Hybridilaajakaistasta ja minkä merkkinen modeemi?


Hei!


 


Onko kellään tietoa mikä hybridireititin on malliltaan tai valmistajaltaan?


 


Laitoin tilaukseen kyseisen paketin ja olisi hienoa tietää laite sekä sen tekniset ominaisuudet ennen asennusta, jotta pääsee suunnittelemaan miten tällä laitteella korvaa fyysisesti aiemmat laitteet. Osa laitteista, kun tarvitsee langan ja osa ei.

Edit IlariJR: lisätty linkit hybridiblogeihin.

Lue lisää hybridilaajakaistasta täältä:
- Hybridilaajakaista tuo nopeammat yhteydet jopa yli miljoonaan suomalaiseen kotitalouteen


- Hybridilaajakaista? Miten se toimii?


740 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Tiedoksi ketjuun:


 


Jos yhteys hidastelee tai on hidastunut tuotteen muutoksen yhteydessä suosittelemme siitä tekemään meille vikailmoituksen. Sen myötä voimme tutkia tapauksen ja jos jotain yleistä syytä löytyy tiedotamme siitä lisää tarvittaessa. Toistaiseksi meille ei ole tullut kuin muutamia yksittäisiä ilmoituksia aiheesta.


 


Julkaisimme muuten viime perjantaina uuden ohjelmiston joten resetoi modeemi jonka ansiosta se lataa uusimman ohjelmiston käyttöön.


 


Tämä vinkki täällä jo olikin, laitan vielä varmuuden vuoksi uudemman kerran:


 


Speedtest.net (myös Telian nopeustesti) näyttää yleensä vain kiinteän verkon nopeuksia, varsinkin lähetysnopeuden osalta, mikäli testi tehdään nettisivun kautta. Tämä on tunnettu ongelma, mikä liittyy tämän nopeustestipalvelun tapaan mitata nopeus. Mikäli testi suoritetaan heidän omalla sovelluksellaan, nopeudet näkyvät oikein. Speedtest-sovelluksen voi ladata älylaitteille sovelluskaupoista ja ainakin Windows 10 -tietokoneisiin Microsoft Storen kautta.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +11

Mitä uutta/parannuksia tuossa perjantain ohjelmistopäivityksessä on ?

Noita ohjelmistopäivityksiä arvatenkin tulee vielä ihan piakkoin lisää ja olisi hauska saada niistä tietoa.

Onko vikailmoitukselle muuta kanavaa, kuin roikkua puhelimessa?

Onpa iso pettymys tämä hybridihankinta. Adsl nopeus rajattiin 8Mbps ja siihen lisäksi 5Mbps = 13Mbps. Aiemmin pelkkä Elisan Adsl toimi 17 Mbps nopeudella. Enpä olisi sopimusta tehnyt, jos tiesin että adsl:n nopeutta pienennetään.

Tokihan se sopimuksen voi perua, jos tuote ei kerran vastaa luvattua.

Ja 14 päivän sisään ei tarvita edes selityksiä.


@weesel88kirjoitti

Lisääköhän SMA-antennit hybridin nopeuksia? Minkälaiset kannattaisi hommata?

 

XL antaa sisään 80 ja ulos 25.

Pitäisikö 5Ghz-moodi jostakin kytkeä pakotetusti päälle?

Mobiilissa on kaksi palkkia kolmesta.



Lisäantenneista ei ole apua nopeuden suhteen ellei sitten kuuluvuus ole todella heikko. Kertomasi perusteella ongelmana ei nyt ole kuuluvuus --> lisähyöty ulkoisista SMA-antenneista on todennäköisesti aika olematon. Laitteessa on kaksi wlan-verkkoja (2.4Ghz ja 5.0Ghz) ja ne toimivat samalla nimellä (SSID). Halutessaan nämä saa näkymään erikseen wlan-kanavalistalla, kun muuttaa Band steering-ominaisuuden pois päältä.

 

Olit saanut ristiriitaisia mittaustuloksia, joista on hyvä tehdä häiriöilmoitus, kuten olit tehnytkin. Olemme sinuun yhteydessä viantutkinnan edetessä.

