Kaapeli XXL maksiminopeus


hei olin huomannut että täällä on saatavilla kaapelilaajakaista 750M onko tämä totta että telia on saanut uuden maksiminopeuden kaapelikaistaan ? ja tarviiko siihen uutta modeemia ?


70 kommenttia

En tiedä tehon säädöistä mitään kun kyseessä omakotitalo eikä täällä mitään vahvistimia ole vaan tellu 7 kaapeli tulee jakopalikkaa  josta koksikaapelilla huoneiden antenniradiaan kun sanottiin että jos on enemmän kui  viisi rasiaa niin sillo tarvitaan vahvistin ?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@henkkaj21@  kirjoitti:

En tiedä tehon säädöistä mitään kun kyseessä omakotitalo eikä täällä mitään vahvistimia ole vaan tellu 7 kaapeli tulee jakopalikkaa  josta koksikaapelilla huoneiden antenniradiaan kun sanottiin että jos on enemmän kui  viisi rasiaa niin sillo tarvitaan vahvistin ?




Meinasin, että operaattorin kaapissa, johon tuo sinulle tuleva tellu on päätetty. Ovatko nuo kotonasi olevat rasiat ns. multimediarasioita (joissa kolme liitintä, tv, radio ja internet) vai perus kahden liittimen tv/radio?

Ihan perus Missä on tv/radio liitäntä, mitä eroa on sillä multimediarasialla tähän verrattuna kun kuitenkin tv signaali tulee omasta rasiasta ja netti omasta. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@henkkaj21@  kirjoitti:

Ihan perus Missä on tv/radio liitäntä, mitä eroa on sillä multimediarasialla tähän verrattuna kun kuitenkin tv signaali tulee omasta rasiasta ja netti omasta. 


Onhan niillä eroa, koska sinne rasialle tulee yksi kaapeli, josta rasiassa olevat suotimet erottelevat signaalit eri liittimille. Ilman multimediarasiaa pitää olla käsittääkseni erillinen suodin kaapelimodeemia varten.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Multimediarasiassa on kaapelimodeemille oma liitin, jolloin ei tarvitse turvautua jaottimeen saadakseen kaapelimodeemin ja tv:n toimimaan yhtä aikaa yhdestä ainoasta tv-liittimestä. Jaotin jakaa signaalin kahtia ja se vaimenee.

 

Ylimääräiset vaimennukset ovat kaapelimodeemeille myrkkyä, joten mikäli mahdollista, kytke kaapelimodeemi suoraan seinärasian data- tai tv-liitäntään ilman jaotinta.

 

Mikäli sinulla on perinteiset antennirasiat, mutta niitä on riittävästi, kannattaa todellakin kytkeä kaapelimodeemi eri rasiaan kuin televisiot.

 

Mutta onhan sinulla tällöin kaapelimodeemin kytkemiseksi sopiva kaapeli? Kaapelimodeemin mukana tulee usein F-liittimellä varustettu kaapeli. Tämä ei sovi suoraan antennirasian IEC-60169-2 tv-liittimeen. Mikäli käytät modeemin mukana tullutta jaotinta IEC-F sovittimena, se heikentää signaalia. Tässä tilanteessa kannattaa ostaa kaupasta IEC-F sovitin ilman jaotinta, jotta saat kaapelimodeemin kytkettyä suoraan tv-liittimeen ilman turhia jaottimia, kun multimediarasioita ei ole.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@SINAD@  kirjoitti:

Onhan niillä eroa, koska sinne rasialle tulee yksi kaapeli, josta rasiassa olevat suotimet erottelevat signaalit eri liittimille.


Tämä pitää paikkansa. Data-liitäntä on suodattamaton, tv-liitännästä on suodatettu ula-radio pois, radio-liitännästä on taas suodatettu tv- ja kaapelimodeemit pois.

 


@SINAD@  kirjoitti:

Ilman multimediarasiaa pitää olla käsittääkseni erillinen suodin kaapelimodeemia varten.


Tuollaisia suodattimia ei ole olemassakaan. Kaapelimodeemi kytketään suoraan antennirasian data- tai tv-liitäntään.

