Kaapelinetin nopeuden epätasasuus.

  • 2 August 2018
  • 7 kommenttia
  • 147 katselukertaa

Hei, osaako joku kertoa miksi kaapelinetti 750M on jatkuvasti epätasainen nopeuden suhteen ? Heittelee 500-750M väliä. Aiemmin oli 200M netti käytössä ja siinä nopeus oli aina yli 190M ja mitään heittelyä ei ollut. 


7 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Kaapelinetti on aina johonkin pisteeseen asti jaettua. Eli esim. kerrostalon talojakamoon tulee kuitu ja siitä eteenpäin sekä ktv ja nettiyhteys välitetään talon tv-verkkoon. Voi myös olla, että yhteys on jo jaettu naapurustossa olevaan laitekaappiin, jossa on ns. kuituvahvistin. Eli valokuidusta tulee ktv-lähetys sekä sitten netti ja siinä kaapissa ne lähetetään edelleen koaksiaalikaapeleita pitkin kerrostaloihin taikka sitten pientaloihin. On normaalia, että jakosuhteesta riippuen nopeus hieman vaihtelee liittymälle määritetyn vaihteluvälin sisällä. Mutta vaihtelu voi myös kieliä ongelmista signaalin laadussa.


 


Katso ja kopioi vaikka tänne, mitä modeemi näyttää Downlink Channel -tiedoiksi ja mitä taas Uplik Channel? Downlink kanavia pitäisi Docsis 3.0 alueella olla tietääkseni n. 22 ja uplink-kanavia 5.

Hei. Juu katoin noi kanavat ja mulla dl kanavia on 16 ja up 4. Eli onko liian vähän ?

Telialta väitettiin että 16 kanavaa riittää 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Tienkin toimijasta riippuvaista on se, miten monta kanavaa on käytössä. DNA käyttää 22 kanavaa, johon perustan omia kokemuksiani. Kuitenkin kanavamääriä tärkeämpää on se, mikä niiden voimakkuus (dBmV) ja laatu (SNR, dB) on ja ovatko ne tasaisia. Pitäisin kokemaasi nopeuden vaihtelua normaalina toimintana. Eri asia sitten jos tulee yhteyden katkeamista ja modeemin putoamista linjalta. Se ei ole hyväksyttävää.


 


Wikipedian artikkelin mukaan 16/4 kanavalla on saavutettavissa teoreettisesti: 









889.92 (800) Mbit/s 122.88 (108) Mbit/s

 Käytäntö on toki vähemmän ja kun ottaa huomioon muiden käyttäjien aiheuttaman kuorman. Se taas on pitkälti riippuvaista siitä, mikä on tuon kaapelin jakosuhde. Alla olevassa kuvassa tuo Node on ns. kuituvahvistin, eli se voi olla vaikka kadun varressa olevassa kaapissa ja siihen tulee valokuitu. Ja siitä edelleen on koaksiaalikaapeli esim. vasemmalla oleviin kerrostaloasuntoihin niiden yhteisen päävahvistimen kautta. Jakosuhteella tarkoitan sitä, että kuinka monta käyttäjää tuon kuituvahvistimen piirissä on, jolla taas on esim. 1Gbps valokuitu verkossa seuraavana olevalle CMTS :lle, eli Cable Modem Termination Systemille, joka on se ns. verkon äly ja se sijaitsee yleensä operaattorin teletilassa, mahdollisesti jopa usean kilometrin päässä tuosta nodesta.


 


Osaatko yhtään sanoa mitkä arvot olisivat hyvät ? Ja kun tosiaan 200M liittymässä nopeus oli aina melkein 200M mutta tähän kun vaihtoi niin sit nopeus heittelee 

Ja meille omakotitaloon tulee just katukaapista tellu 7 kaapelilla sisään taloon, ja talossa antennikaapelilla rasioille 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@henkkaj21@  kirjoitti:

Osaatko yhtään sanoa mitkä arvot olisivat hyvät ? Ja kun tosiaan 200M liittymässä nopeus oli aina melkein 200M mutta tähän kun vaihtoi niin sit nopeus heittelee 




Tarkoitatko linjan arvoja? DL puolella ±8 dBmV power ja SNR noin 40dB tasolla , ja noi saisi olla mahdollisimman tasaisesti. UL puolella power 35 - 50dB välimaastossa.


 


200Mbps liittymässä nopeus oli siksi lähes koko ajan tuo 200Mbps, koska kapasiteettia oli tuohon. Tuossa 750Mbps liittymässä ei mikään ole muuttunut sen suhteen, kuinka paljon kapasiteettia operaattori tarjoaa koksin kautta. Vain tuo nopeusprofiili on nostettu korkeammaksi, käytännössä siis full-rate, eli linjasta tulee se mitä voi tulla. Tuo tämänhetkinen alin, n. 500Mbps on enemmän kuin entinen 200Mbps, joten et ole ennen huomannut nopeuden vaihtelua. Mielestäni toiminta kuullostaa normaalilta kaapelinetiltä eikä sinänsä aiheuta huolenaiheita.


 

Vastaa