 

 


@Ainasoja_kirjoitti

Onko muilla ollut käyttöönotossa haastetta? Mulla ei boksi saa yhteyttä 4G verkkoon laisinkaan, on tullut pari simmiä kokeiltua eikä vaikutusta.

simmin ongelman voisi ymmärtää mutta kun kumpikaan telian simmeistä ei toimi hybridistä. Vikailmoitusta tein eilen ja Telialta piti soitella vaan ei ole kuulunut…

Toimiiko sinulla adsl/vdsl-yhteys jo? Laite saa päivityksen vasta, kun adsl-yhteys on kytkeytynyt. Mikäli sim-kortti paikka ei ala toimia päivityksen jälkeenkään, voi laitteen sim-kortti paikka olla vialla. Muutamia tapauksia on tullut vastaan joissa kortti on leikattu liian pieneksi tai kortti on asetettu väärin SIM-paikkaan jolloin sim-korttipaikka on vaurioittanut laitteen pysyvästi.

 

Yleisesti ohjeena vielä: Kun kortti asetetaan laitteeseen, kortti tulisi olla leikattu kulma ylöspäin ja siru etupaneelia kohti.  Oletko jo saanut tämän asian ratkaistua meidän kanssa / onko yhteydenottoa asiasta jo tullut ?

 

 


@surffaaja9kirjoitti

Noita ohjelmistopäivityksiä arvatenkin tulee vielä ihan piakkoin lisää ja olisi hauska saada niistä tietoa.

Onko vikailmoitukselle muuta kanavaa, kuin roikkua puhelimessa?


Ohjelmistopäivityksiä tulee varmasti lisää ja kysellään jos saataisiin jatkossa tänne tarkempaa infoa mitä päivitykset tarkemmin sisältävät. Tulevissa päivityksissä on tulossa mm. VPN parannuksia, LTE connection drops - korjauksia sekä Buffer Bloat parannuksia.

 

Vikailmoituksen voi jättää Omat Sivut-palvelusta suoraan häiriölomakkeella oman liittymän tiedoista TAI avaamalla CHATin suoraan häiriöilmoituksiin.

 

 


@Tomppa_1kirjoitti

Mitä uutta/parannuksia tuossa perjantain ohjelmistopäivityksessä on ?

Millainen on tämän hybridilaajakaistan tietoturvallisuus verrattuna tavalliseen ADSL-liittymään ?



Laitettu tarkempaa kyselyä tästä päivityksen sisällöstä ja tietoturvasta eteenpäin, infotaan kun selvillä.

 

 


@lasselussekirjoitti

onko hybridi liittymän dsl tekniset ominaisuudet samat kuin kuin perus-dsl liittymällä, esim onko viisi julkista ip-numeroa, sama palomuuraus tai muita rajauksia. onko extra viivettä.

 

onko sim-kortissa jotain lukkoa laitteeseen tai jotain muita rajoitteita.


Aikalailla samat ominaisuudet on kyseessä, 5 julkista vaihtuvaa IP-osoitetta, palomuuraus sama (ei portteja kiinni). Voit myös käyttää omaa reititintä samassa linjassa kuten ennenkin, oman reitittimen voi liittää myös hybridlaitteen perään siltaavan 4-portin taakse (muutos tehtävä hybrid laitteen hallinnasta).
 

En ole itse tarkemmin tutkinut tuota viivettä hybrid-käytössä, mutta äkkiseltään en muista tästä kuulleeni mitään ongelmia esim. verkkopelaamisen suhteen. Tästä asiasta voisin kysyä lisätietoja ja tietysti ihmisiltä kuulla kokemuksia.

 

Laitetta ei ole SIM-lukittu mutta hybrid ominaisuus SIM-kortista ei toimi muiden laajakaistojen kanssa suoraan. Korttia voi kuitenkin käyttää esim. tabletin kanssa pelkkänä 4G-liittymänä.

 


@Aikaveikkokirjoitti

Muutaman päivän tässä laitetta kokeillut. Pohjilla ADSL, reititin näyttää täysiä 4G kenttiä sinisenä, download pienempi kuin ennen (n. 20mbps), uppi nousi 20:een. Sillä en mitään tee.