 

Mikäli huoneistossa ei ole riittävästi antennirasioita, voidaan joutua turvautumaan jaottimeen, jos halutaan käyttää samanaikaisesti sekä kaapelimodeemia että televisiota, eikä televisiolle haluta hankkia erillistä antennia.

 

Antennirasian radio-liitäntään kaapelimodeemia ei tule kytkeä. Radio-liitäntä päästää ainoastaan ula-radion taajuudet 88 – 108 MHz läpi, eivätkä kaapelimodeemit toimi tällä taajuuskaistalla.

Kunniamerkki +10

Ihan asiaa tuolla edellä, mutta on syytä huomata muutama seikka.

 

Kaapelinetti, jossa on käytössä 16/4 kanavaa ei teoriassakaan ole kuin 800/108 Megainen. Nopeampana pitäisi lisätä kaapelinetin kanavia (16/4 -> 24/8) tai nostaa modulaatiota (QAM256 -> QAM512). Nythän on liitetyn kuvan mukaan 16/4 (QAM256).

 

Kanavien määrän nosto ei useinkaan yksinkertaisesti onnistu, kun samassa kaapelissa on käytössä myös kaapelitv kanavat. Eikä modulaation nostaminenkaan ole niin yksinkertainen juttu. On hyvä pitää mielessä myös se, että kaapelinetissä käyttäjä jakaa nuo kaapelinetille käytössä olevat kanavat samassa keskittimeltä lähtevässsä KTV-liityntäkaapelissa olevien muiden käyttäjien kanssa.

 

Tällä alueella missä itse asun on KTV operaattorina DNA. Maksimissaan he myyvät 1000/100M (markkinatermi 1G) liittymää tähän meille. Todellisuudessa maksiminopeus on tuon alle ja vaihteluvälin alarajaksi ilmoitetaankin 400/70M. Lähetysnopeus onkin käytännössä (ei minun kokemus) hyvin lähellä tuota maksimia eli 100M, mutta lataus yleensä 600...700M. KTV operaattorilla on koko kaapelikanavakaista ihan tapissa, kun on runsaasti käytössä tv-kanavia. Runsaasti maksukanavia ja sitten vapaat kanavat erikseen SD ja HD versioina. Se mitä jää jäljelle on sitten netin käytössä.

 

DNA kaapelitv-kanavat välillä 142...398MHz ja lisäksi radiokanavat välillä 88...108MHz. Kun koko kaapelikanavat ovat VHFI+VHFII+VHFIII+S, ei radio ja tv kanavien jälkeen jäljelle jää enää kaistaa kaapelinetille kuin 48MHz - radio(88MHz) ja radio(108MHz) - kaapelitv(142MHz) sekä kaapelitv(398MHz) ->Digita UHF(< 500MHz). Eli siis 16+4=24 kanavaa(192MHz) kaistaa.

Tällä omalla alueellani keskittimeltä lähtee KTV syöttökaapeli, jossa alueen pääasiassa omakotitalot on jaettu ryhmiin. Tähän meillekin kaapeli tulee kahden katujakokaapin kautta keskittimeltä. Noilta kaapeilta se jakautuu liittyntäkaapeleiksi n. 30 omakotitaloon.

 

Tuo 16/4 tarjoaa teoriassa tarkalla 890/129M nopeuden, joka nyt sitten pyöristetään halusta riippuen joko 800/100 tai 1G/100M. Itse en tiedä kuinka moni tässä lähialueellani on ottanut tuon DNA:n kaapelinetin ja onko heillä halua maksaa maksimista vain ovatko ottaneet jonkun rajoitetun alemman nopeuden, niin varmaan tuo 600...700M latausnopeus on ihan käytännössäkin se mitä voi olettaa. Toki runsailla yhtäaikaisilla maksinopeutta käyttävillä käyttäjämäärillä nopeus tippuu. 

Vanhoilla asutusalueilla, joissa on kaapelitv kaapelointi ei useinkaan ole kuitua vedetty mihinkään katujakokaappiin. Silloin se helposti olisi vedetty taloihin asti. Tämä kuitu tulee vain lähimpään operaattorin laitetilaan heidän runkokaapelina. Aluekaapelointi on sitten kuparikaapelia (puhelin parikaapeli+tv koksi).

