Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
surffaaja9
Uusi keskustelija
 • 2 custom-general.kudos
 • 10 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Hybridilaajakaistan toimivuus

Saapui sitten eilen postissa hybridilaajakaistan modemi ja oitis tulille.

Liittymä on Yhteys kotiin XL, jolle luvataan melkoisia siirtonopeuksia.20 - 200 Mbits/s sisään ja 3,7-50 Mbits/s ulos.

Olen sitä nyt puoli vuorokautta seurannut ja noihin arvoihin ei päästä edes aamuyön hiljaisina tunteina.

Suurin saapuvan liikenteen nopeus on ollut 70 Mbits/s ja lähtevän 3,0 Mbits/s.

Keskiarvoiksi tänä aikana on tullut 29 Mbitys/s sisään ja 1,2 Mbits/s ulos.

Eli, ei lähellekään luvattuja siirtonopeuksia.

Samaan aikaan Elisan 100M mobiilidata on ollut maksimissaan 92 Mbits/s ulos ja  17 Mbits/s ulos. Keskiarvojen ollessa 29 Mbits/s sisään ja 8 Mbits/s ulos.

Liittymän alkainen nopeus ulospäin ärsyttää. Sehän menee normaali ADSL:n arvoilla.

Ja yhteys myös katkeilee yllättävän usein.7 kertaa tämän puolen vuorokauden aikana.

Tälläisenaan tällä ei paljon mitään tee.

21 vastausta
Purnipsi
Telia 5G lähettiläs 2021
 • 1786 custom-general.kudos
 • 2743 custom-general.replies
 • 127 custom-general.solutions

Eräs tapa testata uppia voisi olla vaikkapa tele2.net speedtest-palvelimelle FTP:n yli. Sitä en kyllä itse osaa sanoa, miten tuo käyttäytyy hybridin kanssa, mutta ainakin sillä olen itse testannut kenttätestiolosuhteissa matkapuhelinverkon lähetysnopeutta ammattitason sovelluksella (Network Signal Guru).

 

Elisan toteutuksesta tiedetään bbs.io-tech.fi -sivustolla kertoa seuraavaa:

 

"Elisa on nyt koeluontoisesti tarjonnut hybridilaajakaistaa. Telian tuotteesta se poikkeaa oletettavasti niin, että se käyttää Huawein kehittämää jonkinlaista monilinkkimuunnosta GRE-protokollasta. Modeemi olisi Huawei HA35 ja se maksaisi 180 euroa."

 

"Elisa on luonnollisesti ollut haluton lupailemaan hirveästi tässä vaiheessa tuosta tuotteesta mitään, mutta käsittääkseni se käytännön ero tuohon Telian systeemiin on se, että Elisan GRE-pohjainen toteutus toimii 3. OSI-kerroksella 4. sijaan. Telian tuote on varmaan suorituskyvyltään parempi, kun taas Elisan toteutuksessa etu lienee se, että tunneli on läpinäkyvämpi ja mahdollistaa oletettavasti porttien kuuntelun. Varmaan asia voi vielä muuttua ennen yleisen myynnin aloittamista."

 

Lähde: https://bbs.io-tech.fi/threads/elisaltakin-hybridilaajakaista-kannattaneeko.117658/#post-3506019

 

surffaaja9
Uusi keskustelija
 • 2 custom-general.kudos
 • 10 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Kiitos.

Laitoin vikailmoituksen menemään.

surffaaja9
Uusi keskustelija
 • 2 custom-general.kudos
 • 10 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Tein vikailmoituksen ja mitään vikaa ei löytynyt. Myydessä 200M liittymän on siis normaalia olla 74M liittymä käytännössä.

Vertailussani viikon aikana oli Elisan 100M 4G -liittymä kännykässä ja nopeudet mitattiin samalla Ooklan Speedtest -ohjelmalla. Elisan 100M -liittymästä sain ajoittain sen 100M, mutta Telian liittymästä parhaimmillaan kolmanneksen luvatusta, eli 74M.

Ohessa viimeisen viikon aikana tehdyt 89 mittausta kuvaajava.Telia.png

 

 

Vaihtoehdoikseni jää siis kaupan purku, tai liittymähinnan alennus 74M -mukaiseksi.

