Hybridilaajakaistasta ja minkä merkkinen modeemi?


Hei!


 


Onko kellään tietoa mikä hybridireititin on malliltaan tai valmistajaltaan?


 


Laitoin tilaukseen kyseisen paketin ja olisi hienoa tietää laite sekä sen tekniset ominaisuudet ennen asennusta, jotta pääsee suunnittelemaan miten tällä laitteella korvaa fyysisesti aiemmat laitteet. Osa laitteista, kun tarvitsee langan ja osa ei.

Edit IlariJR: lisätty linkit hybridiblogeihin.

Lue lisää hybridilaajakaistasta täältä:
- Hybridilaajakaista tuo nopeammat yhteydet jopa yli miljoonaan suomalaiseen kotitalouteen


- Hybridilaajakaista? Miten se toimii?


740 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

On totta, että streamaus on kasvava ja sitä tekee yhä useampi, mutta jokaisessa myyntilanteessa ei asiaa välttämättä tuoda esille. Käyttötarkoitus on aina tärkeää kartoittaa ja kertoa tästä toteutuvasta upload nopeudesta, jos streamaus mainitaan. Esimerkiksi Twitch -palvelu käyttää TCP-liikennettä, joten nopeutta saa myös 4G verkon kautta.

 

Hybrid -liittymän palvelukuvauksessa mainitaan yleisesti hybrid -liittymästä: 

Liittymä liikennöi Telian verkkoa käyttäen Multipath TCP -protokollaa. Multipath TCP mahdollistaa liityntäyhteyden TCP -kapasiteetin joustavan kasvattamisen. Multipath TCP -protokollaa käytetään vain liittymän ja Telian verkon liitäntäpisteen välillä. Internet liikenteestä yli 90 % on TCP-liikennettä. Muu kuin TCP-liikenne (mm. UDP) menee verkon yli sellaisenaan vain kiinteän yhteyden yli. Telia TV-multicast-toteutus käyttää ainoastaan kiinteää dsl-yhteyttä. Asiakas liikennöi internettiin kiinteän verkon IP-osoitteella.

 

Hybrid liittymän lähtevän liikenteen normaalinopeudeksi ilmoitetaan 3,9 Mbit/s, jolla tarkoitetaan TCP-liikennettä. Nopeudesta on myös mainittu palvelukuvauksessa seuraavasti: 

Liittymän nopeudet sekä muu palvelun laatutaso voivat vaihdella verkon ominaisuuksista johtuvista syistä ilmoitetun vaihteluvälin puitteissa. Liittymän nopeuteen voivat vaikuttaa myös Telian vaikutuspiirin ulkopuolella olevat asiat, kuten esimerkiksi internetverkon ja sen palveluiden ruuhka, kiinteistön sisäverkon kunto, asiakkaan modeemin ja tietokoneen kapasiteetti, langattoman lähiverkkoyhteyden käyttö, virustorjunta- ja palomuuripalveluiden sekä muiden mahdollisten käytössä olevien ohjelmistojen kuormitus.

Tuleekohan tähän joskus 5G päivitys. 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +15

@Osku@  kirjoitti:

Tuleekohan tähän joskus 5G päivitys. 




Kyllä uskoisin että joskus tulee, mutta ihan lähiaikojen suunnitelmissa tämä ei vielä ole. Eiköhän viimeistään siinä kohtaa kun 5G verkko yleistyy ulottumaan ympäri Suomea, niin tämmöinenkin vaihtoehto tule valikoimiin :smileyhappy:

Tässä omia mietteitä mitä mulle tarjottiin: 

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@jluuri@  kirjoitti:

Tässä omia mietteitä mitä mulle tarjottiin: 

 


Hyviä pointteja sulla, sinun tapauksessa en lähtisi kokeilemaan. Jos puhelin ei anna ulkona kunnon nopeuksia, tuskin antaa modeemikaan sisällä. Ja sinun tapauksessa vaihtuisi Elisan VDSL Telian ADSL:ksi, joten se varma kiinteä yhteys hidastuisi ja varsinkin upload kärsisi kun varma osuus olisi se ADSL:n 1M.

