattavuudessaan, ja Samsung antaa siihen vielä omat lisäpotkunsa. Laitteeseen on ohjelmoitu käyttöä helpottavia toimintoja, joita peruskäyttäjä ei välttämättä tule edes ajatelleeksi. Lyhykäisyydessään puhelimessa on esimerkiksi mahdollisuus käyttää suurta laitetta yksikätisesti pienentämällä ruutua, läheisyydentunnistinta hyödyntävä toiminto, jonka avulla säästät luurin kuvan täppäämisen asettamalla puhelimen suoraan korvalle oikean yhteystiedon kohdalla, reunan, eli edgen valaistus ilmoitusten saapuessa puhelimeen sen ollessa näyttö alaspäin, näytön luominen oman kokoiseksi ponnahdusikkunaksi, joka on liikuteltavissa ja pienennettävissä, älykäs näyttökuva liu'uttamalla kämmen näytön yli, kämmenellä mykistettävät puhelut, Always on Display, ja vaikka mitä kaikkea muuta, jota on mahdotonta kirjoittaa yhteen tekstiin. Alkuun pääset Samsungin omalla kätevällä ohjevideolla täältä.

 

Loppusanoiksi

 

Ensinnäkin, kiitokset Sonera Klaanille ja @TeroRe :lle mukavasta testausmahdollisuudesta! On ollut kivaa päivittää taas itseäänkin jos ei aikaansa edelle niin ainakin ajantasalle, mitä tulee tuoreimpiin mobiilijuttuihin. Täysi vapaus testaamisen suhteen antoi tietysti vapautta mutta myös luomisen tuskaa, ja loppua kohden tuntuikin, että videot ja jutut saattavat pikkuhiljaa alkaa kuulostaa ja näyttää toinen toiseltaan.

Onneksi uusi vuosi on kuitenkin pelastukseksi tulossa, ja sitä mukaa myös ensi vuonna näemme varmasti taas mitä ihmeellisempiä laitteita ja härveleitä. Ehkä tapaamme jälleen uusien laitteiden merkeissä!

 

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2017 toivottaen,

 

Juho-Pekka

 

P.S.

Minun joululahjani teille S7 ja edge -käyttäjille on Galaxy Game Pack, joka on ladattavissa vain S7-käyttäjille Google Playsta. Paketissa on pelinsisäisiä bonuksia, sisältöä ja valuuttaa tietyille peleille.

S7 Edge – Loppuraportti

 

Loppuraportti venyi vähän alkuperäistä aikataulua kauemmaksi kesken testin tapahtuneen huoltokeikan vuoksi. Huoltoonhan luuri meni siksi, kun onnistuin pudottamaan sen ja näyttö meni oikeasta alakulmasta rikki. Nyt huoltokeikalta paluun jälkeen on mennyt vähän pidempään, jotta sain luuriin taas kunnon käyttötuntuman päälle huoltoon kuluneen ajan mentyä työ-iPhonen varassa.

 

S7 Edge on kaikin puolin mukavasti toimiva puhelin. Puhelin näyttää ja tuntuu hyvältä ja työmailit ja -kalenteri Exchangen kautta toimivat mukisematta. Vedenpitävyyden myötä ei tarvitse huolehtia sateesta tai muutoin kosteista oloista, mikä on vallan mukavaa kun ottaa huomioon, että S7 Edgen kamera on sen verran hyvä, että sen kuvausominaisuuksien rajoja kokeilee mielellään myös huonommassa kelissä. Kaareva näyttö taas näyttää hienolta, mutta on kuitenkin omassa käytössä jäänyt hieman turhakkeeksi. Ennen järeämmän kotelon hankkimista kaarevasta näytöstä oli itse asiassa lähinnä vaivaa virhekosketusten muodossa. Kaarevuuden myötä myös toimivan lasikalvon löytäminen on vaivalloista ja foorumikommenttien perusteella jätin moisen hankkimatta, sillä en halunnut laittaa usein yli parin kympin summaa kalvoon, joka lähtee turhankin pian irti. Toki tässä voi sitten jossitella, että olisiko kalvon läsnäolo pelastanut huoltokeikalta, mutta se nyt on asia erikseen. Murtumakohta oli kyllä niin lähellä reunaa, että kalvot eivät tyypillisesti sinne edes yllä, joten lopputulos olisi voinut olla edelleen sama.

