Osuuskunta Helsingin valokuidut

  • 12 August 2015
  • 8 kommenttia
  • 1 katselukerta

Käyttäjätaso 1

Hei,


Helsingissä / Pitäjänmäellä on omakotitaloalue, jossa on osuuskunta aloittanut oman kuituverkko infrastruktuurin rakentamisen. Kyseessä on n. 100 omakotitalon alue. Verkko rakennetaan täysin alueen asukkaiden omalla kustannuksella ja ilman mitään tukia.

 

Osuuskunta on tehnyt sopimuksen TV ja netti- palveluista Soneran kanssa. Lisääs tietoja löydät oheisen linkin kautta tai FB- ryhmästä https://www.facebook.com/groups/OsuuskuntaHelsinginValokuidut/?fref=ts

 

Itse olen kuituaktiivi ja ihmettelen miten hidasta Suomessa on kuituverkkojen rakentamisessa koteihin asti. Valtion ja EU:n tuella on rakennettu kuituverkkoa maaseudulle, mutta "kaupallisen" tarjonnan aluella vanhoilla asuin aluilla taajamissa kehitys on pysähtynyt infrastruktuurin osalta 70-80 luvuille.

 

Itse tekemälläkin kuidun voi saa, jos löyty 3-4 "kylähullua", jotka ovat valmiina ottamaan haasteen vastaan rakentamisen organisoimisesta. Oleellista on löytää myös hyvä operaattori, joka ottaa kopin omalta osaltaan haasteesta.

 

Tervetuloa ohmettelään projektia :smileyhappy:

 

T: Tuokki

 

https://www.helsinginvalokuidut.fi/

Ps. Liitteenä kuvan ideasta


8 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Todella hienoa että tulet esittelemään projektia. Tälläisiä joutuu tekemään kun operaattorit eivät tahdo rakentaa maaseudun ja kaupunkiasuntojen väliin kuitua. Näihin tuodaan pelkkä 4G yhteys ja sillä sitten pitäisi pärjäillä näissä paikoissa. No kaikki tietävät että se ei toimi kovinkaan hyvin kun käyttäjämäärä kasvaa. 


 


Ja kuitu maan alle jos sähköt laitetaan maanalle alueella. Kuitu kun ei kallista ja helppoa laittaa sähköverkon kanssa samaanaikaan ja edullista tällöin.

Kunniamerkki +14

Hyvä, että saadaan näitä projekteja vähän "tapetille", niin ihmisten tietoisuus mahdollisuuksista kasvaa. Referenssit ovat myös tärkeitä jos joku haluaa ruveta tällaista tekemään omalla asuinalueellaan!

Käyttäjätaso 1

Miellellään kerrotaa lisää ja autetaan alkuun ja tiedon lähteille. Tällä hetkellä on vielä kiire, kun rakentaminen ja teletöitä tehdää syksyn aikana.

 

Mottona on nyt, että "Jouluksi kotiin". Tämä aikatalu näyttää vielä ihan realistiselta. Laajentumista lähialuille myös suunnitellaan, mutta niistä sitten tietoa keväällä. Yksittäisiä samantapaisia hankkeita on lähtenyt tai lähdössä myös liikkeelle. Näiden vetäjät ovat käyneetkin hakemassa oppia.

 

Talkoilla voi tehdä paljon, mutta hyvä verkkosuunnittelija on oleellinen. Jotta projektin aikataulu, liittymän hinta ja luotettavat urakoitsijat saadaan mukaan/sitoutettua hankkeeseen.

 

Yksi oleellinen pointti on tuoda kilpailua. Siinä missä keskustan kerrostaloihin voi tulla 2-3 operaattorin kuidut. On näissä kohteissa hinnat vähintään 1/3-2/3 edullisemmat, kun mitä operaattorit pyytävät "normi omakotitalon" yhteydestä tai monopoli (=yhden operaattorin) kuidun perässä olevalta kiinteistöltä. Osuuskunnan idea on Open access. Tehdään jakomo, johon saadaan useamman operaattorin kuidut ja näin kilpailu painaa hintoja alas ja nopeuksia ylös. Samalla saadaan omakotiasujat tasasertaiseen asemaan kerrostalojen kanssa.