Tulossa tammikuussa hybridi-laajakaista, tarvitseeko tehdä sähköpostiasetuksiin kannettavassa ja puhelimissa joitain muutoksia?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@javetaka@  kirjoitti:

Tulossa tammikuussa hybridi-laajakaista


Mikä on lähtötilanne?

 

Jos käytät jo tällä hetkellä Telian internet-yhteyttä, sähköpostin asetuksiin ei tarvitse tehdä muutoksia.

 

Sen sijaan, jos käytät nyt jonkun toisen operaattorin yhteyttä, sähköpostin asetukset tulee tarkastaa.

 

Mikäli käyttämäsi sähköpostipalveluun kuuluu lähtevälle postipalvelimelle kirjatuminen, smtp authentication, varmista, että sähköpostiohjelmasi on asetettu kirjautumaan postipalvelimelle.

 

Mikäli sähköpostiisi ei sattuisi kuulumaan kirjautumista, joka tosin nykypäivänä alkaa olla harvinaista, tällöin joudut vaihtamaan internet-yhteyden vaihduttua lähtevän postin palvelimeksi, smtp server, mail.inet.fi

 

Jos postiohjelmasi tukee SSL-salausta, sitä kannattaa käyttää, jolloin portti on 465. Ilman salausta käytä porttia 25. Ilman kirjautumista toimittaessa postiohjelman kirjautumisvaihtoehto tulee toki myös muistaa kääntää pois päältä -asentoon.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@Osku@  kirjoitti:

Tuleekohan tähän joskus 5G päivitys. 


Tuo tuntuisi tarpeettomalta. 5G on niin paljon nopeampi kuin ADSL, että yhteyden hajottamisesta kahteen putkeen tulee enemmän haittaa kuin hyötyä. Etenkin lähetysnopeudeltaan 5G hybridi olisi järjetön. Hybridillä saat sen 1 Mbit/s, kun pelkällä 5G:llä aloitetaan 50 Mbit/s ja parin vuoden kuluttua mennään vieläkin nopeammin.

Kiitos vastauksesta, on Telian adsl-liittymä nykyisin, Telian sähköposti, kuten myös Saunalahden sähköposti (puh.liittymä Elisa/Saunalahti Huoleton)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@javetaka@  kirjoitti:

Kiitos vastauksesta, on Telian adsl-liittymä nykyisin

Tässä tapauksessa sähköpostin asetuksia ei tarvitse muutaa, kaikki toimii hybridin kytkennän jälkeen kuten nytkin.

Täällä päin tällästä ainakin nyt 1:30 yöllä. Uppi kaista heittelee 3Mbps ja 10Mbps välillä ja lataus yleensä yli 80Mbps.

 

Hybridi reitittimen siirtäminen keittiöön anto n. 30Mbps lisää lataus kaistaa, keittiön ikkunasta suoraan näkyy Telian 4G masto.

 

Viellä kun saisi VDSL2:n tänne Kiteelle niin menisi rikki varmaan 150Mbps lataus ja 20Mbps ulos, nyt juuri tuo uppi kaista harmittaa kun edellisessä asunnossa oli 1G/100M kaapeli.

Modeemista nämä tiedot :
- MainAccess : ADSL
- DS speed : 20.4Mbit/s (ADSL)

- US speed : 1.0Mbit/s (ADSL)

- Mobile mode : 4G

- Operator : Telia Company

 

 

Moi.

 

Itseäni alkoi kiinnostaa tämä hybridilaajakaista. Saisikohan täältä apua päätöksentekoon? :)

 

Lähtötilanne on tämä. Meillä Elisan kautta 100m taloyhtiölaajakaista. Netti on pääasiassa pelaamisen ja Elisan yhteydellä pingit jatkuvasti normaalia isommat (22ms+), mutta Elisan mukaan mitään ei ole tehtävissä tuon parantamiseksi. 

 

Nyt Telialta tarjotaan hybridiä (Telia yhteys kotiin L/XL) ja kovasti vakuutellaan, että viive varmasti paranisi vaihdoksen myötä. Osaako joku sanoa, että voiko pitää paikkansa?