 

Sellainen juttu, että ei mielestäni pidä kummastella, jos 16/4 kanavainen yhteys ei anna latausnopeutta kuin reilut 600 Megaa. Mikäli se on aiemmin ollut enemmän voi hyvinkin olla, että nyt on tullut lisää käyttäjiä samaan keskittimeltä lähtevään KTV syöttöön tai joku/jotkut ovat nostaneet rajoitetua nopeuttaan.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Tiiä sitten, olisiko Docsis 3.1 ratkaisu tähän.

Kunniamerkki +10

@Purnipsi@  kirjoitti:

Tiiä sitten, olisiko Docsis 3.1 ratkaisu tähän.


Sehän se ottaisi tehokkaammat 512-, 1024-, 2048- ja 4096- QAM modulaatiot käyttöön.  Vaan eipä se sekään tuota 16 käytettävissä olevaa kanavan latausnopeutta nostaisi kuitenkin kuin vain 1,26Gbps nopeuteen. Lähetysnopeus n. 100Mbps varmaan riittää useimmille ja se suunta harvemmin on ruuhkainen. Toki sekin nousisi myös tarvitaessa 4 kanavalla aina 300Mbps asti, jos nyt sellainen otettaisiin vaihtoehdoksi.

 

Kaistanleveyden kasvattaminen kaapelissa eli useamman kanavan käyttö netille auttaisi huomattavasti, mutta kuten jo tuli todettua, niin se ei onnistu mikäli DVB-C kanavia on runsaasti samassa kaapelissa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Noin sitä arvelin, että ainakin jotain iloa siitä olisi, mutta en tiedä, missä vaiheessa Docsis 3.1 käyttöönotto on. Siitähän on tullut jo vieläkin uudempi, 3.1 Full Duplex -standardi. DNA kai sitä jokin aika sitten jossain rummutti ottavansa käyttöön.


 


Omassa taloyhtiössä on DNA:n kaapeli (Lahden alueen lähete), ja tuo Ubee 1303 -motukka löytää 22+5 kanavaa. Itselläni ei ole maksimiliittymää, mut eräällä naapurilla on. Hän testasi perus Sagecomilla saavansa 890/95Mbps nopeudet. Mut tuota Upeen modeemia ei oikein voi suositella. Se tuntuu tämän tästä sekoilevan ja sitten kadottavan konffeja yms. erikoista. Mutta muuten kaapelinetti on ollut luksusta verrattuna tämän tästä tahmaavaan mobiililaajakaistaan.

Kunniamerkki +10

Sen verran vielä noista antennirasioista ja signaalitasoista....

 

Ei sillä käytännössä ole mitään merkitystä onko "tavallinen" TV/Radio -antennirasia vai nk. datarasia, jossa TV/Radio/ Data liitännät. 

 

Tavallinen antennirasia on, kun se on päättyvä, 1dB:n vaimennuksella. Sisällä on tv- liitännässä radiokaistan estosuodin ja vastaavasti radio- liitännässä radiokaistan päästösuodin. Kun tähän liitetään kaapelimodeemi, joka siis käyttää tuon TV-kaistan vapaaksi jääviä kanavia, se tarvitsee jaottimen kahteen, mikäli samassa rasiassa on sekä TV että kaapelimodeemi kytkettynä. Tuo jaotin kahteen vaimentaa sen n. 3,5dB. Eli yhteensä tulee TV:lle ja kaapelimodeemille vaimennusta "rasiassa" 4,5dB.

 

Mikäli antennirasia onkin nk. datarasiamalli se sisältää jo suoraan liitännän kaapelimodeemille. Sen vaimennus on 4dB. Se johtuu siitä, että se käytännössä sisältää tuon jaottimen. Se on ikäänkuin tavallinen antennirasia, mutta sisällä TV -osiossa on jako kahteen ja kaksi erillistä liitintä: toinen normi IEC-TV ja toinen F-liitin. Ei ole mitään suotimia erikseen TV:lle ja Datalle, kun ei niitä kaistoja voi erottaa. Sekä TV että netti toimivat ihan samalla taajuusalueella ja kanavajako on tapauskohtainen paikasta ja operaattorista riippuva. Eikä myöskään mitään ulkoista suodatinta voi laittaa, kun TV:n ja netin kanavajaot voivat muutua, mikäli KTV operaattori tekee muutoksia. Muutosten jälkeen modeemi hakee uudet netin kanavat itse, mutta TV kanavat joutuu virittämään televisioihin ja bokseihin uudelleen.

