Kaapeli XXL maksiminopeus


hei olin huomannut että täällä on saatavilla kaapelilaajakaista 750M onko tämä totta että telia on saanut uuden maksiminopeuden kaapelikaistaan ? ja tarviiko siihen uutta modeemia ?


70 kommenttia

montako latauskanavaa sulla on nyt tällä hetkellä käytössäsi ?

Kunniamerkki +3

Moi! 

 

Tuli eilen tehtyä sopimus tästä kaapeli yhteydestä. Jännityksellä odottelen millaisia nopeuksia tulenkaan saamaan jahka olen saanut modeemini postissa kotiini. :)

Käytössä siis 20 latauskanavaa ja 4 uppikanavaa

mitens sulla sitten jää aika kauas siitä maksiminopeudesta ? jos saat vaan 390-430M 

Telia varmaan osaa kertoa asiasta tarkemmin?

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Sekin kannattaisi yrittää selvittää, onko kyseessä kuitenkin nyt jaettuun tilaajakaistaan perustuva yhteys, eli samanlainen kuin mobiiililaajakaistoissa?

 

Alun perin koko kaapeli-TV verkko on rakennettu jakamaan samaa signaalia kaikille (koska TV-käytössähän jakamisesta ei ole haittaa). Eli esimerkiksi omakotitaloalueilla maassa kiertää yksi ja sama koaksiaalikaapeli, josta sitten jaetaan signaalia taloihin. Tällöin jos siellä on mukana nettiyhteyksiä, ne eivät voi olla mitään muuta kuin jaettuun tilaajakaistaan perustuvia.

 

Aidosti erilliset nettiyhteydet asiakkaille edellyttävät, että jonnekin tulee kuitu ja sitten sieltä jostain on jaettu erikseen jokaiselle ihan ihkaoma koaksiaali, jota ei jaeta kenenkään muun kanssa. Tällainen järjestely ei ole oikein mahdollinenkaan muutoin kuin kerros- ja rivitaloissa, joihin on vedetty jakamolle kuitu.

 

Eli miten lie koko yhteys toteutettu?

Downloadissa 24 kanavaa on maksimi mihin voi yhdistää, 20 kanavaa riittää jo hyvin myöskin koska

yks downstream kanava on noin 50M. (20 x 50mbit = 1000mbit).

 

Jos nopeus hidastelee silti suoraan modeemista mitattaessa Cat6-kaapelilla 1Gb-verkkokortin läpi. Toisella laitteella voi saada eri tuloksia riippuen verkkokortin valmistajasta ja järjestelmän ajureista.

Hidasteluongelmiassa voi aina tietysti konsultoida häiriöilmoituksia (Esim Chatissa) ongelman rajaamista varten.


@SINADkirjoitti:

Taloyhtiöissä on aina se ongelma että mitään tällaisia hienoja juttuja ei välttämättä saada koskaan hankittua, koska suurin osa kokee pärjäävänsä 4G:llä ja vastustaa hanketta, joka hyödyttäisi vain muutamia teknisesti edistyneempiä asukkaita.

Itse rakennutin omakotitaloon samanlaisen kiinteistöliittymän (FTTB) mitä normaalisti kuulemma asennetaan vain kerrostaloihin ja yrityskiinteistöihin. Tiedän mitä se touhu maksaa ja voin kertoa että ei mene läpi useimpien taloyhtiöiden yhtiökokouksessa, kun siellä aletaan senttejä laskemaan sekä takaisinmaksuaikoja. Ja mulle tuli ihan vain kiinteistökytkin tänne, en osaa kuvitellakaan mitä maksaisi jos homma pitäisi saada vielä antenniverkossa toimivaksi, laitteet maksaa varmasti vieläkin enemmän.

 

Itsekään en olisi moista ikinä saanut ellei eräät sijoitukset olisi tuottaneet, palkkarahoista jos säästelisi summan tuollaiseen niin saisi säästää monta vuotta ja velaksi en tällaisia osta.



Ihmettelen kyllä miten kukaan kokee "pärjäävänsä" mobiilin kanssa, sillä ainakin tässä kyseisessä, 1990-luvun lopulla rakennetussa taloyhtiössä Telian verkon 4G-kuuluvus on onneton. Puhelin näyttää sisällä 0-2 palkkia kenttää riippuen kummalla puolella taloa luurin kanssa pyörii. Akun säästämiseksi olenkin vaihtanut puhelimen 3G-verkkoon, mutta vaikka se näyttää taisesti täyttä neljää tolppaa, silti pudottaa useita kertoja päivässä ilman mitään näkyvää syytä 2G-verkkoon. Jos puhelimella täytyy oikeasti verkkoon päästä, niin se sitten 5 GHz WiFi:n yli VDSL2-yhteyttä myöten. Vaikea nähdä että sähköpostin lukua pidemmälle kukaan jaksaisi mobiilia käyttää, kun verkkoselauskin on ajoittain hyvin turhauttavaa.