 

Mitä hyötyä tästä pitäisi minulle olla?

Liittymän download nopeus ei pitäisi tippua entisestä vaan pysyä samana tai olla parempi. Liittymästä kannattaa tehdä meille häiriöilmoitus, kuten toinen saman ongelman havainnut käyttäjä olikin jo tehnyt. Voit tehdä meille häiriöilmoituksen Omat Sivut-palvelusta liittymätiedoistasi tai tulla esimerkiksi chattiin kanssamme samaa reittiä pitkin.

 

 


@Vointiakirjoitti
Onpa iso pettymys tämä hybridihankinta. Adsl nopeus rajattiin 8Mbps ja siihen lisäksi 5Mbps = 13Mbps. Aiemmin pelkkä Elisan Adsl toimi 17 Mbps nopeudella. Enpä olisi sopimusta tehnyt, jos tiesin että adsl:n nopeutta pienennetään.

Tässä tapauksessa kannattaa tehdä vikailmoitus asiasta niin selvitetään millä nopeudella tuo kaista on tilattu. En tiedä millä profiililla elisa on yhteyttä tarjonnut mutta sama kuparipiuha siellä varmasti edelleen on jonka ylitse yhteys toimitetaan.

 

 

 

Näin yleisesti tuosta nopeuden hidastelusta vanha vrt uusi --> Tämä ei ole normaali tilanne vaan vaatii selvitystä. Jos hybridilaittteella pelkkä DSL-linja toimii huonommin kuin vanhalla laitteella, on mahdollista että

  1. Nopeustesti on tehty selaimella speedtest.net osoitteesta mikä ei näytä oikeita nopeuksia mittaustavasta johtuen.
    • Tässä tilanteessa kannattaa varmistaa oikeat nopeudet lataamalla speedtest-sovellus suoraan tietokoneelle.
  2. Linja ei ole oikein säädetty / ei toimi oikein Hybrid-laitteen kanssa tai aiemmat säädöt on liittymän toimituksen aikana jostain syystä hävinneet
    • Vikailmoituksen kautta pystytään tarkistamaan linja miten se on toiminut aiemmin / miten se toimii nyt.
  3. Laite tai puhelinjohto on viallinen TAI linjassa on jokin yksittäinen vika(tulisi näkyä kyllä molemmilla laitteilla nopeudessa)
    • Tässäkin tapauksessa vikailmoituksen kautta ongelma on tehokkain tapa rajata (jos alkuperäinen DSL-johto käytössä ilman ylijännitesuojia/jatkojohtoja).

 

Jos johonkin kysymykseen jäi välistä vielä tarkemmin vastaamatta niin laittakaa niitä nostona vielä tähän ketjuun. Tuosta testauksesta / sen laajuudesta laitoin kysymystä vielä eteenpäin.

Tässä vielä tarkennuksia aikaisempiin kysymyksiin:

 

Ohjelmistopäivitykset ovat lähinnä parannuksia olemassa oleviin ominaisuuksiin ja käyttöliittymään. Päivityksiä on odotettavissa vielä syksyn aikana lisää. Tällä hetkellä ei ole tiedossa uusia toiminallisuuksia. Koska kyseessä on uusi tekniikka, laitteen kehitystyö toki jatkuu.

 

@Tomppa_1@  kirjoitti:

Millainen on tämän hybridilaajakaistan tietoturvallisuus verrattuna tavalliseen ADSL-liittymään ?

Hybridliittymä ja päätelaite ovat läpäisseet Telian tietoturvatestit. Koska kyse on internetistä, kaikki päätelaitteet kannattaa kuitenkin suojata asianmukaisilla tietoturvaratkaisuilla.

 

@lasselusse@  kirjoitti:
onko extra viivettä.

Viive saattaa tosiaan vaihdella, koska hybridissä käytetään sekä kiinteää että mobiiliverkkoa.

Kunniamerkki +10

Testailinpa tuossa tuota hybridiä, kun tänään sen sain.

Toimi sinällään, mutta omituisesti.

