Hybridilaajakaistasta ja minkä merkkinen modeemi?


Hei!


 


Onko kellään tietoa mikä hybridireititin on malliltaan tai valmistajaltaan?


 


Laitoin tilaukseen kyseisen paketin ja olisi hienoa tietää laite sekä sen tekniset ominaisuudet ennen asennusta, jotta pääsee suunnittelemaan miten tällä laitteella korvaa fyysisesti aiemmat laitteet. Osa laitteista, kun tarvitsee langan ja osa ei.

Edit IlariJR: lisätty linkit hybridiblogeihin.

Lue lisää hybridilaajakaistasta täältä:
- Hybridilaajakaista tuo nopeammat yhteydet jopa yli miljoonaan suomalaiseen kotitalouteen


- Hybridilaajakaista? Miten se toimii?


740 kommenttia

Kunniamerkki +2

Mikähän vois olla kun vasta hankittu hybridiyhteys ei löydä ollenkaan 4G:tä?

 

Toimii DSL only tilassa...

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +14

@Tekno@  kirjoitti:

Mikähän vois olla kun vasta hankittu hybridiyhteys ei löydä ollenkaan 4G:tä?

 

Toimii DSL only tilassa...


Toimiiko SIM-kortilla yhteys toisella laitteella? Onko kortti oikeinpäin reitittimessä tai tuleeko vihreää/sinistä valoa Mobile kohtaan?

 

Tarvittaessa resetoi reititin ja ongelman jatkuessa kannattaa olla tekniseen asiakastukeen yhteydessä vaikka chatin kautta.

Kunniamerkki +2

Toimii toisella laitteella, ja kortti oli oikeinpäin (menee vain yhdessä asennossa), mobilessa on vain yksi punainen palkki...

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +14

Hyvä eli verkko on alueella kunnossa. Kokeile seuraavana resetoida reititin.

 

Tehdasasetusten palauttaminen tapahtuu painamalla Reset-nappia noin 10 sekunnin ajan ja vapauttamalla painike. Jos resetointi onnistui, syttyy Status-valo oranssiksi/punaiseksi ja tämän jälkeen laitteen kaikki valot välähtävät kerran. Muussa tapauksessa resetointi ei onnistunut.

 

Mikäli toimenpiteestä ei ole hyötyä tulisi olla yhteydessä tekniseen asiakaspalveluun tilanteen selvittämiseksi.

Kunniamerkki +6

Onko siihen annex-profiiliasiaan tullut mitään uutta tietoa? On meinaan vähän kurja jos joku yksittäinen hd-videopuhelu voi vetää adsl-puolen upload-kaistan saturaatioon ja sitä kautta koko liittymän juntturaan. Siksi tähän hybridilaajakaistaan varmaan sopisi vähän nopeampi adsl-puolen lähetysnopeus vaikka latausnopeudenkin kustannuksella.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +10

Tästä ketjusta ei silmääni sattunut Annex-profiileista keskustelua mutta Hybridi-yhteydessä profiileja ei ole rajoitettu muuten kuin siten, että pitää olla ADSL2+ -profiili.

Hybrid-yhteyksissä ADSL-yhteyden UP-kaista on rajoitettu 1Mbit/s.

Kunniamerkki +6

Siinä olisi sitten ehkä yksi mahdollinen kehityskohde. Megan uppikaista on udp-liikenteenkin kannalta hiukan ahdas nykyään.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@positroni@  kirjoitti:

Siinä olisi sitten ehkä yksi mahdollinen kehityskohde. Megan uppikaista on udp-liikenteenkin kannalta hiukan ahdas nykyään.


Tästä olen joskus valittanut myös, kuten VDSL-toteutuksissa latauspuolen nopeusprofiilien rajoitusten poistosta. VDSL pitäisi osata kyllä itse neuvotella linjan laadun mukaan nopein toimiva yhteys ilman keinotekoista rajoittamista. ADSL myös, ja varsinkin kun hybridissä kaikilla on samanlainen päätelaite niin ei luulisi olevan ongelmaa nostaa uppinopeutta. Yritysliittymissähän on 2M uppi ADSL-puolellakin ja aivan samoista linjoista ne tulee, toki niissä asentaja varmistaa toimivuuden.

Käytössäni on tällä hetkellä Telian 8/1 ADSL. Saatavuuskyselyn mukaan tähän osoitteeseen ei ole enää saatavilla muita yhteyksiä kuin kaapeli.

