Kuidun lähtevä kaista kilpailijoiden tasolle?


Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Moi!

 

Olisi "feature request"...

Nyt kun kiinteää IP:tä ei nyt saatu, niin saataisiinkos edes valokuituliittymien lähtevä kaista kilpailijoiden tasolle? Monilla muilla operaattoreilla ja etenkin pienemmillä on jo gigaisissa liittymissä 200..jopa 500 Mbit lähtevä kaistaa tarjolla.

 

Telialla tämä on edelleen 100 Mbit. Esimerkiksi omassa tapauksessani lähtevä nopeus on pelkästään keinotekoisesti rajoitettu koska ulos lähtevä kuitu pitäisi olla 10 Gbit. Tekniikka siis tukee, mutta conffaus ei anna. Lähtevän nopeuden nosto ei edellyttäisi mitään muuta kuin muutaman minuutin conffauksen kiinteistökytkimelle, ei olisi iso kustannus toteuttaa ja voisin jopa maksaa siihen kuluvan työajan, koska tiedän ettei kyse ole isosta muutoksesta. Toki en laittaisi pahaksi jos koko lähtevän kaistan limitteri otettaisiin pois.. 🙂>
 

Kuten näkyy, lähtevä kaista on minulle tärkeä, kaikesta liikenteestä melkein 90% on lähtevää ja juuri se on sitten rajoitettu 100 Mbittiin:

13196i5527884AC5F2B1C4.png

 

<<< Muokkaus 9.3.2022 >>>

 

 

@TeroRe  kirjoitti:

Tästä päivästä eli 9.3.2022 alkaen valokuituliittymien up-kaistaan tulee kaksi uutta nopeusluokkaa: 200/200 sekä 1000/500. Uudistus astuu voimaan nykyasiakkaille automaattisesti, eli jos sinulla on nyt 200M tai 1000M kaista niin up-kaista nopeutuu sinulla automaattisesti. Teemme muutokset nykyasiakkaille porrastetusti ja lähetämme asiakkaille tietoa sähköpostitse sitä mukaa, kun ko. alueen tai kohteen muutokset etenevät. Tällä hetkellä tavoitteemme on, että ollaan tehty viimeisetkin muutokset toukokuun loppuun mennessä. Muutos ei vaikuta hinnoitteluun, eikä sinun tai taloyhtiön tarvitse tehdä mitään uudistuksen takia (tai no, päätelaitteen bootti korkeintaan).

 

Uusissa tilauksissa nopeampi uppi on käytössä heti, kun uusi kaista on käytössä. Tai, jos vaihdat vaikka 100M -> 200M kaistaan niin saat uuden nopeammin upin käyttöösi saman tien.

 

Uudistus tosiaan koskettaa vain kuluttaja-asiakkaiden valokuituliittymiä (myös Kotikuitu ja Avoin kuitu), ei kaapeli. 

 


1224 kommenttia

Kunniamerkki +8

Tämä on ns. ghetto-toteutus. Alunperin siis kaapeli-tv ja jälkikäteen keksitty netti siihen päälle. Tuskin on edes laitteita päivitetty sitten vuoden 1986 suuren digipäivityksen. Jos kaapeliverkko on uudempaa perua, niin se on lohkottu järkevämmin (totisesti toivon näin tehdyn), niin onhan siellä vähemmän ongelmia. 

Täällä riittää pätkimiseen jo, kun naapurissa joku aivastaa vähän ponnekkaammin tai syksyn lehdet alkavat putoilemaan. Vaihdoin jo talviversion jaottimen, niin ei vahvistimen lämpökompensointi ala aiheuttamaan ongelmia. 

Kunniamerkki +8

@SINAD  kirjoitti:

@sevk_  kirjoitti:


Blokkaisivat p2p, spämmit, scriptkiddiet, tor-liikenteen, yms turhuudet vallan kokonaan tuhlaamasta kaistaa. Helpommin toteutettu kuin lisätä lisää kapasiteettia, mot. 


Siis Telia vai? Nyt on kyllä eka kerta ikinä kun kuulen että kiinteässä netissä olisi tehty P2P, tor yms. estoja... Toimiikohan edes VPN?


Muotoilu oli, blokkaISIvat. 🙂> Pääsisi turhasta tietoliikenteen syövästä aasialaisella verkonhallinnalla. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@sevk_  kirjoitti:


Muotoilu oli, blokkaISIvat. 🙂> Pääsisi turhasta tietoliikenteen syövästä aasialaisella verkonhallinnalla. 