 

Pääsin hybridillä samaan kuin vanhalla modeemilla 50M/10M. Nopeus ei onneksi tippunut, huh, huh, eli oli DSL nopeudessa. Käytönhallinnasta näki molempien verkkojen olevan kytkettynä.

Pelkällä mobiililla 4G-verkossa, DSL-piuha irroitettuna, tuli vaihtelevasti keskimäärin 35M/8M. Johtuu kohtuu huonosta kohdasta juuri siinä käyttöpaikassa. Siitä huolimatta lataus oli jopa posit. yllätys. Pisteet siitä ja ilman mitään lisäantenneja.

 

Nopeutta en saanut hybridinä lisää yhtään, vaikka niin pitäisi käydä dsl ja 4G yhteyksien summalla. Liittymäkin on yhteys kotiin L eli 100M. Tämän maksiminopeuden näki myös käytönhallinnasta, jos se nyt juuri sitä tarkoitti, mene ja tiedä. DSL-nopeus oli tuo 50M, jonka se siten vain käytännössä antoi. Ihme homma?

 

Tutkimukset ja selvitykset jatkukoon....

 

 

 


 


@Vointiakirjoitti
Onpa iso pettymys tämä hybridihankinta. Adsl nopeus rajattiin 8Mbps ja siihen lisäksi 5Mbps = 13Mbps. Aiemmin pelkkä Elisan Adsl toimi 17 Mbps nopeudella. Enpä olisi sopimusta tehnyt, jos tiesin että adsl:n nopeutta pienennetään.

Tässä tapauksessa kannattaa tehdä vikailmoitus asiasta niin selvitetään millä nopeudella tuo kaista on tilattu. En tiedä millä profiililla elisa on yhteyttä tarjonnut mutta sama kuparipiuha siellä varmasti edelleen on jonka ylitse yhteys toimitetaan.

 

 

Tilattu on nopeudella 15-50 Mbit/s. Telia Yhteys kotiin M-hybridiliittymä.

Nopeusmittauksissa Speedtest-sovellus ja Speedtest.org sivut antoivat saman tuloksen.

Mutta nyt on kaikki ennallaan.

Samassa kuparipiuhassa kulkee taas Saunalahti 20M data vilkkaasti.

Minulta tähän kokeiluun meni pari päivää ja 30 km ajoa. Kokeiluun osallistui Telialta kaksi myyjää, ainakin kolme teknistä neuvojaa ja asentaja joka kytki johtoparit kolmessa kohteessa. Elisalta tähän osallistui myyjä, kaksi teknistä neuvojaa ja asentaja, joka kytki ehkä yhden johtoparin ja kävi turhaan meillä.

Illalla saapuu postissa Elisan Mobiilireititin Hybridi HA35 (Huawei). 

Kunniamerkki +10

Laitoin tuon Sagecomin yhteen toiseen huoneeseen toimintaan pelkän 4G-verkon kautta. Ihan kokeeksi. Voi valita sitten tilanteen mukaan yhdistääkö jonkun langattoman läppärin tmv. "mobiiliin 4G-reititimeen" vai "kiinteään VDSL-reitittimeen". Pöytäkone ja TV-viihde -boksi ovat piuhalla kiinni tuossa "kiinteän verkon- reitittimessä" eli Intenossa.

 

Inteno VDSL:llä tarjoaa sen 50/10 ja tuo Sagecom 4G:llä aika tasaisesti 35/13.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@SINAD@  kirjoitti:


@Hybbis1@  kirjoitti:

Pientä harmia on tosin aiheutunut siitä että pelatessa joskus 15min? välein yhteys on hetkellisesti yskäissyt sekunniksi pariksi, ongelmaa ei ole ollut videoissa yms joten kyse voi olla jostain muustakin.




Seuraapas, onko katkojen väli 600 tai 1200 sekuntia. Eipä olisi suinkaan ensimmäinen reititin jossa DHCP toimii väärin ja nythän leasetime on tosiaan tuo hullun lyhyt 1200 sekuntia (20 minuuttia). Leasea tosin pitäisi uudistella 10 minuutin välein, ettei ehdi lyödä poikki koko yhteyttä.