 

Olen kysellyt pariin otteeseen asiakaspalvelun chatista liittymän päivitysmahdollisuudesta, mutta tuntuu ettei siellä edes yritetä vastata siihen mitä kysyy vaan toistellaan vain "saatavuuskyselyn perusteella ei ole saatavilla" ja tyrkytetään vaihtoehdoksi kaapelia tai 4G-liittymää.

 

Tiedän kyllä mitä saatavuuskysely sanoo, siksi olenkin ollut yhteydessä suoraan asiakaspalveluun.

 

Ymmärrän toki ettei uusia adsl/hybrid liittymiä enää ole saatavilla tähän osoitteeseen. Itselläni kiinnostaisi jo olemassa olevan adsl:n päivittäminen hybridiksi. Sen tarkemmin verkkotekniikoita tuntematta maalaisjärjellä ajateltuna tuollainen päivitys voisi olla mahdollinen hankkimalla nykyisen yhteyden kaveriksi telialta uusi hybridimodeemi sim-kortteineen.

 

Siksipä ajattelinkin kysäistä ihan mielenkiinnosta näin keskustelufoorumin puolella olisiko tuollainen päivitys periaatteessa teknisesti mahdollinen, vai vaatiisiko tällainen muutostöitä esim. tuolla keskuspäässä ja tämän takia telia ei olisi kiinnostunut / ei pysty sellaista tarjoamaan.

 

Poikkeaako hybridinetin adsl-toteutus keskuspäässä jotenkin tällaisen tavallisen adsl:n toteutuksesta vai onko yhteys toteutettu modeemille asti samalla tavalla?

 

Tuntuu vähän hassulta jos ainoa este päivitykselle on että saatavuuskysely sanoo ettei ole saatavilla.

Kunniamerkki +10

Kyllä se toimia Telialta vaatii, jotta kiinteä xDSL saadaan hybridiksi. Siksi sitä ei varmaan joka paikkaan tarjota. Oletettavasti suurimpana syynä on se, mikäli oikein käsitin, että kyseiseen kiinteistöön/huoneistoon on saatavilla Telian kaapelinetti. Tällöin ei ole mitään järkeä alkaa tekemään verkkomuutoksia alueelle ja tarjomaan enää hybridiä.

Oispa kaapeli. Tai edes 5G. 

Hei kaikille!

 

Olen nyt muutaman vuoden tauon jälkeen palaamassa verkkopelaamisen maailmaan, PC-puolella.

Tämä hybrid liittymä on nyt hankittu ja kiinteän adsl yhteyden asennus on noin viikon päästä. (taloyhtiö ja koko kunta käsittääkseni on täysin kupari linjojen varassa.)

 

Minulla oli muutama vuosi sitte tosiaan käytössä normaali Telian ADSL liittymä tässä samassa taloyhtiössä, joka toimii käytännössä ihan moitteetta pelaamisessa ja kaikessa muussakin.

 

Nyt hiukan huolettaa, olen lukenut täältä ja muualta kokemuksia pelaamisesta hybridillä. Osa kommenteista eivät ole kovin mairittelevia. Mutta onneksi nämä kommentit alkavat olemaan aika vanhoja, osa 2018 vuodelta. 

 

Nyt kysyisinkin selkeää vastausta siihen, että mikä tilanne on nyt? käyttötarkoituksena on siis tosiaan pelaaminen PC.llä ja ihan normaali selailu / Netflix television kautta. ( ei striimaus eteenpäin )

 

Kokemuksia sellaisilta joilla on samanlainen verkko tilanne ja vähän tälläinen pienempi kunta. ( 4g yhteys toimii kuitenkin hyvin ) 

 

Kiitoksia jo etukäteen ja toivottavasti olen tehnyt oikean valinnan :)

 

 

 

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Jos sinulla on jo hyvin toimiva LTE-yhteys, niin hybridilaajakaista ei tuo mitään lisäarvoa, pikemminkin päinvastoin.

 

Hybridin pohjalla on ADSL-liittymä, jonka lähetysnopeus on hidas, noin 1 Mbit/s. Koska liikenne ei jakaannu tasaisesti liittymänopeuksien suhteessa molemmille yhteyksille, ainakin lähetysnopeutesi tulee takuuvarmasti heikkenemään hybridilaajakaistan myötä. Osa liikenteestä käyttää myös aina hitaampaa ADSL-yhteyttä.