 

Oma yhtiö on tosin siitä eri asemassa, että koko talon omistaa vakuutusyhtiö ja kaikki asukkaat ollaan vuokralla. Omistaja voi siis vapaasti päätää minkä verran tietoliikenteeseen haluaa panostaa, eikä tarkan markan mummo joka viime vuosikymmenellä osti väritelkkarin pääse projekteja kampittamaan. Luulisi, että varsinkin tällaisiin yhtiöihin operaattorien kannattaisikin markkinoida tekniikan päivityksiä, eli esim. VDSL2:n päivitystä 35b:hen tai sitten kaapeliin.

Kunniamerkki +3

@Mikko87finkirjoitti:

Moi! 

 

Tuli eilen tehtyä sopimus tästä kaapeli yhteydestä. Jännityksellä odottelen millaisia nopeuksia tulenkaan saamaan jahka olen saanut modeemini postissa kotiini. :)


Noniin tänään saapui postissa odottamani Technicolor CGA2121 modeemi. Latausnopeudet pyörineet siinä 380 - 450, uppi noin 20. Ihan tyytyväinen olen :) 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Olette mitanneet näköjään uudella speedtest.net:illä (se flash-vapaa versio). Se ei ole koskaan antanut mulle millään koneella oikeita tuloksia gigaisella kotikuidulla, aina jäädään alle puoleen tehoon, yleensä alle 500 Mbitin.

 

Kokeilkaapa vielä vanhalla flash-pohjaisella sekä useammalla eri serverillä. Speedtestin ehdottama, pingiltään nopein serveri ei ainakaan mulla anna täysiä tuloksia:

http://legacy.speedtest.net

 

Vaikuttaa nyt siltä että kaapelilaajakaista-linjassani on jotain häikkää. Etsii verkkoa valo vilkkuu kokoajan ja on itseasiassa vilkkunut jo pitkään. Toisen ketjun keskustelun perusteella rupesin asiaa tutkimaan https://yhteiso.telia.fi/t5/Kiinteat-nettiyhteydet-ja/Technicolor-CGA2121-kokemukset/m-p/166131/highlight/false#M8693. Nyt on vikaimoitus tehty ja katsotaan tota nopeus asiaa uudelleen kun saavat vian korjattua.

Kunniamerkki +2

@henkkaj21kirjoitti:

mikä siihen vaikuttaa että voisi saada lähelle 750M ? ainakin sillo kun oli käytössä 200M netti niin kaikki 8 kanavaa piti olla käytössä että pääsi siihen 200M. vaatiikohan tässäkin uudessa modeemissa että kaikki 24 kanavaa pitää olla käytössä ?


Tuossa CGA2121:ssä on tarjolla 24 kanavaa käyttäjälle päin, niistä käytössä on 20. Ylöspäin on tarjolla kahdeksan kanavaa, joista käytössä on neljä.

 

Itselläni on tuo XXL kaapeliliittymällä. Latausnopeudet ovat ruuhka-aikana n. 450-530 Mbps, mutta yöllä päästään hyvin lähelle tuota 750 Mbps. Lähetysnopeudet ovat koko ajan n. 19 Mbps. Olen mitannut nuo nopeudet suoraan kaapelimodeemiin liitetyltä koneelta Telian nopeustestillä.

 

Verkkoliikenne Telian ulkopuolelle onkin sitten selvästi hitaampaa, mutta tosiaalta samanaikaiset lataukset sujuvat nopeasti.

 

Koneessani on gigan verkkokortti ja se riittää hyvin. Sen sijaan yksi reititin pääsi eläkevirkaan hoitamaan hitaampaa verkkoa. Tuossa reitittimessä on gigabitin portit ja speksien mukaan laitteen pitäisi päästää läpi 800 Mbps. Käytännössä liikenne kuitenkin hyytyi tasolle 240 Mbps, vaikka mitä asetuksia olisi vaihtanut. Eli jos on nopeusongelmia, niin hitaat palikat välissä voivat olla syynä, vaikka speksien mukaan niiden pitäisi toimia.

 

 

No modeemi menee näköjään sitten vaihtoon. Valmistaja on mokannut, vika on viallisessa firmiksessä. 

