peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
52022 Jäsentä
150147 Kirjoitusta
Katso mitä kaikkea voit tehdä Yhteisössä
^

Hienoa, kun tulit Yhteisöön. Täältä löydät valtavasti keskusteluita, blogeja ja ratkaisuja. Voit keskustella yhdessä muiden samanhenkisten jäsenten sekä ajoittain myös työntekijöidemme kanssa. Kokosimme sinulle kolme vinkkiä jotta pääset nopeasti kartalle siitä, mistä Yhteisössä on kyse.

ETSI JA LUE

Etsi tietoa, selaa keskusteluita ja lue blogeja. Joku toinen on saattanut jo painia saman ongelman kanssa ja saada siihen ratkaisun. Jos et löydä etsimääsi, aloita uusi keskustelu ja kysy neuvoa osaavilta jäseniltämme.

HAKUUN

JÄSENET AUTTAVAT TOISIAAN

Yhteisössämme jäsenet neuvovat toisiaan ja keskustelevat keskenään. Törmäät nopeasti myös VIP-jäseniimme. He kaikki ovat tavallisia asiakkaita kuten sinäkin.

TUTUSTU

OSALLISTU JA KEHU

Osallistu keskusteluihin, skaboihin ja pilotteihin. Kerro kokemuksistasi, ratko muiden ongelmia. Samalla keräät arvomerkkejä ja etenet Yhteisössä pidemmälle. Sinulla on mahdollisuus päästä jopa VIP-jäseneksi.

LUE LISÄÄ

Telian kotikuidun käytännön nopeustestiHighlighted
Vakiokalustoa*
Rekisteröitynyt: ‎24-07-2015
Kirjoituksia: 292
1/2

Telian kotikuidun käytännön nopeustesti

Tässä hieman vaihtelua keskusteluihin, jotka pyörivät paljolti sen aiheen ympärillä kun joku asia ei toimi. Eli nyt tulee tarinaa siitä, kun joku asia toimii!

Erään muun projektin yhteydessä siirtelin dataa Google Drivelle ja sieltä takaisin. Tästä muodostui idea testata siinä samalla, millaisiin siirtonopeuksiin pääsee Telian gigaisella kotikuidulla käytännössä. Itse asiassa tarvitsi vain katsoa datamäärät kytkimeltä ja mitata siirtoajat.

Yleisesti liittymien nopeuksia mitataan speedtest tai vastaavilla sivustoilla, joissa testi kestää vain lyhyen hetken. Tällainen ei tuo kauhean hyvin esiin mahdollisia nopeusvaihteluita pidemmällä aikavälillä. Tälle liittymälle speedtest.net antaa tyypillisesti yli 930 Mbit latausnopeuden ja reilun 100 Mbit lähetysnopeuden. Tilatun nopeuden ollessa 1000/100 Mbit on käytännön nopeus juuri sitä, mitä sen tulisikin olla.

 

Miten sitten käytännössä, kun liittymä laitetaan oikeisiin töihin? Tarkkailuperiodin aikana siirsin Google Drvielta salattuja backup-tiedostoja (käytännössä random-dataa jota ei oikein voi pakata) omalle levypalvelimelle kaikkiaan 489 gigatavun edestä. Koska minulla on iso verkko ja muutakin liikennettä koko ajan taustalla, ei pelkästään tiedostojen siirron perusteella voisi vielä tehdä lopullisia päätelmiä nopeuksista, koska myös muut laitteet käyttivät nettiä normaalisti samaan aikaan. Lisäksi TCP/IP tuo jonkun verran overheadia, joka sekin lisää kokonaisdatamäärää suhteessa hyötydataan. Näinollen tarkat datamäärät tarkistettiin kytkimeltä Telian suuntaan menevän portin statistiikoista. Täältä tarkasteltuna kotiin päin siirretty datamäärä testin aikana oli tarkalleen 552783605817 tavua, eli 514,8 gigatavua.