 

Myöskään vasteaikoihin et saa parannusta, sillä ADSL-liittymän virheenkorjauksen takia ne ovat samaa luokkaa LTE-yhteyksien kanssa.

 

Hybridimodeemi on myös rikkinäinen laite, joka on aiheuttanut monelle erikoisia ongelmia.

 

Toki, hybridissä liittymänä voi olla ideaa useampihenkiselle perheelle, kunhan unohtaa Telian toimittamat rikkinäiset laiteet, hankkii omat tilalle ja käyttää yhteyttä tuplalaajakaistana. Omilla laitteilla ADSL-yhteyden voi esimerkiksi pyhittää pelaamiselle, jolloin tv:n katselu samaan aikaan LTE-yhteydellä ei häiritse pelaamista.

 


@Rahikainen86@  kirjoitti:

Mutta onneksi nämä kommentit alkavat olemaan aika vanhoja, osa 2018 vuodelta. 

Tässä tuoreita tilalle, olkaa hyvä:

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +14

Hyvin toimivaan LTE yhteyteen hybridikaista tuo lisäarvoa käytännössä parantuneen varmuuden (LTE rikki, kiinteä toimii) ja paremman latausnopeuden myötä. Lataus nopeus voi myös kasvaa kivasti jos kiinteä yhteys päästään toteuttamaan VDSL2 tekniikalla ADSL sijaista.


 


Pelaamiseen pingiä voi saadaa kiinteän liittymän kautta hitusen alennettua, ero kuitenkin marginaalinen jos LTE yhteys toimii nykyisellä setupilla täydellisesti. Streamauksen kanssa voi hybridin toteutustapa tuoda vaikeuksia. Streamaus voi toimia paremmin ilman dsl linjaa kytkettynä reitittimeen.


 


Edelleen hybridireitittimen ohjelmistokehitystä tehdään ja uusia ominaisuuksia ja bugeja sieltä korjaillaan.


@Pekka_Koo@  kirjoitti:
Telia Yhteyspistettä ei ole saatavilla hybridilaajakaistaan, eli DSL-yhteyden vikatilanteessa netti toimii internet APN:n kautta.

Onko tämä vielä vallitseva tilanne, vai joko Yhteyspisteen saa hankittua failover APN:ksi?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@KaPetri@  kirjoitti:

parantuneen varmuuden (LTE rikki, kiinteä toimii)


Tämänkin voi toteuttaa huomattavasti paremmin ottamalla kaksi erillistä liittymää eri operaattoreilta.

 

25.4.2020 hybriditkin olivat rikki. Mutta ne, joilla oli esimerkiksi Telian ADSL ja jonkun muun kuin Telian tai Globetelin LTE, pysyivät netissä LTE:nsä kautta.

 

Lisäksi, jos hybridin kiinteä yhteys katkeaa, menetetään myös julkinen ip osoite. Pelaamiset voi sen jälkeen unohtaa siihen.

 


@KaPetri@  kirjoitti:

paremman latausnopeuden myötä.

Joka hyvällä tuurilla saattaa toteutua, mutta mitenkään tavatonta ei ole, että hybridi on hitaampi kuin joko kiinteä tai LTE yksin.


@KaPetri@  kirjoitti:

jos kiinteä yhteys päästään toteuttamaan VDSL2 tekniikalla ADSL sijaista.

VDSL2 on kotikäyttöön yleensä riittävän nopea sellaisenaankin, ainakin jos operaattori ei pihistele nopeuksissa. Telialtahan ei saa mm. 50/50 Mbit/s VDSL2-liittymää lainkaan, toisin kuin esimerkiksi pieniltä paikallisilta puhelinyhtiöiltä.

 

ADSL:n kanssa ongelmaksi tulee, ettei kahden täysin eri nopeuksisen yhteyden yhdistämisessä ole juuri järkeä. Kun ADSL lähettää 1 Mbit/s ja LTE 50, teorettinen parannus on vain 2 %, joka hukkuu kokonaan hybridin omaan monimutkaisuuteen. Jos ADSL lataa vaikka 12 Mbit/s ja LTE 75 Mbit/s, silloinkin teoreettinen maksimiparannus on vain 16 %.

 

Hybridilaajakaista on ratkaisu, joka etsii ongelmaa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +14

@lifenotfound@  kirjoitti:


@Pekka_Koo@  kirjoitti:
Telia Yhteyspistettä ei ole saatavilla hybridilaajakaistaan, eli DSL-yhteyden vikatilanteessa netti toimii internet APN:n kautta.

