MWC 2019 - Mobile World Congress seuranta


Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Maailman suurin mobiilialan tapahtuma on parhaillaan käynnissä. Monet laitevalmistajat julkaisevat uusia laitteita täällä ja lisäksi paikalla keskustellaan alan tulevaisuudesta. Alustavien arvioiden mukaan vahvasti pinnalla tulee olemaan 5G, taipuvat näytöt ja tekoäly.


 


Seurataan tässä keskusteluketjussa uusia julkistuksia ja käydään näistä keskustelua.


 


Mitä odotat itse eniten tältä tapahtumalta tai millaisia puhelimia itse toivoisit esiteltävän?


33 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Eilen julkistettiin monta laitetta, kuten Huawei Mate X taitettava puhelin, Xiaomin näkemys siitä sekä sitten tuo Nokia 9 Pureview. Mielenkiintoisia kaikki. Lisäksi Elisahan ilmoitti tuovansa Huawein julkistamat 5G laitteet myyntiin omiin väyliinsä ja he ilmoittivat yhteistyöstä. Odotellaan, jospa muutkin kotimaiset toimijat tulisivat julkisuuteen 5G:n tiimoilta ja laitekumppanuuksien osalta laajemmaltikin.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12


Tuli tosiaan useampi laite eilen! 5G tuntuu puhuttavankin, eikä mikään ihme. Nokia 9 Pureview oli mielenkiintoinen tapaus. 5 kamerakennoa! Kameratoimintoihin on kyllä panostettu, kun se tallentaa myös raw-kuvaa ja muokkaus onnistuu puhelimessa suoraan Adoben Lightroom-sovelluksella. Suorittimet saivat pientä kyseenalaistusta, mutta kuvaamiseen varmasti huippulaite. Tämä tulee myös ennakkomyyntiin tänään ja toimitukset 14.3. alkaen.



Nokialta tuli myös keskihintaiset Nokia 4.2- ja Nokia 3.2 -puhelimet. Näissä toki lippulaivaa hieman matalamma specsit prosessorin ja kameran osalta, mutta varmasti käyttäjäkunta näillekin löytyy. 



Näiden lisäksi julkaistiin myös alimman hintaluokan mallit Nokia 210 ja Nokia 1 Plus. Nokia 210 on peruspuhelin, joka täyttää perustarpeet. Nokia 1 Plus taas on alemman hintaluokan älypuhelin, josta löytyy 5,45" näyttö ja ns. 3D nano -pinnoitettu karbonaattikuori. Hieman jokaiselle jotakin siis, mutta ehdottomasti mielenkiintoisin oli tuo Nokia 9 Pureview kameraominaisuuksineen ainakin itselleni.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15


 


Sony julkisti tänään Barcelonassa omia uutuuksiaan!


 


Sonyn uudet julkistetut mallit ovat Xperia 1, Xperia 10 ja Xperia 10 Plus


 


Xperia 1


 


Näistä Xperia 1 on ehdottomasti mielenkiintoisin laite. Kyseessä on 6,5" 4K HDR OLED -näytöllä varustettu huippuluuri. Näytössä on myös 21:9 kuvasuhde käytössä, joten elokuvien ja videoiden katselu tulee olemaan nautinnollista. Sony on aiemminkin ollut tunnettu laadukkaista näytöistä, joissa värien kontrasti on toiminut hienosti. Nyt tämäkin on viety jälleen askeleita eteenpäin.


 


Xperia 1 sisältää 12 megapikselin kolmoiskameran takana ja 8 megapikselin etukameran. Muistia löytyy 6Gt RAM ja 128Gt tallennustilaa, sekä muistikorttipaikka.
Huomionarvoista on myös se, että kyseessä on 4G laite, eli vielä ei olla siirrytty 5G tekniikkaan.


 


Xperia 10 ja 10 Plus


 


Kyseessä on edullisemman hintaluokan laitteet, jotka tarjoavat myös 21:9 kuvasuhteen ja 10 mallissa olevan 6" näytön, sekä 10 Plussan 6,5" näytön.


 


Kameroissa on tehty hieman kompromisseja huippumalliin verrattuna, mutta täyttää varmasti monien vaatimukset, mitä puhelimille asetetaan.


 

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15


 


5G ja sen erilaiset tulevaisuuden toteutukset on vahvasti esillä. Itsestään ajavat autot, lentävät dronet ja erilaiset robotit on jo varsin pitkällä kehityksessä.