 

Nuo kaapelimodeemin signaalitasot ovat periaatteessa ihan ok, vaikka ovat +15dBmV. Yleisesti TV -puolella käytetyiksi dBuV muutettuna se on 75dBuV. Se on ihan TV antennirasian maksimitaso mikä on vielä sallittu. Vasta 80dBuV -> alkaa olla hälytysrajalla. Yleinen "normaalina" keskimääräisenä tasona pidetään 60dBuV, joka nyt sitten vastaisi juuri 0dBmV tasoa. TV:lle taso voi vaihdella eri rasoiden kesken jopa sen n. 25dB, ei tietenkään samassa huoneistossa, vaan yleisesti. Joten 50...75dBuV voi pitää sallittuna. Alle 50 on "siinä ja siinä" ja C/N sekä MER alkaa huonontua, kun taas yli 75 tuo riskin yliohjautumisesta. Kun operaattori on nostanut kaapelinetin tasot ihan sinne ylärajalle, on siihen ilmeisesti ihan hyvä syy. Oletettavasti KTV verkon kauimmaisten päätelaitteiden tason riittävyys.

Täällä on näköjään DL kanavien määrä lisääntynyt 16 -> 24, uppi edelleen 4 kanavaa. Tämä  lienee käynyt samalla kun nopeudetkin viuhahtivat ylös reilu viikko sitten. Ei noita kanavien aiempia määriä muuten muistaisi mutta onneksi on tullut otettua kuvakaappauksia joista tuon äkkäsin... ja tietysti kun arvon keskustelijat täällä mainitsivat asian niiin tuli tarkisteltua.

 

Nopeudet ennen ~650/~70

Nyt ~750-800/100

 

Modeemikin ( Technicolor CGA2121) tuntuu roikkuvan kuin kiusallaan linjoilla viikkotolkulla. Elämä on niin tyhjää kun ei tarvitse räplätä nettivempaimia :smileylol:

Kunniamerkki +10

@Eipystykeksiin@  kirjoitti:

Täällä on näköjään DL kanavien määrä lisääntynyt 16 -> 24, uppi edelleen 4 kanavaa. Tämä  lienee käynyt samalla kun nopeudetkin viuhahtivat ylös reilu viikko sitten. Ei noita kanavien aiempia määriä muuten muistaisi mutta onneksi on tullut otettua kuvakaappauksia joista tuon äkkäsin... ja tietysti kun arvon keskustelijat täällä mainitsivat asian niiin tuli tarkisteltua.

 

Nopeudet ennen ~650/~70

Nyt ~750-800/100

 

Modeemikin ( Technicolor CGA2121) tuntuu roikkuvan kuin kiusallaan linjoilla viikkotolkulla. Elämä on niin tyhjää kun ei tarvitse räplätä nettivempaimia :smileylol:


 

Noita kaapelimodeemiakanavia DL-suunnassa voi olla kaapeliverkossakin UHF kaistalla (470...860MHz). Vastaavasti kaapelitv kanavia ei ole vaan ne pysyvät nk. S-kanavilla. Näin ollen kaapelimodeemeille voidaan lisätä kapasiteettia, vaikka tv-kanavia olisikin runsaasti. Se on lähinnä KTV operaattorin oman verkon rakenteesta kiinni (kaapelit, jaottimet, haaroittimet, vahvistimet), miten ylös taajuuskaistaa voidaan viedä. Käsittääkseni Viestintävirasto ei kuitenkaan hyväksy päällekkäisiä kanavia KTV-verkossa vs. Digita DVB-T verkossa. Vaikka toinen kulkee kaapelissa ja toinen ilmassa. Jää sinne kuitenkin "tyhjää" Digitalta paikallisella tasolla reilusti.

