Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 66540
Kirjoituksia 179854

Maksiminopeuksinen VDSLMaksiminopeuksinen VDSL

samivdsl
Uusi keskustelija
Viestejä 9 kpl

Maksiminopeuksinen VDSL

1/8

Mitä jos Telia alkaisi myymään kiinteitä liittymiä vähän samaan tapaan kuin langattomia.

Maksiminopeuksinen VDSL, ADSL, ...

 

Otin käsittääkseni nopeimman VDSL liittymän mitä Telialta saa 100/10 mutta kuitenkin modeemi lupailee noin 120/59 nopeuksia niin mitenkä näitä nopeuksia olisi mahdollista saada?

 

    VDSL Training Status:   Showtime
                    Mode:   VDSL2 Annex B
            VDSL Profile:   Profile 17a
            Traffic Type:   PTM Mode
             Link Uptime:   0 day: 17 hours: 16 minutes
============================================================================
       VDSL Port Details       Upstream         Downstream
               Line Rate:     11.008 Mbps       99.447 Mbps
    Actual Net Data Rate:     10.942 Mbps       99.448 Mbps
          Trellis Coding:         ON                ON
              SNR Margin:       19.8 dB           11.6 dB
            Actual Delay:          2 ms              0 ms
          Transmit Power:      -10.2 dBm          13.8 dBm
           Receive Power:        0.2 dBm           9.9 dBm
              Actual INP:        2.0 symbols      28.0 symbols
       Total Attenuation:        0.5 dB            3.7 dB
Attainable Net Data Rate:     59.081 Mbps      121.514 Mbps

 

 

Vanha puhelinoperaattori myi maksiminopeuksista ADSL:ää ja se oikeasti oli se eli aikalailla 24/3

 

Eli ei muutakuin markkinoimaan, että saat niin nopean kiinteän netin kuin se on osoitteeseesi mahdollista, eli kättelynopeuksia ei rajoitettaisi ja jokainen saa sen mitä linja antaa myötä, myös ADSL asiakkaille, koska monella on joku 8/1 mutta sitä parempaa ei edes myydä vaikka nopeampikin toimisi.

Vastaa
0 tykkäystä
7 vastausta

akandu
Kommentaattori
Viestejä 39 kpl

2/8

Tämä olisi kyllä todella tervetullut uudistus.

 

Erityisesti ADSL:n 1 megan upload-nopeus on todella huono tänä päivänä ja Telialta ei suomessa yksityisasiakas enempää saa.

 

Kuitenkin ymmärtääkseni ruotsin puolella 2 megaa on ollut käytössä jo ties miten pitkään ja VDSL:ääkin myydään huomattavasti pidemmälle kuin suomessa, jonka jälkeen täällä on vain se ADSL ja 1 megan upload, vaikka linja olisi alle kilometrin ja todennäköisesti 2-3 megaa myös upload-kaistaa helposti saatavilla.

 

Tuntuu uskomattomalta ettei sitä ole mitenkään mahdollista ADSL-asiakkaille nostaa, vaikka samaan osoitteeseen yrityspuolella on se liittymä korkeammalla upload-nopeudella myynnissä.

 

Minusta ei tuota voi edes liittymien hintaerolla perustella, kun kuluttajana asut vaikka 100 metriä lähempänä keskusta ja ylität VDSL-saatavuuden rajan niin samalla rahalla saat VDSL 50/10 kuin ADSL 24/1 liittymän, jossa on kymmenkertainen upload-nopeus.

Vastaa
0 tykkäystä

JuhoOlliLo
Telialainen
Viestejä 474 kpl

3/8

Keskusteluja tästä on käyty mutta ongelmana on iso hajonta liittymien välillä mutta laitoin tästä kyselyä eteenpäin ja palataan asiaan kun saadaan lisätietoa että onko muutoksia mahdollisesti tulossa Hymiö Onnellinen

Vastaa
0 tykkäystä

Purnipsi
Velho
Velho
Viestejä 2 505 kpl

4/8

Mobiilissa eivät nopeuserot ole ongelma... Mutta entäs jos kiinteässä yrittää synkronoida liian nopeaksi linjan, niin alkaakohan pätkintä... Hankala voi olla.

Vastaa
0 tykkäystä

peekotu
Vakiokalustoa ☆
Viestejä 198 kpl

5/8

Itselläni kävi juuri tuollainen pätkimis ongelma. Otin 100 megan Valokuitu liittymän vanhaan kerrostaloon kun tuli tarjolle uudella tekniikalla. Valokuitu noin 200 metrin päässä ja talon omat johdot vanhaa kuparia. Aluksi toimi ihan hyvin antoi  n.80-90 megaa,mutta sitten alkoi pätkiminen ja välillä katki pidemmän aikaa ja piti resetoida ja johtoja irti vähän väliä mutta ongelma ei poistunut.