Tilatessani tätä puhelimitse, koska nettisivuilta se ei onnistunut, asiakaspalvelija vakuutti liittymän pystymään ajoittain 200M nopeuteen.

Lisämurheena tuossa Telian liittymässä on ieni pingin ajoittainen venähtäminen yli 300 ms:n, joka tekee pelaamisesta mahdotonta. Liittymään mainostetiin erityisesti myös pelaamiseen.

surffaaja9
Uusi keskustelija
 • 2 custom-general.kudos
 • 10 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Ja tämä asiakaspalvelu sitten.

Suoraa sähköpostia ei ole, vaan täytyy nettilomakkeella lähettää, johon sitten vastaavat sähköpostilla, johon EI pysty vastaamaan.

Miksi internet operaattori ei halua käyttää sähköpostia????

 

Tutkin teidän netin tilannetta.

Meidän mittauksien mukaan netin vaihteluväli pysyy luvatussa

20-200M.

 

Ei  pysty ajoittain edes tuohon 20M:aan. 15 kertaa viikon aikana ollut alle. Maksan 200M:n liittymästä, josta olen saanut ajoittain jopa 74M ja muulloin vähemmän, paljon vähemmän. Lisäksi tätä mainostettiin pelikäyttöön, johon siitä Ei ole. Useaan kertaan yli 300 ms:n ping estää sen.

Olen yrittänyt keskustella hinnanalennuksesta. Miksi maksaa 200M liittymästä, jos saa vain 74M?

Pelkällä ASDL:llä aiemmin, ei nopeus tippunut koskaan alle 14M:n ja tällä on käyty 7M:ssa.

Tuo modemipurkki ja koko systeemi on ilmeisesti niiiiiin kesken vielä, ettei se pysty hyödyntämään edes pelkkää ADSL:ää täysimääräisesti.

Kaupan peruminen on nyt todella lähellä, jos ei ala tapahtua.

weesel88
Kommentaattori
 • 9 custom-general.kudos
 • 33 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Lainasin toisesta aiheesta viestini:

 

 

 

Totesin tuossa aiemmin, että kannattaa varmistaa lähimmän maston tilanne Telian chatista. Jos masto on ylikuormitettu käyttäjillä, ei hybridillä tee oikeastaan yhtään mitään ennen kuin saavat mastoon lisää kapasiteettia (jos koskaan). Tätähän ei tietenkään kerrota ennen tilaamista.

 

Minulle kerrottiin, että lähin mastoni on niin tukossa että max. down on 15M simmiltä. Antennit eivät tähän auta.

 

Joten melko kiusallinen tilanne Telialle ja asiakkaille. Nimim. 50 D/ 20 U XL-yhteydellä..

kefiiri
Konkari
 • 206 custom-general.kudos
 • 675 custom-general.replies
 • 5 custom-general.solutions


@weesel88@  kirjoitti:

Lainasin toisesta aiheesta viestini:

 

 

 

Totesin tuossa aiemmin, että kannattaa varmistaa lähimmän maston tilanne Telian chatista. Jos masto on ylikuormitettu käyttäjillä, ei hybridillä tee oikeastaan yhtään mitään ennen kuin saavat mastoon lisää kapasiteettia (jos koskaan). Tätähän ei tietenkään kerrota ennen tilaamista.

 

Minulle kerrottiin, että lähin mastoni on niin tukossa että max. down on 15M simmiltä. Antennit eivät tähän auta.

 

Joten melko kiusallinen tilanne Telialle ja asiakkaille. Nimim. 50 D/ 20 U XL-yhteydellä..


Tilanne on kieltämättä kiusallinen. Tukiasema (masto, joka mainitaan) voi olla kaikkien sektroreiden eli solujen osalta kuormitettuna tai sitten pahiten juuri se, mikä vaikutaa omaan käyttöön. Runkoyhteydessä tukiasemalle kapasiteettia kyllä riittää, mutta radiotiellä se on rajallinen.

 

Lisää kapasiteettia alueelle ei oikein voi saada muuten kuin...

a) rakentamalla uusia tukiasemia, jolloin käyttäjiä saadaan jakautumaan useammalle tukiasemalle

b) lisäämällä olemassa olevaan tukiasemaan useamman taajuuden (band 3, 7, 20) sektoreita.