 

Kouvolassa asustelen ja taloyhtiössä tekniikka on VDSL2 (jos tästä tiedosta on hyötyä)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@Tsarvinen, valitettavasti myyjä myy tyhjiä lupauksia. Matkapuhelinverkossa viiveet ovat parhaimmillaan Elisan VDSL2-liittymän tasoa ja pahimmillaan yli 100 ms. Toisin sanoen, kello 4 yöllä voit päästä hybridillä samaan kuin VDSL2-liittymälläsi, mutta iltaisin se on huonompi kuin nykyinen liittymäsi.

 

Ainoat liittymätekniikat, joilla voit parantaa vasteaikojasi, ovat Ethernet ja valokuitu. Mikäli seinissänne ei ole Ethernet-pistorasioita, taloyhtiössä joudutaan tekemään sähköremontti. Mikäli sellaista ei ole lähivuosina näköpiirissä, käytännössä ainoa tapa lyhentää viiveitä on muuttaa taloon, jossa on Ethernet tai valokuitu.

 

Varo myös tekokuitu-liittymiä, joissa kuitu on pelkästään nimessä. Esimerkiksi "plus" tai "kortteli" liittymän nimessä tarkoittaa, että se on oikeasti kuiduton.

Kiitos paljon vastauksesta! :)

 

Eli sillä ei ole mitään merkitystä, kun myyjän mukaan hybridissä yhteys tulisi 50m asti kiinteällä vdsl2 -tekniikalla? *******, ehdin jo innostua kun joillakin speedtestien mukaan ihan mukavia pingejä hybridillä. Ja itsellä tosiaan Elisan yhteydellä aina se 22+ eivätkä suostu tekemään mitään.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@Tsarvinen@  kirjoitti:

Kiitos paljon vastauksesta! :)

 

Eli sillä ei ole mitään merkitystä, kun myyjän mukaan hybridissä yhteys tulisi 50m asti kiinteällä vdsl2 -tekniikalla? *******, ehdin jo innostua kun joillakin speedtestien mukaan ihan mukavia pingejä hybridillä. Ja itsellä tosiaan Elisan yhteydellä aina se 22+ eivätkä suostu tekemään mitään.


Nyt taisi @irritus mennä hybridi ja 4G sekaisin. Kyllä itsellä on VDSL2 hybridissä aina pingi Helsinkiin tasainen 14ms täällä Savossa, kun 4G:ssä se on minimissään 20 ms. Kouvola sen verran lähempänä Helsinkiä, että jopa alle 10ms voi olla mahdollinen.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@jessenic@  kirjoitti:

Kyllä itsellä on VDSL2 hybridissä aina pingi Helsinkiin tasainen 14ms täällä Savossa, kun 4G:ssä se on minimissään 20 ms.


Ota huomioon, että icmp-protokolla kulkee hybridissä dsl-yhteyttä pitkin. Toisin sanoen, ping mittaa vain kiinteän yhteyden osuutta. Kun tcp-liikenne jaetaan kahdelle yhteydelle, todellisen hyötydatan vasteajat heittelehtivät miten sattuu kiinteän ja LTE-yhteyden vasteaikojen välimaastossa, vaikka ping näyttäisi hyvältä.

 

Www-sivujen selailussa vasteaikojen heittelyllä ei nyt suurta merkitystä ole, mutta pelaamisessa tuo ominaisuus voi olla vielä ärsyttävämpi kuin tasainen 22 ms vasteaika.

 

Ja ei, VDSL2 ja LTE eivät menneet sekaisin. Kuten itsekin mainitsit, saat LTE:llä 20 ms vasteaikoja.@Tsarvinen saa VDSL2:llaan 22 ms vasteaikoja. Eli hyvin tasoissa ovat.

 

Telian etuna Elisaan verrattuna oli ainakin ennen, että saat pyytämällä dsl-yhteydeltä lomittelun pois päältä, joka lyhentää viiveitä. Mutta saako tämän muutoksen myös hybridiin, en tiedä. Lisäksi hybridissä on aina mukana tuo LTE-puoli, joka tuo epävarmuutta ja epätasaisuutta vasteaikoihin.

 

Mikäli Ethernettiä tai valokuitua ei ole saatavilla, voihan tuota Telian hybridiä tietysti kokeilla. Mutta ei pidä pettyä, kun muutos ei ole merkittävä. Pahimmassa tapauksessa linjalle joutuu vaihtamaan tavallisen VDSL2-modeemin pelaamisen ajaksi, jos käyttöpaikan LTE-verkko on ruukainen.

