Netti lakkasi toimimasta

  • 19 June 2020
  • 2 kommenttia
  • 20 katselukertaa

Käytössäni on Technicolorin TG799TSvac Xtream modeemi. Eilisen ukkosmyrskyn jälkeen ei ole netti enää pelittänyt. Resetoinnit, virrankatkaisut ja töpselin irrottamiset yms. kokeiltu. Statusvalo palaa punaisena, Wireless 2.4 ja 5 valot vilkkuvat/palavat vihreinä ja broadband valo vilkkuu silloin tällöin vihreänä. Mikä neuvoksi? Alkaa ideat loppua kesken. 


2 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Hei!


 


Oliko laitteet päällä, johdot yms. kiinni seinässä myrskyn aikana? ADSL/VDSL  , puhelinverkon kautta toimivat laitteet ovat hyvin herkkiä ukonilmalle ja tulisi aina irroittaa virroista ja verkoista ukkosen ajaksi. Kokeilisin siis jotain toista ADSL/VDSL -modeemia, lähteekö netti sillä toimimaan. Jos lähtee, niin tuo modeemi on rikki. Jos taas ei lähde, niin jotain on rikki seinärasiasta Telian puhelinkeskukseen päin. Siinä tapauksessa olisin yhteydessä asiakaspalveluun, jotta voisivat tarkistella, miltä linja keskukselta kotiisi päin näyttää. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Ukkosella tulisi irroittaa verkoista kaikki sellaiset laitteet joista on yhteys useampaan kuin yhteen verkkoon. Eli esimerkiksi TV, josta on yhteys sähkö- ja antenniverkkoon. Modeemista taas on yhteys sähkö- ja televerkkoihin.

 

Salaman iskiessä jonnekin lähimmän kilometrin sisään muodostuu maahan ns. askeljännite, josta tulee ongelmia jos sähkö- ja televerkot lähtevät talosta eri suuntiin. Tällöin eri verkkojen välille voi muodostua tuhansienkin volttien jännitepaukku, joka tuhoaa kaikki sellaiset laitteet jotka muodostavat sillan noiden verkkojen välille.

 

Ukkossuojausta on mahdollista laittaa, mutta käytännössä en luottaisi mihinkään sellaiseen ukkossuojaan joka kytketään pelkästään televerkkoon, koska se ei voi edes teoriasssa suojata modeemia. Toimivassa suojassa pitää olla maadoitus ja sitten vielä sille maadoitukselle tulee olla jokin kytkentäpiste tai edes maadoitettu pistorasia, jonka suojamaahan kytkeä suojan maajohto.

 

Omalla kohdalla ADSL/VDSL aikakaudella oli ainoa tapa rakentaa suojat itse ja toteutus oli sellainen että linjassa oli lasiputkisulakkeet, jotka antoivat periksi salamavirran mennessä varistorien ja purkausputkien kautta maihin. Ilman sulakkeita olisi voinut olla riskinä linjan rikkoontuminen koska salamassa on energiaa sen verran että jostain kohtaa antaa aina periksi. Kyseinen suojaus toimi hyvin, ainoa varjopuoli oli toki että ne sulakkeet joutui vaihtamaan toisinaan parikin kertaa kesässä ja tietysti suojan "lauettua" katkesi nettiyhteys. Mutta modeemi ei koskaan mennyt rikki vaikka oli linjoilla koko ajan.

 

Nykyisin kun Telian leasetime on 1200 sekuntia, ei modeemia ole kuitenkaan mahdollista irroitella enää ukkosen ajaksi ilman että julkinen IP osoite vaihtuu. Siitä on usein seurauksena monenlaista riesaa ,vähintään Facebook itkee turvallisuusherjaa viikon pari, ennen kuin uskoo että IP on vaihtunut. Silloin kun elettiin vielä meikäläisen ADSL/VDSL aikakautta ei haitannut vaikka linja olisi ollut poikki suojien lauettua muutaman tunnininkin, aina pysyi IP osoite tallessa. Tämä kannattaa ottaa huomioon jos IP:n pysyvyys on tärkeää. Ilman ukkossuojausta voi olla toki vaikea pitää IP:tä tallessa jos ukkonen on vähänkään pidempi. Ilmeisesti vajaan tunnin katkoksia saa silti olla, ennen kuin IP osoite on menetetty.

Vastaa