 

Molemmat vaihtoehdot ovat hyviä, joskin maksavat kummatkin. Tuo b- vaihtoehtokin autaa siinä mielessä, että käyttäjät jakautuvat eri bandeille kuuluvuuden mukaan (lähellä olevat 2600, sitten1800 ja kauimmaiset 800). Näin ollen yksi taajuus kaista ei ylikuormitu. Eri asia on sitten nämä multiband-laitteet, jotka käyttävät ja kuormittavat useaa kaistaa yhtäaikaa tavoitellessaan max. nopeutta. Toki se on sitten kiinni myös liittymän max. nopeudesta. 

 

Tässä minunkin lähitukiasemassa on kolme sektoria (tyypillisesti), joissa on käytössä nuo kaikki 3 taajuuskaistaa. Tähän minulle palvelee 1800 kaista, mutta lähellä tukiasemaa päätelaite menee 2600 kaistalle. Tästä hyvästä ratkaisusta pisteet Telialle. Ei kuormitu yksi kaista. Tässä Sagecomissa ei vielä ole taajuuslukitusta, mutta se on kai tulossa. Sillä voisi sitten kokeilla onko vaikutusta nopeuteen, kun päätelaitteen oma kaistanvalinta menee signaalinvoimakkuuden ja laadun (RSRP, RSRQ) sekä verkosta tulevan solunvalinta laskentaparametrin mukaan. Tähän verkosta tulevaan parametriin ei voi itse vaikuttaa, vaan sillä arvolla pyritään päätelaite ohjaamaan ideaaliselle taajuuskaistalle ja solulle. Taajuuslukituksella tuon taajuusaluevalinnan voi ohittaa. Lopullista solunvalintalukitusta ei voi tehdä, eikä yleensä olisi tarpeenkaan.

 

Ulkoisella suunta-antennilla tietenkin voi solunvalintaan vaikuttaa, jos se esim. pomppii edestakaisin kahden solun ja vieläpä kahden solun, jotka tulevat eri tukiasemasta, välillä. Tietenkin oikein hifistelemällä, ennenkuin taajuuspakotus tulee reitittimeen, voi käyttää vain yhden kaistan ulkoista suunta-antennia. Yleensä nämä antennit ovat monitaajuusalueantenneja, mutta oikein hakemalla löytyy vain kapean kaistan antennejakin. No, tuo nyt oli sellainen "villi ajatus". Ehkä ei kuitenkaan kannata, kuin äärimmäisessä epätoivossa.

 

Ja noin yleensäkin, olisi hyvä katsoa CellMapperin kartalta tukiaseman sijainti ja mitä taajuusalueita siellä on. Lisäksi omalla puhelimella, ainakin Androidilla, voi testata mikä palvelee juuri siinä kotona.

kefiiri
Konkari
 • 206 custom-general.kudos
 • 675 custom-general.replies
 • 5 custom-general.solutions

Jatkan vähän edelliseen liittyen....

 

Ihan huvikseni mittasin signaali- ja nopeusarvoja tietyssä kohdassa taloa ikkunan lähellä, joka on palvelevan solun suuntaan. Mittauksessa käytin Huawein mokkulareititintä, missä voi tehdä taajuuspakotuksen. Mokkula oli aivan läppärin vieressä 5GHz Wlanilla yhteydessä läppäriin. Huaweissa ei ole kytkettynä ulkoisia antenneja. Matkaa tukiasemaan on linnuntietä 800m. Nopeuden mittasin usealla otannalla ja lataus/lähetys.

 

Tulokset:

 

2600MHz: RSSI=-85dBm, RSRP=-114dBm, RSRQ=-13dB, SNR=7dB, nopeus=14M/2M

 

1800MHz: RSSI=-73dBm, RSRP=-102dBm, RSRQ=-7dB, SNR=2dB, nopeus=19M/21M

 

800MHz: RSSI=-65dBm, RSRP=-89dBm, RSRQ=-6dB, SNR=11dB, nopeus=25M/13M

 

Automaattivalinnalla modeemi menee 1800MHz- verkkoon, mikä on aika luonnollista tässä tapauksessa.

 

Mitä noista voi sitten päätellä?

