Ethernet jako

  • 25 August 2017
  • 3 kommenttia
  • 37 katselukertaa

Elikkäs kotiin tulee valokuitu, menee kuitumuuntimeen, mistä sitten lähtee cat6 kaapelilla työhuoneen datarasiaan. RJ45 Ethernet-kaapelilla ollut kiinni PC:ssä. Nyt sitten työhuoneeseen tulisi muitakin nettiä käyttäviä laitteita, joten tarvitsisi niillekin sen nettiyhteyden. Onnistuuko tuo nyt kytkimen kautta, ettei tarvitse sieltä kuitumuuntimelta alkaa vedellä lisää piuhoja? Wlania en tarvitse, joten reititin menisi siinä mielessä hukkaan. Ja kun Telian nettiä käytän, niin pitäisi ilmeisesti 5 julkista IP:iä olla käytettävissä? Se riittää, kun laitemäärä jää 3.


3 kommenttia

Kunniamerkki +14

Kytkimellä onnistuu juu jos ip:t 5kpl riittää. Reititin sitten jos tarvitset sisäverkon tai enemmän laitteita. Tietoturvan kannalta suosittelen kuitenkin reitittimen käyttöä.

Eli vaikkapa tällainen 5-porttinen kytkin siihen huoneen rasiaan: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/26616/fcqhb/ZyXEL-GS-105S-v2-5-porttinen-kytkin

 

Sitten vain kaapeleilla muut laitteet kiinni tähän. Palomuuri / reititin ei tosiaan olisi huono idea. Jos haluat suojata verkkoa palomuurilla, niin kytkimen sijaan sitten esim. tällainen: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/64681/hbxff/ZyXEL-ZyWALL-USG-20-VPN-palomuuri

 

Tuo on siis jo oikea palomuuri ja edullisemmin saat toki wlan-tukiaseman+reitittimen, mutta niissä on vain yksinkertainen NAT/PAT muunnos. Sekin on tietty parempi kuin ilman mitään suojausta.

Kunniamerkki +14

Juu, ei ehkä kovin relevanttia noita ammattikäyttöön tarkoitettuja laitteita suositella kotikäyttöön. Niiden konfigurointikin vaatii yleensä jonkin verran asiantuntemusta sekä eivätkä jo hinnaltaan ole järkeviä tyypilliseen kotikäyttöön.

Tuo zyxellin kytkin taas ok kotikäyttöön.

Vastaa