 


@jessenic@  kirjoitti:

Kouvola sen verran lähempänä Helsinkiä, että jopa alle 10ms voi olla mahdollinen.


Dsl-yhteydellä leijonanosa viiveestä tulee itse dsl-yhteydestä, joten suhtaudun tuohon arvioon hyvin epäillen. Pingaapa lähintä Telian reititintä ja kerro, minkälaisia arvoja saat hybridilläsi.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@irritus@  kirjoitti:

@jessenic@  kirjoitti:

Kyllä itsellä on VDSL2 hybridissä aina pingi Helsinkiin tasainen 14ms täällä Savossa, kun 4G:ssä se on minimissään 20 ms.


Ota huomioon, että icmp-protokolla kulkee hybridissä dsl-yhteyttä pitkin. Toisin sanoen, ping mittaa vain kiinteän yhteyden osuutta. Kun tcp-liikenne jaetaan kahdelle yhteydelle, todellisen hyötydatan vasteajat heittelehtivät miten sattuu kiinteän ja LTE-yhteyden vasteaikojen välimaastossa, vaikka ping näyttäisi hyvältä.

 

Www-sivujen selailussa vasteaikojen heittelyllä ei nyt suurta merkitystä ole, mutta pelaamisessa tuo ominaisuus voi olla vielä ärsyttävämpi kuin tasainen 22 ms vasteaika.

 

Ja ei, VDSL2 ja LTE eivät menneet sekaisin. Kuten itsekin mainitsit, saat LTE:llä 20 ms vasteaikoja.@Tsarvinen saa VDSL2:llaan 22 ms vasteaikoja. Eli hyvin tasoissa ovat.

 

Telian etuna Elisaan verrattuna oli ainakin ennen, että saat pyytämällä dsl-yhteydeltä lomittelun pois päältä, joka lyhentää viiveitä. Mutta saako tämän muutoksen myös hybridiin, en tiedä. Lisäksi hybridissä on aina mukana tuo LTE-puoli, joka tuo epävarmuutta ja epätasaisuutta vasteaikoihin.

 

Mikäli Ethernettiä tai valokuitua ei ole saatavilla, voihan tuota Telian hybridiä tietysti kokeilla. Mutta ei pidä pettyä, kun muutos ei ole merkittävä. Pahimmassa tapauksessa linjalle joutuu vaihtamaan tavallisen VDSL2-modeemin pelaamisen ajaksi, jos käyttöpaikan LTE-verkko on ruukainen.


Kyllä kaikki liikenne menee VDSL:n yli, kunnes kaistantarve kasvaa yli sen nopeuden, tässä tapauksessa ilmeisesti 50/10M eli sama mikä itsellä.

 

Jos tuo nopeus riittää, niin voi hybridimodeemista ottaa SIM-kortin kokonaan vaikka tablettiin, niin se toimii pelkkänä VDSL-modeemina ja tabletissa hybridin SIM toimii normaalina 4G-nettikorttina.

 

Mutta tosiaan ei kannata hirveän suuria odotuksia pitää pingin suhteen, DSL lisää aina viivettä hieman. Veikkaisin kuitenkin, että siellä 10ms tuntumassa pitäisi pingi Helsinkiin Kouvolasta VDSL:llä olla. Kuidulla varmaan 2-3ms.

 

Itse pyysin virheenkorjauksen pois niin pingi kasvoi :smileyvery-happy: muutamia eri asetuksia kokeilivat Telian päässä, mutta ei saatu tiputettua pingiä siihen, mitä oli ADSL:n kanssa, eli joku 3ms pienempi.

Soitin vielä Telialle ja nyt sanottiin, että se kiinteä osuus tulisikin ADSL -tekniikalla (eilen aspassa sanottiin, että tulisi VDSL2 tekniikalla). Tämä ei varmaankaan ole hyvä juttu?

Käyttäjätaso 7

@Tsarvinen@  kirjoitti:

Soitin vielä Telialle ja nyt sanottiin, että se kiinteä osuus tulisikin ADSL -tekniikalla (eilen aspassa sanottiin, että tulisi VDSL2 tekniikalla). Tämä ei varmaankaan ole hyvä juttu?


No ei todellakaan.