 

Aikaa tiedostojen siirtoon kului 1 h 37 min 35 sekuntia. Tästä voidaan laskea keskimääräinen nopeus, joka on noin 90 megatavua sekunnissa (94412229 tavua/sek). Megabiteiksi muutettuna raakasti kahdeksalla kerten saadaan keskimääräinen nopeus 755,297 Mbit. Liittymän siirtokapasiteettia tarkastellessa voidaan todeta sen olevan 5,2 gigatavua minuutissa tai 316,5 gigatavua tunnissa. Se on samaa luokkaa, kuin keskiverto tietokoneen koko kiintolevyn kapasiteetti.

 

Projektista johtuen saman tapaisia siirtoja tehtiin päivällä klo 16 maissa ja tämä varsinainen mittaus klo 00 alkaen. Mainittavaa eroa ei siirtonopeuksien välillä havaihttu, mutta klo 16 jälkeen ajetusta ei ole tarkkoja tuloksia, idea mittaamiseen syntyi vastan sen jälkeen.

 

Reitittimen statistiikka kertoi hetkellisiä tiedonsiirtonopeuksia:

Test1.png

 

Kuten kuvasta nähdään niin ei nopeus aivan viivottimella vedettyä ole, vaan pientä vaihtelua on. Tässä on kyseessä kuitenkin todella lyhyt näyteväli (noin 1 sekunti). Toisaalta "viivotintulokset" viitaisivatkin jonkinlaisen nopeudenrajoittimen olemassaoloon.

 

10 minuutin käppyrät levypalvelimelta kertovat enemmän. Samaan aikaan ei levypalvelimelle ollut muuta liikennettä:

Test2.png

Pieniä "monttuja" oli ajoittain, joissa siirtonopeus laski hieman alle 80 megatavuun sekunnissa. Levypalvelin kykenee vastaanottamaan dataa yli 300 megatavua sekunnissa ja se on liitetty verkkoon 3 x 1 Gbit trunkilla.

 

Minkäänlaisia häiriöitä tai katkoja ei siirrossa ilmennyt.

 

Teknisesti valokuituyhteydet ovat yleensä symmertisiä yhteyksiä, eli varsinainen "kytkentänopeus " Telian kytkimelle on tässäkin tapauksessa symmetrinen 1000/1000 Mbit. Suomessa on kuitenkin operaattoreilla jonkinlainen kartelli ja niinpä lähtevä kaista on kuluttajaliittymissä rajoitettu keinotekoisesti 100 Mbittiin. Sitä testattaessa ovat siirtoajat tietenkin lähes 10-kertaiset, mutta nopeus on erittäin tasainen koska siirto hakkaa koko ajan rajoitinta vasten ja syntyy "viivotinkäppyrät". Toivottavasti nämä rajoittimet saadaan suomessakin joskus pois päältä, ulkomaillahan symmetrisiä gigabitin kotikuituliittymiä tuntuu jo monilla olevan. Yritystuotteissa tätä rajoitinta ei toki ole, mutta kk-maksukin on sitten yritystuotteen mukaiset.

 

Reitittimenä on Ubiquitin EdgeRouter ER-8pro ja data kulkee kotiverkossa myös Cisco SG300-sarjan kytkinten sekä kuitusisäverkon kautta. Reitittimen ilmoitettu kapasiteetti NAT:in ja palomuurin yli on 8 gigabittiä/s tai 2,4 miljoonaa pakettia/sek. Kytkinten kytkentäkapasiteetti on 48 gbittiä ja näiden välinen linkki 2 gigabittiä. Näistä mikään ei pitäisi asettaa pullonkaulaa nopeuksien testailulle.

1 vastaus
Telialainen
Telialainen
Rekisteröitynyt: ‎26-02-2018
Kirjoituksia: 17
2/2

Vs: Telian kotikuidun käytännön nopeustesti

Hieno ja perusteltu palaute! Harvemmin tulee luettua hyviä palautteita koska yleensä vain ne risut kantautuvat pidemmälle! Mukava kuulla että homma pelittää niinkuin pitääkin! 


Most people spend more time and energy going around problems than in trying to solve them.
0 tykkäystä