Kiinteistöyhteys Kuitu: Cat 5e mahdollistaa 1000Mbit yhteyden JOKA huoneistoon?

  • 4 August 2018
  • 4 kommenttia
  • 69 katselukertaa

Taloyhtöömme ollaan tilaamassa Telian Avoin kuitu/Kiinteistöyhteys Kuitua. Taloyhtiössämme on Cat 5e sisäverkko. Olen antanut itseni ymmärtää, että tällöin jokaiseen huoneistoon (asuntoon) tulee 1000Mbit yhteys (kunhan maksaa tilatuksen tietty) . Onko näin?

 

Naapuri väittää, että 1000Mbit JAETAAN paloiksi koko taloyhtiön huoneistojen kesken jolloin jokaiselle jää mitä jää...


4 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Kun ostetaan lisänopeutta niin liittymän vaihteluvälinä toimii se 500-1000 Mbit/s latausuunnassa ja lähetyssuunnassa sinne 100Mbit/s asti. 


 


Pääasiassa kaikki internet-yhteys on aina jaettua, mutta operaattorin tehtävänä on varmistaa että liittymän vaihteluväli tulee pääsääntöisesti. Vaikka 1000 Mbit/s jaettaisiin sadalle asuntoihin, niin ei se nopeus alle 500Mbps putoa kun suurinosalla käyttöaste on muutaman megan paikkeilla. 

Kiitos.

 

Taloyhtiössämme on 7 asuntoa. Jotkut haluavat tilata joka huoneistoon oman (Avoimen kuidun) kuidun, jotta saisivat täyden nopeuden... Kuulostaa minusta järjettömältä.

 

Ihan selväksi asia ei kuitenkaan tullut... Luulen että monikin iltaisin streemaa Netflixiä yms. 4K-laadulla, että kyllä sitä kaistaa kuluu...

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Noh ei se siltikään ongelmaksi tule. Jos 4K:ta streemaa niin ei se syö kuin 20Mbps piikkeinä eli ei se kokoajan syö kaistaa. Netflix on esimerkiksi hyvin pakattua liikennettä että tuskinpa tulee ongelmaksi vieläkään. 


 


Noh 7-asunnon taloyhtiö on niin pieni ettei siinä mitään muuta kannata kuin kuluttajayhteyden ottaa. Mitä nopeampi yhteys on sitä nopeammin verkko vapautuu muiden käyttöön eli tällöin taas se naapurikin pääsee latamaan taas jne. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

CAT5E riittää 10 Gbit yhteyksiin asti, jos linkin pituus ei ylitä noin 30 metriä. 1 Gbit taas toimii paljon pidemmälle, todennäköisesti 100 metrin linkkeihin asti.

 

En usko, että huoneistokohtaisia asiakasyhteyksiä jaetaan kenenkään muun kanssa, mutta kiinteistökuitu on toki kiinteistökohtainen, eli kaikki kiinteistön käyttäjät jakavat sen keskenään. Tämä runkokuitu pitäisi kuitenkin olla nopeudeltaan 10 Gbit. Sinne jonnekin talojakamoon tulee kytkin jossa on 10 Gbit kuitu runkoverkkoon ja sitten gigabitin kupariportteja, joihin asunnot liitetään.

 

Jos runko vetää hyvin, niin tuosta riittää täysi gigabitin kapasiteetti kymmenelle käyttäjälle. Telia tosin rajoittaa kuluttajaliittymissä upload-kaistan noin 100 Mbittiin, mutta muutoin toimii ainakin täällä päin aivan täydellä nopeudella mihin tahansa aikaan vuorokaudesta. Alueellisia eroja voi toki olla, mutta jos kyseessä on kerran aivan uusi asennus (avoin kuitu) niin kuvittelisin rakentajien olevan sen verran perillä asioista että sinne on laitettu asiallinen runkoverkko.

 

Netflix vaatii 4K toistossa 15,76 Mbit verran kaistaa ja liikennettä on lähes jatkuvasti, pieniä taukoja saattaa olla. Joskus mittasin myös, että 4K toistossa tiedonsiirtoa syntyy noin 7 GB per tunti.

Vastaa