Mutta kyllähän asiakkailla on oikeus käyttää ostamansa kaistaa haluamallaan tavalla. Vasta sitten jos harjoitetaan selkeitä laittomuuksia niin siihen voi joku taho puuttua. Se, että kaista ei riitä muille jos yksi warettaa on loppupeleissä verkon suunnittelun ongelma, juuri tämän takia mitään jaettuja tilaajakaistoja ei saisi olla, ainoa jakaminen runkoverkoissa missä riittää, mitä jakaa.

 

Myös täällä päin on runsaasti katkoksia ja häiriöitä kaapeliverkoissa. Myös TV lakkaa usein näkymästä kaapeli-tv asiakkailta, koska siihen riittää että on sähkökatko JOSSAIN päin jakeluverkkoa - ei tarvitse olla lähelläkään siellä, missä asiakas. FB:n kaupunkipalstoilla huvittaa kun kaupungissa on ollut sähkökatko niin jo on heti joku perään kysymässä että "näkyyks teillä tv". Monesti tulee vastattua että laitas antenni katolle, niin alkaa näkyä.

 

Mullekin taidettiin kaapelinettiä jossain välissä tyrkyttää silloin kun oli se viiden vuoden taisteluperiodi valokuidun saamiseksi. Mutta koska tiesin sen tekniikan tosi epävarmaksi, en ottanut (onneksi). TV kanavatkin tulee antennista ja kahdelta satelliittilautaselta, yhteensä useita tuhansia kanavia - paljon enemmän kuin on koskaan aikaa selata edes läpi. Ei ole pätkineet ja kuvanlaatu jopa 4K/UHD:ta. Näiden lisäksi on muutamia striimauspalveluitakin ja niiden katsomiseen mm. Nvidia shieldiä, AppleTV:tä, smart 4K blurayta ja älytelkkareita. Puhelimella tai tableteilla ei tarvitse kiduttaa itseään, jokaiselle perheenjäsenelle riittää vähintään yksi televisio myös yhtäaikaisessa katselussa.

 

Muistan kun joskus 80-luvulla kaapeli-tv olisi ollut kaikkien haaveiden täyttymys. Olisi saanut MusicTV:n näkymään... hieman on toiset aatokset nykyään, aika ajanut koko kaapeli-tv:n ohi, MusicTV kanaviakin näkyy nyt useita eikä enää yhtään kiinnosta katsoa niitä - paitsi joskus tulee vietettyä nostalgisia hetkiä MTV 80's kanavan parissa, joka soittaa siis kasarimusaa.

Kunniamerkki +8

Tässä ghetossa on kuitu harvojen herkkua, niin siksi on kaapeliin luotettava. ADSL ei houkuta ja mobiilidata ei ihan ensimmäiseksi ole mielessä korvaamaan tätä ghettokuitua. 

 

Bottispämmääjät saisi pistää kokonaan säppiin. Samoin kiertelevät verkon kolkuttelijat. Kannatti kyllä käyttää aikaa niin epästandardin portin etsimiseen, että loppui suojauksen huutelu porttikolkutteluista, toki nyt epäilyttää, että toimiiko se vielä. Elokuvien ja pelien warettajat ja jakajat olisi helpohko tiputtaa pois tai nostaa hintaa ja laittaa prioriteetti alemmaksi. 

 

Docsis on sen verran mystinen nippu, ollut yksi pruju siitä lukulistalla. Ilmeisesti parametroinnin varaa on. Heikko kohta on kyllä aktiivilaitteiden monessa paikassa olo ja upseja ei tahdota harrastella. Tällä alueella on älyttömän hyvä sähköyhtiö ja sähkökatkoja on harvakseltaan ja viat korjataan pikaisesti. Joskus edellisessä asunnossa pätki sähkö huonon muuntamon takia ja tuli siinä kohtaa laitettua modeemin muuntaja upsin takaa pois. Molemmat buuttasivat sitten saman sähkön perässä. Tässä kohtaa pari viimeisintä sähkökatkoa on ollut sellaisia, ettei ole ghettokuitu edes hyytynyt. 

 

Televisio ei niinkään kiinnostele, nettilaitteiden opiskelu kiinnostaa enemmän. 