@kustaa1967@  kirjoitti:

@Tsarvinen@  kirjoitti:

Soitin vielä Telialle ja nyt sanottiin, että se kiinteä osuus tulisikin ADSL -tekniikalla (eilen aspassa sanottiin, että tulisi VDSL2 tekniikalla). Tämä ei varmaankaan ole hyvä juttu?


No ei todellakaan.


Näin vähän arvelinkin. 

 

Telian tyyppi sanoi, että hänelläkin samanlainen yhteys eli kiinteä adsl:ää, mutta pääsee 20ms pingeihin Oulusta ja totesi, että pääsen parempiin Kouvolasta. Mene ja tiedä. Ehdotti, että kokeilisin ja jos ei tuo parannusta, niin voin purkaa tilauksen 14 vrk:n kuluessa. En tiedä jaksanko vaivautua ja käydä rumban läpi :)

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@Tsarvinen@  kirjoitti:

@kustaa1967@  kirjoitti:

@Tsarvinen@  kirjoitti:

Soitin vielä Telialle ja nyt sanottiin, että se kiinteä osuus tulisikin ADSL -tekniikalla (eilen aspassa sanottiin, että tulisi VDSL2 tekniikalla). Tämä ei varmaankaan ole hyvä juttu?


No ei todellakaan.


Näin vähän arvelinkin. 

 

Telian tyyppi sanoi, että hänelläkin samanlainen yhteys eli kiinteä adsl:ää, mutta pääsee 20ms pingeihin Oulusta ja totesi, että pääsen parempiin Kouvolasta. Mene ja tiedä. Ehdotti, että kokeilisin ja jos ei tuo parannusta, niin voin purkaa tilauksen 14 vrk:n kuluessa. En tiedä jaksanko vaivautua ja käydä rumban läpi :)


ADSL:llä pääset suht varmasti alle 10ms pingeihin kyllä, mutta pitää ottaa huomioon sen max. 1Mbps uppikaista. Uppikaista kun on käytetty, niin alkaa data kulkemaan 4G:n yli ja pingit kasvaa. Eli voi olla jopa huonompi kuin nykyinen yhteys, riippuen kaistantarpeesta.


@jessenic@  kirjoitti:

@Tsarvinen@  kirjoitti:

@kustaa1967@  kirjoitti:

@Tsarvinen@  kirjoitti:

Soitin vielä Telialle ja nyt sanottiin, että se kiinteä osuus tulisikin ADSL -tekniikalla (eilen aspassa sanottiin, että tulisi VDSL2 tekniikalla). Tämä ei varmaankaan ole hyvä juttu?


No ei todellakaan.


Näin vähän arvelinkin. 

 

Telian tyyppi sanoi, että hänelläkin samanlainen yhteys eli kiinteä adsl:ää, mutta pääsee 20ms pingeihin Oulusta ja totesi, että pääsen parempiin Kouvolasta. Mene ja tiedä. Ehdotti, että kokeilisin ja jos ei tuo parannusta, niin voin purkaa tilauksen 14 vrk:n kuluessa. En tiedä jaksanko vaivautua ja käydä rumban läpi :)


ADSL:llä pääset suht varmasti alle 10ms pingeihin kyllä, mutta pitää ottaa huomioon sen max. 1Mbps uppikaista. Uppikaista kun on käytetty, niin alkaa data kulkemaan 4G:n yli ja pingit kasvaa. Eli voi olla jopa huonompi kuin nykyinen yhteys, riippuen kaistantarpeesta.


Onko tuo 1Mbps uppi kuinka riittävä pelaamiseen? Mietin, että pelatessa voisi aina pitää sen simin irti modeemista. Pitääpä pohtia vielä tätä.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@Tsarvinen@  kirjoitti:

@jessenic@  kirjoitti:

@Tsarvinen@  kirjoitti:

@kustaa1967@  kirjoitti:

@Tsarvinen@  kirjoitti:

Soitin vielä Telialle ja nyt sanottiin, että se kiinteä osuus tulisikin ADSL -tekniikalla (eilen aspassa sanottiin, että tulisi VDSL2 tekniikalla). Tämä ei varmaankaan ole hyvä juttu?


No ei todellakaan.


Näin vähän arvelinkin. 