Onko tämä vielä vallitseva tilanne, vai joko Yhteyspisteen saa hankittua failover APN:ksi?




Toistaiseksi vain APN internet on tuettuna. Opengate olisi kyllä loistava failover tilassa. Tästä on meillä kehityksessä selvitys menossa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +14

Totta puhut, 25.4 tapahtunut häiriö oli erittäin laaja ja hybridistä tällöin ei hyötyä ollut. Tälläiset katkokset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.


 


Varmasti itse rakentamalla ja eri operattoreiden palveluja yhdistämällä voi saada paremmin toimivan ja luotettavamman yhteyden käyttöön. Hybridiyhteyden idea meillä on kuitenkin se että asiakas saa kaiken käyttöönsä ilman suurempaa vaivaa.


 


Joka käyttötarkoitukseen hybridi ei se paras ole, varsinkaan jos olemassa on riittävä kiinteä kaista tai varmatoiminen ja vakaa 4G-yhteys.


 


 

Käyttäjätaso 7

@KaPetri@  kirjoitti:

Totta puhut, 25.4 tapahtunut häiriö oli erittäin laaja ja hybridistä tällöin ei hyötyä ollut. Tälläiset katkokset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

 

Varmasti itse rakentamalla ja eri operattoreiden palveluja yhdistämällä voi saada paremmin toimivan ja luotettavamman yhteyden käyttöön. Hybridiyhteyden idea meillä on kuitenkin se että asiakas saa kaiken käyttöönsä ilman suurempaa vaivaa.

 

Joka käyttötarkoitukseen hybridi ei se paras ole, varsinkaan jos olemassa on riittävä kiinteä kaista tai varmatoiminen ja vakaa 4G-yhteys.

 

 


En kyllä suosittele hybridiä mihinkään käyttöön. Ihan liian paljon siinä on ongelmia.

 

Itselläni on ollut jo pari vuotta ns. MultiWAN-ratkaisu. Siinä on VDSL-yhteys ja LTE-yhteys yhdistetty kuormanjaon osaavalla reitittimellä. Kiinteä ja mobiili ovat minulla eri operaattoreilta ja reititin ihan oikeasti osaa molempien yhteyksien nopeudet yhdistää ja on toiminut kuin junan vessa. Alkuun jotkin saitit eivät oikein osanneet hanskata kahdesta eri IP-osoitteesta tulevaa liikennettä , mutta sekin on jo aikaa sitten korjaantunut.

 

Edit: Reitittimeen voi vielä lisätä kolmannenkin yhteyden halutessaan.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@KaPetri@  kirjoitti:

Hybridiyhteyden idea meillä on kuitenkin se että asiakas saa kaiken käyttöönsä ilman suurempaa vaivaa.

Rajatuissa tapauksissa tämä on totta. Mikäli internetin käyttö on ainoastaan Telia TV:tä, Youtubea, Netflixiä ja Facebookia, tämä voi toteutua.

 

Mutta heti kun käyttö on vaativampaa, kuten valvontakameroita, termostaatteja tai muita IoT-laitteita, pelaamista ja VPN-yhteyksiä, hybridilaajakaista ja etenkin hybridimodeemi lahoavat käsiin.

 

Koska yhteyksien nopeudet vaihtelevat käyttöpaikoittain, on käsittämätöntä, ettei hybridimodeemissa voi asettaa kumpaa yhteyttä käytetään pääyhteytenä. Esimerkiksi valvontakameroille ja VPN-yhteyksille olisi parempi, että pääyhteys olisi LTE ja ADSL:ää käytettäisiin MPTCP-lisäyhteytenä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +14

Hyviä pointteja. Hybridin kehitystyö ei ole läheskään valmista vielä, vaikka toimiva tuote on jo tiettyihin tarkoituksiin. Nykyiselle palvelureitittimelle edelleen päivityksiä tehdään ja pyritään kehittämään palvelua siihen suuntaan että siitä olisi hyötyä mahdollisimman monelle ja useaan käyttötarkoitukseen.


 


Vein näitä kehitysideoita viesteistäsi juuri tuotteenkehitykseen. Varmastikkaan jokaiseen kohtaan ei ihan heti korjausta ole tulossa, mutta tarkoitus on pikkuhiljaa palvelua kehittää, kuten palveluiden tuleekin parantua ajan saatossa.