 

 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@sevk_  kirjoitti:

Bottispämmääjät saisi pistää kokonaan säppiin. Samoin kiertelevät verkon kolkuttelijat. Kannatti kyllä käyttää aikaa niin epästandardin portin etsimiseen, että loppui suojauksen huutelu porttikolkutteluista, toki nyt epäilyttää, että toimiiko se vielä.


Koska mulla on ainoastaan omaan ei-julkiseen käyttöön tarkoitettuja juttuja pyörimässä julkisen IP:n takana, niin tähän mainitsemaasi skannaukseen on auttanut yksi ainoa palomuurisääntö, jolla pudotetaan kaikki muu paitsi suomalaisista IP-osoitteista tuleva liikenne pois kyseisistä porttiohjauksista. Kyseisten juttujen kun ei tarvitse toimia ulkomailta. Sääntö toki sisältää satoja rivejä CIDR-osoiteavaruuksia, mutta se ei ole mikään ongelma EdgeRouter Pro:lle. Lähtökohtaisestihan lista tarvitsee tarkistaa vain session alussa. Ei ole tullut enää epämääräisiä kolkutteluja tuon jälkeen, kaikki tuo roskahan on aina peräisin jostain vinkuintiasta.

Kunniamerkki +8

Ubiquitin UDM Pro on tähän ghettokuituun ylimitoitettu, voi kartalta kliksutella maat jotka voi estää. 

Kunniamerkki +5

Parempi se on olla kunnon overkill ku lowerkill.. Vaikka nää kuidut mopoja onkii.. Kerralla ku ostaa kunnon vehkeet niin niillä pärjää pitkään verrattaen jos joutuu 2-3 krt ostamaan mopompia vehkeitä samassa ajassa ja kenties jopa konffaa ne uusiks..

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@SINAD  kirjoitti:

Väitetysti uppikaistan nosto olisi jo tutkinnassa, mutta nythän eletään sitä aikaa vuodesta että kaikki asiasta vähääkään ymmärätävät ovat lomilla. Joten ei varmaan tohdi edes kysellä koko jutun perään. Joskohan syksymmällä saataisiin lisätietoa, kun on taas porukka töissä.




Näin se on, heinäkuussa on yrityksissä eniten jengiä lomalla, näin myös meillä. Itsekin palasin tänään sorvin ääreen.


 


Päivitin muuten kesäkuisen väliaikatiedon aloituspostaukseen, se jäi minulla silloin jostain syystä tekemättä. Nyt myös uudet lukijat ja keskustelijat näkevät tilanteen.


 


Kuten silloin varoittelin niin tässä menee aikaa, lupaan kyllä kertoa heti kun voin jotain uutta kertoa 🙂>

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@WestSidaz  kirjoitti:

Kerralla ku ostaa kunnon vehkeet niin niillä pärjää pitkään verrattaen jos joutuu 2-3 krt ostamaan mopompia vehkeitä samassa ajassa ja kenties jopa konffaa ne uusiks..


Pian tulee nelisen vuotta sitä että keskeiset verkon laitteet ovat pysyneet vakioina. Ainoastaan conffeja silloin tällöin säädelty kun on tullut lisää juttuja verkkoon. Varsinainen päivitystarve iskee oikeastaan vasta sitten jos tulee mahdollisuus yli 1 Gbit/s nettiyhteyksiin, eli ei varmaan ihan lähivuosina... Ihan pelkän ostamisen ilosta ei kehtaa päivitellä kun on varalaitteetkin hankittuna nykyisiin, jos jotain sattuisi pettämään. Kuidulla tehty sisäverkon runko mahdollistaa sinänsä helpon päivittämisen sitten kun sen aika on.

Kunniamerkki +8

UDM-Pro on 3,5 gigaiseen yhteyteen valmis, varmaan on taputeltu WWW IV, kun sellaista nähdään näillä nurkilla.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +4

Mulla nykyinen DIR-868L on ostettu keväällä 2014 enkä ole päivittämässä sitä ihan lähiaikoina. Eli kyllä ne mopotkin kestää ihan hyvin ja antaa riittävästi nopeutta gigan liittymään. Todennäköisesti menee vaihtoon vasta kun hajoaa tai sitten kotona on enemmän ax- ja 6 GHz-laitteita.


@SINAD  kirjoitti:

@WestSidaz  kirjoitti:

Kerralla ku ostaa kunnon vehkeet niin niillä pärjää pitkään verrattaen jos joutuu 2-3 krt ostamaan mopompia vehkeitä samassa ajassa ja kenties jopa konffaa ne uusiks..