 


Miten maistuisi kyyti tällaisessa 5G dronessa? :smileyhappy:


 


Kuva Liikenne- ja viestintäviraston toimialajohtaja Jarno Ilme Twitteristä

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

Huawei Mate X


 


Nyt on uutta jälleen! Vastaus Samsungin aiemmin julkaisemalle Fold-puhelimelle. Huawei Mate X on siis tietynlainen puhelimen ja tabletin sekoitus. Täysin uutta, mitä aiemmin on puhelimilta nähty. Puhelin siis taittuu puoliksi eli sitä voi käyttää ns. kompaktissa muodossa, kuten nykyisiä älypuhelimia, mutta myös avata 8" tablettiversioksi. Näytöt ovat ratkaistu erilailla kuin Samsungilla eli Huawei Mate X:n näytöt ovat ns. kirjan kansissa ja Samsung Foldissa näytöt aukeavat taas "kirjan" sisäpuolelta.


 


8Gt RAM ja 512 Gt tallennusmuistilla varustettu malli on kyllä näyttävän näköinen, mutta myös hintava. Huawei ilmoitti sen hinnaksi 2299e, joten uusille sfääreille mennään jälleen. Suljetussa muodossa sen paksuus on 11mm eli silloinkin melko ohkainen. 4500 milliampeeritunnin akku takaa reilun käytön isommallekin näytölle ja puhelimelle lupailtiin maailman nopeinta laturia myös.

Kestävyys tulee näissä taitettavissa puhelimissa mieleen, että ovatko ne herkkiä särkymään. Ilmeisesti kuitenkin suojakuorta on tällekin tulossa, joka takaisi kuitenkin sujuvan käytön. Jännä nähdä, että lähtevätkö nämä lentoon isomminkin!

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Vaikka taittuvanäyttöiset puhelimet ovat ihan sikahintaisia niin haluaisin sellaisen kyllä itselleni. Hienoa, että tekniikka kehittyy ja näiden ensimmäisten versioiden jälkeen tulevat mallit voisin kuvitella olevan halvempia ja useampien meistä ulottuvilla :)

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Itse en taas oikein keksi taittuvalle näytölle mitään käyttöä. Lähinnä siis tuntuu, että tämä nykyinen reilu 6" näyttö riittää ihan komeasti omaan käyttöön. Tablettikin oli joskus aktiivisemmassa käytössä, kun älypuhelinten näytöt oli selvästi pienempiä, mutta nyt on jäänyt tablettikin pölyyntymään laatikon pohjalle.


 


Ehkä tällaiselle taittuvalle koneelle voisi olla käyttöä yritysmaailmassa jos jollakin on aktiivisesti nyt tarvetta älypuhelimelle ja tabletille, niin tällainen yhdistää ne kivasti.


 


Kivahan tuota olisi päästä kuitenkin testaamaan!

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Minulla taasen on puhelin ja tablet aktiivikäytössä, tietokonetta kun ei ole ollenkaan. Taittuvanäytöllinen puhelin/tablet-laite olisi tässä mielessä unelma koska näin tablet olisi aina mukana kunhan vaan puhelin on mukana :)

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

Pakko sanoa, että itsekin ottaisin taittuvan puhelimen koska vaan käyttöön. Osuisi omaan tarpeeseen makeasti, mutta kyllä se hinta laittaa pohtimaan! Jään ainakin itse taustalle odottelemaan vielä toistaiseksi :)

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Huawei on julkaissut MWC tapahtumassa oman 5G tekniikkaan kykenevän reititinteknologian. Malleja on useita ja ulkoisesti toki muistuttaa 4G tekniikan vastaavia laitteita.


 


Huawei 5G CPE Pro -reititin sisältää Huawein Balong 5000 -modeemin. 5G-verkkoihin yhdistyvä reititin jakaa yhteyden eteenpäin Wi-Fi-signaalina. Reititin tukee uusimpia ja nopeimpia Wi-Fi 6 -yhteyksiä (802.11ax).


 


Huawein mukaan aidoissa olosuhteissa suoritetuissa testeissä Huawei 5G CPE Pro on yltänyt jopa 3,2 gigabitin sekuntilatausnopeuteen. Tämä lupailee hyvää käyttäjien kannalta, kun tällaisilla nopeuksilla ei lopu kaista heti kesken. 


 


Reitin tukee myös laajemmin käytössä olevaa 4G tekniikkaa ja sen eri versioita, joten laitetta voi hyödyntää myös aidon 5G alueen ulkopuolella.