 

Akku ja lataus

 

Akusta puhuttaessa S7 Edge on ollut toimiva kokonaisuus. Akku itsessään on jo melkoisen riittoisa, ja pikalatauksen myötä lyhytkin tankkaus tuottaa jo reippaasti lisäaikaa kovempaankin käyttöön. Itse investoin autoonkin pikalaturin, ja se on ollut hyvä olemassa monella reissulla, jolla on saanut akkua täytettyä nopeasti seuraavaan GPS:n tai kameran myötä akkua kuluttavaan kohteeseen siirtyessä.

 

S7 Edgestä löytyy myös NFC, jonka myötä lähimaksua on tullut käytettyä kohtuudella. Siinä on jotain hienoa, kun K-ryhmän lähikaupassa ostoksen pystyy hoitamaan täysin puhelimella etukortteja myöten. Android onkin tällä hetkellä käytännössä ainut vaihtoehto, jolla puhelintaan pääsee hyödyntämään lähimaksuissa Suomessa. Apple Payn lanseerauksesta on välillä liikkunut huhuja, mutta tällä hetkellä en pidättäisi hengitystäni asian suhteen. Itse olen maksuni hoitanut OP:n Pivolla, joka on muutamia nikotteluja lukuunottamatta toiminut kiltisti ja etenkin nopeasti, joka osoittautui ongelmakohdaksi Nexus 5X:llä lähimaksua testatessa.

 

Negatiiviselta puolelta pitää mainita sormenjälkilukijan epätarkkuus. Kun on tottunut iPhonen ja Nexus 5X:n lukijoihin, niin uusintayritysten prosentti on S7 Edgellä ollut korkeahko. Toki uusikin yritys on yleensä vaivattomampi kuin pääsykoodin näpyttely, mutta toisto vie nopeusetua ja voi jo heikentää intoa sormenjälkilukijan käyttöön. Tarkkuutta tosin paransi se, että skannasi molemmat peukalot kahteen kertaan, toinen pääosin pystysuunnassa ja toinen pääosin vaakasuunnassa. Liekö lukijan suorakaidemuodolla jotain tekemistä virhealttiuden kanssa, sillä varmemmin toimineet lukijat ovat olleet pyöreitä ja siten pystyneet lukemaan sormen isommalta alalta ilman että asennon suhteen on liian tarkkaa.

 

Ohjelmisto 

 

S7 Edgen ohjelmisto ansaitsee sekä kehuja että hieman myös moitteita. Sukulaisten ja tuttujen vanhempia Galaxy-sarjalaisia ihmetelleenä olen aina miettinyt, etten kyllä kestäisi Samsungin silloista näkemystä Androidista, jota ei meinannut puhtaaseen Androidiin tottuneena edes osata käyttää. S7 Edgen osalta sain kuitenkin yllätyksekseni huomata, etten vaihtanut edes launcheria vakiosta pois, vaan tyydyin teemoittamaan vakiolauncherin enemmän Googlen Material Design –suunnittelukieltä vastaavaksi teemakaupasta löytyneellä Material Dark –teemalla. Tästä siis pisteet Samsungille, eteenpäin on menty. Ohjelmistopäivityksetkin ovat tulleet kohtalaisen hyvin verrattuna siihen, mitä tilanne on vielä pari vuotta sitten ollut. Uusin Android eli Nougat on edelleen saamatta, mutta uutisten mukaan beta-testaus on hyvässä vauhdissa ja tietoturvapäivitykset ovat sentään pysyneet suhteellisen ajantasaisina. Marraskuun päivitykset ilmestyivät hyvin aikaisessa vaiheessa marraskuuta, ja joulukuunkin päivitykset tulivat jakoon saman kuukauden puolella loppiaisena. Siinä missä käyttöjärjestelmän versiopäivitysten suhteen on vielä parantamisen varaa, niin onneksi turvapäivitykset ovat hyvin pitkälti ajantasaisia, joten tietoturvan suhteen kohtalaisen vaativa allekirjoittanut voi käyttää S7 Edgeä levollisin mielin, ja se on jo aika paljon se. Ei ole muuten ihan vain yksi tai kaksi muutoin kiinnostavaa laitetta, jotka on tullut jätettyä kokonaan väliin luokattoman huonon ja turvattoman päivityspolitiikan myötä.