 

800MHz:n signaali on tietenkin noista kaikista voimakkain (RSRP), johtuen alemmasta taajuusalueesta. Kuitenkaan sen RSRQ- arvo ei ole oikeastaan sen kummempi kuin 1800MHz:n. Sitä vastoin SNR on merkittävästi parempi. Tämä johtuu osin siitä, että SNR-laskennassa kapeampi taajuuskaista (10MHz vs 20MHz) hyödyntää tässä tapauksessa 800MHz:n bandiä. Toisin sanoen, häiriötasot RF:llä ovat samaa luokkaa, mutta tukiasemasolukoodin purkamisen jälkeen häriötaso tipahtaa, kun se tapahtuu kapeammalta kaistalta. Joten selvästi voimakkaampi RSRP- signaali auttaa tässä alemmalla kaistalla parantamaan vastaanottoa. Nämä ovat myös aika paljon kiinni päätelaitteen omasta rf-suorityskyvystä mm. suurtaajusvahvistimen ym. omasta kohinasta. Joten tuo SNR on myös "mokkulasta" kiinni.

 

Latausnopeus onkin sitten 800MHz:llä kaikista paras. Lisäksi 1800MHz voi olla ruuhkaisempi, mutta tehty testiajankohta (keskellä arkipäivää) ei ehkä tuota välttämättä tue. Suurimpana syynä pitäisin SNR- arvoa. Lähetysnopeus on sitten 1800MHz:llä selkeästi paras. Tämä johtunee jo LTE-tekniikan sille suomasta edusta mm. suurempi kaista, tukiaseman vastaanottimien paremmasta laadusta ja tukiasemaantennien diversiteetti käyttö.

 

Kaikista heikon kaikilla "mittareilla" oli odotetusti 2600MHz:n alue. Sinällään jo saavutus että ylipäätänsä toimi niinkin heikon kun selvästi alle -110dBm signaalitasolla noinkin hyvin.

 

Sitten vielä yksi huomio yhteen aiemmin liittämääni juttuun.

Oli silloin ihmettelyä, kun tämä Sagecomin reititin ei näytä RSRQ- lukemaa. Kerroin miten sen voi itse laskea. Nyt kukin voi noista mittaamistani Huawein kaikista arvoista todeta, että esittämäni laskukaava pitää kutinsa. On kuitenkin syytä huomata, että nämä modeemin mittaamat rf-arvot elävät koko ajan jonkin verran ja sitä enemmän mitä suurempi on käytetty taajuus. Käytönhallinnasta ne sai vain yhden hetken otantana ja jokin arvo voi olla juuri muutunut ja se ei ehtinyt vielä päivittyä. Kuitenkin esittämäni laskukaavan virhe RSRQ- arvoon on 800MHz:llä 1dB, 1800MHz:llä 2dB ja 2600MHz:llä 4dB. Ei paha. Tuo 2600MHz oli jo niin kuuluvuuden äärirajoilla, jotta sinne tuo useamman desibelin virhe sallittakoon.

 

Jos näistä nyt siten jotain käytännön hyötyä hakisi, niin omalla kohdallani taajuuslukituksesta Sagecomiin ei olisi kovin merkittävää hyötyä. Se mitä ilmeisemmin valitsee auto asennolla saman eli 1800- verkon kuin tuo Huaweikin. Latausnopeuksiin 800- lukittuna auttaisi vähän, mutta kääntöpuolena on alhaisempi lähetys.

 

 

 

Jaskaukki
Uusi keskustelija
 • 6 custom-general.kudos
 • 7 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Minäkin, 64-vuotias kestävyysvaje löin käteni sontaan, kun sain Telian mainossähköpostin ja tilasin tuon surullisenkuuluisan hybridijutskan. 

Laite tuli nopsaan, kolmessa päivässä tänne Oulu-nimiseen peräkylään. Kytkin uuden laitteen ohjeitten mukaan ja odottelin taivasten aukeavan. Eipäs niin käynytkään, netin nopeus oli kuin 90-luvun alun 386-pc:llä ja sellaisella ulisevalla irtomodeemilla. Soitin Telian asiakaspalveluun, kohtelias nuori nainen  kyseli, mitkä valot palavat modeemissa. Ja kun modeemin "mobile" hehkui punaisena, hän totesi minulle tulleen modeemin, jossa ei ole sim-korttia. Hän pyysi minua palauttamaan modeemin, hän lupasi lähettää uuden, jossa on sim-kortti. Pari päivää myöhemmin, kun lähdin viemään modeemia Postiin, huomasin Telialta tulleen kirjeen. Kas! Siellähän oli sim-kortti! Purin paketin, asensin modeemin ohjeiden mukaan ja sim-kortti sisään! Nyt "mobile" hehkuu sinisenä. Ja modeemin nettivauhti on sama kuin "sillä vanhalla"adsl-modeemilla, ei mitään eroa!