 




Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

LG G8 ThinQ


 


LG ei myöskään jäänyt puhelimien kanssa paitsioon. G8 kulkee lippulaivana ja uusinpana ominaisuutena tästä puhelimesta löytyy päivitetty etukamera, jota yritys kutsuu Z-kameraksi. Tämä 8 megapikselin kamera ja sisältää IR-sensorin sekä lähettimen 3D-mappingia ja liikkeen tunnistusta varten. Uusi kasvojen tunnistus on turvallisempi ja toimii paremmin heikossa valossa. G8-puhelimen voi avata skannaamalla versuonet kädestäsi (Hand ID) eli hieman uutta lukitustekniikkaa tarjolla! Myös uusi Air Motion -tekniikka antaa mahdollisuuden tehdä toimintoja puhelimella pelkällä käden liikkeellä. Kamerasta löytyy takaa 12 megapikselin ja 16 megapikselin linssit ja näyttökoko on 6,1".



 


LG V50 ThinQ


 


LG toi myös oman  5G-puhelimen ulos. Kuten muutama muukin valmistaja jo teki, myös LG toi taitettavan puhelimen ulos. LG V50 -puhelinta voi käyttää ns. normaalina älypuhelimena tai taittaa sen auki, jolloin käyttöösi tulee kaksi vierekkäistä näyttöä. Vaikuttaa näppärältä ainakin joidenkin sovellusten tai pelien käyttöön. 6,4" näyttökoko antaa myös reilun katselukokemuksen. Kahden näytön taktiikka vaatii myös akulta kapasiteettia, joten tässäkin mallissa on 4000mAh käytössä. Snapdragon 855 octa-core prosessori ja 6Gb RAMia löytyy pellin alta. Tästä mallista löytyy 3 kameraa takaa (12, 12, ja 16 megapikseliä) sekä 2 kameraa edestä (8 ja 5 megapikseliä).


Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

Microsoft HoloLens 2 


 



 


HoloLens -lasit saivat uudistuneen mallinsa ja kuten aiempikin versio, nämä toimivat ilman avustavia laitteita. Akku löytyy nyt takaraivon puolelta. HoloLens 2 tarjoaa tarkemman katselukokemuksen eli  tarkemmin 47 pikseliä astetta kohti. 2K kuvantoisto 52 asteen katselukulmalla silmää kohden on parannus aiempaan versioon nähden. Snapdragon 850 -prosessori tuo suorituskykyä erillisen lisätyn todellisuuden suorittimen kera. Äänentoisto eläytyy lisättyyn todellisuuteen ja tunnistaa lasien käyttäjän äänen. 


 


Linssit ovat suunnattu lähinnä työkäyttöön eli kuluttajille ei varmaankaan näitä tule vielä lähitulevaisuudessa suuremmin käytettäväksi. Microsoftin Dynamic 365 Guides -sovelluksella työnantajat voivat kehitellä omia juttujaan laseille. Dynamic 365 Layoutilla voi jättää virtuaalisen esineen, johonkin ja tarkastella sitä myöhemmin samasta paikasta vaikkapa eri HoloLens 2-laseilla. Mielestäni erittäin mielenkiintoinen laite kyseessä ja kyllä kutkuttelisi päästä joskus näitäkin testaamaan :) 


 


Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

ZTE on esitellyt MWC tilaisuudessa pari uutta puhelinta


 


ZTE Axon 10 Pro 5G


 



Nimensä mukaisesti laite tukee 5G -verkkoa, eli pystyy hyödyntämään nopeita mobiiliverkkoja. Laite sisältää Snapdragon 855-järjestelmäpiirin ja Snapdragon X50-modeemin, joiden ansiosta yhteyksissä päästään parhaillaan jopa 2 gigabitin sekuntinopeuksiin. Tässä uutuuspuhelimessa on myös kolmoiskamera, joka on aika perus määrä nykyisissä lippulaivamalleissa. Tarkkoja speksejä kameroista ei ole vielä saatavilla, mutta se tiedetään, että näissä hyödynnetään paljon myös tekoälyominaisuuksia.


 


Laitteen tarkemmat speksit, hinnat ja myyntipäivä selviää myöhemmin.


 


ZTE Blade V10


 



Samaan aikaan julkaistiin myös edullisemman hintapisteen laite, eli Blade V10. Tämä puhelinmalli ei sentään tue uutta 5G tekniikkaa, joka näkyy myös hinnoittelussa.


