Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 64956
Kirjoituksia 176614


Highlighted

Telia IPv6

Kunniajäsen
Viestejä 4 418 kpl

Telia IPv6

1/114

Nostetaan tämä keskustelu uudestaan ylös...

 

Soneralla nyt lisäksi tämän 6rd tunnelin lisäksi on myös 6to4 tunneli... Itse en saa yhteyttä pysymään pystyssä kuin pari minuuttia kunnes jostain syystä kaatuu... Asus RT-N56U käytössäni siis ja tälläiset konfiguraatiot on käytössä:

 

GjGK0Mc.png

 

Sonera Kodin Netti Teho 100/100 Mbps yhteys siis käytössäni... 

 

6rd:llä:

 

tAM9Irq.png

 

Edit EssiJn: muokattu otsikkoon Telia

Vastaa
0 tykkäystä
113 vastausta
Highlighted

Kommentaattori
Viestejä 47 kpl

31/114
Todellakin. Mutta kun ne on lukittu tässä Soneran ritsassa. Muualla mä käytän kyllä ns. kunnollisia palomuureja joissa näitä asioita voi säätää. Mutta ei nyt jaksa edes alkaa keskustelemaan kunnollisista palomuureista ja reitittimistä, kun ei niitä käytännössä koskaan kuluttajilla näe.
Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Kunniajäsen
Viestejä 4 418 kpl

32/114

Juu tosiaan sellaisia ei ole kuluttajilla eikä oikein minullakaan. Itse reititän liikennetä Linux reitittimelläni ja pari Mikrotikkiä on käytössä. Näillä olen päässyt tekemään kaiken mitä tartteekin tehdä.

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Kommentaattori
Viestejä 47 kpl

33/114

Jatketaan, eli voi kyllä toimittaa ihan paketti dumpit Soneran propellihatuille jos ne eivät tiedä mistä on kyse. Mutta uskon että ne tietää. Pistän tikettiä menemään. Turha tehdä turhaa analyysiä itse, jos ne tietää heti mistä on kyse...


No debuggasin mä sittenkin. Eli ongelma on se että 192.168.1.1 osoitteessa oleva DNS palvelin vastaa poskettoman hitaasti. Jos korvaan DNS:n esim 192.89.123.26:llä niin homma toimii varsin vauhdikkaasti. Miksi DNS relay menee rikki? Eikä sillä oikeastaan niin väliä, voisihan sitä tarjota DHCP:n kautta suoraan oikeat DNS serverin osoitteet eikä relay ole sinänsä mitenkään välttämätön.

Fix fix?

 

Btw. koska tcpdump tekee defaulttina reverse lookupin IP:lle jumittavan DNS serverin käyttäminen on sen kanssa tosi kliffaa, ellei featurea disabloi.

 

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Kommentaattori
Viestejä 47 kpl

34/114
Eivät näköjään vielä tänään korjannut tuota. Vaikka tein siitä eilen tiketin. Ei pitäs olla paha juttu. Jos pääsisin itse tunkkaamaan noita asetuksia tossa tölkissä niin olisi jo fiksattu eilen ennen puoli kahdeksaa.
Eli siis sekä IPv4 ja IPv6 osoitteet ja DNS palvelut toimivat maniosti, kunhan vain ohittaa sen mitä toi tölkki tuuppaa clienteille defaulttina.
Vastaa
Highlighted

Kunniajäsen
Viestejä 4 418 kpl

35/114

Jos olet laittanut kuluttajana niin eikö asiakaspalvelija vastausaika ole 7 työpäivää?

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Kommentaattori
Viestejä 47 kpl

36/114

Olkitu, voi hyvinkin olla. Evt, evvk. Anyway, eilen illalla myöhään los problemos poistui.

 

Eli ehkä siellä joku näki viestin ja totesi, että ton asian korjaamiseen menee 5 sekuntia ja teki tarvittavan muutoksen Nyt toimii kaikilla laitteilla aivan mainiosti. Mietin vielä että olisiko toi voinut liittyä DHCP leasien expiroitumiseen, mutta sekä linux että windows koneella kyllä vapautin leasen ja hommasin uuden, että ei pitäisi.

 

Jossain vaiheessa kun laitoin mm. toimiston IPv6 yhteydet kuntoon, niin huomasin että jotkut asetukset säilyvät clienteissä tosi pitkään. Eli teki testaamisesta hankalaa kun asetusmuutokset eivät välittömästi vaikuttaneetkaan ympäristöön. Pitää odottaa että RA pakettien ajat expiroituu ennen kuin uudet asetukset astuvat voimaan vaikka reititin uusia RA paketteja päälle tunkisikin. Monesti oli parasta tehdä illalla viimeiseksi 'give your best shot' konfiguraatio ja sitten aamulla katsoa mikä on tilanne. Btw. En todellakaan ole ainoa joka on noiden kanssa saanut tunkata. Meinasin tuon kanssa vaipua epätoivoon, ennen kuin asian syvin olemus alkoi pikkuhiljaa selkenemään. Sekä miten linuxuit, windowssit ja kyseinen reititin pitää konfiguroida kyseisen operaattorin verkossa.