T: Tuokki

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Open-access_network

 

Ps. Osuuskunnan Open Access idea on vähän erilainen, kun Wikipedian artikkelissa. Emme jaa mediaa (=siirtotien/yhden kuidun jako monen toimijan kanssa). Sellainenkin vaihtoehto voi tulla myöhemmin. Koska jokaiseen asuntoon on (päästä päähän) hitsattu 4- kuitua. Voi operaattorin vaihtaa vaikka lennossa vain kytkemällä "häntäkuitu" paneelin eri porttiin vastaanottovassa päässä. Sitten vain soitto operaatorille..

Hienoa!

 

Saadaan halukkaille kuitua myöskin kaupunkiin, eikä vain haja-asutusalueille ;)

 

Onhan siinä 4G:ssä hyvääkin, mutta esimerkiksi gigabittiin ei olla pääsemässä langattomilla ratkaisuilla vielä pitkään aikaan (okei myös 100M siirtonopeuteen kaikkialla tuskin päästään vielä vuosikymmeneen).

Kiinteä linkki kuitenkin takaa parhaiten toimivuuden myös selektiivilasian läpi.

 

Ei muuta kun tsemppiä projektiin...

Käyttäjätaso 1

@sonadmin kirjoitti:

Hienoa!

 

Saadaan halukkaille kuitua myöskin kaupunkiin, eikä vain haja-asutusalueille ;)

 

Onhan siinä 4G:ssä hyvääkin, mutta esimerkiksi gigabittiin ei olla pääsemässä langattomilla ratkaisuilla vielä pitkään aikaan (okei myös 100M siirtonopeuteen kaikkialla tuskin päästään vielä vuosikymmeneen).

Kiinteä linkki kuitenkin takaa parhaiten toimivuuden myös selektiivilasian läpi.

 

Ei muuta kun tsemppiä projektiin...


Kiitos kannustuksesta. Kerron tänne myös etenemisestä. Osuuskunnan jäseniin voi olla myös yhteydessä sivuillamme olevan foorumin kautta.  Minulle voi myös heittää kysymyksiä. Käyn täällä aina välillä ja varmasti vielä useammin, kun jäsenet alkavat käyttämään Soneran palveluita.

 

T: Tuokki

Käyttäjätaso 1

Terveisiä täältä Helsingistä Pitäjänmäeltä Marttilan kyltältä :smileyhappy:

 

Kaivaminen alkaa ensiviikolla.

 



T: Tuomas

Käyttäjätaso 1

Avoinkuitu.fi saitti avattiin. Siellä on myös meidän case esimerkkinä.

 

http://avoinkuitu.fi/

 

T: Tuokki


Ps. Tiedän, että on "veren" kaivamista nenästään käyttää "ei operaattorin vakiolaitteita". Mutta eihän tuollainen muovinen rimpula kuitupäätteenä voi olla tehokas / hyvä... eihän ?  :smileylol:

 

 

Joten kaksi tällaista klusteroitunua ! (tai kaksi samanikäistä Ciscoa vielä harkinnassa)

 

Käyttäjätaso 1

Kirjoitin aiheesta Blokin, jossa alleviivaan kaiken pilvi-, 4K,- älyvaate jne hypetyksen, tasa arvoin asumismuotojen välillä ja Suomen kilpailukyvyn kannalta ylipäätään hyvien tietoliikenne yhteyksien (jotka on rakennettu kuidulla) tärkeyttä.

 

http://www.blogi.fujitsu.fi/2015/11/tuomas-levoniemi-suomi-nousee-tai-kaatuu-kuitusaappaat-jalassa/

 


T: Tuokki

Vastaa