 


Erityistä tässä laitteessa on pisaran malliseen loveen rakennettu 32 megapikselin etukamera, sekä Full HD+ -tarkkuuden 6,3" näyttö. Takakannesta löytyy myös tuplakamera laadukkaita kuvia varten.


 


Osittain Euroopan markkinoille laite saapuu maaliskuussa, mutta tarkempia tietoja Suomen markkinoista ei ole vielä saatavilla.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Seuraavaksi on esittelyssä kehittynyttä muistikorttiteknologiaa.


 


Nyt on julkaistu SanDisk Extreme UHS-I microSDXC muistikortti 1 TB muistikapasiteetilla. Kyseessä on markkinoiden nopein muistikortti.


 


Tämä kortti pystyy lukemaan 160 MB/s nopeudella ja kirjoittaa yli 90 MB/s nopeudella. Käytössä on myös tekniikkaa, joka mahdollistaa sovellusten nopean käynnistymisen suoraan kortilta. 


 


Samaan aikaan on tuotu tarjolle myös 512 GB muistikortti.


 


Molemmat mallit tulevat myyntiin huhtikuussa 2019. Hinnat ovat tiedossa dollareina, mutta maksavat siis 1 TB 450$ ja 512 GB 200$. Ihan halpaa lystiä tämä ei siis ole, mutta hienoa kun isompia kortteja alkaa olla tarjolla.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

Lenovolta useita julkistuksia 


 


Käydään läpi muutamia laitteita tarkemmin, vaikka julkistuksia tulikin useampia.


Lenovo toi lisäyksiä ThinkPad -portfolioonsa seuraavien mallien myötä: T490s, T490, T590, X390 ja X390 Yoga. En käy malleja tarkemmin läpi, mutta katsotaan hieman mitä uutta näihin on lupailtu:
-Nopeat WWAN -yhteydet 1Gb tiedonsiirrolla ja T490s, X390 sekä X390 -malleissa uusin Intelin Wi-Fi 6 Gig+


-Tuplamikit 360-toimivuuteen neljän metrin alueella


-Uusi moderni ThinkPad BIOS


-ThinkShield -tietoturvaan panostettu. Myös erityisesti webbikameran osalta.


-HDR -näyttö T-sarjassa kaikissa


-8. sukupolven Intelin prosessorit


 


Lenovo Tab V7


Puhelimen ja tabletin sekoitus. 6,9" Full HD-näytöllä varustettu laite jaksaa koko päivän yhdellä latauksella. 13MP takakameralla ja 5MP etukameralla varustettu laite tarjoaa tyydyttävät kuvausmahdollisuudet. Tätä onkin markkinoitu esimerkiksi lasten tabletiksi tai tabletiksi puhelimen ominaisuuksilla. Itse en innostunut laitteesta niin paljon, mutta Lenovon ilmoittamaan 249e lähtöhintaan sille voi löytyä ostajia.


 


IdeaPad C340


 


Ohut ja monikäyttöinen läppäri, joka muuntautuu myös tabletiksi. Tähän voi hyödyntää myös Active Peniä, jolla kirjoittaminen tai piirtäminen onnistuu kätevästi. Laitteessa on myös sormenjäljen lukija ja nopea PC-kirjautuminen. 14" ja 15" -kokoisina saatavilla ja todella mielenkiintoinen valinta moneen käyttötarpeeseen.



 


IdeaCentre AIO A340


 


PC, jossa on kaikki yhdessä paketissa. Ei vie paljoa tilaa ja saatavilla 22" sekä 24" Full HD-näytöllä. Ulospäin näyttää lähes pelkältä näytöltä, mutta kattaa myös tietokoneen sisuskalut sisäänsä. Soveltuu ammattilaiskäyttöön tai kotioloihin (Intel Core i5-8400T, AMD Radeon 530). Hieno ja tarvittaessa tarpeeksi tehokas tietokone monipuoliseen käyttöön.



 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

Huawei MateBook X Pro


 



 


Huawein uusi versio lippulaivatietokoneestaan, joka tuo taattua tyylikkyyttä sekä suorituskykyä käyttäjälleen. Hiekkapuhallettu sileä pinta ja metallirunko harmaissa sävyissä on kyllä hienon näköinen. Todella kattava 13,9" näyttö tuo mukanaan myös uutta kosketusnäyttöteknologiaa Finger Gestures-kuvankaappaustoiminnon myötä.