Kuulemma tämä firmis on viallinen: CGA2121E-ES-13-E1332-c7410r5713-171118

Uusi modeemi tuli ja ongelmat vain pahenivat. Välillä nopeus tippuu 5 megaan. No saa nähä saako Telia ens viikolla korjattua yhteyksiä. Vika on joko verkossa tai tuo uusi modeemi on vielä pahemmin rikki kuin vanha.

Modeemi sai tuoreen firmispäivityksen ja verkon etsimisvalo lakkasi vilkkumasta. Nyt latausnopeudet 400-450 ja uppi n.60. Pitää testata vielä illemmalla.

maksimi latausnopeus on ollut 500 megaa yhdellä koneella ja vajaa 700 kahdella yhtäaikasella nopeustestillä.


@jansaa80@  kirjoitti:

maksimi latausnopeus on ollut 500 megaa yhdellä koneella ja vajaa 700 kahdella yhtäaikasella nopeustestillä.


Jes, nopeudet vaikuttaa siis nyt aika hyvältä :)

No nytpä tuli mukava yllätys Telialta, uppi pompsahtanut ~60mbps -> ~100mbps ihan varoittamatta, sisäänpäin näyttää 750 megainen imevän 750-800mbps.

Mitä hemmettiä, oletan että tämä on ohimenevää :smileylol:

 

 

nimimerkillä "kitisen, siis elän" 

Kunniamerkki +8

@Eipystykeksiin@  kirjoitti:

No nytpä tuli mukava yllätys Telialta, uppi pompsahtanut ~60mbps -> ~100mbps ihan varoittamatta, sisäänpäin näyttää 750 megainen imevän 750-800mbps.

Mitä hemmettiä, oletan että tämä on ohimenevää :smileylol:

 

 

nimimerkillä "kitisen, siis elän" 


24 kanavaa downlinkissä ja kättelee 1000/100 megaisena sen yhteyden. Technicolorilla 861/93. 

Hei. Itellä on vaan 16 kanavaa käytössä ja latausnopeus jää alle 600 ja uppi on noussut 84 Megaan. Ihmettelin että mistä johtuu tämä yhtäkkinen uppinopeuden nousu ja vastaavasti latausnopeus senkun vaan tippuu ?

Ihmettelen sitäkin että täällä on vaan 16 kanavaa käytössä ja muualla tuntuu olevan 24 kanavaa ? Olen yrittänyt tiedustella asiaa mutta eivät tunnu telialta osaavan sanoa Miks ei voitais nostaa latauskanavii sinne 24

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@henkkaj21@  kirjoitti:

Hei. Itellä on vaan 16 kanavaa käytössä ja latausnopeus jää alle 600 ja uppi on noussut 84 Megaan. Ihmettelin että mistä johtuu tämä yhtäkkinen uppinopeuden nousu ja vastaavasti latausnopeus senkun vaan tippuu ?




Mitäs on modeemin ilmoittamat kanavien tehot/SNR tasot? Saatko otettua vaikka kuvankaappausta niistä? Samoin uppipuolen tehot?


 


 


Esimerkiksi lämpötilan muutokset voivat vaikuttaa kaapeliverkon toimivuuteen.

tässä on kuvat arvoista ja mitä sä tarkoitat tolla lämpötilan vaihtelulla `?

ja tässä uppipuolen arvot

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Uppipuoli näyttää hyvältä, mutta downlink-puolella on mielestäni hieman turhan korkeat tehotasot. Sanotaan, että -6 --- +6dBmV väli olisi optimi. Eli siis sinulla on nuo 14,7 - 15,0 dBmV välillä, joka on melkosen lailla yläkantissa ja voi siten aiheuttaa omia ongelmiaan verkkoon. SNR on hyvä.


 


Onkohan joku valittanut, että ei ole kaapelinetti toiminut ja sitten on väännetty vahvistimessa tehot kaakkoon?


 


Lämpötilalla meinasin sitä, että koska kaapeli-TV -signaali siirretään koaksiaalikaapelia pitkin, niin se sekä mahdollisesti kadun varrella oleva kuituvahvistinkaappi ovat säiden armoilla. Esim. helteellä yhteydet voivat sekoilla, kun vahvistimet ylikuumenevat laitekaapeissa. Talvemmalla sitten esim. kaapeliin päässyt vesi ja kosteus voi aiheuttaa häiriötä. Puhumattakaan sitten puutteellisesti suojatuista kaapeleista asunnoissa. Tarkoitan sitä, että tuo kaapelihan toimii antennina ja jos se on huonosti suojattu, niin se voi siepata ympäristöstä radiotaajuuksisia signaaleja ja edelleen johtua KTV-verkoon aiheuttaen häiriötä ja siten lähetystehoa tarvitsee nostaa.


 


Nää vaan arveluja.

Vastaa