Kyselin tähän liittyen itseäni viisaammilta ja sain kuulla, että DHCP lease ei aiheuta tässä mainittua probleemaa emmekä ole havainneet ongelmaa verkossa.


 


Sain kuulla myös, että olemme parantaneet datan puskurointia sekä toimintaa. Jos ongelmia esiintyy vielä niin suosittelemme @Hybbis1 että kokeilet että siltaat 4-portin sekä pelaamista jatkossa sen portin kautta.


 



@Tomppa_1@  kirjoitti:

Mitä uutta/parannuksia tuossa perjantain ohjelmistopäivityksessä on ?




Tähän liittyen irtosi vain info yleisellä tasolla, ei mitään tarkempaa:


 


"Parannuksia useisiin olemassa jo oleviin ominaisuuksiin sekä käytettävyyteen ja toimintavakauteen liittyviä päivityksiä."

Kävin tänään Telian myymälässä ja siinä reitittimessä oli tietysti SIM-paikka 4G yhteydelle.

Jos sen jättää pois, niin eiköhän toimi pelkällä lankayhteydellä.

Lupasivat myös antaa päivitetyn laitteen, kun 5G tulee tarjolle.

 

Kunniamerkki +10

Tuo Sagecom reititin ei näytä LTE- välilehden alta verkkotiedoissa RSRQ- arvoa. RSRP- ja RSRI- sekä SNR -arvot näkyvät. Hyvä niin.

 

Mikäli jotakuta kiinnostaa tuo RSRQ niin sen voi laskea itse. Täytyy vain tietää kuinka suurella kaistanleveydellä vastaanotto on. Tähänkin riittää tieto mistä tukiasemasta yhteys oletettavasti tulee ja mitä bandiä se käyttää. 

 

Tuon arvon voi laskea lisäämällä RSRP arvoon 20MHz kaistalla 20dB ja vastaavasti 10MHz kaistalla 17dB. Tätä arvoa verrataan RSSI arvoon, kuinka paljon se jää sen alle. Tuo ero on RSRQ. Mitä vähemmän se (RSRQ) on "pakkasella" sitä parempi.

Kunniamerkki +4

Koitetaas uudestaan, koska edellinen kysymykseni ei aiheuttanut mitään isompaa liikettä henkilökunnan taholla. 

Miten siis tämä tilataan? Edelleen siis selvää, etten mitään olemassa olevaa laajakaistaani pysty omilta sivuilta poistamaan, eikä se varmasti pitäisi olle tarkoituskaan. 

 


 

Asentaja oli käynyt ulkona, ja todennut hapettumaa jossakin, ei ollut siis sisälle päässyt koska en ollut kotona. Nyt ei ole XL vauhdit ainakaan pudonnut ADSL:n alle, pyörivät jossakin 60/20 tienoilla. Pelkällä SIM-kortilla 10/10. Chatin asiakaspalvelimen mukaan suunnatut antennit saattaisivat kuitenkin auttaa, vaikka tässä keskustelussa ei sitä nähty ratkaisuna.

 

Riittääkö sisäantenni, vai tulisiko hommata ulos joku MIMO-ratkaisu? Katolle en antennia saa, ainoastaan yksikerroksisen talon seinälle. Mahtaako auttaa mitään.

 

Puhelimen 4G on ehkä 4 palkkia viidestä, ja tuon modeemin mobiilipalkit kaksi kolmesta.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

@paavalipohja@  kirjoitti:

Koitetaas uudestaan, koska edellinen kysymykseni ei aiheuttanut mitään isompaa liikettä henkilökunnan taholla. 


Miten siis tämä tilataan? Edelleen siis selvää, etten mitään olemassa olevaa laajakaistaani pysty omilta sivuilta poistamaan, eikä se varmasti pitäisi olle tarkoituskaan. 


 




@paavalipohja Kiitos kovasti vielä viestistäsi! :) 


Olemassaoleva laajakaistasi voidaan päivittää hybriditekniikkaan asiakaspalvelun kautta, mikäli saatavuus kotiosoitteessasi siihen on. 


Voidaan asia hoitaa kuntoon esimerkiksi chatin kautta!