 


Läppäristä löytyy Inter Core i7 8565 prosesori sekä NVIDIA GeForce MX250 näytönohjain. Näyttiksessä on 2Gb GDDR5-muistia. Tietokoneesta löytyy kattavat yhteydet Bluetooth 5.0:n Thunderbolt 3-postin ja Wifin myötä. Äänentoistopuolelta löytyy Dolby Atmos-järjestelmä. Uuden Huawei Share 3.0 -ominaisuuden möytä tiedonsiirto käy kätevästi Windows-koneiden ja Android-puhelimien välillä. PC Huawei Share-toiminnolla voi myös jakaa näppärästi screenshotin puhelimesta tietokoneelle. Synkronoidulla leikepöydällä voi jakaa kopioidun asian lähellä olevalle laitteelle. Nämä koen ainakin itse arkea helpottavina ominaisuuksina!

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Erilaiset robotit on myös vahvasti esillä tämän vuoden MWC tapahtumassa


 


Maailman tunnetuin ja yllättävän ihmismäinen robotti Sophia on tottakai myös pelipaikalla.



 


Robotit oli perustaneet myös bändin


 


 


Robotin ylläpitämä kahvila 



 


Tästä hankintaan oma kahvia keittävä robotti kotiin. Hinta aika rapea 50 000$


Twiitti Nick Dahlink


Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Tänään oli vilkas päivä ja uusia laitejulkistuksia tuli ihan liukuhihnalta. Huomenna jatketaan taas tapahtuman seurantaa ja päivitetään uusimpia uutisia tähän ketjuun!


 


Mitäs olette mieltä näistä nyt julkaistuista laitteista?


 


Itsellä olisi toiveissa nähdä vielä jotakin ihan uusia älykelloon liittyviä innovaatioita.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Tänään taas mielenkiintoinen päivä luvassa #MWC19 merkeissä. Käsittääkseni tulossa on ainakin OnePlus ja Honor lanseerauksia, joten katsellaan millaisia koneita tulee tarjolle.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15


 


Voisiko tulevaisuudessa roboteilla olla oma bändi? :smileyhappy:

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

ZTE Nubia Alpha


 


Se ei ole kello, eikä se ole puhelin...


 


Laitetta kuvaillaan ensimmäiseksi kellon ja puhelimen yhdistelmäksi. Näyttö on ainakin huomattavasti isompi, kuin perinteisissä älykelloissa. Voisiko tällainen laite olla se, joka syrjäyttää joidenkin arjessa jopa älypuhelimen?


 



 


Verkko: GSM / HSPA / LTE
SIM: eSIM
Näyttö: AMOLED 4" 192 x 960 pikseliä
Piirisarja: Qualcomm MSM8909W Snapdragon Wear 2100
Prosessori: Quad-core 1.1 GHz Cortex-A7
Kamera: 5 megapikseliä
GPS, Bluetooth, WLAN

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Sunnuntaina julkistetusta Nokia 9 PureView -puhelimesta löytyy nyt pidempi artikkeli täältä. Laitteesta löytyy kyllä melkoiset kameraominaisuudet jotka pitäisivät riittää vaativammallekin kuvaajalle.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15


 



 



 


Puitteet on Barcelonassa kunnossa!

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

@NikoNo@  kirjoitti:

ZTE Nubia Alpha


 


Se ei ole kello, eikä se ole puhelin...


 


Laitetta kuvaillaan ensimmäiseksi kellon ja puhelimen yhdistelmäksi. Näyttö on ainakin huomattavasti isompi, kuin perinteisissä älykelloissa. Voisiko tällainen laite olla se, joka syrjäyttää joidenkin arjessa jopa älypuhelimen?




Tämä on sellainen, jota voisin itsekin harkita käyttäväni! En ole jotenkin syttynyt näille nykyisille älykelloille. Tässä oli jotakin uutta ja kiinnostavaa minun makuuni :) 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

OnePlus


 


OnePlus ilmoitti uudesta 5G-puhelimestaan. Paljon tuosta puhelimesta ei kuitenkaan vielä irti saatu, sillä se oli osittain piilossa kotelon sisällä esittelyssä. Ulkoasusta pääteltiin kuitenkin sen verran, että siinä olisi Full HD näyttö 21:9 kuvasuhteella. Vastaava "pitkää" näyttöä nähtiin hetki sitten julkaistuissa Sony Xperia 1, 10 ja 10+ -puhelimissa. OnePlus kuitenkin lupaili puhelimeen Snapdragon 855 -suoritinta ja tosiaan 5G-tukea. Jäämme vielä odottelemaan tarkemia tietoja laitteesta.


 


Vastaa