No itellä ainakin on vaan 16 kanavaa käytössä ja ihmettelen että muualla kyllä on niitä nostettu mutta täällä ei ?. Latausnopeus on 500M ja uppi 80M

Kunniamerkki +10

@henkkaj21@  kirjoitti:

No itellä ainakin on vaan 16 kanavaa käytössä ja ihmettelen että muualla kyllä on niitä nostettu mutta täällä ei ?. Latausnopeus on 500M ja uppi 80M


Niinkuin kirjoitin: operaattori ottaa ylempää taajuukaistaa käyttöön kaapelimodeemeille sen mukaan miten se ko. alueella on mahdollista.

Ja kysyn: kuka tavallinen "kuolevainen" oikeasti tarvitsee 500+ Mbps nopeuksia ja mihin?

Eli esim 100M riittää hyvin esim pelailuun ja netissä surffailuun ja elokuvien katseluun ? 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@henkkaj21@  kirjoitti:

Eli esim 100M riittää hyvin esim pelailuun ja netissä surffailuun ja elokuvien katseluun ? 


Riittää tänä päivänä, mutta 10:n vuoden päästä tuskin. Paitsi jos siirtelee teratavun kokoisia backuppeja pilveen, niin backup saattaa kestää jopa yli vuorokauden... :)

Kunniamerkki +7

@SINAD@  kirjoitti:

@henkkaj21@  kirjoitti:

Eli esim 100M riittää hyvin esim pelailuun ja netissä surffailuun ja elokuvien katseluun ? 


Riittää tänä päivänä, mutta 10:n vuoden päästä tuskin. Paitsi jos siirtelee teratavun kokoisia backuppeja pilveen, niin backup saattaa kestää jopa yli vuorokauden... :)


Hei,

Minulla on kaksi kannettavaa, jotka molemmat kuuluvat Windows Insideriin. Toinen kone kuuluu myös Office Insideriin. Minulle tulee siis uusia päivityksiä keskimäärin kolme viikossa. Minulla on XXL - kaapeliliittymä, jonka nopeus nostettiin 1000Mb ilman liittymän päivitystä. Nopeus on myös toteutunut hyvin:

 

Mielestäni kaapeli XXL on toiminut hyvin, ja olenkin tyytyväinen liittymääni.

t. Hannu

Kunniamerkki +7

Hei,


Olen aina silloin tällöin kokeillut Speedtestiä. Minua mietityttää Technicolor -reitittimen asetukset. Kun se on router -moodissa, Speedtest ei löydä kaikkia palvelimia. Mutta siltaavassa tilassa löytyy:



Tämä johtuu ilmeisesti käytössä olevista porteista? Fast -testi toimii paremmin:



Kun lähestytään 1Gb:n nopeuksia, nopeuteen vaikuttaa moni asia. Myös lähiverkko. Mutta tärkein on testin palvelin ja sen kyky suuriin nopeuksiin sekä yhteys palvelimeen. Voiko Technicolor CGA2121 asetuksissa jotenkin vaikuttaa käytettäviin portteihin?


 


Edit ReOlivia: Poistettu allekirjoitus. Jos haluat automaattisen allekirjoituksen kaikkiin viesteihin, sen voi asettaa profiilin asetuksista.

Kunniamerkki +10

@HRTM58@  kirjoitti:

Hei,

Olen aina silloin tällöin kokeillut Speedtestiä. Minua mietityttää Technicolor -reitittimen asetukset. Kun se on router -moodissa, Speedtest ei löydä kaikkia palvelimia. Mutta siltaavassa tilassa löytyy:

Tämä johtuu ilmeisesti käytössä olevista porteista? Fast -testi toimii paremmin:

Kun lähestytään 1Gb:n nopeuksia, nopeuteen vaikuttaa moni asia. Myös lähiverkko. Mutta tärkein on testin palvelin ja sen kyky suuriin nopeuksiin sekä yhteys palvelimeen. Voiko Technicolor CGA2121 asetuksissa jotenkin vaikuttaa käytettäviin portteihin?

t. Hannu


Kyllä noilla nopeuksilla jo kelpaa.

Vastaa