 

Eräällä konesalitarjoajalla on nyt ihan samoja ongelmia, DHCPv6 ei vaan toimi niillä millään. Sekä toisella palveluntarjoajalla eivät ole saaneet RA paketteja toimimaan oikein. Siksi molemmat em. tahot ovat lähteneet siitä, että IPv6 konfiguroidaan aina käsityönä. 8 eri operaattorin kanssa olen nyt vääntänyt IPv6:n kuntoon. On prefix delegaatiota ja kiinteitä subnettejä /48 jne, sekä erilaisia haasteita on riittänyt. Eniten haastetta on tuonut se, että monesti toisellakaan puolella ei täsmäleen tiedetä mitä pitäisi tehdä ja sitten se menee yrirä ja epäonnistu menetelmän kautta siihen, että tulee random ohjeita, joita koitetaan soveltaa ja jossain vaiheessa (jos on onnea) kaikki lähtee toimimaan. Samalla operaattorilla vielä eri tuotteiden kanssa konfiguraatiot saattaa olla ihan täysin erilaiset. Sekä osaa niistä ei ole ollenkaan dokumentoitu jos ovat ns. harvinaisempia konfiggeja. No tää on tätä, haastetta riittä. Onko se kivaa, riippuu päivästä ja fiiliksestä.

 

Mitä tuli muuten tunnelointiin, niin jokainen joka käyttää 'siltaavaa yhteyttä' käyttää jo ethernet framejen tunnelointia, eikä natiivia Internettiä aka IP protokollaa suoraan linjalla. Muita layereita on kasa, mutta en lähde nolaamaan niiden arvailulla kun asian edellisestä käsittelykerrasta on varmaan kymmenen vuotta. Silloin kun ADSL yhteydet tuli markkinoille noihinkin piti tutustua. Onhan meillä myös PPTP jota joskus käytetiin kovasti.

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Kunniajäsen
Viestejä 4 418 kpl

37/114

Itse luovutin Dhcpv6 siitä lähtien kun en saa Linux reitittimelle radvd:llä /65 prefixin advertise. Ilmoittaa että haluaa /64 mutta ei se käy minulle. 

 

Sitten minulla on IPv4 Dhcp eri verkossa kuin IPv6 verkko, eikä vielä ole hajua miten konffailla Dhcpv6 relay Linuxilla. 

 

Sinulla näyttää olevan enemmän kokemusta näistä. Staattiset osoitteet meneee vielä mutta jos on dynaamiset niin ainakin minulle alkaa tulla ongelmia. Omassa palvelimessa ja verkkolaitteissa on tietenkin staattiset osoitteet niin ei se ole ollut ongelmana. Kotin olisi kiva se Dhcpv6 kun ei sielä joka laitteelle jaksa sitä laittaa käsin.

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Kunniajäsen
Viestejä 4 418 kpl

38/114

Oho... no tietenkin jos lukisi vähän enemmän niin tiedän jo miksi ei voi tehdä... Mutta ei silti oo järkeen ettei voisi tehdä pienempiä verkkoja... 

 

Eikö tuola Soneran 6rd:stä tuu vaan /64 verkko?

Vastaa
0 tykkäystä
Highlighted

Kommentaattori
Viestejä 47 kpl

39/114

Vielä sen Sonera voisi fiksata, että heittäisi noille reverse DNS nimen, kaikille IP osoitteille kun suositellaan reversen käyttöä.

#sonera #ipv6 #rdns

Vastaa
Highlighted

Uusi keskustelija
Viestejä 6 kpl

40/114

Nimenomaan /64.  6rd:n juju on siinä että ensimmäiset 64 bittiä tulee operaattorin 6rd prefixistä ja asiakkaan IPv4-osoitteesta, ja loput 64 bittiä on sitten asiakkaan käytettävissä lähiverkossa normaaliin tapaan.

 

Sonera kävi uuden kuitubitin kytkemässä tuossa pari päivää sitten ja laitoin tuon 6rd:n ajoon samalla.  En huomannut reitittimessäni (EdgeRouter Lite) tukea OPTION_6RD:lle niin laitoin asetukset käsin, näyttäisi toimivan varsin kivasti ja pääsi vihdoinkin eroon "ruotsalaisuudesta".  Nuo sijaintitietoa käyttävät weppisivut kun alkoi häiritä hiljalleen HE:n IPv6-tunnelin kanssa.

 

Vastaa
0 tykkäystä
Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.