@someri kirjoitti:
Eli Telian pitää nyt vastata miksei koske avoimenkuidun valokuituasiakkaita? Avoimenkuidun asiakkaathan ovat maksaneet pelkän kuidun vetämisestä asuntoonsa yleensä yli 2000 euroa? eli miksei siihen voi kytkeä samoja valokuitu tarjouksia kuin muillekin?
Taustalla saattaa olla tekninen syy - tässä omiin havaintoihin perustuva villi arvaus:
Aivoinkuitu lienee perinteinen ns. "puhdas" nettiliittymä, kun taan telia-tv/boksi vaatii sellaisen viritellyn nettiliittymän missä pitää olla palvelureititin ennen kuin mikään/ainakaan se netti-tv toimii. Jotkut ovat yrittäneet saada sitä toimimaan paremmilla, itse valituilla reitittimillä siinä kuitenkaan onnistumatta. Se on selkeä merkki siitä että koko liittymä on jollain tapaa epästandardilla tekniikalla toteutettu, kun sitä kerran pysty conffaamaan johonkin parempaan reitittimeen/kytkimeen. Tarvitaan siis väkisin täysin ylimääräinen laite verkkoon, jossa on joku custom firmware sisällä.
Siten myös operaattorin päässä koko liittymä on ihan eri tuote kuin perus nettiliittymä, jota olettaisin avoimeen kuituun myytävän. Ja tämä voi sitten luoda sen esteen, ettei kyseistä palvelua ole saatavilla avoimeen kuituun ensinkään.
Eli ainakin oma mielipiteeni on että sellainen nettiliittymä missä toimii itse valitut laitteet eikä sinne tarvitse sotkea pystyssä seisovia valkoisia muovirasioita sekaan, on paljon parempi. Niitä operaattoreiden purkkeja kun ei saa 19" räkkiin ja pystyssä seisovia ei saa edes seinään kiinni eikä yhtään mihinkään muuallekaan suojaan. Jos tällaista olisi pakko käyttää nettiliittymässä, se olisi ainakin mulle suorastaan valtava haitta, koska oman verkon keskuspisteellä ei olisi edes paikkaa muille kuin 19" laitteille.
On toki totta, että tällainen "puhdas" nettiyhteys maksaa enemmän kuin perus kotikuitu, sama juttu oli mulla. Ja toi 2000 euroa on vielä ihan pikkuraha näissä karkeloissa, mulla ei sillä hintaa saa vielä edes kytkintä räkkiin! Mielestäni tämä kaikki on kuitenkin joka euron arvoista, koska homma toimii nyt täysin häiriöittä vuodesta toiseen. Laitteita ei ole niiden asentamisen jälkeen tarvinnut bootata vielä kertaakaan ja asennuksesta/käynnistyksetä on yli 2 vuotta. Tätä et voi odottaa kuluttajatason muovirasioilta.
Digibokseja saa kaupasta ja myös sellaisia malleja on olemassa millä saa itse toteutettua samat toiminnallisuudet kuin netti-tv palveluissa eli kännykällä etäajastukset, verkkostriimauksen yms. ja voi tallentaa lukuisia kanavia yhtäaikaa. Itse hommasin VU+ Ultimo 4K:n UHD-digiboksin, jonka kautta tulee antenniverkon lähetyksiä sekä kahdelta satelliittilautaselta maksukanavapaketit ja paljon paljon muuta, kaikkiaan useita tuhansia kanavia - paljon enemmän kuin joutaa koskaan katsomaan. Lisäksi itse boksista ei mene mitään kk-maksuja, vaan ainoastaan niistä kanavista mitä tilataan. Netflixiä yms. varten saa sitten erikseen monenlaisia ratkaisuja aina Chromecastista UHD BluRay-soittimiin. Niitä voi olla verkossa useita, jolloin eri huoneissa olevista televisioista pystyy katsomaan eri asioita yhtä aikaa riippumatta muista televisioista. Kanavapaketin toimittaja voi olla vaikkapa Canal Digital.
Kehitysmielessä Telia voisi tietysti toki netti-tv palveluistaan ja digibokseistaan sellaisia, että ne toimivat normaalilla nettiyhteydellä ilman palvelureititintä. Tällöin palvelun saisi myös avoimeen kuituun - ja jopa kokonaan toisen operaattorin liittymällä. Sehän ainoastaan lisäisi kyseisen palvelun asiakaskuntaa.
Esimerkiksi itse pystyisin järjestämään joko sillatun julkisen IP:n reitittimen ohi tai sitten reitittimen kautta NATatun mihin tahansa verkkorasiaan. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että tämä ei sille digiboksille riitä, vaan olisi pakko olla vielä täysin ylimääräinen palvelureititin lisänä.