Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 66717
Kirjoituksia 180108

Avoin kuitu - päätelaitteen siirtoAvoin kuitu - päätelaitteen siirto

oksa73
Uusi jäsen
Viestejä 2 kpl

Avoin kuitu - päätelaitteen siirto

1/5

Muutimme juuri uuteen taloon, johon myyjä meidän pyynnöstämme asennutti kuidun. Liittymä toimii sinänsä listavasti, mutta päätelaite on meidän kannaltamme väärässä huoneessa. Oikea paikka olisi kuidun nykyisellä kulkureitillä, mutta edellisessä huoneessa. Mistä voi tilata asentajan ko. Hommaa varten, vai voiko siirron peräti hoitaa itse, kunhan ei riko piuhoja tai liittimiä?

Vastaa
0 tykkäystä
4 vastausta

SINAD
Konkari
Viestejä 687 kpl

2/5

Jos kerran kuitu on, niin suosittelisin lämpimästi harkitsemaan sisäverkon rakentamista jossain välissä. Eli siis kiinteä yhteys joka huoneeseen. Sen jälkeen sillä ei ole enää juurikaan merkitystä, mihin huoneeseen se ulkoa tuleva kuitu on tuotu, kaikki laitteet saadaan aina mukaan verkkoon. Näissä jutuissa kannattaa katsoa kauas tulevaisuuteen. Verkkoon liitettävien laitteiden määrä ei tule ainakaan laskemaan.

 

Ulkoa tulevaa kuitua on sitäkin mahdollista siirtää sisätiloissa eri mittaisten, valmiina saatavien kytlentäkuitujen avulla. Tämä voisi tulla kyseeseen jos nykyinen sisääntulopaikka on niin epäedullinen että laitteet ovat jotenkin tiellä tai vaarassa ottaa osumaa normaalin elämän yhteydessä. En tiedä miten avoimet kuidut on rakennettu mutta olettaisin että niissäkin se ulkoa tuleva kuitu on hitsattu sellaiseen pieneen seinäboksiin, jossa on liittimiä kytkentäkuituja varten. SIitä boksilta laitteelle lähtevän ohuen kytkentäkuidun voi helposti vaihtaa, mutta sitä boksia jonne ulkoa tuleva kuitu on hitsattu ei voi siirtää. Kytkentäkuitua hommattaessa pitää tietää mitä tyyppiä se on, tässä tapauksessa pitäisi olla yksimuotokuitu.

Vastaa
0 tykkäystä

oksa73
Uusi jäsen
Viestejä 2 kpl

3/5

Ilmaisin itseäni hiukan epäselvästi. Sisäverkko on. Tässä tapauksessa olisi siis nimenomaan kätevää, että päätelaitteen voisi siirtää samaan huoneeseen, johon sisäverkon ristikytkentä on tulossa. Kyse on siis sen yksimuotokuodulla liitetyn päätelaitteen siirrosta yksimuotokuidun nykyisellä kulkureitillä olevaan paikkaan. Haastavinta lienee saada liittimet ehjänä takaisin päin seinässä olevan reiän läpi. Voikohan tuollaisen siirron tilata Telian asiakastuesta? Vähän jänskättää lähteä itse siirtelemään juurikin tuon liittimien rikkoutumis-/irtoamisvaaran vuoksi...

Vastaa
0 tykkäystä

SINAD
Konkari
Viestejä 687 kpl

4/5

Kytkentäkuidut eivät maksa niin paljoa että niitä kannattaisi alkaa edes siirrellä. Jos joku menee väärään paikaan niin se kannattaa melkeinpä jättää silleensä ja laittaa uusi. Tällöin voi tehdä sopivan kokoisen reiän josta mahtuu. Niitä saa myös armeerattuja, jolloin kestää hieman rajumpaakin asentamista. Itselläkin menee pari 20 metristä kuitua turhana, mutta se on hyvä varareitti jos yksi kytkin sattuisi hajoamaan verkon keskuspisteestä. Aiemmin noi kuidut oli keskuskytkinten välisessä liikenteessä, mutta sittemmin runkokuidun reitti muuttui kun tuli yksi keskuspiste lisää.

 

Hintaesimerkkejä esimerkiksi tästä.

 

Koska toi on melkeinpä sisäverkkohommaa ja kiinteistön omistajan vastuulla, niin en osaa sanoa onko Telialla myydä siihen asentajaa tai miten rajaavat tämän casen. Joku Telialta varmaan kertoo lisää, jos onnistuu...

Vastaa
0 tykkäystä

MikaelMu
Telialainen
Viestejä 465 kpl

5/5

@oksa73  kirjoitti:

Voikohan tuollaisen siirron tilata Telian asiakastuesta? 


Morjesta @oksa73  ja Tervetuloa Yhteisöön!

 

Kertomasi perusteella kyseessä on sisäverkon muutokseen liittyvä työ. Suosittelisin olemaan yhteydessä samaiseen yritykseen, joka on tehnyt kuitukytkennän. Heiltä saa parhaimman tiedon mitä se vaatisi ja minkälaisesta kustannuksesta olisi kyse. Rakensivatko he myös sen sisäverkon vai oletko rakentanut sen itse?

 

Voit käyttää myös muutakin yritystä, joka osaa tehdä kyseisiä asennuksia sekä kytkentöjä. En suosittelisi tekemään itse sitä siirtämistä. Ammattitaitoinen asentaja osaa tehdä asennuksen sekä kytkennät ja netti toimii varmasti myös muutoksen jälkeen.

 

Mikäli siirtäminen vaatii kuiturakentamista niin silloin voit olla yhteydessä meihin. Tällä tarkoitetaan sitä, että valokuitu pitää rakentaa kokonaan uusiksi, että laite saadaan siirretyä toiseen huoneeseen.

 

 

Vastaa
0 tykkäystä
Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.