Pian tulee nelisen vuotta sitä että keskeiset verkon laitteet ovat pysyneet vakioina. Ainoastaan conffeja silloin tällöin säädelty kun on tullut lisää juttuja verkkoon. Varsinainen päivitystarve iskee oikeastaan vasta sitten jos tulee mahdollisuus yli 1 Gbit/s nettiyhteyksiin, eli ei varmaan ihan lähivuosina... Ihan pelkän ostamisen ilosta ei kehtaa päivitellä kun on varalaitteetkin hankittuna nykyisiin, jos jotain sattuisi pettämään. Kuidulla tehty sisäverkon runko mahdollistaa sinänsä helpon päivittämisen sitten kun sen aika on.


 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@sevk_  kirjoitti:

UDM-Pro on 3,5 gigaiseen yhteyteen valmis, varmaan on taputeltu WWW IV, kun sellaista nähdään näillä nurkilla.


Seuraava reititin on oltava melkeinpä 8:lla 10 Gbit portilla ja full rate reitityskapasiteetilla. Nykyistä vastaava 10 Gbit korvaaja on näköjään nimeltään Edgerouter Infinity, jossa mm. reitityskapasiteetti kymmenkertaistuisi. Tuo UDM-Pro on vissiin joku välimalli kun reitityskapasiteetti pudonnut jopa näistä ikivanhoista. Nähtävästi rautakiihdytyksestä on luovuttu. No, ennen kuin Telialta tulee 10 Gbit/s netti tarjolle niin Ubi ehtii leipoa 4...5 sukupolvea uudemmat laitteet. Myös keskuskytkimet 3 kpl. olisi päivitettävä Cisco 350X:ään, lienee lähinnä nykyisiä conffeiltaan ja siksi vähiten työtä. Tämä voinee tapahtua jo aiemmin, mahdollisesti levypalvelimen päivityksen yhteydessä. Tällä hetkellä nykyisen palvelimen kapasiteetti riittää vielä mainiosti.

Kunniamerkki +8

Ubiquiti kehittelee näitä sen verran vinhasti, että tuli ER-4 päivitettyä tähän. Ghettokuidussa ei Telian verkossa tätä vauhtia tulla ikinä näkemään edes 1G/1G liitymää, joten eiköhän tällä pärjäile siihen saakka kunnes sopivaa OPNsense rautaa tulee vastaan. Tämän ghettokuidun reitittää OPNsense 286:lla täydellä herkuilla kyllä nykyvauhdillakin, pitäisi varmaan virkistää muistoja ja kokeilla.

Kunniamerkki +5

Jokos siellä johtoportaan sankarit tulleet takaisin töihin ja kehittämässä meille nopeita kuituprofiileita näin kesän jälkeen uudella innolla ja hyvin levänneinä?

 

Olisin valmis luopumaan tästä pettymyksen ja surun tunteesta jonka tämä verkon rajottaminen minulle aiheuttaa.. 😛>

Kunniamerkki +8

Ei siellä löpistä muita kuin ympäripyöreitä sekavuuksia.

 

Ghettokuitu on kyllä viimeisimmän huoltosetin jälkeen tarjonnut melkein parastaan. Downloadista uupuu paljon käytännön maksimista ja uploadista uupuilee kymmenisen megaa käytännön maksimista. Keinotekoista rajoittamista, sniiduillaan ja kärvistellään. Laatu on jotain muuta kuin 100 %. Tekeminen huollossa on kyllä timanttia. 

 

1G/1G sinne lakiin minimitasoksi joka mökkiin, 3 kk siirtymäaika ja sakkoa motivoimaan. Sakoilla valtio saisi lisäfyffeä kassaan, kun 5G on vitsi.  Ja oikeasti se 1G/1G olisi löydyttävä 95 % ajasta. Porkkanoilla motivoinnin aika alkaa olemaan ohi. 

 

Toivottavasti siellä Telian sikariportaalla on edes 10G/10G työsuhde-etuna. Ei harmittaisi niin aktiivisesti asiakkaiden huono kokemus, kun tulee bitti winhasti johtajan päätelaitteeseen. 