Kiitoksia vastauksista. Tai, no tässä tapauksessa tieto lisäsi tuskaa.. 

 

Eli jos olen ymmärtänyt oikein:

 

1. Laitan sim kortin vaikkapa tablettiini, pelaan ja luen iltalehden pc.llä ADSL.llän kautta. ( Ainakin jokunen vuosi sitten asuntoni ADSL riitti kyseiseen tehtävään mainiosti )

 

2. Kytken kiinteän yhteyden pari vuotta vanhaan omaan reitittimeeni. Tällöin käsittääkseni kiinteä yhteys toimii "vanhaan hyvään malliin"?

 

Ensimmäisen kolmen päivän testien jälkeen olen kyllä valmis nakkaamaan tämän Telian purkin jokeen. Toivottavasti kiinteän yhteyden tultua taloon tämä laite paranee, nyt yhteys pysyy päällä maksimissaan

tunnin... Asiakaspalvelu chatissä kertoivat, että se on ongelman syy.

 

T: Huolestunut asiakas ( ei välttämättä pitkäaikainen )

 

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

Kiinteää kaistaa voit käyttää kuten ennenkin omalla modeemilla ja SIM -korttia toisessa laitteessa, kuvailemallasi tavalla.

Hybrid -modeemi saa päivityksensä kiinteän verkon kautta, joten pyytäsin odottamaan vielä sen kytkentää ja ohjelmistoversion päivitystä. Paketista tulleessa modeemissa on ohjelmistoversio, jossa on havaittu katkoksia 4G yhteydessä, mutta tämä on korjattu uusimmassa päivityksessä.

Palaathan kertomaan meille kokemuksesi palvelusta, kun uusin päivitys on asentunut. Modeemi tarkistaa saatavilla olevat päivitykset aina käynnistyksen yhteydessä ja asentaa päivityksen automaattisesti.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@Rahikainen86@  kirjoitti:

Kiitoksia vastauksista. Tai, no tässä tapauksessa tieto lisäsi tuskaa.. 

 

Eli jos olen ymmärtänyt oikein:

 

1. Laitan sim kortin vaikkapa tablettiini, pelaan ja luen iltalehden pc.llä ADSL.llän kautta. ( Ainakin jokunen vuosi sitten asuntoni ADSL riitti kyseiseen tehtävään mainiosti )

 

2. Kytken kiinteän yhteyden pari vuotta vanhaan omaan reitittimeeni. Tällöin käsittääkseni kiinteä yhteys toimii "vanhaan hyvään malliin"?

 

Ensimmäisen kolmen päivän testien jälkeen olen kyllä valmis nakkaamaan tämän Telian purkin jokeen. Toivottavasti kiinteän yhteyden tultua taloon tämä laite paranee, nyt yhteys pysyy päällä maksimissaan

tunnin... Asiakaspalvelu chatissä kertoivat, että se on ongelman syy.

 

T: Huolestunut asiakas ( ei välttämättä pitkäaikainen )

 

 


Kiinteän yhteyden kautta vaan päivitystä purkkiin, niin on vakaa. Itsellä 50/10M VDSL pohjalla ja 100M hybridiliittymä kyseessä, tulee lähes aina sen 100/60M, joskus ylikin. Toki masto näkyy ikkunasta, jolla modeemi on. Pingit ovat Helsinkiin 6ms pienempiä mitä 4G:llä (14ms vs 20ms). Mutta muualle Suomeen tietysti paljon paremmat kuin 4G:ssä, 4G:n data kiertää aina Helsingin kautta ja kiinteiden liittymien taas menee taas paikallisesti perille Telian verkossa. Alkuun oli ADSL hybridi, siinä pingi oli vielä parempi, jopa 11ms, mutta 1M upload kyllä ahdisti jonkin verran. Sen kun tukki, niin pingitkin pomppi missä sattuu.

Onko Telia löytänyt apua modeemin sammumisiin? Olen nyt kertaalleen tilannut uuden modeemin ja ongelmat eivät ainakaan parantuneet yhtään. 

 

Modeemi siis sammuilee ihan itsestään (kaikki valot pimeäksi ja siitä sitten hiljalleen nousee pystyyn) päivän aikana useampia kertoja. 

 

Hieman laittaa kesken TV:n katselun kiroamaan kun tunnin aikana voi tulla parhaimmillaan kolmekin katkeamista/sammumista. 

Vastaa