Kirjaudu täältä asiakassivuillesi, ja sisäänkirjautumisen jälkeen chat-ikkuna aukeaa sivun oikeaan alanurkkaan. Chatissa palvelemme aina vuorokauden ympäri!

Kunniamerkki +10

@weesel88@  kirjoitti:

Asentaja oli käynyt ulkona, ja todennut hapettumaa jossakin, ei ollut siis sisälle päässyt koska en ollut kotona. Nyt ei ole XL vauhdit ainakaan pudonnut ADSL:n alle, pyörivät jossakin 60/20 tienoilla. Pelkällä SIM-kortilla 10/10. Chatin asiakaspalvelimen mukaan suunnatut antennit saattaisivat kuitenkin auttaa, vaikka tässä keskustelussa ei sitä nähty ratkaisuna.

 

Riittääkö sisäantenni, vai tulisiko hommata ulos joku MIMO-ratkaisu? Katolle en antennia saa, ainoastaan yksikerroksisen talon seinälle. Mahtaako auttaa mitään.

 

Puhelimen 4G on ehkä 4 palkkia viidestä, ja tuon modeemin mobiilipalkit kaksi kolmesta.


Näitä tietenkin voisi kokeilla:

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/13697/fqmks/Panorama-DMM-7-27-2S-kaksoisantenni-poytamalli-musta

 

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/34660/hctrd/Fuj-tech-2G-3G-4G-2-x-5-m-kaksoisantenni

 

Tuolle pienemmälle (ensimmäinen linkki) ei vahvistusta paljoa luvata ja tuskin sitä onkaan. Niinpä sen hyöty voi jäädä marginaaliseksi. Kuitenkin pienikin vastaanotetun signaalin laadun parantaminen parantaa datanopeutta joskus yllättävänkin paljon. Etuna on helpohko asennus sisälle ikkunan luo.

Jälkimmäinen on sitten jo kookkaampi ja sen etuna on jo kohtuullinen vahvistuskin. Kokonsa vuoksi sitten varmaan vaatinee, tai miten itse kutakin häiritsisi sisällä, asennusta ulos.

 

Hinnat ei nyt niin hirveitä, että pienikin parannus nopeuteen varmaan kannattaa.

 

Tuosta pienemmästä panorama-antennista on kokemusta tutun kautta Huawein mokkula käytöstä taajama-alueella. Paransi vastaanottoa (nopeutta) ehkä n. 50% kun oltiin n. 50 Megan nopeuksissa ja tukiasemaan matkaa n. 1 km.

Kannattaa kuitenkin varmistaa ennen lisäantennin hankkimista onko tukiasemassa potkua nopeuden suhteen enemmän kuin mitä olet nyt itse mitannut. Asian voi varmistaa tarkemmin esim. Chatista Omien Sivujen kautta Häiriöilmoituksista (asiakaspalvelu ei näe tukiasemakohtaisia nopeuksia).

 

Esim. Tukiaseman lähettämä keskimääräinen nopeus 15mbit , max 25mbit kuuluvuudella 2/3. Kuuluvuus nostetaan lisäantennilla täyteen 3/3 --> Tämä ei vaikuta lähettävän tukiaseman nopeuksiin max eikä keskiarvoltaan.

Kunniamerkki +10

@LiAntti@  kirjoitti:

Kannattaa kuitenkin varmistaa ennen lisäantennin hankkimista onko tukiasemassa potkua nopeuden suhteen enemmän kuin mitä olet nyt itse mitannut. Asian voi varmistaa tarkemmin esim. Chatista Omien Sivujen kautta Häiriöilmoituksista (asiakaspalvelu ei näe tukiasemakohtaisia nopeuksia).

 

Esim. Tukiaseman lähettämä keskimääräinen nopeus 15mbit , max 25mbit kuuluvuudella 2/3. Kuuluvuus nostetaan lisäantennilla täyteen 3/3 --> Tämä ei vaikuta lähettävän tukiaseman nopeuksiin max eikä keskiarvoltaan.