 

Yksi kunniamaininnan aihe on Bluetooth, joka on vihdoinkin toiminut yhtä vakaasti kuin mihin olen tottunut iPhonella. Omistamani Nexus-laitteet eivät suoriutuneet tällä saralla kovinkaan hyvin koskaan ja Bluetooth-ongelmat olivat yksi pääsyy muutoin mukavasti toimineesta Nexus 6P:stä luopumiseen. Onkin ollut mukavaa huomata, että ongelma ei ole Androidin ytimessä, tai sitten Samsung on yksinkertaisesti päättänyt korjata asian omassa jakelussaan. Tärkeintä on kuitenkin se, että toimivuuteen on voinut luottaa sekä autosoittimen että parien eri Bluetooth-kuulokkeiden kanssa.

 

Kotelot

 

Testijakson aikana tuli käytyä läpi myös kolme erilaista koteloa mieleistä etsiessä, ja ohessa kommentit testatuista.

 

Samsung Clear Cover

 

Nätin näköinen ja kromattu reuna sopii mainiosti platinakultaiseen runkoon. Kotelo yltää kulmista näytön yläpuolelle ja toivoin tämän karsivan pahimpia putoamisvahinkoja. Toisin kuitenkin kävi, ja heti ensimmäisellä pudotuksella näyttö särkyi juurikin korotetun kohdan takaa. Tästä ei siis kummoista suojaa luurilleen saa. Vahinkokosketukset reunanäytöstä vaivasivat myös melko lailla tämän kotelon kanssa.

 

 

Spigen Rugged Armor

 

Spigenin pudotuskestävyyttä ei onneksi tullut kokeiltua käytännössä, mutta kunnolla korotettua reunaa löytyy sekä ylä- että alareunasta, joten veikkaisin Rugged Armorin pelastavan näytön ihan hyvällä prosentilla ainakin jos pudotusalusta on tasainen. Reunukset ovat myös sen verran järeät, että vahinkokosketukset vähenivät mukavasti. Testatusta kolmikosta Rugged Armor tarjosi tasapainoisimman yhdistelmän  suojausta ja pienuutta.

 

 

 

Otterbox Strada

 

Välillä on tarvetta myös lompakkotyyliselle kotelolle ja sen tarjoama lisäsuojaus ja vielä laajempi tarttumisalue ilman pelkoa virhekosketuksista houkutteli sen verran, että varsin hyvän suojauksen tarjoava Otterbox Strada tuli hankittua S7 Edgen suojaksi. Tämä kotelo on kirjoitushetkellä käyttökotelona ja on edellämainittujen ominaisuuksien lisäksi myös yllättävän tyylikäs, vaikka lisääkin kokonaisuuden kokoa ihan kohtalaisesti. Aito nahka ja hyvä magneettilukitus toimivat sekä silmään että käteen. Korttipaikkoja on tosin vain yksi ja sekin melkoisen tiukka. Vaikka lompakkotyyliset kotelot toimivat usein huonosti autotelineiden kanssa, niin Strada toimii kansi auki jätettynä myös oman autotelineeni kanssa, sillä kotelon sarana ei ala suoraan kotelon alalaidasta, vaan ylä- ja alareunaan jäävän tilan myötä telinekin toimii. Tästä pisteet.

 

 

 

Muistikortti

 

Galaxy S6 –sarjaa kritisoitiin microSD-korttipaikan poistamisesta. S7-sarjaan korttipaikka teki paluun, ja siinä missä kortti on käytännöllinen tapa laajentaa testatun puhelimen 32-gigaista muistia, niin testijakson puitteissa allekirjoittaneelta meni muistikortti rikki. Rikkoutuminen kävi ilmi kuvakirjaston latausongelmina, ja onneksi olin asettanut kuvat menemään välittömästi myös Google Photosiin talteen, sillä muuten olisin korttirikon yhteydessä menettänyt monta mukavaa otosta. Nyt on vaan epäselvää, että oliko rikkoutuminen vain huonoa tuuria yksittäisen kortin kanssa vai oliko Gear VR –virtuaalilasien käytön yhteydessä reippaastikin nousseilla lämmöillä jotain tekemistä asian kanssa.

