Mitä Wlan-reititintä suositellaan

  • 30 January 2018
  • 2 kommenttia
  • 26 katselukertaa

Meille on asennettu juuri avoin kuitu -liittymä. Minkälaista Wlan-tukiasemaa suositellaan käytettäväksi ko. verkossa?


2 kommenttia

Kunniamerkki +14

@Akseli18 kirjoitti:

Meille on asennettu juuri avoin kuitu -liittymä. Minkälaista Wlan-tukiasemaa suositellaan käytettäväksi ko. verkossa?




Pelkäksi wlan reitittimeksi tai tukariksi ap niin esim. https://www.verkkokauppa.com/fi/product/34504/hrvbd/Asus-RT-AC53-Dual-band-WiFI-reititin tuo Asus voisi olla hyvä, asunnon koosta/kerroksista riippuen voi sitten olla tarpeen laittaa useampikin. Itselläni ollut Asuksia käytössä kotona useitakin. Toki parempiakin löytyy sitten kun mennään korkeampaan hintaluokkaan, mutta koska hintaluokkaa ei ollut mainittu päätin suositella tuota.


 


Jos taas haluaa siististi esim. kattoon asennettavan järjestelmän niin https://www.verkkokauppa.com/fi/product/43416/gtcff/Ubiquiti-UniFi-UAP-AC-LITE-Dual-band-WiFi-tukiasema myös tämä voisi sopia, varsinkin jos tarve on useammalle niin saa siistin ratkaisun. Tuo on siis pelkkä tukiasema, tuossa Asuksessa on myös reititin toki niitä ominaisuuksia ei ole pakko käyttää.


 


Ja olipa wifi tukiasema sitten lähes mikä hyvänsä, niin tärkeää on muista että niitä ei tule sijoittaa mihinkään metallikaappiin (esim. asunnon ryhmäkeskus) vaan mahdollisimman avoimeen paikkaan parhaan mahdollisen signaalin takaamiseksi.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Itsellä on UniFi UAP AC PRO.

 

Huomauttaisin, että nämä UniFi:n tuotteet ovat ammattikäyttöön tarkoitettuja, eikä esim. UAP AC PRO:ssa ole lainkaan kuluttajalaitteista tuttua webbihallintaa. Käyttöönotto vaatii siis hieman osaamista, ei ihan riitä että laittaa johdot kiinni ja pistokeen seinään.

 

Kaikki hallinta tehdään keskistetysti UniFi controller-ohjelmistolla. Jos haluaa systeemistä täydellisen, tulisi tuon UniFi controller softan pyöriä 24/7 jollakin koneella, koska se mm. kerää jatkuvasti verkon statistiikkaa sekä huolehtii vierailijatilasta, mikäli aktivoit sellaisen. Mutta mikään pakko sitä ei ole ajaa 24/7 ja tukiasema toimii kyllä vaikkei controller olisikaan käynnissä. Asennusvaiheessa controller on kuitenkin pakko olla asennettuna.

 

Tämä tukiasema tukee myös VLANeja ja 802.1q VLAN tagging tekniikkaa täydellisesti, eli jos lähiverkko on toteutettu kunnollisilla, hallittavilla kytkimillä (useimmiten ammattilaistuotteita) niin voit perustaa sinne monta kokonaan erillistä verkkoa fyysisesti samalla kaapeloinnilla. UniFi:ssa voit sitten säätää jokaiselle verkolle kokonaan omat SSID:t, eli yksinkertaisimmillaan voit esim. perustaa erillisen "guest" verkon, jolla on paljon rajatummat käyttöoikeudet ja josta ei esim. pääse kiinni omaan verkoosi lainkaan. Kukin SSID näkyy ihan eri MAC-osoitteella joten tilanne on samantapainen kuin olisi monta tukiasemaa. Tämä oli pääsyy, miksi itse hankin tämän tukiaseman. Mikään pakko ei ole tietenkään VLANeja käyttää.

 

Itse laitoin UniFi controllerin pyörimän Raspberry Pi2 sulautettuun tietokoneeseen. Tarvittaessa siihen voi sitten kirjautua webbiselaimella ihmettelemään asioita. Näin homma toimii 24/7, eikä softa ole häiritsemässä olemasaolollaan missään PC:ssä, eikä muuten kuluta paljoa sähköäkään jos sellainen puoli on huolena.

 

Kyseinen tukari on pyörinyt 24/7 jo monta kuukautta ilman ensimmäistäkään häiriötä. Statistiikasta näkee myös yhteysaikoja eri laitteille, esim. tableteille yhteydet ovat pysyneet täysin katkottomasti päällä monia kuukausia. Käytännössä tabletti itse pettää ennemmin kuin että wifi pätkäisisi.

 

Eli todellista ammattilaatua, suosittelen lämpimästi jos vaan asennusvaiheen runsaat säätömahdollisuudet eivät pelota. Lisäksi ainakin UAP AC PRO tukee PoE-virransyöttöä, eli laite ei tarvitse edes omaa virtalähdettä! Lähiverkon PoE-yhteensopiva kytkin syöttää tukarille sähköt verkkokaapelin kautta. Haluttaessa tämän voi asentaa jopa siten, ettei näkyviin jää ensimmäistäkään kaapelia.

Vastaa