 

Joten otin yhteyttä teliaan ja siellä tutki viikonlopun ajan kun jätin modeemin auki niin soitettiin ja ilmoitettiin että talon vanhat johdot eivät anna tuota 100 megaa tasaisesti ja aina kun yrittää päästä tuonne 100 alkaa ongelmat, joten pudotettiin 50 megaan ja pätkiminen loppui. 50 megaa kuitenkin riittänyt tällä hetkellä omaan käyttöön. Vanhoissa taloissa tulee jossain raja ja silloin alkaa ongelmat. Uudemmat talot ja johdot helpompi käyttää maksimia.

Vastaa
0 tykkäystä

akandu
Kommentaattori
Viestejä 39 kpl

6/8

@Purnipsi@  kirjoitti:

Mobiilissa eivät nopeuserot ole ongelma... Mutta entäs jos kiinteässä yrittää synkronoida liian nopeaksi linjan, niin alkaakohan pätkintä... Hankala voi olla.


 

Ei pitäisi alkaa, kunhan SNR-margineita ei vedetä liian alas. DSL-modeemi ja DSLAM kättelevät joko liittymän nopeuden määriteltyyn maksimirajaan tai linjan määrittelemään käytännön maksimirajaan, jos nopeus jää määriteltyä maksimia alhaisemmaksi. Linjalle jätetään hieman marginaalia, ettei yhteys putoa jos olosuhteet muuttuvat.

 

Linjaviat ja muut mahdolliset häiriöt voi tosin alkaa aiheuttamaan pätkimisiä kun nopeutta nostetaan, vaikka ne eivät tulisi ilmi alhaisemmalla nopeudella. Itselläni oli esimerkiksi tilanne, että ADSL-liittymän nopeuden noston 10-> 20M jälkeen modeemi lakkasi pysymästä linjalla, SNR-arvot olivat OK mutta CRC-erroreita tuli aika ajoin niin paljon, ettei modeemi pysynyt enää linjalla ja jos pysyi, siirtonopeus putosi jopa alle puoleen kättelynopeudesta. Aikaisemmin häiriötä ei ollut esiintynyt paitsi vuoden aikana saattoi pari kertaa tippua linjalta jostain syystä, jota ei tullut koskaan tutkittua sen tarkemmin.

 

Ensiapuna tässäkin pudotettiin nopeutta pari megaa SNR marginaalien nostamiseksi, mutta se ei ratkaissut ongelmaa kokonaan, modeemi tippui edelleen linjalta jopa päivittäin. Häiriö oli ajoittainen ja suhteellisen säännöllinen, joten vian selvittäminen oli hieman hankalaa mutta oli selvää, ettei kyseessä todennäköisesti ole esim. löysä liitos tai muu vastaava vika.

 

Ongelma johtui lopulta ilmeisesti naapurin sähkölaitteiden tms. aiheuttamasta häiriöstä, joka pääsi vaikuttamaan linjaan puhelinrasian ja modeemin välisen RJ11 -modulaarikaapelin kautta (n. 3m pitkä). Modeemin liitäntäkaapelin vaihto parikierrettyyn korjasi ongelman ja linja ei ole tippunut sen jälkeen kertaakaan.

 

Lisäksi kahdessa eri käyttöpaikassa on nopeuden noston jälkeen esiintynyt suurempaa virheilyä linjalla ja satunnaisia linjan putoiluja kovemman ukkosen aikana, salamointi ilmeisesti indusoi puhelinlinjaan jännitteitä ja se, tai ylijännitesuojien toiminta sitten häiritsee DSL-signaalia.

Vastaa
0 tykkäystä

SINAD
Konkari
Viestejä 683 kpl

7/8

VDSL on oletuksena 100/100 Mbit, ellei sitä erikseen rajoiteta. Jos kytket kaksi VDSL(2)-modeemia toisiinsa kiinni, saat 100/100 Mbit linkin yhdellä kupariparilla ja toimii paljon kauemmas kuin standardi Ethernet. Se, miksi upload on rajoitettu vain 10 Mbittiin on sitä samaa kartellia, jonka takia esimerkiksi gigasen kotikuidun upload on keinotekoisesti rajoitettu vain 100 Mbittiin, vaikka liittymä itsessään in aina 1000/1000 Mbit.

Vastaa

samivdsl
Uusi keskustelija
Viestejä 9 kpl

8/8

7334846106.pngSaksassa tulee VDSL:ällä tämmöstä:

 

Vanhalla ADSL operaattorilla oli aina kaikille keskukselta modeemille maksimikaista. Automatiikka pudotti linjan nopeudeksi toimivaksi, paitsi käsin niitä joutui säätämään joillekkin joilla oli todella huono linja tai pitkä, mutta säädöt tehtiin asiakkaan toiveiden mukaan. ppoe tekniikalla oli sitten käyttäjätunnuskohtainen rajoitus.

 

Eli mitä jos Telia näyttäisi muille suurille operaattoreille saman kuin valokuidussa (myi ensimmäisenä gigasia liittymiä kuituun) DSL-tekniikoilla oikeat fullrate liittymät!

Samalla Telia saa lisää uusia asiakkaita, varsinkin alueilta joissa muut kauppaa esim. ADSL:ään vain sitä 1 megan uppia.

Vastaa
0 tykkäystä
Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.