 

 

Yhteenveto

 

Galaxy S7 Edge on monipuolinen ja hyvä puhelin, joka onnistui vakuuttamaan myös pitkään iPhonea käyttäneen samoin kuin pitkään ”ei ikinä Samsungia”-mieltä olleen. Kiitosta tulee etenkin kamerasta ja vedenpitävyydestä sekä etenkin 5,5-tuumaiseksi tyylikkään kompaktista toteutuksesta, virtapuolen pikalatausta ja langatonta latausta unohtamatta. Kaarretut reunat taas eivät tässä tapauksessa saavuttaneet markkinoituja hyötyjään vaan olivat enemmän haittana ja aiheuttivat paljon vahinkokosketuksia ennen järeämpiin koteloihin siirtymistä. Sormenjälkilukija on myös käytännöllinen olemassa, mutta valitettavasti toteutus vaikutti hieman virheherkältä verrattuna siihen, mihin on tottunut. Nämä ovat kuitenkin verrattain pieniä ongelmia muutoin varsin toimivassa paketissa. Täydellistä puhelinta ei ole vieläkään tehty, mutta S7 Edge on siellä vähäongelmaisimpien joukossa monilla vahvuuksilla varustettuna. Kiitos Sonera Klaani ja @TeroRe testimahdollisuudesta!

No nyt kyllä pitää antaa jo pyyhkeitä Samsungille päivityspolitiikan suhteen. Turvapäivitykset tulivat suunnilleen ajallaan aiemmin, mutta heti kun Nougat tuli joillain alueilla ulos, niin täälläkin näköjään lakkasi myös turvapäivitysten tulo ja luuri on edelleen jumissa joulukuun setissä vaikka mennään jo helmikuussa, eikä tuoreempaa pakettia sisältävää Nougatia ole näköjään vielä meikäläisten versiolle laitettu jakoon. Aikamoista suolaa haavoihin kun versiopäivityksen myöhästelyn lisäksi turvapäivityksetkin laitetaan jonoon odottamaan versiopäivitystä, joka tulee sitten ehkä joskus. Ei näin, Samsung, ei näin. :smileyfrustrated:

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@Ilkka286 kirjoitti:

No nyt kyllä pitää antaa jo pyyhkeitä Samsungille päivityspolitiikan suhteen. Turvapäivitykset tulivat suunnilleen ajallaan aiemmin, mutta heti kun Nougat tuli joillain alueilla ulos, niin täälläkin näköjään lakkasi myös turvapäivitysten tulo ja luuri on edelleen jumissa joulukuun setissä vaikka mennään jo helmikuussa, eikä tuoreempaa pakettia sisältävää Nougatia ole näköjään vielä meikäläisten versiolle laitettu jakoon. Aikamoista suolaa haavoihin kun versiopäivityksen myöhästelyn lisäksi turvapäivityksetkin laitetaan jonoon odottamaan versiopäivitystä, joka tulee sitten ehkä joskus. Ei näin, Samsung, ei näin. :smileyfrustrated:




Varmaan parin kuukauden päästä on NEE , eli Pohjoismaiden variantti saanut päivityksen...


 


Mulla on Nexus 5X ,siinä tällä hetkellä jo Android 7.1.2 Beta... Että näin.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

Meinasin jo säikähtää, että kävikö niin köpelösti, että molemmat laitteet olisi joutunut viemään huoltoon samoihin aikoihin.

VR-lasit joka tapauksessa ovat huollossa jumittuneen takaisin-painikkeen vuoksi, ja ilmeisesti huollossa menee jonkun aikaa sillä varaosa täytyy tilata erikseen, tuli ilmoitus tänään.

 

Surukseni huomasin myös illasta, että puhelin oli mennyt ihan mustaksi. Ei toiminut virtanäppäimenkään pitäminen pohjassa, mutta soft reset -ohjeilla sainkin laitteeseen eloa. Onkos muilla ollut softan kanssa ongelmia, jumiutumisia tai sammumisia?

Vastaa