Niin...jos palvelevan tukiaseman solussa on runsaasti käyttäjiä, ei mikään antenni tilannetta nopeuden suhteen paremmaksi muuta. Mikäli hitaus johtuu muista tekijöistä vaikka hyvin yleisestä huonosta RSRQ- arvosta, erillinen suuntaava antenni parantaa tilannetta. Se johtuu siitä, että muut ympäristön solujen "vuotavat" signaalit saadaan vaimennettua ja palvelevaa solua vahvistettua. Näin ollen RSRP ja RSSI lähestyvät toisiaan. On hyvä muistaa, että nämä käytetyt tekniikat ovat nk. häiriö rajoitteisia. Palvelevan solun signaalin voimakkuus ei ole itseisarvo vaan siihen vaikuttaa ympäriltä tuleva kokonaissignaalin taso ko. kaistalla. 

 

Samaa solua käyttävät muut käyttäjät ovat tietenkin häiriötä, jota ei tässä tapauksessa voi poistaa. Lisäksi ne tietenkin "syövät" suoraan kapasiteettia. Vähänkin kauempana tukiasemasta suuntaava antenni alkaa antaa oman panoksensa ja x-pol antenni jo sinällään parantaa tilannetta. X-pol antenni pystyy hyödyntämään signaalin polarisaation vaihtelut, mitä signaalille tapahtuu vääjäämättä. Ilmassa etenevän signaalin polarisaatio kääntyilee kun ei olla avaruudessa vaan maan pinnalla missä on kaikenlaista: puita, rakennuksia jne.

 

Hyvässä paikassa kohtuu lähellä tukiasemaa ei ulkoinen antenni siis juurikaan auta käyttäjän kokemaan loputulokseen, mutta poispäin edetessä sen merkitys alkaa kasvamaan. Tuo RSRQ- arvo on siis melko hyvä mittari siihen miten hyvin vastaanotin "näkee" vain sitä palvelevan signaalin.

 

Nuo Sagecomin kolme sinistä pykälää ei kerro oikein yhtään mitään. Siksi kannataakin käytönhallinnasta käydä katsomassa LTE arvot.

Tässä omat havainnot:

* välissä kaapelijakamo (130m päässä)

* kokonaismatka kännykkämaston juuressa sijaitsevalle keskukselle (DSLAM) oli maps.google.com'in mukaan noin 375m, kaapelivastusmittauksella (asentajan kertomaa) yli 410m

 

DSL nopeudet ilman 4G-SIM:miä, tulokset speedtest.com sovelluksesta Netplaza Oulu (Android vs Window10):

* latausnopeus 49,3 / 42,3 (DNA:n asentajan mukaan max mitä liittymästä saa)

* lähetysnopeus 10,3 / 10,2 

* ping 29ms

 

Nopeudet kun käytössä lisäksi 4G (Android vs Window10):

* latausnopeus 49,1 / 48,19

* lähetysnopeus 10,4 / 10,22

* ping 29ms

 

Telian nopeuslupaus tuotteelle on 45, hajuraolla päästään yli ja 70-100 mbps unelma jäi (tietysti) saavuttamatta. Nähtäväksi jää miten käyttökokemus peilautuu vanhaan 4G-yhteyteen - jota inhoan satunnaisten ruuhkien johdosta (keskimääräinen latausnopeus n20-29, pahimmillaan kuitenkin illalla jopa 5mbps).

 

Itse en oo viel päässy testaa hybridi liittymää vaikka modeemi tuli 7 päivä. 

 

Menin tyhmänä vahinkossa tunkee sim kortin micro koossa laitteen sisälle vaikka ois pitäny olla vanhas isossa koossa :P 

 

Sinne sit uppos ja ei saanu ees telia liikkees ulos ni nyt odotellu kohta yli viikon et jos herra korjaaja mobylifes vois kaivaa sen ulos ja lähettää takas. Ei luulis iso homma olla mut kestää kyl kauheen kauan...???

Itsellä toiminut tosi hyvin vs. vanha ADSL (15/1-3) vs nyt. Kuva alla?

 

Itsellä tuolla modeemin hallintasivulla nuo RSRQ-arvot ovat tyhjät, tai Not available. Mistä ne saa?

 

 

Tässä taas tältä päivältä XL-nopeuksia. Kyllä oikein päätä huimaa.

 

Vastaa