Siinä vaiheessa puhelin piippasi, postissa minua odotti toinen, uusi modeemi! Olin välissä pari päivää reissussa, kun tulin takaisin, postilaatikossa oli taas kirje Telialta, siinä oli uusi sim-kortti!

Eli Telian taholta homma on ollut täyttä pelleilyä alusta lähtien!

Tänään soitin Telian asiakaspalveluun ja kysyin, voisinko palauttaa molemmat uudet modeemit ja palata käyttämään sitä vanhaa, joka toimii varmemmin, paremmin ja nopeammin kuin nuo uudet; sain vastauksen, että ei voi...

Nyt on elettävä loppuelämä kökkönetin kanssa?

surffaaja9
Uusi keskustelija
 • 2 custom-general.kudos
 • 10 custom-general.replies
 • 0 custom-general.solutions

Ehtikö sulla siis 2 viikkoa täyttymään laitteiden saapumisesta?

Sinä aikana sopimuksen voi purkaa ilman mitään syytäkin.

Itse palautin omani ennen tuon ajan täyttymistä.

Muutaman vikailmoituksen ehdin tekemään ja parhaimmillaan katsoivat, että ADSL:n nopeus oli kuulemma ok. Niin olikin, mutta 200M mobiilidataosuus ei kyennyt koskaan siihen, mitä lupasivat. ei lähellekään.

Ei tuollaiseen kannattanut sitoutua kahdeksi vuodeksi.

Puhelimessa kauppaa tehdessäni, myyjä vakuutti 200M:n vauhdin tulemisesta.

Siinä vaiheessa, kun vian selvittäjä soitti, että nopeuden tippuessa pysyvästi alle 10 Mbit/s, minulla on oikeus irtisanoa kauppa. 10 Mbit/s tulee pelkällä ADSL:llä.

Enkä minä edes ollut vaatimassa mitään purkua, vaan halusin, että vika etsitään ja korjataan.

Ehkä siitä hybridistä joskus vielä tulee toimiva, mutta tällä hetkellä siitä ei minun kannattanut maksaa.

Sähän voit laittaa sun vanhan ADSL-modemisi takaisin linjoille ja jatkaa silllä pelkästään.

Pekka_Koo
Telialainen
Telialainen
 • 126 custom-general.kudos
 • 531 custom-general.replies
 • 50 custom-general.solutions

@Jaskaukki, meidän puolella on nyt selvästikin sekoitettu asioita. Hybridireitittimen sisällä ei tosiaan ole valmiina SIM-korttia, vaan se tulee erikseen kirjeenä. Jos voisit olla yhteydessä meihin vaikkapa chatin kautta vielä, niin varmistetaan kumpi SIM-korteista on nyt aktiivisena.

 

Jos nopeustestin tekee nettiselaimella meidän nopeustestillä tai osoitteesta www.speedtest.net, se ei näytä kuin kiinteän osan nopeuden. Tämä johtuu nopeustestin tavasta mitata nopeus. Oikean tuloksen saa testaamalla nopeuden erillisellä Speedtest-sovelluksella esimerkiksi mobiililaitteella. Windows 10 -käyttöjärjestelmälle sovelluksen voi ladata Microsoft Storesta. Jos sovelluksenkin kautta nopeudet näyttää samaa kuin selaimen kautta mitattuna, tee reitittimelle vielä resetointi painamalla jollain terävällä laitteen takana olevasta reset-kolosta pohjaan n. 10 sekuntia.

Viestistä saa tykätä, jos se on hyvä, ja merkata ratkaisuksi, jos auttoi ongelmassasi. 🙂 Telia.fi -sivulla hallinnoit liittymiäsi ja palveluitasi milloin tahansa. Chat-yhteys asiakaspalveluumme 24/7