 

Telian tyyppi sanoi, että hänelläkin samanlainen yhteys eli kiinteä adsl:ää, mutta pääsee 20ms pingeihin Oulusta ja totesi, että pääsen parempiin Kouvolasta. Mene ja tiedä. Ehdotti, että kokeilisin ja jos ei tuo parannusta, niin voin purkaa tilauksen 14 vrk:n kuluessa. En tiedä jaksanko vaivautua ja käydä rumban läpi :)


ADSL:llä pääset suht varmasti alle 10ms pingeihin kyllä, mutta pitää ottaa huomioon sen max. 1Mbps uppikaista. Uppikaista kun on käytetty, niin alkaa data kulkemaan 4G:n yli ja pingit kasvaa. Eli voi olla jopa huonompi kuin nykyinen yhteys, riippuen kaistantarpeesta.


Onko tuo 1Mbps uppi kuinka riittävä pelaamiseen? Mietin, että pelatessa voisi aina pitää sen simin irti modeemista. Pitääpä pohtia vielä tätä.


Koita pelata jotain ja jättää tehtävienhallinnan Suorituskyky-välilehden verkko-graafi piirtymään samaan aikaan. Siitä näkee minuutin taaksepäin.

 

Yleisesti ottaen 1Mbps on todella vähän tänä päivänä. Jos alueella on hyvä 4G-verkko, voi olla ettei ongelmaa tule tuon kanssa ja 4G paikkaa uppipuolta. Mutta kyllä nyt VDSL:n kanssa tämä hybridi on paljon parempi kuin mitä oli ADSL:n kanssa, molemmat koettu.


@Tsarvinen@  kirjoitti:


Telian tyyppi sanoi, että hänelläkin samanlainen yhteys eli kiinteä adsl:ää, mutta pääsee 20ms pingeihin Oulusta ja totesi, että pääsen parempiin Kouvolasta. Mene ja tiedä. Ehdotti, että kokeilisin ja jos ei tuo parannusta, niin voin purkaa tilauksen 14 vrk:n kuluessa. En tiedä jaksanko vaivautua ja käydä rumban läpi :)


Luulenpa, että ei ole suurta eroa Oulu-HKI ja Kouvola-HKI yhteysvälin pingissä, kun kuitenkin suurimman osan matkasta data kulkee valokuituun perustuvassa runkoverkossa. Enemmän vaikuttaa paikallisen verkkoinfrastruktuurin taso, mutta sekin lienee molemmissa paikoissa ekasta kaapista/keskuksesta eteenpäin pelkästään valokuitutekniikkaa. Rohkenen väittää, että ero on yhden tai kahden millisekunnin luokkaa, jos havaittavaa eroa on ylipäätään ollenkaan.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@seisoppa@  kirjoitti:

@Tsarvinen@  kirjoitti:


Telian tyyppi sanoi, että hänelläkin samanlainen yhteys eli kiinteä adsl:ää, mutta pääsee 20ms pingeihin Oulusta ja totesi, että pääsen parempiin Kouvolasta. Mene ja tiedä. Ehdotti, että kokeilisin ja jos ei tuo parannusta, niin voin purkaa tilauksen 14 vrk:n kuluessa. En tiedä jaksanko vaivautua ja käydä rumban läpi :)


Luulenpa, että ei ole suurta eroa Oulu-HKI ja Kouvola-HKI yhteysvälin pingissä, kun kuitenkin suurimman osan matkasta data kulkee valokuituun perustuvassa runkoverkossa. Enemmän vaikuttaa paikallisen verkkoinfrastruktuurin taso, mutta sekin lienee molemmissa paikoissa ekasta kaapista/keskuksesta eteenpäin pelkästään valokuitutekniikkaa. Rohkenen väittää, että ero on yhden tai kahden millisekunnin luokkaa, jos havaittavaa eroa on ylipäätään ollenkaan.


Valonnopeus vaan on yllättävän hidas. Sataa kilometria kohden valokuidussa tulee noin 1 millisekunti lisää pingiä. Ja nuo runkoyhteydet kulkee monesti isompien kaupunkien kautta, ettei suorin tie Ouluun riitä. Voi esim. verrata speedtest.net palvelimia Helsingissä ja Oulussa, eron pingissä huomaa.

Vastaa