Ainakin itselleni tämä valokuidun keinotekoinen 100 Mbit/s rajoitus on varsin harmillinen. Etätöitä tehdessä joudun välillä menemään työpaikalle vain siitä syystä että voin uploadata nopeammin kuin Avoimen Kuidun päässä kotona. Vähänkään suurempien datamäärien uploadaaminen on 100 Mbit yhteydellä varsin hidasta ja vaivalloista.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@kalkkuna2  kirjoitti:

Ainakin itselleni tämä valokuidun keinotekoinen 100 Mbit/s rajoitus on varsin harmillinen. Etätöitä tehdessä joudun välillä menemään työpaikalle vain siitä syystä että voin uploadata nopeammin kuin Avoimen Kuidun päässä kotona. Vähänkään suurempien datamäärien uploadaaminen on 100 Mbit yhteydellä varsin hidasta ja vaivalloista.


Jep. Juuri aloittelen tässä kuukausittaista pilvibackuppia. Tällä kertaa ulos lähtee 3,5 teravatua joten eihän tässä mene kuin muutama vuorokausi taas, sen sijaan että menisi muutama tunti.

Tämä on juurikin se syy miksi en itse koe tarvetta 100/100 liittymästä päivittää.

Toki se ylimääräinen dowload speed olisi mukavampi. Mutta muutamaa Steam peliä lukuunottamatta harvoin tulee isompia dataa kerralla ladattua, se on lähinnä "sieltä täältä jotain".

Mutta upload voisi olla kovempikin, juurikin itsekkin cryptaan ja sendaan välillä teroja pilveen, tässä menee yleensä tosiaan vähintään se 2-3 vuorokautta... Hommasin jopa erillisen SFF-koneen joka voi olla 24/7 päällä tätä tarkoitusta varten. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@jeesjeesmies1  kirjoitti:

Mutta upload voisi olla kovempikin, juurikin itsekkin cryptaan ja sendaan välillä teroja pilveen, tässä menee yleensä tosiaan vähintään se 2-3 vuorokautta... Hommasin jopa erillisen SFF-koneen joka voi olla 24/7 päällä tätä tarkoitusta varten. 


Juu no levypalvelinhan tuon sinänsä hoitelee itsekseen, korkeintaan pitää muistaa käynistellä backup-tehtäviä jos niitä joutuu ajamaan vähän tavallisuudesta poikkeavassa järjestyksessä. Yleisin järjestys menee kyllä yhdellä käynnistyksellä kuhunkin pilveen vuorollaan. Sen jälkeen onkin sitten upload-kaista käytössä monta vuorokautta. Sinänsä se ei normaalissa peruskäytössä mitenkään näy, mutta sitten jos tulee tuona aikana tarve esim. lähetellä jotain videoita tai muita isoja jonnekin ihan muualle, niin eihän sellaiset toki täydellä nopeudella toimi.

Kunniamerkki +5

Tullu omaan osotteeseen tuo XXL vaihtoehtoja näköjään takasii.. pikkasen kerkesin innostua et oisko jotai kivaa mutta onneks se tiputti takasi maan tasolle.. sama 1000/100 nopeusluokka ku ennenki... mikä suuri pettymys..

Sama täällä. XXL vaihtoehto tuli takaisin näkyviin. Hiljaista on edelleen muutosten suhteen.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Näinhän viestimme olikin, että tässä menee aikaa. Kyseessä on sen luokan juttu, että lupaan kertoa täällä ensimmäisenä kun jotain tapahtuu 🙂>

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +6

@TeroRe  kirjoitti:

Kyseessä on sen luokan juttu, että lupaan kertoa täällä ensimmäisenä kun jotain tapahtuu 🙂>


Jep, eli yhteen konffikseen lisätään nolla sadan perään...

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@RootBear  kirjoitti:


@TeroRe  kirjoitti:

Kyseessä on sen luokan juttu, että lupaan kertoa täällä ensimmäisenä kun jotain tapahtuu 🙂>




Jep, eli yhteen konffikseen lisätään nolla sadan perään...




En tarkoittanut työmäärän näkökulmasta vaan sitä, että uudistus on (pitkään) odotettu ja siksi kerron siitä ehdottomasti myös tässä ketjussa.


 



Mitä tulee itse uudistukseen / työmäärään niin aiheesta on jo keskusteltu pitkät pätkät enkä lähde enää siihen uudelleen, keskustelu junnaa muutoin paikallaan 🙂> 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +6

Mitä tulee itse uudistukseen / työmäärään niin aiheesta on jo keskusteltu pitkät pätkät enkä lähde enää siihen uudelleen, keskustelu junnaa muutoin paikallaan 🙂> 


en yhtään ihmettele että junnaa kun vuosikausiin ei mitään tapahdu

Vastaa