Kodin Netti ja IP -osoitteen vaihtuvuus

  • 16 March 2017
  • 4 kommenttia
  • 336 katselukertaa

Liittymässäni, Kodin Netti Perus, valokuitu/VDSL2, on tapahtunut sellainen muutos, että modeemin uudelleenkäynnistämisen yhteydessä myös julkinen IP -osoite vaihtuu. Ennen tätä ei tapahtunut, vaan sama IP -osoite pysyi modeemin sammutuksesta huolimatta ja vaihtui vain muutaman kuukauden välein.

Huomasin muutoksen, kun Gmail alkoi lähettää joka päivä New sign-in -viestejä. Soneran asiakaspalvelun (Chat) mukaan IP -osoitteen vaihtuminen on normaalia, eikä sille voi tehdä mitään. Näihin liittymiinhän ei tosiaan kuulu kiinteä IP -osoite, mutta mietin, onko tämä muutos pysyvä vaiko vain väliaikainen.

Ovatko muut törmänneet samaan? Minulla muutos tapahtui keskiviikkona 14.3.2017.


4 kommenttia

Kunniamerkki +14

Kuluttajaliittymissä on tosiaan dynaaminen IP-osoite (maks. 5 kpl/liittymä), joka saattaa vaihtua tai saattaa olla vaihtumatta välillä. Itselläni on joskus vuosituhannen alussa pysynyt yli 2 vuotta sama osoite liittymällä, mutta se voi myös vaihtua jopa joka kerta kun pistät modeemista virrat poikki.


 


Vaihtumiseen ei voi sinänsä vaikuttaa mitenkään muuten, kuin pitämällä modeemissa virrat koko ajan päällä jolloin modeemi todennäköisesti saa uusittua itselleen saman ip:n jatkuvasti.

Selvä juttu. Ei tuolla käytännön kannalta ole muuta merkitystä kun se, että täytynee laittaa Gmailista Unusual activity alerts pois päältä. Olettaisin, että toinen vaihtoehto olisi selaimen asetusten muutos s.e. Gmail voisi tallentaa pysyviä cookieita koneelle. Tällä hetkellä vain session cookiet ovat sallittuja.

Voit myös maksaa muutaman € asiakaspalvelusta ja saada Telian palomuurin ohi kiinteän ip osoitteen joka ei muutu.APN = INTERNET APN = OPENGATE <--- Tämä lukitus mahdollistaa myös esim LAN kovalevyjen kytkemisen mobiili liittymään, mutta kiinteästä osoitteesta ja VPN portista tulee maksaa erikseen. Asiakaspalvelun kautta saat asiallesi ratkaisun, mutta se tietenkin maksaa €. Kiinteä ip osoite ulos on laitteidenmäärästä riippumatta aina sama. Telian palomuuri on syypää siis miksi sinun ip osoitteesi muuttuu. Aina kun luot uudelleen yhteyden palomuuri takaa, että menet eriportin kautta jotta yhteytesi on turvallisempi.

Palomuurilla ei ole mitään tekemistä vaihtuvan ip-osoitteen kanssa. Ip-osoitteita jakaa dhcp-palvelin. Koska ipv4 osoitteet ovat maailmasta loppuneet, käyttäjille jaetaan ip-osoitepoolista tarpeen mukaan osoitteita. Poolin koko on pienempi kuin käyttäjien määrä, minkä vuoksi osoite vaihtuu aika usein.

Vastaa